Vizitați Islanda: la marginea Europei, peisaje care vă taie răsuflarea! Iată topul nostru 12 al celor mai frumoase locuri de văzut în Islanda!
O stâncă pierdută în Oceanul Atlantic, la câțiva kilometri de Oceanul Arctic, Islanda – literalmente un tărâm de gheață – este un stat insular cocoțat la marginea nordică a Europei. Țara este situată între Groenlanda și Norvegia, mai aproape geografic de continentul american, dar legată istoric și cultural de Europa. Islanda are o populație de 365.620 de locuitori pe o suprafață totală de 102.775 km², cu o densitate de numai 3 locuitori pe km². În capitala Reykjavik locuiește cea mai mare parte a populației islandeze. O destinație turistică importantă în ultimii ani – numărul turiștilor din Islanda a crescut constant – țara a atras 1,8 milioane de vizitatori în 2016 și 2,3 milioane în 2017. Trebuie spus că țara are de toate pentru a seduce: viața de noapte din Reykjavik, fiordurile și aisbergurile, cascadele, izvoarele termale, observarea balenelor, mozaicurile de culori care fac ca peisajele să fie atât de suprarealiste încât par a fi ” photoshopat”.Un mediu natural vast în care puteți face drumeții ca și cum ați fi singuri pe lume, aurore boreale și vulcani activi.
Între toate aceste peisaje naturale care oferă panorame unice în lume, pare destul de dificil să știi unde să mergi, ce să vezi și ce să faci în Islanda! Iată un ghid al celor mai frumoase locuri pe care trebuie să le vedeți atunci când vizitați Islanda!
1. Laguna glaciară Jökulsárlón

Credit foto: Flickr – Andrés Nieto Porras
Jökulsárlón înseamnă literal “lagună glaciară” și este cel mai mare dintre lacurile proglaciare ale țării. Laguna este situată pe coasta sudică, între Höfn și Parcul Vatnajökull.
Multe blocuri de gheață se desprind din ghețar – din limba Breiðamerkurjökull – în timpul dezghețului și ajung pe plajele de nisip negru. Contrastul dintre albastrul turcoaz, albastrul închis al acestor mini-iceberguri, culoarea galbenă a sulfurii vulcanice, albul gheții și al zăpezii și culoarea închisă a nisipului este unic. Aceasta se numește plaja de diamante, deoarece blocurile de gheață luminate de soare de pe plajă sunt ca niște bijuterii. S-ar putea chiar să vedeți foci care se mișcă între aisberguri!
2. Cercul de aur
Aproape fiecare călător care vine să viziteze Islanda dorește să vadă Cercul de aur. Este o zonă foarte turistică, dar merită o vizită. Vizitați site-ul Cascada Gullfoss și parcul național Thingvellir un sit de patrimoniu UNESCO, unde s-a desfășurat Parlamentul islandez din secolul al X-lea până în secolul al XV-lea.
3. Falia Silfra
Scufundări în Islanda? Da, ați citit bine: vizitarea Islandei vă permite, de asemenea, să faceți scufundări. În special la Falia Silfra Acesta este numele faliei care separă plăcile nord-americană și eurasiatică. Falia, inundată cu apă limpede, atinge o adâncime de 63 de metri, ceea ce o face un paradis al scafandrilor. Este una dintre cele mai translucide ape de pe planetă, oferind o vizibilitate de peste 100 de metri, totul între două continente!
4. Lacul Myvatn

Credit foto: Flickr – dconvertini
Iată un must-do atunci când vizitați Islanda: turul de Lacul Myvatn situat în nord-estul țării. Este al doilea cel mai mare lac din Islanda și există multe izvoare termale în apropiere: sau cum să te scalzi într-o cadă cu hidromasaj când afară sunt 5°C! Ce să faci în Myvatn? Activitatea geotermală și seismică este atât de intensă în zonă încât puteți vedea cratere, formațiuni de lavă, vă puteți scălda în izvoare termale sau vă puteți bucura de o plimbare cu snowmobilul!
5. Vulcanul Thríhnjúkagígur

Credit foto: Flickr – Patrick Rasenberg
Ai vrea să mergi pe jos printr-un câmp de lavă? Acest vulcan, care a fost adormit timp de peste 4.000 de ani, vă permite să coborâți până la fundul camerei de magmă! Thríhnjúkagígur – încercați să pronunțați deja numele… – se face vara, când vizitați Islanda, o activitate cu adevărat neobișnuită. Dacă puteți escalada muntele Etna din Sicilia sau Piton de la Fournaise din Insula Reunion, acesta este singurul loc din lume în care puteți coborî în crater la o adâncime de 120 de metri.
6. Gheizerele de la Geysir
Acesta este unul dintre cele mai renumite situri naturale din țară. Dacă veniți în vizită Geysir veți vedea gheizerul Strokkur, care aruncă apă până la 20 de metri deasupra solului la fiecare 5-8 minute. Pe de altă parte, gheizerul mare nu țâșnește decât de două-trei ori pe zi, deși este cel mai faimos din lume.
7. Cascada Dettifoss

Credit foto: Flickr – Michael Voelker
Vizitarea Islandei vă oferă, de asemenea, șansa de a vedea câteva cascade splendide și maiestuoase. Cel din Dettifoss Dettifoss este una dintre cele mai faimoase cascade din țară și cea mai puternică din Europa. Situate în partea de nord-est, după Reykjahlíð, cascadele aruncă apă la 44 de metri înălțime și 100 de metri lățime. Accesul rutier este ușor, ceea ce sporește atractivitatea turistică a sitului.
8. Cascada Skogafoss

9. Mergeți în spatele Seljalandsfoss

Ferește-te de căderi (nu de apă, ci de tine însuți de data aceasta)! Deoarece cascada este orientată spre vest, cel mai bun moment pentru a vizita Seljalandsfoss este la apus, când razele soarelui, care se scufundă în întuneric, străpung cascada și oferă oaspeților săi un spectacol magic.
10. Husavik și Akureyri

Credit foto: Flickr – Der Robert
Știați că pe fundul mării islandeze se află unii dintre cei mai mari monștri marini de pe planetă? Dacă vizitați Islanda, nu ratați observarea balenelor. Cetaceele islandeze au dimensiuni impresionante: 25 până la 33 de metri lungime și 110 până la 190 de tone pentru balena albastră (cea mai mare din lume), 25 de metri lungime și 50-80 de tone pentru balena cu aripioare, 25 până la 40 de tone și 13 până la 17 metri lungime pentru balena cu cocoașă. Există mai mult de 90% șanse de a vedea o balenă sărind din ocean! Pentru aceasta, vizitați Husavik, Akureyri – capitala din nordul Islandei, Hauganes, Dalvík și Reykjavik (plecări în croazieră).
11. Fiordurile vestice

Credit foto: Flickr – Daniel Knieper
Vizitarea fiordurilor vestice este o modalitate excelentă de a vedea balenele care ies la aer, dar nu este singura. Fiordurile sunt sculptate de ghețari străvechi, care au devenit canioane sau văi lungi, adânci și înguste, scufundate de mare. La nord de Reykjavik, pot fi vizitate două fiorduri: Hvalfjördur și Borgarfjördur. Fiordurile din vestul Islandei sunt una dintre cele mai îndepărtate părți ale țării, dar este un festival de culoare și natură, bogat și suprarealist la fiecare privire.
12. Bolafjall Mountain

Credit foto: Facebook – Casa de oaspeți Sudavik – Westfjords
Ce să faci în Islanda: ce zici de un perișor în nord-vest, pe unul dintre cele mai nordice vârfuri ale țării? Partea superioară a Bolafjall Mountain este pur și simplu impresionant. Accesibilă din micul sat de pescari Bolungarvik, această drumeție vă va oferi din nou un peisaj absolut uimitor.