Cele mai frumoase 11 locuri de vizitat în Iordania

Aveți de gând să vizitați Iordania? Această mică bijuterie a Orientului Mijlociu, lipsită de conflicte, este bogată în minuni istorice și naturale. Descoperă în acest articol cele mai frumoase 11 locuri din Iordania!

Iordania este un teritoriu mic care formează o punte între Orient și bazinul mediteranean, în care s-au succedat numeroase civilizații. Acestea au lăsat vestigii prețioase în această țară, ale cărei deșerturi au fost mult timp locuite doar de nomazii beduini. Marile orașe romane, templele nabateene, castelele Umayyade, arta bizantină și cultura arabă antică: aceasta este diversitatea Iordaniei! Ca să nu mai vorbim de frumusețea peisajelor sale deșertice sălbatice, care vă vor marca cu culorile lor flamboaiante: roz, ocru, violet, auriu…

Care sunt cele mai frumoase locuri din Iordania? Iată 11 locuri de vizitat pentru a surprinde bogăția acestei țări incredibile!

1. Petra

Cum să nu începem cu Petra? Considerat a opta minune a lumii, acest sit este, fără îndoială, comoara Iordaniei. Petra, sau Raqmu cea baricadată, a fost fondată la sfârșitul secolului al VIII-lea î.Hr. de către edomiți, apoi ocupată de nabateeni, un vechi popor comercial arab. Ei au făcut-o să prospere, construind temple și morminte imense.

Pentru a ajunge în oraș, vizitatorii traversează defileul Siq, admirând frumusețea sculpturală a stâncilor și culorile lor flamboaiante. În cele din urmă, ei ajung la Poarta Al Khaznel ! Această fațadă înaltă de 30 de metri este sculptată direct în gresia roz a canionului. O priveliște uluitoare. De asemenea, vă puteți plimba de-a lungul căii pe timp de noapte: locul este iluminat cu mii de lumânări, iar spectacolul este însoțit de un concert de muzică beduină.

Dar Petra este mai mult decât poarta: planificați mai multe zile pentru a explora rămășițele acestui oraș mitic, care a văzut splendoarea mai multor civilizații antice.

2. Amman

Amman, oraș, Iordania

Credit foto: Shutterstock / mbrand85

Amann este unul dintre cele mai vechi orașe din lume încă locuite: este menționat în Biblie ca fiind Rhabbat Ammon. În prezent, capitala Iordaniei este, și este din 1921, capitala Iordaniei.

Amman este un oraș foarte animat, punctat de zgomotul mașinilor și de chemarea la rugăciune. Acest contrast ușor între modernitatea capitalei și prezența puternică a vestigiilor și tradițiilor conferă orașului o atmosferă unică. Ne vedem la Centrul orașuluiPuteți vizita districtul istoric pentru a descoperi numeroase puncte de interes, cum ar fi moscheea Abu Darwish, și pentru a vă plimba prin labirintul de souk-uri.

Cetatea lui Amann, Jabal Al-Qala’a domină orașul. Această acropolă romană antică este o mărturie izbitoare a trecutului orașului, când era cunoscut sub numele de Philadelphia. Vizitați Teatrul Roman și savurați delicioasa bucătărie iordaniană.

3. Marea Moartă

Marea Moartă

Credit foto: Shutterstock / vvvita

Marea Moartă este o destinație obligatorie în timpul șederii dumneavoastră în Iordania. Trăiți experiența neobișnuită de a pluti pe apele sale deosebit de sărate (de aproape zece ori mai mult decât în alte mări!).

Pe țărmurile sale, numeroase centre de wellness oferă posibilitatea de a profita de virtuțile sale terapeutice, alături de alte tratamente, cum ar fi băile cu nămol. Există și plaje libere unde vă puteți bucura de această experiență, dar atenție: nu stați prea mult în apă, este agresivă pentru piele!

Dincolo de proprietățile unice ale apei sale, Marea Moartă oferă vizitatorilor un peisaj blând. Apele sale de opal sunt înconjurate de roci ocru și purpurii, o viziune fragilă care este sortită să dispară din cauza activității umane…

4. Jerash

Jerash, Iordania

Credit foto: Shutterstock / Dmitri Chulov

Jerash este al doilea cel mai important sit turistic din Iordania, după Petra. Și nu degeaba: acest oraș antic greco-roman este poate cel mai bine conservat din Orientul Mijlociu!

Gerasa antică este un oraș opulent, care a înflorit începând cu secolul al II-lea î.Hr. Se presupune că a fost fondat de Alexandru cel Mare, însă este mai probabil să fie de origine greacă. Făcea parte din Decapole, un grup de zece colonii grecești menționate în Biblie. În secolul I d.Hr., Gerasa a devenit parte a provinciei romane Siria. La fel ca și în celelalte orașe din Decapole, grecii i-au primit pe Pax Romana cu ușurare, epuizat de conflictele cu iudeii și nabateenii.

Astăzi, vizitatorii pot admira ruinele orașului: Arcul lui Hadrian, templul lui Zeus, teatrul, hipodromul…

5. Wadi Rum

Wadi Rum este un o vale deșertică imensă care ascunde peisaje cu forme și culori unice. Teritoriile sale sălbatice, măturate de nisip roșu, adăpostesc numeroase formațiuni stâncoase: arcuri, piloni, canioane… O adevărată catedrală în aer liber, sculptată de eroziunea progresivă a timpului. Oaze de un verde strălucitor acoperă uneori solul acestui deșert arid, oferind vizitatorilor un contrast izbitor.

Pentru a călători prin Wadi Rum, vă puteți baza pe ospitalitatea și generozitatea legendară a beduinilor, care pun la dispoziția călătorilor programe turistice organizate de ei înșiși: ghid, cazare, mâncare… O experiență autentică de trăit în Iordania. Cu toate acestea, aveți grijă să nu alegeți orice tur: unele practici turistice denaturează, din păcate, regiunea.

6. Madaba

Madaba, Iordania

Credit foto: Shutterstock / nayef hammouri

Madaba este un oraș iordanian foarte drăguț, situat în la treizeci de kilometri sud de Amman capitala. Este cunoscut pentru mozaicurile sale de origine bizantină și omeyyadă, care ilustrează adesea Arborele Vieții, unul dintre simbolurile țării.

Orașul este profund marcat de istoria sa, care, la fel ca multe locuri sfinte din Iordania, este menționată în Biblie. Bogăția influențelor sale (romană, persană, bizantină, omeyyadă) este exprimată prin numeroase vestigii și monumente. În special, Biserica Sfântul Gheorghe conține o adevărată capodoperă: o hartă veche din mozaic a Țării Sfinte a Ierusalimului.

7. Wadi Mujib

Wadi Mujib, Iordania

Credit foto: Shutterstock / poly picture

Rezerva de Wadi Mujib este un canion care domină un platou larg, care oferă priveliști spectaculoase. Se ridică la 900 de metri înainte de a se prăbuși în cel mai jos punct de pe pământ: Valea Mării Moarte. Aici, drumeții experimentați își vor găsi fericirea! Există numeroase drumeții pentru a descoperi peisajul accidentat din Wadi Mujib, care oferă o adevărată emoție.

Există două opțiuni pentru a vă bucura de această zonă: drumeții în zonele înalte sau canyoning în defileele și cascadele din Wadi Mujib. În ambele cazuri, vă așteaptă peisaje sălbatice, care adăpostesc o faună și o floră unice!

8. Aqaba

Aqaba, Iordania

Credit foto: Shutterstock / Sergei25

Aqaba oferă singurul acces al țării la Marea Roșie. În cazul în care acest oraș a fost locuit încă din anul 4000 î.Hr., dar abia recent s-a dezvoltat, cu mare viteză, în stațiunea balneară care este astăzi. Nu este cel mai frumos oraș din Iordania, dar oferă călătorilor un loc plăcut de relaxare.

Cu toate acestea, principala atracție a Aqaba pentru turiști este reprezentată de grădinile somptuoase de corali care se întind de-a lungul coastei. O ocazie excelentă de a face scufundări sau snorkeling și de a descoperi bogăția incredibilă a fundului mării Roșii!

9. Castelele din deșert

Castele în deșert, Iordania

Credit foto: Shutterstock / Richard Yoshida

Castelele din deșert se referă la mai multe construcții Umayyade din Evul Mediu timpuriu. Cele mai multe dintre ele sunt situate la est de capitală și sunt împrăștiate în câmpiile deșertice. Funcțiile lor erau diverse: reședințe ale califilor, caravanserai (locuri de oprire pentru caravanele de negustori), băi, cabane de vânătoare etc. Opriți-vă în special la castelul Qusair Amra, care adăpostește fresce Umayyade remarcabile.

Puteți face o excursie de o zi din Amann pentru a le vedea.

10. Muntele Nebo

Muntele Nebo, Iordania

Credit foto: Shutterstock / KAZLOVA IRYNA

Pe acest munte, înalt de 800 de metri în vestul Iordaniei, se spune că Moise a observat pentru prima dată Țara Promisă și tot aici a murit la vârsta de 120 de ani. Cel puțin conform tradiției creștine, deoarece musulmanii fixează mormântul lui Moise la sanctuarul lui Nabi Musa, de cealaltă parte a Iordanului.

Muntele Nebo atrage numeroși pelerini, care vin să viziteze Biserica memorială a lui Moise și mozaicurile sale somptuoase, precum și priveliștea incredibilă a Mării Moarte și, într-o zi senină, a Ierusalimului.

Un sfat: vizitați situl destul de devreme dimineața pentru a evita aglomerația și pentru a vă bucura de atmosferă, fie că o găsiți spirituală sau pur și simplu colorată de mitologia care leagănă acest loc.

11. Drumul regilor

Kings Road, Iordania

Credit foto: Shutterstock / vvoe

Kings’ Road nu este atât de mult un loc, cât o modalitate pentru călători de a călători de la nord la sud și de a descoperi principalele comori ale țării pe o distanță de 400 de kilometri. Fie că doriți să descoperiți minunile istorice sau naturale ale Iordaniei, acesta este un traseu ideal pentru a vă bucura de marea sa bogăție.

Lasă un comentariu