Cele mai frumoase 10 locuri de vizitat în Slovacia

Slovacia este o țară din Europa Centrală puțin cunoscută, dar cu nenumărate bogății de oferit.

Cu șapte situri din Patrimoniul Mondial UNESCO, Slovacia este o țară pe care ar trebui să o vizitați! Fie din punct de vedere arhitectural, topografic sau pur și simplu turistic, această țară a Mitteleuropa se află la răscrucea civilizațiilor slavă și germanică. De fapt, diversitatea sa este incredibilă. Iată o listă cu cele mai frumoase 10 locuri de vizitat în Slovacia.

Unele castele se numără printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Slovacia, deoarece țara are cel mai mare număr de castele. pe cap de locuitor. Sunt mai mult de 600, pentru o țară a cărei populație este jumătate din cea a Ile-de-France. Să vizitezi Slovacia înseamnă să retrăiești o parte din istoria sa, a cărei memorie este în mare parte păstrată de castele. Unele sunt în ruine, în timp ce altele sunt perfect întreținute. În ceea ce privește orașele, unele dintre ele vechi de secole, acestea sunt încă în picioare.

1. Bratislava

vizitați Slovacia Brastislava

Credit foto: Shutterstock / De Rastislav Sedlak SK

În vizită în Slovacia fără a se opri în capitala sa ar fi o greșeală. Situată la granița dintre Austria și Ungaria, Bratislava a fost influențată din punct de vedere istoric de ambele țări. Astăzi, însă, are o identitate proprie și, mai ales, o istorie proprie. Depinde de dumneavoastră să o descoperiți vizitând-o.

Merită să îi dedicați două sau trei zile, căci sunt atât de multe lucruri de văzut: Castelul Bratislava (un punct de belvedere asupra orașului și a Dunării), Catedrala Sfântul Martin, Poarta Michalska (sau Poarta Sfântului Mihail, un vestigiu medieval al fostei fortificații a orașului), Palatul Primațial… Dar și malurile Dunării, magnifice la apus, sau primăria și piața acesteia, în stil tipic slovac.

2. Tatra

vizitați Slovacia - Tatras, munții lacurilor

Credit foto : Shutterstock / De Rastislav Sedlak SK

Munții Tatra sunt o serie de munți din Munții Carpați. Acestea marchează granița dintre Slovacia și Polonia. Împărțită în mai multe părți, găsim Tatrasul Înalt, Tatrasul de Vest și Tatrasul de Est, precum și Belianske și Tatrasul de Jos (acestea din urmă nu sunt întotdeauna incluse, dar în 1978 a fost creat un parc național). Acești munți adăpostesc o faună montană caracteristică, cum ar fi căprioarele, marmotele, linxul și urșii. De asemenea, au multe lacuri, cum ar fi Lacul Morskie Oko, care este considerat unul dintre cele mai frumoase cinci lacuri din lume și care trebuie neapărat vizitat.

Există multe activități în Munții Tatra și în parcurile lor (indiferent de zona în care vă aflați), cum ar fi stațiunile de schi iarna sau excursii în natură, drumeții cu ghid etc. De asemenea, vă puteți plimba de-a lungul malurilor lacurilor, bucurându-vă de împrejurimile frumoase. Dacă vizitați Slovacia fără să vă opriți în inima Munților Tatra, înseamnă că nu veți vedea caracterul neatins al țării.

3. Štrbské Pleso

Slovacia Štrbské Pleso

Credit foto: Shutterstock / De Jaroslav Sekeres

Pentru a admira priveliștile, trebuie neapărat să mergeți la Štrbské Pleso (pronunțat “chtreb’ské plesso”)! Această renumită stațiune de schi este situată în Parcul Național Munții Tatra. Oferă vedere spectaculoasă la Munții Tatra. Leagănată de un mare lac de munte, stațiunea Štrbské Pleso este foarte apreciată atât pentru frumusețea sa, cât și pentru facilitățile sale (cabane, hoteluri de wellness, servicii în mijlocul naturii, drumeții organizate pe văi sau pe vârfuri…).

Atât vara, cât și iarna, este un loc de vizitat în Slovacia. Are o atmosferă foarte apropiată de natură, care vă va încânta și vă va face să vă simțiți revigorați.

4. Castelul Spiš

Slovacia Castelul Spiš

Credit foto: Shutterstock / De la Tomas Hulik ARTpoint

Dacă există un castel pe care trebuie să-l vedeți când vizitați Slovacia, acesta este. Construit în secolul al XII-lea, este unul dintre cele mai importante situri fortificate din Slovacia. Acum în ruine, acest martor al vremurilor medievale poate fi vizitat singur sau cu un ghid, doar pentru frumusețea rămășițelor sale. Acesta este situat pe un deal stâncos cu vedere la frumoasa regiune Spiš și la satul Žehra. Se percepe o taxă pentru o plimbare prin ruinele castelului, care durează aproximativ 30 de minute (cu un ghid sau un ghid audio).

În ciuda numărului mare de vizitatori, turul este în continuare plăcut, deoarece există întotdeauna loc pentru a se deplasa datorită dimensiunilor reduse ale sitului.

5. Bardejov

Slovacia Bardejov

Credit foto: Shutterstock / De Kluciar Ivan

Bardejov este un oraș medieval cu ziduri care datează din secolul al XIII-lea. Cu toate acestea, în ciuda celor 700 de izvoare, a rămas incredibil de bine conservat. Bardejov face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este o modalitate excelentă de a vedea patrimoniul și tradiția Slovaciei. Pe măsură ce vă plimbați, veți descoperi rămășițele încă funcționale a ceea ce a fost cândva unul dintre centrele economice și culturale ale Europei comerciale. Bazilica Sfântul Egidiu este unul dintre simbolurile orașului, la fel ca și Muzeul de Icoane și Piața Primăriei. Facilitățile și arhitectura vă vor cufunda într-o atmosferă medievală și vă vor oferi o idee clară despre ceea ce vedeau locuitorii de atunci.

Un oraș care merită vizitat, atât din punct de vedere al traseului, cât și al perioadei.

6. Trnava

Trnava, Slovacia

Credit foto: Shutterstock – TTstudio

La fel ca o mare parte din restul țării, Trnava are o istorie îndelungată. Orașul are o vechime de peste 800 de ani și a existat înainte de sosirea celților în regiunea Europei Centrale. Astăzi, a păstrat urmele timpului și are un farmec arhitectural unic: numeroasele clădiri religioase și stilul baroc al străzilor sale fac din acest oraș o oprire esențială. Bisericile pot fi vizitate cu ușurință pe jos, prin centrul orașului, care este la rândul său ușor accesibil.

Datorită dimensiunilor sale reduse, este foarte ușor să evadezi din oraș și să descoperi zona rurală din Slovacia: alte orașe mici, văi și lacuri.

7. Parcul Național Paradisul Slovac

Să vizitezi Slovacia înseamnă să te reconectezi cu istoria, dar și cu natura, de care țara este în mare parte acoperită. Statul slovac a fost numit “protector al naturii”. Parcul Național Paradisul slovac este, prin urmare, o destinație obligatorie: peisajele sale magnifice de păduri, peșteri, lacuri, cascade și văi formează un ansamblu destul de atipic. În plus, aveți șanse să întâlniți o serie de animale remarcabile, deoarece fauna este foarte bogată: vidră, vultur, linx, barză neagră,… Vara, sub soare, sau iarna, acoperit de zăpadă imaculată, Parcul Național Paradisul slovac este o adevărată plăcere, deoarece oferă o privire asupra unei naturi protejate, dintre care una dintre peșterile sale, Peștera Dobšina, este înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.

8. Bojnice

Slovacia Bojnice

Credit foto: Shutterstock / De Miroslava Durcatova

Bojnice (pronunțat “boï-nitsé”) este, de asemenea, un oraș care datează din epoca medievală. Este renumit pentru castelul său! Inițial construit din lemn, castelul a fost reconstruit ulterior în piatră. În secolul trecut, a fost renovat în stilul pe care îl cunoaștem astăzi: stilul romantic. Castelul Bojnice, care arată ca un castel de prințesă, este o alegere populară pentru turiști și îndrăgostiți pentru a-și sărbători căsătoria. Are un parc elegant, o frumoasă zonă verde și o grădină a cetății cu o fântână centrală, unde vă puteți plimba. O altă particularitate a acestui castel este peștera care a fost descoperită sub fundațiile sale în anii 1950. De atunci, această peșteră a devenit o parte integrantă a tururilor castelului. Vă recomandăm să faceți un tur al Castelului Bojnice prin camere, coridoare și capelă, care amintește de proprietarii săi istorici, familia Pálffy, care și-au dat timpul și banii pentru a face din Castelul Bojnice ceea ce este astăzi.

Bojnice are și o grădină zoologică. Pentru cei cărora le plac grădinile zoologice, aceasta este cea mai veche și cea mai vizitată grădină zoologică din Slovacia și veți vedea un număr mare de animale – peste 400.

9. Muzeul Satului Liptov din Pribylina

Slovacia Liptov sat-muzeu

Credit foto: Shutterstock / De Schlachta Stanislav

Pribylina este un sat de munte, așa cum se poate vedea multe. Cu toate acestea, particularitatea sa este că a fost fondat în 1331, ceea ce îl face un sat foarte vechi. Este dominat de o parte din Munții Tatra de Vest și pare puțin izolat de lume. Pierdut în adâncurile acestor munți, acest sat cu farmec slovac găzduiește Muzeul Satului Liptov. Această expoziție documentată oferă vizitatorilor o perspectivă asupra vieții de odinioară, într-o atmosferă folclorică. Întrebați despre activitățile organizate de municipalitate, s-ar putea să vă aflați în Pribylina într-o duminică a apicultorilor sau a ciobanilor.

10. Castelul Orava

Slovacia Castelul Orava

Credit foto: Shutterstock / De Miroslava Durcatova

Încheiem acest tur al Slovaciei cu un alt castel. Așa este! V-am spus că Slovacia este țara castelelor. De data aceasta, să mergem la Castelul Orava! Este un complex splendid în trei părți, înarmat cu palate, fortificații și turnuri. Toate trei sunt conectate prin tuneluri și poduri, ceea ce face ca vizitarea castelului să fie și mai interesantă. Veți descoperi cele 154 de încăperi urcând cele 750 de trepte care străbat castelul.

Cocoțat pe dealul său stâncos, Castelul Orava are vedere spre câmpie și spre liniștea și pacea râului Orava. Dar nu a fost întotdeauna așa. Deși proprietarii săi au întreținut-o bine până în secolul al XVII-lea, a căzut în ruină și a fost distrusă de un incendiu la începutul secolului al XIX-lea.

După 1945 a avut loc o operațiune majoră de reabilitare, care a salvat castelul de la distrugerea definitivă. Astăzi, Castelul Orava este una dintre cele mai mari atracții turistice din țară, reputația sa precedând frumusețea sa romantică.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro