Cele mai colorate 12 orașe din lume

În ce orașe ar trebui să călătorești pentru a fi dezorientat complet de un curcubeu de culori? Vă prezentăm cele mai colorate 12 orașe din lume!

Explorarea unor orașe noi este întotdeauna o plăcere, dar este și mai interesant atunci când aceste destinații sunt colorate. În țări din întreaga lume, din Chile, Africa de Sud și Cuba, există orașe care au renunțat la convențional pentru a oferi ceva cu totul nou. Iar noi, călătorii, nu putem decât să apreciem asta!

Orașul Willemstad din Curaçao, de exemplu, care nu este deloc alb, este foarte strălucitor din punct de vedere vizual. Legenda spune că guvernatorul a cerut culori vii pe fațadele caselor pentru a-și calma migrenele. Iar casele din Burano, Italia, sunt, de asemenea, rezultatul unui decret guvernamental. Pentru a picta o casă, trebuie depusă o cerere la oficialitățile locale, care decid ce culori pot fi folosite în conformitate cu un sistem de colorare care datează din secolul al XVI-lea. Alte orașe din acest articol au fost colorate recent, fie prin proiecte de artă socială, fie ca parte a unui film.

Burano, Italia

Burano, Italia

Credit foto: Flickr – Elena Zamprogno

Insula venețiană Burano este ușor de observat de pe mare. Casele viu colorate acționează ca un fel de far. Conform tradițiilor de pe insulă, pescarii locali au început să-și vopsească casele în culori vii (nuanțe de portocaliu, roșu, galben și violet) pentru a le putea găsi în ceață atunci când se întorceau de la pescuit și pentru a se întoarce acasă. Această practică a devenit acum o lege, iar dacă locuiți pe insulă și doriți să vă vopsiți casa, trebuie să cereți permisiunea guvernului, care va atribui o culoare casei dumneavoastră. Aceste case atrag călătorii din întreaga lume.

Bo-Kaap, Cape Town, Africa de Sud

Bo-Kaap, Africa de Sud

Credit foto: Flickr – Steven dosRemedios

Cunoscut anterior sub numele de Cartierul Malay (aici locuiesc descendenții oamenilor din ceea ce este astăzi Malaezia, India și Indonezia, care au fost deportați de Compania Indiilor de Est pentru a lucra în colonie începând cu secolul al XVIII-lea), clădirile colorate din Bo-Kaap se remarcă printre structurile mai tradiționale din Cape Town. Moscheile și casele din Bo-Kaap, un cartier istoric musulman, sunt un curcubeu orbitor de albastru, fucsia, galben și verde. Deși cartierul este unul dintre cele mai vechi din oraș (datând din secolul al XVI-lea), locuitorii au început recent să își transforme casele. Este o expresie a libertății, o celebrare a Ramadanului și a Eid-ului sau poate o simplă dorință de a-și exprima latura artistică…

Willemstad, Curaçao

Willemstad, Curaçao

Credit foto: Flickr – Nina

Culorile orbitoare care împodobesc capitala acestei insule din Caraibe provin dintr-o sursă improbabilă de… dureri de cap. Potrivit legendei locale, în anii 1800, guvernatorul coloniei olandeze a decis că culoarea albă îi provoca migrene. Acesta a emis un decret prin care a interzis ca clădirile să fie vopsite în orice altceva decât în alb. Astăzi, acest oraș plin de culoare este un oraș colonial olandez aproape perfect conservat, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO (și un decor ideal pentru fotografii de călătorie).

Jodhpur, India

Jodhpur, India

Credit foto: Flickr – Marc Hoffmann

Orașul albastru al Indiei, situat în vestul statului Rajasthan, amintește în culori vii de sistemul de caste din India. În trecut, brahmanii, așa-numitele clase superioare, își pictau casele în nuanța regală de albastru pentru a-și diferenția proprietățile de cele ale clasei inferioare. În timp, alte case i-au urmat exemplul. Mulți cred că această culoare este populară în prezent din mai multe motive, printre care și tradiția. Compoziția chimică a vopselei albastre se spune că este o bună apărare împotriva termitelor și țânțarilor, culoarea menținând casele răcoroase în această regiune foarte însorită. Dar și culoarea strălucitoare este foarte frumoasă!

La Boca, Buenos Aires, Argentina

La Boca, Buenos Aires, Argentina

Credit foto: Flickr – strudelt

Caminito, faimoasa stradă caleidoscopică din Buenos Aires, se află pe malul râului Riachuelo. Oricât de capricios ar fi acest cartier, fațadele sale pline de imaginație au o explicație foarte rațională: casele au fost construite din deșeuri de la șantierul naval local și vopsite cu orice vopsea disponibilă. Astăzi, blocul de culori strălucitoare luminează acest cartier muncitoresc și îl transformă într-o destinație turistică pentru vizitatorii din întreaga lume.

Jaipur, India

Jaipur, India

Credit foto: Flickr – Andrea Moroni

Jodhpur nu este singurul oraș plin de culoare din țară. Există Udaipur, orașul alb, Nagpur, orașul portocaliu, și Jaipur, orașul roz. Capitala Rajasthanului a primit un strat de vopsea roz în secolul al XIX-lea, când India era încă o colonie britanică. Pentru a onora vizita prințului Albert, orașul a fost pictat într-o nuanță asociată în mod tradițional cu ospitalitatea. De atunci, a fost promulgată o lege pentru ca orașul să rămână roz și primitor pentru vizitatori.

Trinidad, Cuba

Trinidad, Cuba

Credit foto: Flickr – Eric Ferrier

Situate în provincia cubaneză Sancti Spíritus, clădirile din orașul Trinidad, din secolul al XVI-lea, reflectă mediul natural: verdele trestiei de zahăr, albastrul oceanului și galbenul soarelui, uneori toate amestecate pe fațada aceleiași clădiri. Declarată patrimoniu mondial UNESCO, Trinidad a fost construită cu bani proveniți în mare parte din comerțul cu sclavi, iar cultura afro-cubaneză rezultată este reprezentată pe străzile colorate. Printre obiectivele turistice care trebuie neapărat vizitate se numără fosta mănăstire San Francisco, Palacio Brunet și Palacio Cantero.

Balat, Istanbul, Turcia

Balat, Istanbul, Turcia

Credit foto: Flickr – Moyan Brenn

Balat, cartierul evreiesc al Istanbulului încă din perioada bizantină, este un loc plin de culoare, cu clădiri roșii, albastre și verzi suprapuse. De-a lungul timpului, zona a devenit o destinație pentru turiștii pasionați de design și arhitectură. Oamenii se înghesuie să se plimbe pe străzile labirintice mărginite de clădiri viu colorate și profită de ocazie pentru a face cumpărături, a bea ceva la o cafenea și a se plimba prin galerii.

Pelourinho, Salvador, Brazilia

Pelourinho, Salvador, Brazilia

Credit foto: Flickr – Bruno Girin

Pelourinho de Salvador este numit după cuvântul portughez pentru “pilulă” și a găzduit prima piață de sclavi de pe continent. Când sclavia a fost scoasă în afara legii în 1835, orașul a început să se ruineze. Dar în 1985, Pelourinho a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO, iar cartierul a început o reconstrucție lentă. Astăzi, cultura Pelourinho este la fel de vibrantă ca și fațadele sale, iar turiștii din Brazilia și din părți îndepărtate ale lumii se adună în centrul istoric pentru a mânca, a dansa și a vizita Museu Afro-Brasileiro.

Júzcar, Spania

Júzcar, Spania

Credit foto: Flickr – Nukamari

În timp ce multe dintre cele mai colorate orașe din lume au motive istorice pentru nuanțele lor variate, Júzcar are o explicație mult mai modernă: Hollywood. În 2011, Sony Pictures a întrebat această enclavă andaluză dacă ar putea picta orașul în albastru pentru filmul de animație 3D Ștrumfii. Când filmul a fost lansat, Sony s-a oferit să restaureze satul ca o emblematică pueblo blanco. Cu toate acestea, locuitorii din Júzcar se obișnuiseră cu turiștii (și cu euro lor) și au votat pentru a păstra orașul albastru. Júzcar are acum distincția de a fi singurul sat de ștrumfi din lume, iar satul găzduiește în mod regulat vizite și evenimente pe această temă.

Valparaíso, Chile

Valparaíso, Chile

Credit foto: Flickr – kyle anthony

Nici măcar poetul chilian Pablo Neruda nu a putut să nu se bucure de farmecul orașului în care a trăit cândva. Centrul istoric al portului orașului este acum recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial, iar în spatele fațadelor vibrante și uneori dezordonate se află cluburi, restaurante și magazine de toate felurile. Artiștii stradali, în stilul lor, transformă rapid străzile (și chiar și funicularul) în galerii în aer liber.

Pachuca, Mexic

Pachuca, Mexic

Credit foto: Echipajul Germen

În cartierul Palmitas din Pachuca, Mexic, a fost realizată în 2015 o pictură murală uriașă de 20.000 de metri pătrați pe 209 case și fațadele acestora. Nu numai că luminează favela construită pe acest deal, dar proiectul a eradicat violența tinerilor și a creat mai multe locuri de muncă. În total, realizarea picturii murale a durat cinci luni.

Lasă un comentariu