Cele mai bune 9 locuri pentru observarea stelelor în Franța

Pasionaților de astronomie și pasionaților de activități în aer liber, iată care sunt cele mai bune 9 locuri din Franța pentru a privi stelele. Pregătește-te să fii uimit!

Aceste locuri sunt renumite pentru observarea stelelor în Franța. Acestea sunt uluitoare și vă vor face să trăiți nopți strălucitoare și de neuitat. Lasă Calea Lactee să strălucească prin tine și să lumineze stelele din ochii tăi. Într-o perioadă în care mulți dintre noi trăiesc în zone urbane, unde poluarea luminoasă este peste tot, un cer întunecat, scăldat în stele, ne este adesea străin. Cu toate acestea, constelațiile sunt acolo. În spatele halourilor de pe străzile și panourile noastre luminoase, ele sclipesc de milioane de ani.

De fapt, nu trebuie decât să vă îndepărtați pentru a le vedea cu ochii voștri și pentru a vă inspira din legendele acestor dungi de diamant. Doar pupilele tale orbite sunt instrumente puternice pentru a contempla stelele. Abundența lor, nuanțele lor albastre sau strălucitoare, unele constelații mitice, sunt destul de vizibile cu ochiul liber. Bineînțeles, o plimbare cerească cu binoclul va fi cu atât mai fascinantă. Iar cu un telescop, este apogeul! Astfel, puteți accesa un întreg univers invizibil. Scoateți harta cerului și citiți scurtul nostru ghid. Iată care sunt cele mai bune 9 locuri din Franța pentru a observa stelele.

1. Pic du Midi de Bigorre

pic bigorre noapte

Credit foto: Facebook – Pic du Midi

Hautes-Pyrénées este, bineînțeles, un loc preferat pentru a admira cerul. Pur și simplu pentru că această regiune găzduiește multe zone naturale de altitudine. Lipsa poluării luminoase și o rată excelentă de însorire datorită înălțimii fac din munți un loc fabulos pentru a contempla firmamentul.

Pic du Midi de Bigorre este un loc perfect echipat pentru cei care doresc să petreacă o noapte magică, la o altitudine de aproape trei mii de metri. Când lanțul muntos al Pirineilor se pierde în noaptea întunecată, după apus, magia continuă. Din 2013, a căpătat notorietate ca fiind “Rezervația internațională de cer înstelat” a Franței. Această etichetă este deținută doar de douăsprezece locuri din lume. Acolo sus, totul este conceput pentru a-i întâmpina pe pasionații de astronomie. Hotel, observator, planetariu, telecabină, totul este planificat pentru o noapte excepțională.

2. Triunghiul negru din Quercy

Parcul Național Causses du Quercy

Credit foto : Shutterstock – Stephane Debove

Doriți să observați cerul în Franța? Oamenilor de știință și specialiștilor le place să numească acest loc: locul în care cerul nopții rămâne negru. În Parcul Național Causses du QuercyÎn regiunea Lot, descoperiți triunghiul negru. Cerul este de o puritate orbitoare. Strălucirea stelelor este absolută. Acest fenomen este posibil datorită efortului colectiv al orașelor și satelor care au primit eticheta de “orașe și sate cu stele”.

Aceste treizeci și două de orașe își sting toate luminile după miezul nopții. Lumina stelelor ajunge apoi la ochii uimiți. Trei sate au terenuri echipate pentru a primi iubitorii de stele: Limogne-en-Quercy, Reilhac și Carlucet. Unele unități de cazare din zonă au chiar și echipamente de observare la dispoziția oaspeților.

3. Observatorul de la Saint-Véran

Observatorul Saint-Véran

Credit foto: Flickr – Marie-Anne K

În Hautes-Alpes se află un mic sat excepțional, Saint-Véran. Această mică bijuterie este unul dintre cele mai frumoase și mai înalte sate din țara noastră. Este, de asemenea, un punct de plecare fabulos pentru o cursă spre firmament.

Din centrul istoric, mergeți pe jos până la unul dintre cele mai bune locuri de observare a stelelor din Franța: observatorul Saint-Véran (trei ore de mers pe jos). Ajungeți în inima Parcului Național Queyras, situat la o altitudine de trei mii de metri. Inaugurat în 1974, acest loc oferă nopți de descoperire, deschise unui număr limitat de vizitatori. Sunt oferite activități astronomice, observarea stelelor cu profesioniști și chiar ateliere de lucru.

4. Observatorul Baronilor din Provence

Baronnies provençales

Credit foto: Facebook – Baronnies provençales

Iată un alt loc în care puteți privi stelele în Franța, situat tot în Hautes-Alpes: Observatoire des Baronnies Provençales. Aici, dormiți încă o dată sub Calea Lactee, care iese în evidență fără efort din haina sa neagră și groasă.

Acest loc popular este protejat de poluarea luminoasă printr-un decret oficial. Nu e de mirare că este un loc preferat pentru turismul astronomic. Totul este pus la dispoziție pentru a vă bucura de cerul opac pătat de stele: cupole de observație, mici locuințe în mijlocul naturii, vizită la observator, telescop uriaș. Atât începătorii, cât și profesioniștii sunt bineveniți în acest templu al astronomiei.

5. Parcul Radome din Pleumeur-Bodou

Parcul Radome din Pleumeur-Bodou

Credit foto: Instagram – gik_laurent

Bretania se numără printre regiunile în care cerul întunecat persistă și renaște în fiecare seară. Într-adevăr, multe zone bretone rămân sălbatice și complet imersate în natură. Pentru a observa stelele în Franța, mergeți în Côtes d’Armor și porniți într-o noapte sub stele. Parcul Radôme din Pleumeur-Bodou oferă serate de observație cu echipamente de ultimă generație la dispoziția pasionaților sau a celor pur și simplu curioși.

Este adevărat că vremea este mai puțin sigură decât în jumătatea sudică a Franței. Cu toate acestea, dacă te afli la momentul potrivit, aceste nopți sub stele vor rămâne întipărite în amintirile tale. Apoi, în caz de cer închis, planetariul vă va oferi în continuare spectacole fabuloase și captivante. Sub o cupolă cu diametrul de 20 de metri, cerul și firmamentul se derulează în înaltă definiție și vă poartă într-o călătorie de descoperire a universului.

6. Parcul Național Cévennes

Parcul Național Cévennes

Credit foto: Facebook – Parcul Național Cévennes

Părăsiți pământul pentru a descoperi infinitatea cerului înstelat în inima Cévennes. Această a doua “Rezervație internațională a cerului înstelat” din Franța este renumită în întreaga Europă. Acesta vă invită să observați stelele din Franța pe tot parcursul anului. Dar și în timpul unor evenimente interactive uimitoare și a unor nopți de observare pe marginea platoului deschis.

În acest parc național, totul este păstrat: întunericul natural al nopții, puritatea Căii Lactee, imensitatea peisajului și fauna nocturnă. Aici, este nevoie doar de ochi pentru a admira constelațiile. Eticheta prețioasă îi conferă un rol important pentru știință, dar și simplii pasionați de astronomie sunt primiți cu brațele deschise. Așadar, instalați-vă cortul în mijlocul naturii și lăsați magia să se întâmple.

Alternativ, mergeți la observatorul Pises, care, cocoțat la o altitudine de peste o mie de metri, oferă o atmosferă transparentă și mult soare. Cu terasa sa de observare, acest loc preferat pentru cercetarea astronomică invită pe toată lumea să descopere cerul.

7. Observatorul Rocbaron

Observatorul Rocbaron

Credit foto: Facebook – Observatorul Rocbaron

Deschideți ușile Observatorului Rocbaron, situat în Vars și în inima Provencei verzi. Este una dintre primele rezervații de cer înstelat unde se pot observa stelele din Franța.

Înainte ca noaptea întunecată să cadă peste voi, de ce nu observați soarele și fascinantele sale ejecții de plasmă? Apoi, porniți într-o călătorie cerească fermecată. Sunteți martorii privilegiați ai universului. Acest loc, protejat de poluarea luminoasă, hrănește visele tinerilor și ale bătrânilor deopotrivă. Experiența de imersiune în ceruri este amplificată de telescopul astronomic de mari dimensiuni. Acest instrument uimitor este unul dintre cele mai mari din Europa și este accesibil tuturor!

8. Parcul natural regional Morvan

Parcul natural regional Morvan

Credit foto: Facebook – Parcul Natural Regional Morvan

Aceasta este una dintre puținele zone de observare a stelelor din Franța, situată în nord. Parcul natural regional Morvan din Burgundia are toate motivele să figureze în clasamentul nostru. În timpul verii, numeroase evenimente sărbătoresc cerul din vârful Muntelui Beuvray.

Deși acest masiv face parte din categoria munților joși, această regiune este ideală pentru că este lipsită de halouri de lumină urbană. Numeroși actori politici și economici și-au unit forțele pentru a obține prestigioasa etichetă de “Rezervație internațională a cerului înstelat” pentru Morvan. Acest vast teritoriu de munți, păduri și pajiști sălbatice vă oferă călătorii celeste incredibile. Plonjați în univers și deveniți spectatorul unor planete grandioase, nebuloase și constelații legendare.

9. Ferma Star

Ferme des Étoiles

Credit foto: Facebook – Ferme des Etoiles

La Ferme des Étoiles este un sit din Gers, în micul sat Mauroux, situat în adâncul unor văi verzi. În spatele acestor falduri timide se ascunde maiestuosul lanț al Pirineilor. La Ferme des Étoiles face o trimitere astronomică la locurile celebre de pe vârfurile pirenaice. Cu toate acestea, chiar și la altitudini mai mici, se remarcă prin mediul său excepțional. Acest loc a devenit un loc ideal pentru observarea stelelor în Franța, datorită facilităților sale fabuloase.

Acesta găzduiește cursuri și sejururi astronomice, aeronautice și chiar spațiale de renume. Acesta dispune de spații de cazare încântătoare în mijlocul naturii, astfel încât să vă puteți bucura pe deplin de spectacol. Știați că Ferme des Étoiles a fost aleasă de France Télévision pentru filmarea emisiunii “La Nuit des Etoiles”?

Lasă un comentariu

TravelMax.ro