Cele mai bune 5 locuri de scufundări din Bretania

Mergeți într-o expediție de scufundări în Bretania? Descoperiți aici toate cele mai bune locuri din cea mai vestică peninsulă a Franței!

Bretania este renumită în întreaga lume pentru diversitatea locurilor de scufundări și pentru multitudinea de epave care se află pe fundul mării. Deși condițiile sunt uneori dificile, cu curenți, vizibilitate redusă și temperaturi scăzute, scufundările în Bretania vă permit să descoperiți unele dintre cele mai unice minuni din lume. Atât începătorii, cât și scafandrii experimentați vor găsi ceva care să li se potrivească, cu locuri potrivite pentru toate nivelurile de experiență. Așa că puneți-vă masca și costumul gros de neopren și urcați-vă la bordul unei bărci semi-rigide pentru a descoperi cele mai bune locuri de scufundări din Bretania!

1. Insula Groix

Insula Groix

Credit foto: Shutterstock – Volker Rauch

 • 📍 Locul de plecare: Lorient, Larmor-Plage
 • 🌡️ Temperatura apei: 12-18°
 • ☑️ Nivel: toate nivelurile
 • 🐚 Faună și floră: bureți, gorgoni, câmpuri de alge, congrii

În largul coastei Lorient, puneți-vă bagajele pe insula Groix pentru a descoperi un mic paradis al scufundărilor în Bretania. Atât pentru începători, cât și pentru profesioniști, vă așteaptă vreo 40 de locuri, între platouri stâncoase și epave. Situată la răscrucea dintre Atlanticul de Nord și cel de Sud, insula Groix are o varietate impresionantă de specii marine.

Iubitorii de epave își vor găsi și ei fericirea cu nu mai puțin de 10 nave care se odihnesc între 25 și 60 de metri adâncime. The Guido Möhring vă întâmpină în 30 de metri de apă, cu un tun magnific pe punte. The Sperrbrecher merită, de asemenea, o vizită! Acesta este scufundat la o adâncime de 20 de metri și este accesibil începătorilor. Numeroasele deschideri care lasă să pătrundă lumina fac posibilă și pătrunderea în partea din față. Dar epava vedetă a insulei este, fără îndoială, submarinul german U171.

Explorarea este rezervată scafandrilor experimentați, deoarece așa-numitul “lup cenușiu” se află la -40 de metri. Penetrarea este interzisă, din respect pentru victimele care și-au pierdut viața în timpul naufragiului. Vă garantăm o frumoasă secvență emoțională în fața acestui vestigiu al Al Doilea Război Mondial ! Diferitele periscoape, tunuri și deschideri vă permit să vă imaginați viața la bord. Dacă trebuie să alegeți doar o singură scufundare în Bretania, trebuie să știți că sunt puține locuri în lume unde puteți descoperi un submarin adevărat!

2. Les Glénans

Glénans

Credit foto : Shutterstock – CELINE NAEGELEN

 • 📍 Locul de plecare: Concarneau
 • 🌡️ Temperatura apei: 12-18°
 • ☑️ Nivel: toate nivelurile
 • 🐚 Faună și floră: anemone, cicade de mare, șalău roșu, biban de mare

În sudul regiunii Finistère, arhipelagul Glénans este unul dintre cele mai importante locuri de scufundări din Bretania. Există o multitudine de situri de scufundări foarte diverse, între epave, platouri stâncoase și drop off-uri. Laon Egen Hir este un grup de stânci care apar în sud-estul arhipelagului. Adâncimea de numai 18 metri asigură accesul scafandrilor certificați de toate nivelurile. Puteți să vă scufundați în peșteri și să vă croiți drum printre stânci. Anemonele colorate și algele marine sunt aliniate pe pereți, ascunzători ideale pentru animalele sălbatice.

Epavele nu sunt de neglijat, cu peste 10 nave de explorat. Să menționămAljape Mustang, l’Arabii și miticul Pietro Orseolo. Acest cargobot italian a fost rechiziționat de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și scufundat de o escadrilă britanică. Acesta se află pe fundul mării între 17 și 30 de metri. Veți zbura peste cei 142 de metri ai acestei nave, descoperind timona impunătoare din spate și cele trei camioane autopropulsate din față. Peștii au colonizat epava și veți fi urmați de un banc impresionant de pești papagal în timp ce explorați. În fiecare colțișor veți găsi biban de mare, țipar și crabi comestibili. O scufundare în Bretania care nu trebuie ratată!

3. Belle-Île-en-Mer

Belle-Île-en-Mer

Credit foto: Shutterstock – Pavel Ilyukhin

 • 📍 Locul de plecare: le Palais pe insulă sau Quiberon de pe continent
 • 🌡️ Temperatura apei: 10-19°
 • ☑️ Nivel: toate nivelurile
 • 🐚 Faună și floră: homari, scoici, scoici, calcanii, crabi

Dacă doriți să combinați vacanța și scufundările în Bretania, mergeți la superba Belle-Île-en-Mer. După o plimbare cu barca de 45 de minute de la Quiberon, veți descoperi una dintre cele mai frumoase insule franceze, pe care se află Cetatea Vauban. Nu duce lipsă de situri de scufundări de-a lungul celor 80 de kilometri de coastă cizelată care o înconjoară. Fundul mării este locuit de o faună bogată și diversă, cu pești, crustacee și corali. Este obișnuit să întâlnim homari ascunși în falii sau în timpul scufundărilor pe timp de noapte.

Mai multe epave se află în fața Le Palais, principalul oraș al insulei. The Philippe-Éric este un trauler din lemn de 18 metri, care s-a scufundat în 1983. The Hanan și escorta sa au fost scufundate de britanici și se află între 22 și 28 de metri. Acestea adăpostesc bibani timizi, care pot fi abordați de aproape. În partea de nord-est a insulei, nava de marfă americană Kansan are o lungime de aproximativ 150 de metri. Deși este în stare foarte proastă, merită o vizită pentru fauna sa variată de crabi, macrou, polac, homari…

În jurul peninsulei Pointe des Poulains, nu ratați siturile de la Porca Pointe de Kerzo șiGolful Ster Vraz. În acesta din urmă, veți intra în Les Cathédrales, niște găuri impunătoare în stâncă care lasă să se filtreze razele soarelui. Spectacolul de lumini al acestei scufundări în Bretania vă va lăsa o amintire de neuitat.

4. Epava naveiAmoco Cadiz

Amoco_Cadiz_

Fotografie: Wikipedia – Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (National Oceanic and Atmospheric Administration)

 • 📍 Locul de plecare: Landéda, Saint-Pabu
 • 🌡️ Temperatura apei: 11-19°
 • ☑️ Nivel: avansat
 • 🐚 Faună și floră: alge

Epava se află în nordul regiunii Finistère și este celebră în întreaga lume pentru deversarea de petrol pe care a provocat-o atunci când s-a scufundat în 1978. Astăzi, a devenit unul dintre cele mai renumite locuri de scufundări din lume. Acest superpetrolier se află pe nisip la o adâncime de 30 de metri și are o lungime de 334 de metri. L’Amoco Cadiz este nici mai mult nici mai puțin decât una dintre cele mai lungi epave din lume! Un loc de vizitat în timpul unei excursii de scufundări în Bretania.

Scufundarea începe de la pupa epavei, care se află la numai 7 metri de suprafață, înainte de a ajunge pe fund. Ne uităm apoi la corpul navei care se ridică pe verticală, de mărimea unei clădiri de 7 etaje. O priveliște impresionantă, care se adaugă la atmosfera mistică a epavei. Apoi trebuie să te întorci sus, să intri în camera de pilotaj și apoi să zbori deasupra punții, căutând semne ale prezenței marinarilor. Înainte de a ieși la suprafață, observăm relicve precum cabluri înfășurate, rezervoare, balustrade și chiar un troliu!

Cluburile locale cunosc foarte bine locul și vă vor spune totul despre el. Din cauza curenților, care fac scufundările un pic mai fizice, nu se pot face decât de la nivelul 2 în sus.

5. Rada de la Brest

Rada Brest

Credit foto: Facebook – Brest terres océanes

 • 📍 Locul de plecare: Brest
 • 🌡️ Temperatura apei: 12-18°
 • ☑️ Nivel: toate nivelurile
 • 🐚 Faună și floră: anemone, bureți, căluți de mare, căluți de mare

Din portul Brest până la Le Conquet, există zeci de locuri de scufundări în Bretania care așteaptă să fie explorate. O specie de rechin comună pe coasta bretonă, câinele de mare, este frecvent întâlnită. Biodiversitatea este foarte dezvoltată, cu anemone de toate culorile, bureți magnifici și toată fauna clasică a Atlanticului. De asemenea, puteți găsi Graalul scafandrilor, căluții de mare ascunși în pădurile de iarbă de mare.

Multe cluburi vă vor duce, de asemenea, la drop off-uri, defecte, stânci sau epave din apropiere. Nu ratați Le Dellec, o barjă de 22 de metri folosită de armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu o adâncime cuprinsă între 8 și 11 metri, este accesibil începătorilor. Este unul dintre cele mai bune situri de scufundări din Bretania pentru a începe explorarea epavelor. Cel mai impresionant punct este turela echipată cu 4 tuburi torpiloare foarte bine conservate.

Se odihnește la o adâncime de 25-30 de metri.Émile Allard a fost tăiat în două în urma unui bombardament în 1943. În general, are o vizibilitate bună. Scufundările ar trebui să se facă la ape liniștite pentru a evita curenții puternici ai mareelor.

Deci, ce scufundare în Bretania ați alege?

Lasă un comentariu

TravelMax.ro