Trezește-ți papilele gustative în timp ce călătorești! Iată un tur mondial al celor mai bune 12 destinații gastronomice din lume!
Îți plac călătoriile gastronomice? Sunteți dornici de descoperiri culinare? Nu putem decât să fim de acord cu dumneavoastră! Descoperirea unei țări include și gastronomia sa. Iată o trecere în revistă a celor 12 destinații pe care trebuie neapărat să le includeți în următoarea dumneavoastră călătorie!
1. Italia

Credit foto: Shutterstock / Foxys Forest Manufacture
Dacă vă întrebați care sunt cele mai bune destinații culinare din lume, sunt șanse să fiți sfătuiți să vă lăsați bagajele în Italia! Dacă există o țară care și-a răspândit specialitățile culinare, aceea este Italia. Pizza este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume! Cu toate acestea, bucătăria italiană are comori regionale pe care ar fi păcat să nu le încercați. Lasagna și carne de vită brasato al barolo de la Bologna, la agnolotti de Piedmont, în tiramisu Tiramisu din Veneția, uleiul de măsline din Puglia… și, peste tot, vinuri italiene de renume internațional. Un road-trip gastronomic în Italia îți va stârni cu siguranță papilele gustative pentru mult timp!
2. Maroc

Credit foto: Shutterstock / Konstantin Kopachinsky
Marrakech, un oraș turistic din Maroc, este citat în mod regulat ca destinație gastronomică de top în clasamentele site-ului TripAdvisor. Trebuie spus că bucătăria marocană se bazează pe un know-how ancestral și pe produse locale de înaltă calitate. Adevărat pilon cultural al țării, acesta reflectă diferitele sale rădăcini. Condimente precum scorțișoara sau șofranul, floarea de portocal, mierea, menta și măslinele se adaugă cu plăcere la salate și preparate din carne. Mâncarea de stradă este la fel de populară ca și restaurantele sale cu stele. Ca dovadă a succesului său, gastronomia marocană a fost clasată în 2015 pe locul 2 în topul celor mai populare destinații gastronomice din lume de către site-ul britanic Worldsim, care colectează opiniile călătorilor.
3. Spania

Credit foto: Shutterstock / JGA
La fel ca și în Maroc, bogata gastronomie a Spaniei își are rădăcinile în istoria sa mixtă. Civilizațiile care au trecut prin ținuturile sale și-au lăsat fiecare amprenta. Fenicienii au lăsat numeroase rețete de sosuri, grecii ne-au oferit secretele uleiului de măsline, iar romanii au adăugat propriile condimente la mâncărurile spaniole. Maurii și-au lăsat amprenta asupra bucătăriei spaniole cu fructe, nuci, orez, mirodenii și gazpacho. Cucerirea Americilor a dus, de asemenea, la importul de produse precum vanilia, ciocolata și cartofii. Toate aceste arome pot fi găsite în barurile și restaurantele tapas din țară, în special în Valencia, Barcelona și Sevilla.
4. Peru

Credit foto: Shutterstock / Clemence Behier
Din 2012, Peru a câștigat în mod regulat premiile World Travel Awards în categoria celor mai bune destinații culinare din lume. Bucătăria peruană are unele dintre cele mai bine cotate restaurante. Pe lângă un număr incredibil de feluri de mâncare specifice țării, se mândrește cu un amestec minunat de arome africane, asiatice și europene. Printre specialitățile pe care le puteți încerca la fața locului, se numără ceviche este cu siguranță cel mai cunoscut. Dar nu ratațiaji de gallina (pui cu ardei iute), puiul chupe de camarones (supă de creveți) sau tocană de cuy (cobai). Pentru desert, se servește alfajores sau frigăruile de cartofi dulci sunt populare printre cei cu dinți dulci.
5. Mexic

Credit foto: Shutterstock / Marcos Castillo
O altă destinație gastronomică de neratat din America Latină, Mexicul este un paradis al gurmanzilor. De fapt, bucătăria sa este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este bogată în moștenire prehispanică, amestecată cu influențe europene de la cucerirea spaniolă. În mâncărurile sale se regăsesc, de asemenea, accente africane, caraibiene, asiatice și din Orientul Mijlociu. Ingredientul principal al bucătăriei tradiționale mexicane este porumbul, alături de fasole, avocado, ardei iute și orez. Printre cele mai emblematice feluri de mâncare pe care le puteți savura se numără celebrul chili con carnela enchiladaspe guacamolesau tamales. Este ușor să gustați specialitățile țării pe străzi, mai ales în Oaxaca, și în piețele locale.
6. Japonia

Credit foto: Shutterstock / gresei
În Țara Soarelui Răsare, gătitul este sănătos, echilibrat și dietetic. Aici, gastronomia și filozofia trăiesc în strânsă armonie. Tradițiile și regulile sunt foarte puternice. O masă este compusă dintr-o supă, un bol de orez și trei garnituri, în general pe bază de legume sau pește. Mâncărurile trebuie să fie terminate în același timp. Orezul, boabele de soia și fructele de mare sunt în centrul preparatelor. Influențele chinezești, coreene și occidentale sunt prezente în multe dintre specialitățile de astăzi. Emblematică pentru bucătăria națională, mâncarea ramen ramen este un bulion de tăiței cu sos de soia, în care se adaugă fructe de mare, legume, ouă și ceapă.
7. India

Credit foto: Shutterstock / Svitlana Cicorelli
Dacă există o țară în care condimentele sunt rege, aceea este India! Chimenul, șofranul, turmericul, șofranul, cuișoarele sau nucșoara, acestea dau mâncărurilor o aromă rafinată și un amestec subtil. Diversitatea ingredientelor face ca gastronomia indiană să fie unică. Cu toate acestea, între nordul și sudul Indiei, bucătăria variază foarte mult. Predominant vegetariene în sud, mâncăruri precum dahl de linte roșie, de linte roșie, de matar paneer sau legumele korma sunt o încântare. În nord, ne bucurăm de pui tikka masalade la biryanisau carne gătită în stilul tandoori. India este una dintre cele mai bune și mai diverse destinații alimentare din lume.
8. Grecia

Credit foto: Shutterstock / Toms Auzins
Bineînțeles, există faimosul moussakala tzaziki și frunze de struguri umplute. Dar bucătăria grecească este mai mult decât aceste feluri de mâncare emblematice. În ultimii ani, o nouă generație de bucătari a revizitat cele mai bune specialități ale țării: caracatița la grătar cu piure de fasole, spanakopita (spanac, feta și aluat cu ierburi), sau galaktobourekoO excursie în Grecia nu vă va dezamăgi aproape niciodată: chiar și cele mai îndepărtate taverne de familie oferă preparate proaspete și pline de soare.
9. Coreea de Sud

Credit foto: Shutterstock / agarose
Bucătăria coreeană este în plină ascensiune, după cum o dovedesc numeroasele grătare coreene în capitale sau înmulțirea restaurantelor și supermarketurilor coreene. Sosirea Ghidului Michelin în 2017 la Seul atestă, de asemenea, dinamismul scenei culinare sud-coreene. Mâncăruri precum kimchila bulgogi sau bibimbap sunt din ce în ce mai populare în rândul străinilor. The kimchikimchi, preparat din varză chinezească fermentată și murată cu ardei iute, este mâncarea națională.
10. Liban

Credit foto: Shutterstock /zarzamora
Libanul este una dintre cele mai renumite destinații din lume pentru mâncarea bună. Variată, proaspătă și delicată, bucătăria libaneză combină o mulțime de fructe și legume, produse lactate și cereale. Mielul are, de asemenea, un loc special. Sortimentul de mezeluri este perfect pentru a vă trezi palatul la toate subtilitățile culinare: tabbouleh, hummus, labneh, falafels, moussaka… Farfuriile sunt colorate și foarte apetisante! Mai presus de toate, încercați să vă așezați când vă este foame: mesele sunt foarte copioase în restaurantele libaneze.
11. Thailanda

Credit foto: Shutterstock / stockphoto mania
Dacă experiența culinară face parte integrantă din alegerea destinației dumneavoastră, Thailanda trebuie să fie pe lista dumneavoastră! Asia de Sud-Est este cunoscută pentru bucătăria sa delicată, picantă și sănătoasă. În Thailanda, curry-ul este gătit ca nicăieri altundeva. Acest fel de mâncare de origine musulmană se servește cu pui, miel sau tofu. The massaman Curry thailandez de vită cu nuci de caju este o necesitate. Lămâia, coriandrul și busuiocul fac minuni în mâncărurile thailandeze altfel picante. The pad thaiO altă specialitate, pad thai, cu creveți sau pui, se mănâncă peste tot pe străzile țării. Și pentru a vă însoți masa, se oferă naam gek huayUn suc cu flori de crizantemă ar trebui să fie o surpriză plăcută.
12. Franța

Credit foto: Shutterstock / nelea33
Nu putem încheia acest mic tur al lumii culinare fără să vorbim despre Franța! Dacă țara apare în fruntea clasamentelor, este fără îndoială datorită marilor săi bucătari, cum ar fi Guy Savoie, ales cel mai bun bucătar din 2019 de La Liste, un clasament bazat pe compilarea a sute de ghiduri și milioane de recenzii online. Cu toate acestea, diversitatea culinară a Franței se exprimă mai ales în regiunile sale. Piept de rață în sud-vest, fructe de mare în Bretania, aioli provensal, varză alsaciană, fondue din Savoia. Pretutindeni se găsesc mari domenii viticole… Fără îndoială, dimensiunea culturală a Franței poate fi descoperită și în farfurie!