Cele 7 orașe din Europa pe care să le vizitezi pentru arta stradală

Când un oraș explodează într-un curcubeu, graffitiștii au fost acolo! Descoperiți șapte festivaluri de artă stradală pe care să le faceți în Europa.

Cine a spus că orașele sunt triste și gri? Cine a spus că arta se găsește doar în muzee? Sau că creativitatea avea o limită? Ei bine, nu și noi! Dacă vă plimbați prin unele dintre orașele mari, puteți descoperi galerii de artă incredibile în aer liber. Alei care-ți iau ochii, colțuri de stradă exploziv de colorate, ziduri care te absorb și te transportă.
Vedeți despre ce vorbim? Arta stradală, desigur!

Născută în labirinturile urbane din New York în anii 1970, această disciplină de sine stătătoare s-a răspândit rapid pe toate continentele. O mișcare artistică contemporană și liberă, care utilizează tehnici diverse și se folosește de mediul urban. Artiștii de graffiti văd în fiecare fațadă, pasaj subteran, zid jos, trotuar, pod sau vagon de tren o viitoare capodoperă! În Europa, începând cu anii ’80, a fost un boom al artei stradale! Graffiti umoristice, polemice, nebunești, angajate și poetice au pus treptat stăpânire pe străzi.

Astăzi, este rândul nostru să celebrăm arta stradală! Porniți într-o călătorie sălbatică și fascinantă pentru a descoperi cele șapte festivaluri de artă stradală din Europa.

1. Londra, Regatul Unit

Artă stradală la Meeting of Styles 2017

Credit foto: Flickr – duncan c

Festivaluri : Întâlnire de stiluri; Brockley Street-Art Festival
Perioada: Mai și iunie

Londra și zonele sale industriale sunt un teren de joacă fabulos pentru artiștii graffiti. Este capitala europeană de necontestat a artei stradale. Evenimentele de artă stradală au loc mai ales în cartierul hipster Shoredith: fresce uriașe și absorbante, uși flamboaiante, picturi aureolate de vitrinele magazinelor de epocă, fațade psihedelice. Dar londonezii sărbătoresc arta stradală și prin intermediul a două festivaluri.

The Întâlnire de stiluri pe de o parte: un festival convivial, gratuit și de familie, care nu trebuie ratat pe teren. În cadrul acestui festival, organizat în luna mai, artiștii aduc un omagiu atât graffiti-ului, cât și universului hip-hop, favorizând tehnica aerosolului. Mai presus de toate, este un loc al schimbului și al împărtășirii, unde reuniunea unei întregi comunități dă naștere la creații pe cât de fascinante, pe atât de inovatoare.

Luna următoare, în cealaltă parte a orașului, Brockley explodează în culorile artei stradale. Evenimentul este o vitrină monumentală pentru artiști din întreaga lume. Picturile urbane sunt subiectul unor adevărate tururi ghidate și al unor serii de documentare despre rădăcinile disciplinei.

2. Bristol, Regatul Unit

Mural expus la Bristol Upfest 2010

Credit foto: Flickr – id-iom

Festival: Upfest
Perioada: Iulie

Haideți să rămânem alături de prietenii noștri englezi pentru a descoperi un must-see printre festivalurile europene de street-art! Dacă îți place street-art-ul, probabil că știi că Banksy. Acest artist britanic de graffiti, care lucrează în umbră, a devenit celebru pentru picturile sale anonime și subversive. El se folosește de mediul înconjurător și mânuiește la perfecție arta stencilului, transmițând întotdeauna mesaje angajate sau umoristice. Bristol nu este altceva decât fortăreața acestui rege!

În luna iulie, această capitală incontestabilă a graffiti-ului dă startul celui mai mare festival din Europa! NumitUpfestAcest eveniment este un lider în domeniu. Artiștii de graffiti, pe cât de talentați, pe atât de originali, au la dispoziție trei kilometri de străzi pentru a-și lăsa imaginația să zburde. Cele mai nebunești picturi au o înălțime de peste șase metri. Vizitatorii nu știu încotro să se îndrepte. Ei defilează pe un fundal de funk, soul, hip-hop și reggae.

3. Fanzara, Spania

Pictură murală în Fanzaro

Credit foto: Flickr – Luis Tormo

Festival: Muzeul Incabado de Artă Urbană
Perioada: Iulie

În regiunea Valencia, între câteva tapas și plimbări uluitoare prin monumente arhitecturale, lăsați-vă pradă sărbătorii artei stradale. Pentru a face acest lucru, mergeți la Fanzara: un vechi oraș abandonat salvat de arta urbană!

Această renaștere a început cu ideea incredibilă de a reuni toți locuitorii din Faranza pentru a crea o frescă colectivă. Odată cu entuziasmul general, orașul s-a deschis treptat către arta stradală. Atragând cei mai buni artiști de graffiti din țară, străzile confidențiale și învechite au primit o adevărată reamenajare.

În luna iulie, în timpul Muzeul Inacabado de Artă UrbanăOrașul se transformă într-un epicentru artistic dinamic și plin de viață. Pereții plini de culoare și disproporționat de originali atrag artiști, fotografi și curioși din întreaga lume. Este ca și cum te-ai plimba printr-un muzeu, unde fiecare colț de stradă și fiecare trotuar dezvăluie talente extraordinare.

4. Ibiza, Spania

Pictură murală uriașă de artă stradală la Festivalul Bloop din Ibiza

Credit foto: Flickr – sagesolar

Festival: Festivalul Bloop
Perioada: sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie

Acest eveniment, în acest oraș festiv și boem, are o particularitate. De aceea, se află în clasamentul nostru al festivalurilor de artă stradală pe care trebuie să le faceți în Europa. La ediția trecută, organizatorii au definit o temă artistică care să articuleze întregul eveniment. În timpul Festivalul BloopClădirile, zidurile, podurile și fațadele sunt împodobite cu cele mai frumoase caracteristici ale lor, păstrând în același timp o unitate spectaculoasă. Monumentele tinere sunt acoperite cu desene grafice și colorate, în timp ce clădirile vechi renasc sub jetul de vopsea multicoloră.

Locația lucrărilor a fost ținută secretă până în ultimul moment. Publicul a descoperit apoi incredibilul graffiti. Creativitatea și îndrăzneala sunt invitate de-a lungul întregului traseu de pe chei.

5. Chemnitz, Germania

Lucrare enigmatică la Chemnitz

Credit foto: Flickr – Jörg Schubert

Festival: iBUG
Perioada: sfârșitul lunii august

Deși Zidul Berlinului este un simbol puternic al artei stradale germane, de-a lungul anilor, alte locuri au fost cucerite de cultura stradală.

În orașul Chemnitz, pe fundalul unei zone industriale pustii, a avut loc, laiBUGun festival de artă stradală, aduce un omagiu întregii culturi stradale. Graffiti și picturi exuberante se îmbină cu metalul. Artiștii intră într-o adevărată simbioză cu mediul înconjurător și realizează adevărate performanțe artistice. Toți martorii revoluției industriale germane renasc sub loviturile de bombe și perii. Într-adevăr, ideea este de a reinterpreta locurile, de a le invada cu picturi murale, afișe, sculpturi, pentru a face să dispară atmosfera dezolantă și abandonată. Acesta este motivul pentru care acest festival european de artă stradală este, de asemenea, un adevărat laborator pentru artiștii internaționali.

6. Stavanger, Norvegia

Lucrări multimedia în Stavanger

Credit foto: Flickr – Marianne

Festival: Festivalul Nuart
Perioada: la începutul lunii septembrie

Dacă auziți cuvântul Norvegia, vă gândiți la fiorduri, munți fermecători, peisaje virgine și înghețate. Și credeți că este “unul dintre festivalurile de artă stradală care nu trebuie ratat în Europa”? Cu toate acestea, în inima acestor fantastice picturi naturale, arta stradală și-a făcut loc. Nu în ultimul rând în Stavanger, capitala norvegiană a graffiti-ului. Dacă acest oraș are un aspect de oraș înstărit, nu este un snob!

În timpul Festivalul NuartAccentul este pus pe arta stradală angajată. Sunt create opere de artă uriașe și explozive care transmit mesaje puternice. Prin intermediul picturilor murale și al graffiti-urilor, artiștii spun povești, amuzante sau emoționante, își împărtășesc ideile și viziunea lor asupra lumii. Uneori chiar cochetează cu limitele corectitudinii politice, iar nouă ne place asta! Acest eveniment de cultură urbană stimulează dezbaterile, entuziasmează mulțimile și pune în evidență pionierii și artiștii graffiti de mâine.

7. Biarritz și Pressigny-les-Pins, Franța

Festivalul Colorama

Credit foto: Flickr – izugasti

Festivaluri: Festivalul Colorama, Festivalul LaBel Valette
Perioada: Iulie

În fiecare an, sub soarele de vară din Biarritz, arta stradală strălucește timp de o lună. În timpul Festivalul ColoramaÎn cadrul acestui festival, aproape 1 000 m² de spațiu este ocupat de artiști graffiti cu o amprentă artistică unică. Ce este special la ea? Acest festival de artă stradală impune câteva reguli care îi determină pe participanți să își depășească limitele imaginației. De exemplu, poate fi vorba de o hartă de culori concepută pentru a se integra perfect în oraș. După ce au fost turnate sute de litri de vopsea și spray, rezultatul este fascinant! Da, arta stradală necesită la fel de multă tehnicitate, precizie și nebunie.

Mai la nord, în Franța, domeniul Pressigny-la-Valette a devenit un bastion incontestabil al artei stradale. Această reședință bogată și-a văzut fațada revizuită în întregime în culorile exuberante ale artei urbane. Încetul cu încetul, site-ul a devenit un loc unic de exprimare pentru artiști stradali din întreaga lume.

Fiecare ediție este axată pe o temă și are o dimensiune educativă, de protest și emoționantă. Să nu uităm de bătălii, concerte și inițieri cu vopsea spray!

Lasă un comentariu

TravelMax.ro