Cele 7 lucruri pe care trebuie să le faci în Esfahan

Vizitați Esfahan: Care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în cel de-al treilea oraș ca mărime din Iran?

Esfahan are o istorie bogată și plină de evenimente: cândva capitala Imperiului Persan, acest megalopolis de două milioane de locuitori din mijlocul țării a devenit un centru economic și politic important al Iranului modern. Dar călătorul care se plimbă prin acest uimitor oraș persan va fi cu siguranță mult mai interesat de bogăția culturală și de frumusețea orientală a acestui oraș autentic și somptuos: numeroasele clădiri istorice, prezente aproape la fiecare colț de stradă, amintesc de trecutul orașului, cândva sediul dinastiei Safavidilor, de unde provine arhitectura atât de recognoscibilă a monumentelor seculare care străjuiesc străzile largi și piețele grandioase ale acestei maiestuoase metropole.

Vă întrebați ce să faceți în Esfahan în timpul șederii dumneavoastră? Iată răspunsul cu cele 7 lucruri pe care trebuie să le faceți pentru a vizita Esfahan și a vă bucura de tot ce este mai bun din acest oraș tipic oriental!

1. Piața Naghsh-e Jahan

Imens? Și pe bună dreptate: această piață este una dintre cele mai mari din lume! Inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1979, cele 9 hectare ale Piața Naghsh-e Jahan sunt o necesitate pentru oricine vizitează Isfahanul: arhitectura sa magistrală este o mărturie a puterii dinastiei Safavidilor, care a condus țara între secolele XVI și XVIII, și joacă, de asemenea, un rol politic fundamental în unitatea iraniană, deoarece șahul a decis să reunească cele trei componente principale ale puterii în jurul acestei piețe mitice.

2. Catedrala Sfântul Mântuitor

Denumit în mod normal ” Catedrala Vank” Este cea mai vizitată clădire creștină din Iran. Situat în cartierul armean din Isfahan, acesta găzduiește un muzeu despre istoria acestui popor, foarte prezent în Iran, precum și o bibliotecă ce conține manuscrise istorice armenești vechi de secole. Interiorul, acoperit cu fresce în cinstea Sfântului Grigore Luminătorul, va uimi vizitatorul cu splendidele și perfect conservatele sale aurituri: perfect pentru a învăța atunci când vizitați Isfahan!

3. Grădina cu păsări

Creat în anii ’70, acest grădină zoologică este o imensă volieră cu peste 5.000 de specii de păsări, majoritatea din Iran, dar și din țări asiatice și africane; diferitele zone sunt amenajate în funcție de caracteristicile fiecărei specii, cum ar fi un iaz pentru flamingo sau rațe. Există, de asemenea, papagali multicolori care îi vor uimi pe cei mai tineri vizitatori și mulți vânzători ambulanți care oferă vizitatorilor mese ieftine. Pentru cei care caută ceva de făcut în Esfahan, aceasta este o destinație de alegere!

4. Muntele Soffeh

Muntele Soffeh, Esfahan

Credit foto: Flickr – Picolo P

Situat la sud de Esfahan, orașul Muntele Soffeh și cei 2257 de metri ai săi oferă sportivilor înrăiți posibilitatea de a practica alpinismul, sau amatorilor de drumeții de a beneficia de numeroasele trasee care permit traversarea ruinelor unor castele antice, chiar și o mică grădină zoologică, restaurante și o telecabină care duce direct în vârf: aceasta din urmă merită distracțiile, deoarece oferă o panoramă cu totul excepțională asupra metropolei, fiind astfel un obiectiv inevitabil atunci când se vizitează Isfahanul.

5. Muzeul de Arte Decorative

Fondat în 1995, acest spațiu cultural găzduiește peste 3.000 de opere de artă care reflectă bogăția culturală a Safavidilor și Qajarilor. Acest popas îmbogățitor este o ocazie pentru vizitatori de a descoperi know-how-ul excepțional al diferitelor popoare care au condus Persia antică, astăzi Iran. Pentru cei care nu știu ce să facă în Esfahan, la muzeul de arte decorative este găzduit într-una dintre cele mai vechi clădiri din Esfahan, Palatul Shaharbagh, construit la începutul secolului al XI-lea, în timpul domniei lui Shah Abbas I.

6. Bazar

Bazar în Esfahan

Credit foto: Flickr – youngrobv

Acest gigantic ste o instituție locală și ar fi păcat să vizitați Esfahanul fără să intrați în acest loc maiestuos, la care accesul se face prin Poarta Qeysarié, cu arhitectura sa orientală tipică perioadei safavide.

7. Si-o-se Pol

Si-o-se Pol, Esfahan

Credit foto: Flickr – Kamyar Adl

Ce să faci în Esfahan când vrei să fii uimit de un monument grandios? Treceți pe lângă Si-o-se Pol unul dintre cele unsprezece poduri din oraș. Aceasta se remarcă prin structura sa cu două niveluri pe care se poate merge pe jos; vă recomandăm în special să admirați luminile nocturne îndreptate spre arcadele maiestuoase, care dau clădirii un aspect supranatural odată cu lăsarea întunericului! Podul servește, de asemenea, la reglarea cursului râului pe care îl traversează, având astfel un dublu rol, cultural și infrastructural.

TravelMax.ro