Cele 15 lucruri pe care trebuie să le faci în Cuba

În vizită în Cuba: care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut pe această insulă din Caraibe? Descoperiți selecția noastră de locuri pe care trebuie să le vizitați.

De la dulceața apelor caraibiene la ritmurile de salsa, de la plajele fierbinți la mojitos reci ca gheața, de la splendoarea colonială la pasiunea unei revoluții, de la trabucurile cubaneze la mașinile americane din anii ’50…

Este cea mai mare insulă din Caraibe și, cu siguranță, cea cu cel mai mult caracter. În Cuba, puteți urmări un meci de baseball, sportul național, sau un meci de box; vă puteți lăsa captivat de un balet de dans clasic; vă puteți răsfăța în hoteluri de lux magnifice sau puteți alege să stați la localnici; puteți merge în munții unde Fidel Castro și-a pus la cale revoluția sau puteți conduce un Pontiac din 1957 pe străzile din Havana; puteți să vă plimbați pe aleile satelor coloniale din cele patru colțuri ale insulei sau să vă lăsați pradă plăcerilor leneviei pe plajele cu nisip alb…

Dar ce să faci în Cuba? Care sunt obiectivele turistice de neratat de pe insulă? Iată care sunt locurile de vizitat în Cuba care vă promit o călătorie unică.

1. Havana

Havana, Cuba Una dintre cele mai sugestive capitale pe care le puteți vizita. Havana este vorba de vilele coloniale, piețele însorite, mașinile de epocă. Este, de asemenea, scena pe care Castro a predicat revoluția, a Cabaret Tropicana fabrica de țigări dărăpănată și valurile care se sparg pe Malecón.

Un oraș mitic, încărcat de istorie, Havana este, fără îndoială, destinația numărul unu pentru călătorii care visează la ea. A vizita Cuba înseamnă a o descoperi pentru a simți atmosfera sa. Pentru a vă face o idee, lăsați-vă purtați prin orașul vechi pe străzile înguste și întâlniți localnicii, renumiți pentru primirea lor călduroasă, mergeți pe urmele lui Ernest Hemingway (autorul cărții “Bătrânul și marea”), vizitați monumentele sale de referință, precum Catedrala San Cristobal sau cimitirul lui Cristofor Columb, gustați specialitățile locale în timpul unei vizită gastronomică și faceți câțiva pași de salsa la una dintre școlile de dans cubaneze. După cum vedeți, Havana este mai mult despre viață decât despre povestiri, așa că, dacă vă întrebați ce să faceți în Cuba, veți găsi o mulțime de răspunsuri în capitală.

2. Playas del Este

Playas del Este, Cuba

Credit foto: Flickr – Jelle H.

Pe plajele de la est de Havana, mergeți spre apele calde, unde cultura locală vă primește din nou cu brațele deschise. Și pe bună dreptate, acestea sunt plajele preferate ale localnicilor, în timp ce majoritatea turiștilor se îndreaptă spre destinații mai cunoscute, precum Varadero sau Cayo Coco. Playas del Este include plajele din Bacuranao Tarará, El Mégano, Santa María del Mar Boca Ciega și Guanabo. Dacă acestea sunt încă populare (nu vă așteptați la plaje pustii), ele au acel ceva pe care celelalte, mai bling bling, nu prea îl au: o anumită autenticitate care vă va cufunda cu siguranță în adevărata viață cubaneză.

3. Trinidad

Trinidad, Cuba

Credit foto: Flickr – kuhnmi

Ce-ar fi dacă vizitarea Cubei ar fi ca o călătorie în timp? Mergeți spre Trinidad pentru câțiva ani buni. Clasificat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, acest oraș este adesea ales ca fiind unul dintre preferatele călătorilor care îl întâlnesc. Renumit pentru centrul său istoric cu case colorate și trăsuri tipice trase de cai, orașul colonial simbolizează viața cubaneză în toată splendoarea sa.

Aici, muzica ritmează străzile pietruite cu un refren local, muzicienii de stradă îi dau mereu LA, iar concertele de muzică locală de la Casa de la Musica și de la Trova sunt pline în fiecare seară. Pentru o prezentare mai istorică și patrimonială, vizitați site-ul Plaza Mayor sau la Mănăstirea Sfântul Francisc din Assisi. În fine, pentru o excursie în natură, cascadele din Topes de Collantes , Cascadele El Rocio și Valea Morilor de Zahăr promit un interludiu paradisiac și luxuriant.

4. Valea Viñales

Valea Viñales, Cuba

Ce să faci în Cuba pentru a descoperi comorile sale naturale? Populară printre excursioniști și alți iubitori de natură, zona Valea Viñales găzduiește unele dintre cele mai frumoase peisaje din regiunea Pinar del Rio: luxuriantă și nealterată, oferă o cu totul altă față a destinației, în mijlocul plantațiilor de tutun și cafea. Faceți o drumeție sau o plimbare cu calul pentru a descoperi grădina botanică Viñales, aflați despre originile legendarelor trabucuri din Havana și, mai presus de toate, bucurați-vă de priveliștea splendidă a faimoaselor mogotesfaimoșii munți de calcar care fac parte din simbolurile văii.

5. Baracoa

Baracoa, Cuba

Credit foto: Flickr – PIVISO

Puțini sunt cei care știu despre comorile din Baracoa. Un mic orășel de pescari din Oriente, la 4 ore de Santiago de Cuba (în cealaltă parte a insulei), Baracoa este o adresă care a fost păstrată pentru moment departe de turismul de masă. Amplasat în mijlocul unei naturi luxuriante, orașul este un diamant brut și autentic, ceea ce îl face să fie o destinație obligatorie într-o călătorie în Cuba.

Cadrul său liniștit, siturile sale arheologice, priveliștea care îți taie răsuflarea de la El Yunque
Boca de Yumuri, micile sale plaje conservate și terasele sale cu mirosuri apetisante difuzează o atmosferă specială, din acelea care îndeamnă la a fi purtate. Pe scurt, Baracoa promite mai presus de toate să vizitezi Cuba printr-un mic colț de paradis.

6. Santiago de Cuba

Muzician, Santiago de Cuba Santiago este orașul care respiră viață. Fosta capitală a Cubei, este portretul unui întreg patrimoniu în care viața curge în ritmul scenei culturale. Deși își găzduiește propriul carnaval în fiecare an, Santiago nu așteaptă evenimentul pentru a-și face locuitorii să cânte și să danseze. Aici au loc concerte care sunt populare atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori, iar oamenii vin aici pentru a se bucura de viața unică a orașului.

Pe lângă talentele sale artistice, Santiago este, de asemenea, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, și veți descoperi de ce atunci când veți vizita: orașul Casa lui Diego de Velazquez, Catedrala din La Asunción, cimitirul Santa Ifigenia (unde sunt îngropați Fidel Castro și José Marti) sau Parcul Cespedes sunt suficiente în sine pentru a mărturisi bogăția locului. La est se află ruinele pitorești ale plantațiilor franceze de cafea cuibărite în munții înalți, în timp ce castelul San Pedro de la Roca și castelul Cazarma Moncada fac parte, de asemenea, din istoria plină de evenimente a insulei.

7. Les Cayes

Jardines de la Reina, Cuba Vă întrebați ce să faceți în Cuba pentru o pauză de relaxare? A cay (sau cayo în spaniolă), plural cayeseste o insulă mică, joasă, compusă în principal din nisip și corali, multe dintre acestea fiind descoperite în același timp cu Lumea Nouă. Los Canarreos, Jardines de la Reina… Perfecte pentru câteva zile în paradis, fiecare dintre ele promite nisip alb, ape turcoaz, sesiuni de snorkelling și scufundări și, bineînțeles, apusuri superbe.

8. Sierra Maestra

Eldorado pentru excursioniști, Sierra Maestra este un parc neatins, cu o floră și o faună luxuriante. Astăzi, peisajele sale sunt unele dintre cele mai impresionante de pe insulă, dar și unele dintre cele mai cunoscute: pe lângă natura sa verde, Sierra Maestra găzduiește Pico Turquino, cel mai înalt munte din Cuba. În acest cadru minunat s-au refugiat Fidel Castro și Barbudos în timpul Revoluției cubaneze și au fost expulzați exploatatorii americani (și mulți cubanezi vor fi bucuroși să vă spună acest lucru).

9. Santa Clara

Santa Clara este suficient de misterioasă pentru a te atrage de la sine. Iar dacă sunteți interesat de istoria revoluției cubaneze și vă întrebați ce să faceți în Cuba în legătură cu aceasta, atunci considerați acest oraș ca fiind o vizită obligatorie. Și pe bună dreptate, aici s-a desfășurat ultima operațiune a revoluției! Astăzi, Santa Clara este un sanctuar pentru fani și entuziaști, deoarece găzduiește și Mausoleul impresionant al lui Che Guevara ridicată în memoria revoluționarului.

Dacă tot sunteți acolo, faceți o plimbare mai lungă până la Catedrala Santa Clara de Asis, dar și până la Parcul Leoncio Vidal sau la teatrul La Caridad. Plimbându-vă pe străzile înguste în sunetul muzicienilor de stradă, veți descoperi o arhitectură tipică, în care și-au găsit loc mici cafenele și alte terase.

10. Golful Porcilor (Bahia de Cochinos)

Golful Porcilor, Cuba

Credit foto: Flickr – Pierre M

Din nefericire, în Golful Porcilor spune povestea unei tentative de invazie militară a Cubei în aprilie 1961 de către exilații cubanezi, susținuți de Statele Unite. În acest loc aparent liniștit a avut loc celebra debarcare.

În prezent, acesta face portretul unui loc foarte contrastant, care atrage pe cât de mult poate respinge. Oarecum desfigurat de istoria sa, Golful Porcilor ascunde încă mici colțuri de paradis care merită vizitate. Printre acestea, putem remarca Punta Perdiz și Caleta Buena, (bazine naturale conectate de mare), laguna Boca de Guama și La Cueva de los Peces.

11. Cienfuegos

Situat în Golful Jagua și nu departe de Golful Porcilor, este, la rândul său, considerat unul dintre cele mai frumoase orașe coloniale de pe insulă. Aflată în patrimoniul mondial UNESCO din 2005 și supranumită “Perla Sudului”, este un popas imanent pentru locuitorii insulei. Este o oprire de neratat pentru toți călătorii care vin să viziteze Cuba.

Conacele sale, centrul orașului, centrul său grădină botanică cu 1.600 de specii, Parcul José Martí, Parcul său Teatrul Tomás Terry și Catedrala Nuestra Señora de la Purísima Concepción sunt toate locuri care îi seduc pe cei care o descoperă.

12. Isla de la Juventud

Nu este o legendă, pasionații de snorkeling și scufundări vor găsi mereu ceva de făcut în Cuba! Una dintre cele mai populare activități, cea de Isla de la Juventud este adesea menționată ca fiind locul pe care trebuie să-l adăugați la itinerariul dumneavoastră de călătorie. Bogată în floră și faună conservate, insula este renumită pentru somptuosul său patrimoniu marin, în special în Cayo Largo este un paradis natural cunoscut pentru viața sa simplă și primitoare, departe de turismul de masă. În programul dintre două sesiuni de scufundări: plaje frumoase de nisip, ape limpezi, întâlniri prietenoase și, mai presus de toate, un confort fără pretenții.

13. Laguna de la Leche

Un vast lac natural în apropiere de Morón (cel mai mare din Cuba), Lacul Laguna de la Leche este un mic colț de paradis pentru toți pasionații de pescuit: multe specii trăiesc în această curioasă combinație de apă dulce și apă sărată.

Bogată în faună acvatică, laguna este, de asemenea, casa unei frumoase varietăți de păsări acvatice. Această moștenire a dat naștere unei tradiții: carnavalurile acvatice. În fiecare vară și de câțiva ani, proprietarii de ambarcațiuni își decorează bărcile și defilează de-a lungul canalului în fața unui juriu care, în funcție de mai multe criterii (coregrafie, estetică, originalitate), le alege pe cele mai frumoase 6 din concurs.

14. Holguín

Holguín, Cuba

Credit foto: Flickr – PIVISO

Provincia găzduiește unele dintre cele mai frumoase parcuri de pe insulă, Holguín are un patrimoniu natural superb, ceea ce îl face să fie a treia cea mai importantă destinație turistică din țară. Destinația este una dintre favoritele ecoturismului și îi atrage pe cei care doresc să viziteze Cuba puțin în afara traseelor bătute.

De-a lungul plajelor superbe din provincie, cum ar fi Guardalavaca și Esmeralda Parcurile naturale Cristóbal Colón, Monumentul Național Bariay, Bahía de Naranjo și Calixto García promit să vă ofere o varietate de comori naturale, precum și orașe și sate precum Gibara. De asemenea, puteți încerca să faceți echitație, scufundări, drumeții prin munți, cascade și râuri sau să vizitați Catedrala San Isidoro de capital.

După cum puteți vedea, în Cuba sunt multe de făcut în Holguín, așa că nu ezitați să o includeți în călătoria dumneavoastră.

15. A se vedea, de asemenea, în Cuba

Dacă, după ce ați descoperit obiectivele obligatorii de pe lista noastră, mai aveți timp să vizitați Cuba, iată câteva bonusuri:

  • La Ciénaga de Zapata Mlaștini clasificate ca rezervație a biosferei de către UNESCO.
  • Camagüey: Camagüey este un oraș clasat, apreciat pentru casele sale colorate și pentru scena artistică talentată.
  • Valea Los Ingenios: o vale marcată de istoria Cubei, de la sclavie până la revoluție.

Când să mergem în Cuba?

Vizitarea Cubei înseamnă, de asemenea, planificarea perioadei de călătorie. Deci, când să mergem în Cuba? Totul depinde de prioritățile dvs.: timp, lume, buget… Pentru a vă ajuta să faceți o alegere, iată câteva informații de care trebuie să țineți cont:

– Din noiembrie până în mai, turiștii se adună în Cuba datorită vremii ideale. Cu toate acestea, bugetul de vacanță este mai scump.
– Din mai până în octombrie, sezonul este mai liniștit din cauza climatului umed. Cu toate acestea, vremea este încă foarte favorabilă și nu împiedică o vizită adecvată în Cuba.
– Din decembrie până în martie, clima rămâne favorabilă și este perioada ideală pentru a vă bucura de Cuba în afara sezonului.
– În ceea ce privește temperatura, aveți grijă la căldură: din aprilie până în octombrie, în Cuba este foarte cald, dar este și cea mai bună perioadă pentru înot.

TravelMax.ro