Ce se intampla monedele aruncate în Fântâna Trevi din Roma?

Ce se întâmplă cu monedele aruncate în Fântâna Trevi din Roma? Pe lângă faptul că îți pui o dorință, aruncarea unei monede în apă te va face o persoană bună!

Ideea de a arunca o monedă într-o fântână și de a-ți pune o dorință a devenit un loc comun, dar este deosebit de romantic să faci acest lucru la Fontana di Trevi din Roma.

Într-adevăr, este o legendă că milioane de turiști aruncă o monedă în Fontana di Trevi peste umăr. Dar ce se întâmplă cu monedele? După cum vă puteți imagina, în timp, în bazin s-a format un munte de monede. Veți vedea unde ajung aceste monede, colectate de mai multe ori pe săptămână de către angajații primăriei…

Apropo, de ce aruncă oamenii monede în Fântâna Trevi din Roma?

Fântâna Trevi, Roma

Credit foto: Flickr – daisy.images

Legenda este din film “Fântâna iubirii (1954): aruncați o monedă (cu spatele la bazin) în faimoasa Fontana di Trevi, considerată cea mai frumoasă fântână barocă din toată Italia, și veți fi sigur că veți vizita din nou Roma.

Legenda merge chiar mai departe de atât și spune că dacă arunci două monede în loc de una, vei fi sigur că vei găsi dragostea și trei, că te vei căsători.

Dar unde se duc monedele din Fontana di Trevi?

Fântâna Trevi are toate caracteristicile unei atracții turistice, dar milioane de vizitatori se adună în fiecare an la acest punct de reper de la mijlocul secolului al XVIII-lea pentru a lua parte la tradiție. De fapt, fântâna se umple atât de repede cu monede, încât angajații orașului Roma mătură fundul bazinului în fiecare seară pentru a colecta prada zilei.

1,4 milioane de euro colectați în fiecare an în celebra fântână

Pe parcursul anului 2016, 1,4 milioane de euro au fost strânse și donate pentru Caritas este o organizație caritabilă catolică care sprijină cauze globale legate de sănătate, ajutor în caz de dezastre, sărăcie și migrație.

În fiecare zi, 3835 de euro sunt aruncați în Fontana di Trevi – adică 26.923 de euro pe săptămână!

O rutină bine organizată la Fontana di Trevi

În fiecare dimineață, înainte de sosirea turiștilor, circulația apei este întreruptă. Fântâna este curățată cu o perie, iar monedele sunt adunate cu ajutorul unor prăjini lungi și aspirate sub supravegherea poliției.

Monedele colectate sunt curățate, cântărite, numărate și livrate la Caritas. Organizația folosește banii pentru o serie de inițiative caritabile: 27% din banii colectați sunt folosiți pentru a finanța un supermarket gratuit pentru familiile aflate în dificultate, 32% pentru finanțarea programelor de integrare socială, 8% pentru cantinele Caritas și 31% pentru adăposturile sale.

Monede colectate din Fontana di Trevi din Roma

Înainte de a fi aspirate, monedele sunt adunate în centrul Fântânii Trevi – Credit foto: meridian.net

În 2005, în fântână se colectau 500 000 de euro pe an. Până în 2016, această cifră aproape că s-a triplat, ajungând la 1,4 milioane de euro. Dar banii nu sunt singurul lucru care se găsește în fântână. Printre monede se află adesea și alte obiecte, cum ar fi ochelari, brelocuri de chei, medalioane religioase și chiar proteze dentare, potrivit unui membru al asociației Caritas.

Monede colectate din Fontana di Trevi din Roma

Monedele sunt apoi colectate și puse în saci sub supravegherea poliției – Foto: meridian.net

Mai multe despre Fontana di Trevi

Proiectată inițial de Nicola Salvi și finalizată în 1762 de Giuseppe Pannini, Fântâna Trevi a fost construită în trei decenii și are 26 de metri înălțime și 50 de metri lățime. Numele său provine de la cele trei străzi – “Trei vie”care duc la fântână: Via Dei Crocicchi, Via Poli și Via Delle Muratte.

Fântâna a fost renovată în 2015, la un cost de 2 milioane de euro, finanțat de grupul italian de modă Fendi. A fost adăugat iluminat cu LED-uri, iar fațada de marmură, care reprezintă figurile mitologice ale Oceanului, Abundenței și Salubrității, a fost restaurată.

Accesul la Fontana di Trevi este gratuit, dar dacă intenționați să vizitați și alte monumente din Roma, cum ar fi Colosseumul, Forumul Roman sau Vaticanul, nu ezitați să vă rezervați vizitele online și în avans pe site-ul nostru! Astfel, veți putea evita cozile și veți economisi timp în timpul șederii dumneavoastră la Roma.

Cu o lățime de 20 de metri și o înălțime de 26 de metri, Fontana di Trevi este și cea mai mare fântână din Roma.

Situat în inima orașului, pe Piazza di TreviÎn apropiere de Panteon și Piazza di Spagna, la Fontana di Trevi se poate ajunge cu stația de metrou Barberini sau cu una dintre numeroasele linii de autobuz care trec prin apropiere (52, 62, 63, 71, 80, 83, 116…).

Credit foto principal: Flickr – Michael Matti

Lasă un comentariu

TravelMax.ro