Ce este suprarezervarea în transportul aerian? Cum să obțineți despăgubiri?

Nimic nu este mai enervant decât să ți se refuze accesul în avion, dintr-un motiv necunoscut și neprevăzut, atunci când aveai totul planificat pentru o vacanță minunată. Când ajungeți la aeroport, angajații companiei aeriene pe care ați ales-o vă împiedică să vă urcați în avion pentru a vizita New York-ul, Alhambra din Granada sau Colosseumul din Roma? Ghinion, pierzi una sau două zile din călătorie, pe lângă faptul că ești dezamăgit și luat prin surprindere… Dacă situația pare să se fi transformat într-un dezastru, este vorba mai ales de o practică de optimizare financiară din ce în ce mai răspândită: suprarezervarea.

Pentru a rezolva această problemă, multe companii s-au specializat în compensarea “victimelor”. Ca și Flightright, toți au același obiectiv: să se facă dreptate.

Dar ce face suprarezervare ? Cum să vă ocupați de acești specialiști și, mai ales, cum să obțineți despăgubiri pentru un zbor întârziat și/sau anulat? Am analizat situația în cadrul analizei noastre speciale privind suprarezervarea.

Ce este suprarezervarea?

surbooking-review Suprarezervarea își are originea în “yield management”, o strategie de management care a apărut în Statele Unite în 1978, permițând companiilor aeriene nou create să ofere tarife care sfidează orice concurență. Aceeași strategie a dat naștere așa-numitelor zboruri low-cost, generând în același timp apariția biletelor de avion last-minute și a altor bilete de avion mai ieftine.

Această abordare managerială a industriei aeriene a fost adoptată pentru ca liniile aeriene să aibă mai multă libertate în stabilirea tarifelor, ceea ce a dus la spargerea pieței pentru companiile aeriene tradiționale. Pentru a contracara concurența, acestea din urmă au reacționat prin dezvoltarea ofertei de vânzare a biletelor lor de avion, gestionarea prețurilor, analiza cererii sau segmentarea pieței. Odată cu adoptarea Actului Unic European în 1986, un nivel mai ridicat de integrare economică a țărilor membre ale Comunității Economice Europene, companiile aeriene europene au putut profita de această nouă deschidere către concurență, aplicând principiul libertății prețurilor în sectorul transportului aerian: overbooking-ul și-a făcut astfel o intrare fulminantă în agențiile de turism și, mai târziu, în comparatoarele de zboruri. low-cost pe internet.

Din ce în ce mai multe companii aeriene care încearcă să își maximizeze vânzările – și profiturile – se angajează în ciudata afacere de a vinde mai multe bilete decât numărul de locuri disponibile în avion. Ca urmare, atunci când ajungeți la ghișeul de înregistrare a bagajelor, compania aeriană vă refuză accesul la îmbarcare. De ce această practică aparent frauduloasă? Pur și simplu pentru că provine din dereglementare – o relaxare a legii – care oferă mai multă libertate în stabilirea tarifelor: companiile aeriene concurente se asigură că își umplu avioanele anticipând costurile anulărilor, locurile goale pe care le numesc “locuri goale”. “nu se prezintă”.

Așa cum este încadrat de către Dreptul european, prin urmare, suprarezervarea nu este frauduloasă. Aceasta provoacă multe neplăceri călătorilor, dar companiile aeriene sunt obligate să respecte anumite condiții, cum ar fi să aibă grijă de călători și să le ofere un zbor alternativ către aceeași destinație. Uneori, compania va modifica rezervarea pentru a vă pune pe un alt zbor sau este posibil să vă pună pe un avion mai mic decât cel planificat, deoarece nu au fost vândute suficiente bilete. În toate cazurile, prețul biletului nu va fi modificat.

Care sunt soluțiile pentru overbooking?

Întârzieri ale zborurilor la aeroport

  • Companii aeriene

Dacă sunteți suprarezervat, compania aeriană are obligația legală de a vă oferi un zbor alternativ către aceeași destinație. Acest lucru înseamnă că călătorului i se oferă să aștepte un nou zbor la aeroport, iar compania aeriană trebuie să plătească toate nevoile și cheltuielile primare ale călătorilor care așteaptă: cazare, mâncare, convorbiri telefonice, băuturi și băuturi răcoritoare. Prin urmare, accesul la următorul zbor nu ar trebui să afecteze prețul biletului. Dacă, din orice motiv, decideți să nu luați următorul zbor, compania aeriană trebuie să vă ramburseze biletul în termen de șapte zile libere. Cu toate acestea, această rambursare este condiționată de anumite condiții: călătorii trebuie să aibă o rezervare și să își fi înregistrat bagajele cu cel puțin 45 de minute înainte de începerea îmbarcării.

Chiar dacă compania aeriană v-a rambursat integral prețul biletului, aveți dreptul la despăgubiri din partea acesteia pentru daunele morale suferite. Legislația UE prevede trei niveluri de despăgubire pentru zborurile în interiorul UE și trei pentru zborurile în afara UE:

  • Până la 1.500 de kilometri: 250 de euro în interiorul Uniunii Europene sau între UE și o țară terță,
  • De la 1.500 km la 3.500 km: 400 EUR în interiorul Uniunii Europene sau între UE și o țară din afara UE,
  • Mai mult de 3 500 km: 400 de euro în interiorul UE și 600 de euro între UE și o țară din afara UE.

Rețineți că compania aeriană este obligată să vă dea o notificare scrisă cu privire la modul în care puteți solicita despăgubiri. În mod normal, această notificare va conține datele de contact ale companiei aeriene, care vor fi utile pentru a trimite o reclamație la departamentul de servicii pentru clienți al companiei aeriene prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. În cazul în care rezervarea dvs. a fost modificată unilateral de către compania aeriană, iar orele de sosire și de plecare se schimbă, puteți depune această cerere de despăgubire contactând compania aeriană care a operat efectiv zborul (uneori, aceasta este o companie aeriană diferită de cea care a efectuat rezervarea inițială).

Problema: datele de contact sunt adesea ascunse, nedetectabile sau chiar inexistente. Acesta este motivul pentru care există furnizori de servicii a căror sarcină este să negocieze compensații cu companiile aeriene în numele clienților lor care au fost suprarezervate. În cazul în care compania aeriană refuză să despăgubească călătorul, chiar și în scris, problema poate fi sesizată Direcția Generală a Aviației Civile (DGAC). Puteți, de asemenea, să acționați compania aeriană în instanță, dar acest lucru poate dura foarte mult timp.

Despăgubiri pentru zboruri anulate sau întârziate
  • Specialiști în remunerare

Pentru a evita să duceți povara tuturor acestor demersuri și să vă treziți rapid neajutorat în astfel de situații, există o soluție și nu în ultimul rând să vă adresați unui furnizor de servicii specializat în cereri de despăgubiri aeriene. La fel ca un consilier juridic, acesta din urmă își va asuma sarcina grea de a solicita despăgubiri, făcându-și valabilă drepturile dumneavoastră în fața companiei aeriene în cauză.

Flightright este referința europeană în domeniul transportului aerian și vă va asista în ceea ce privește cererile de despăgubire. În cazul unui zbor întârziat, anulat sau suprarezervat și după ce ați obținut numărul de zbor, o echipă de experți juridici internaționali se va ocupa de obținerea de compensații în cadrul legislației europene. Intervenind direct la compania aeriană în cauză, Flightright poate merge chiar până la a vă acționa în instanță, dacă este necesar, pentru a obține despăgubiri. În ceea ce vă privește, sunteți scutit de un proces juridic lung și puteți solicita despăgubiri de până la 600 EUR pentru fiecare pasager (cu excepția prețului biletului).

Restul este simplu și se referă la două cazuri:

-Compania aeriană este considerată responsabilă: Flightright obține compensația și încasează un comision de 27% (+ TVA) din suma obținută.
-Compania aeriană nu este responsabilă: nu primiți despăgubiri, dar nu trebuie să plătiți nimic către Flightright.

E bine de știut 95% dintre cererile de despăgubire formulate de Flightright sunt acceptate. În cazul unui proces, compania are o rată de succes de 99%.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro