Canal du Midi cu rulota: sfaturi, zone, rute

Ce-ar fi dacă am merge să vizităm Canal du Midi? Nu trebuie să plecați în străinătate pentru a vă bucura de o excursie plăcută cu o rulotă sau o furgonetă. Nu vrei să călătorești stând la hotel sau la pensiune? Înțelegem. Avem soluția: vizitați Canal du Midi cu o rulotă! Construit de Pierre-Paul Riquet între anii 1666 și 1681, acesta este unul dintre cele mai vechi canale din Europa încă în funcțiune. Canal du Midi, de la Toulouse (31) la Marseillan (34), este cel mai mare proiect de construcție din secolul al XVII-lea. În timpul Ancien Régime, a revoluționat transportul fluvial și comerțul. Datorită acestei structuri, bărcile puteau ajunge în Marea Mediterană din Garonne, fără a trece prin Strâmtoarea Gibraltar. Această realizare a privat Spania de multe resurse la acea vreme.

Canalul pornește din portul l’Embouchure des Ponts-Jumeaux (Toulouse) și este legat de portul Sète prin Etang de Thau. Lungimea totală a acestuia este de 241 de kilometri. Are 63 de ecluze, care sunt încă în funcțiune și astăzi. Adevărat monument de artă, turism și inginerie, acesta se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 1996. Vizitarea Canalului du Midi cu rulota promite să vă îmbogățească escapadele în Midi, între istorie, cultură și minuni. Iată mini-ghidul nostru pentru a vizita Canal du Midi cu rulota.

Idei de itinerarii de-a lungul Canalului du Midi cu autocaravana

Idei de traseu : Canal du Midi

Credit foto : Shutterstock – Colibri Vision

Canal du Midi poate fi parcurs în ambele direcții, de la Toulouse sau de la Les Onglous din Marseillan. Este o cale navigabilă. Malurile pot fi parcurse pe jos și cu bicicleta, dar drumurile nu se întind pe toată lungimea canalului. Prin urmare, va trebui să treceți prin orașele și satele din regiunea Occitan. De asemenea, va trebui să verificați pe hartă accesul la Canal du Midi. Apoi, stabiliți-vă etapele în funcție de durata călătoriei. Parcurgerea a 241 de kilometri în două sau trei zile ar însemna că nu veți vedea multe dintre obiectivele turistice ale canalului.

Pentru a evita o vizită prea grăbită, limitați-vă opririle. De exemplu, de la Toulouse la Carcassonne sau de la Carcassonne la Marseillan. Cu toate acestea, există câteva locuri care trebuie neapărat vizitate pe Canal du Midi, cum ar fi pragul Naurouze, Castelnaudary sau cele 9 ecluze de la Fonseranes. Iată câteva idei de opriri:

 • 3 zile de la Toulouse Ponts-Jumeaux, canalul Brienne, Villefranche-de-Lauragais și Seuil de Naurouze, Castelnaudary,
 • 5 zile Aceleași etape, plus ecluzele și podul-canal Fresquel, Cité de Carcassonne,
 • 7 până la 10 zile Aceleași etape, plus satul Marseillette, podul-canal Argent-Double, podul-canal Répudre, devierile spre Narbonne, tunelul Malpas (Nissan-lez-Enserune), cele 9 ecluze Fonseranes, orașul Béziers, podul-canal de pe Orb, lucrarea Libron, ecluza rotundă Agde, punctul Onglous și rezervația naturală Bagnas, iazul Thau și orașul Sète.

Aceste etape sunt doar orientative. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, rămâneți mai mult timp în orașe și sate pentru a vizita monumentele istorice. O diversiune pe plajele din Hérault este, de asemenea, o idee bună pentru a vă relaxa la sfârșitul sejurului.

Conduceți de-a lungul Canalului du Midi într-o rulota: reguli de circulație de știut

Casa Canal du Midi

Credit foto: Shutterstock – Delpixel

De-a lungul Canalului du Midi, puteți lua curbe greșite. Bineînțeles, glumim. Canal du Midi este mărginit de autostrada A61 de la Toulouse la Trèbes (11). Rețineți că, dacă mergeți pe autostradă, nu veți putea explora cu adevărat canalul. De asemenea, monumentul este mărginit de drumurile departamentale care deservesc satele dintre Toulouse și Carcassonne. În special, D813 și D6113. După Carcassonne, canalul urmează D610, D11 și D5. În departamentele Aude și Hérault, drumurile departamentale pot fi uneori înguste. Iar unor automobiliști le place să circule cu viteză pe ele. Din cauza dimensiunilor mari ale drumurilor, trebuie să fiți foarte atenți atunci când conduceți o rulotă pe acestea. De asemenea, aveți grijă la drumurile mărginite de platani.

Bineînțeles, regulile de circulație nu sunt diferite de cele din restul Franței. Se circulă pe partea dreaptă, cu depășiri pe partea stângă, iar prioritatea la dreapta este obligatorie. În cazul în care greutatea rulotei este mai mică de 3,5 tone, limitele de viteză sunt identice cu cele pentru autoturisme. O autoutilitară trebuie să rămână întotdeauna pe banda din dreapta în sensurile giratorii. Din punctul de vedere al Codului Rutier, o autoutilitară este un vehicul ca oricare altul. Prin urmare, limitele de viteză sunt următoarele:

 • 50 km/h în zonele construite,
 • 70 până la 80 km/h în afara zonelor aglomerate,
 • 90 km/h pe secțiunile de depășire,
 • 110 km/h pe șoselele cu două benzi de circulație,
 • 130 km/h pe autostrăzi.

Nivelul maxim legal de alcool în sânge în Franța este de 0,5 g/l, ceea ce înseamnă maximum două pahare de alcool.

Taxele de autostradă către Canal du Midi: ce tarif pentru categoria dumneavoastră de rulote?

Canal du Midi este urmat de A61, Autostrada Deux-Mers, care leagă Toulouse de Narbonne. Pentru a vizita Canal du Midi cu rulota în Hérault, luați A9 între Narbonne și Bessan (Agde). În sudul Franței, compania VINCI Autoroutes exploatează concesiunea autostrăzii. Iar aceste autostrăzi sunt supuse unei taxe de drum. Metoda de plată este simplă: la intrare se ridică un bilet și se plătește la ieșire în funcție de distanța parcursă. Dacă veniți să vizitați Canal du Midi cu rulota, va trebui să plătiți tariful de clasa 2. Iată câteva tarife la care se face referire în lista de tarife VINCI Autoroutes:

 • Toulouse (A61) – Béziers Ouest (A9) : 27,10 €,
 • Toulouse (A61) – Narbonne Sud (A9) : 21,50 €,
 • Toulouse – Carcassonne Est (A61) : 13,80 €,
 • Carcassonne Vest (A61) – Béziers Vest (A9) : 12 €,
 • Carcassonne Est (A61) – Narbonne Sud (A9) : 8 €,
 • Narbonne Sud (A9) – Béziers (A9) : 2,9 €.

Zonele de camping-car de-a lungul Canalului du Midi: unde să parchezi?

Dacă veniți să vizitați Canal du Midi cu rulota și bicicleta, nu veți putea parca peste tot. Va trebui să vă uitați în fiecare port mic pentru a vedea dacă sunt locuri disponibile. Cel mai bun lucru de făcut este să lăsați camioneta și mergeți cu bicicleta de-a lungul malurilor canalului.

Campingul sălbatic este interzis în Franța, dar este totuși permisă parcarea pe locurile delimitate de drum. De asemenea, este permisă dormitul în interiorul vehiculului atunci când acesta este staționat. Cu toate acestea, nu scoateți echipamentul de camping (crampoane, mese, scaune, antene parabolice etc.) pe drumul public. Dacă sfidați legea și vă petreceți noaptea într-un spațiu public, iată câteva dintre sfaturile noastre. Asigurați-vă că lăsați întotdeauna locul așa cum l-ați găsit, fără să murdăriți mediul înconjurător.

Între Toulouse și Béziers, în apropiere de Canal du Midi, veți găsi numeroase campinguri unde puteți dormi legal. Haute-Garonne, Aude și Hérault au, de asemenea, câteva domenii de servicii pentru rulote, unde puteți parca. Acestea pot fi gratuite sau cu plată și sunt relativ departe de Canal du Midi.

Căutați locuri de cazare în timpul călătoriei dumneavoastră? Descărcați aplicația Park4night. Este un instrument excelent pentru partajarea locurilor între călători. Locurile de parcare sunt indicate pe o hartă interactivă. Astfel, nu trebuie să vă faceți griji că nu știți unde să vă petreceți noaptea. Între Toulouse și Marseillan, aplicația vă permite să vedeți unde puteți găsi spații în aer liber, parcări, campinguri sau chiar arii de service pentru rulote. Iar micul plus al aplicației: un sistem de comentarii publice, publicate de utilizatori, vă permite să vă faceți o idee despre locul respectiv înainte de a ajunge acolo! Coordonatele GPS ale fiecărei locații sunt, de asemenea, accesibile din aplicație.

Doriți să vizitați Canal du Midi într-o rulota în timpul unei excursii rutiere? Dacă nu aveți propria rulotă, acum este ușor să închiriați una de la un particular. Multe site-uri, cum ar fi Yescapa, vă permit să găsiți un vehicul pentru a vizita Canal du Midi cu o dubă sau o rulotă. Acestea vă permit să închiriați cu ușurință vehiculul dorit pe durata călătoriei dumneavoastră.

Pentru a închiria o rulotă sau o furgonetă, nimic nu poate fi mai ușor! Urmați doar acești câțiva pași:

 • În primul rând, accesați aplicația de închiriere privată și alegeți orașul în care locuiți. Veți găsi vehicule în toată țara! De la Paris la Bordeaux, via Nantes, Marsilia și multe altele.
 • După ce ați ales orașul, alegeți vehiculul în funcție de numărul de paturi disponibile. Totuși, asigurați-vă că este disponibilă opțiunea de kilometraj nelimitat. Astfel, veți economisi costuri suplimentare la sfârșitul sejurului pentru a vizita Canal du Midi cu o dubă.
 • În continuare, completați cererea de închiriere, care trebuie să includă punctele importante ale călătoriei dumneavoastră. De exemplu, notați datele, kilometrajul aproximativ, locația de vacanță și opțiunile dorite. Nu ezitați să oferiți cât mai multe informații proprietarului.
 • În cazul în care proprietarul este de acord, veți primi o confirmare de acceptare a cererii dumneavoastră. În acest caz, puteți efectua plata înainte de a organiza o primă întâlnire cu proprietarul. Acest lucru vă va permite să discutați mai amănunțit despre călătoria dumneavoastră, dar și să vedeți vehiculul pentru prima dată.
 • În ziua plecării, completați un contract de închiriere cu proprietarul. Prezentați permisul de conducere și plătiți avansul după o inspecție. Apoi puteți porni la drum și vizita Canal du Midi într-o dubă transformată!
 • Când vă întoarceți din vacanță, nu trebuie decât să faceți un inventar al dotărilor împreună cu proprietarul. Dacă nimic nu este deteriorat, vă veți primi înapoi depozitul.

Când este cel mai bun moment pentru a călători cu rulota de-a lungul Canalului du Midi?

Canal du Midi în toamnă

Credit foto: Shutterstock – PyrosXav

Haute-Garonne, Aude și Hérault sunt supuse unor influențe climatice diferite. Climatul din Toulouse, Castelnaudary sau Carcassonne este diferit de cel din Béziers sau Agde. În general, Canal du Midi are o climă mediteraneană. În medie, temperaturile sunt blânde pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, există diferențe mari în ceea ce privește temperaturile medii.

Vântul autan și tramontana pot fi violente pe partea vestică a Canalului Midi (în Lauragais, între Carcassonne și Toulouse). În est, Mistralul poate sufla puternic timp de câteva zile. De asemenea, temperaturile sunt mai scăzute în interiorul țării decât pe coastă. În estul regiunii Aude și în vestul regiunii Hérault, precipitațiile pot fi abundente primăvara și toamna (în special în timpul așa-numitelor episoade “mediteraneene”). În timpul verii, mercurul depășește frecvent 30°C, chiar 35°C.

Avantajul este că Canal du Midi este umbrit de platanii care îi mărginesc malurile. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Canal du Midi cu rulota este primăvara, vara și toamna. Adică, de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii octombrie. Cu toate acestea, nopțile pot fi răcoroase în aprilie și octombrie.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro