Vreți să fiți încântați de o experiență extraordinară? Dacă da, iată o selecție de orașe fantomă de descoperit în Europa!
Fie că ești un temerar, un explorator urban sau doar curios, vizitarea unui oraș fantomă este întotdeauna o experiență de neuitat. Ființele umane pot fi forțate să își părăsească teritoriul din numeroase motive: dezastru ecologic, stagnare economică, război sau accident industrial. În astfel de cazuri, ceea ce și-au propus să construiască capătă curând un aspect fantomatic, învăluind lucrurile într-o aură supranaturală. Așa se explică fascinația unui nou tip de turist, care a venit să descopere locuri neobișnuite și uneori foarte înfricoșătoare. Operatorii încep chiar să exploateze această sursă financiară extraordinară, care se află la o distanță enormă față de destinațiile turistice clasice.
Știai că unele dintre cele mai faimoase orașe abandonate din lume nu sunt departe de casa ta? Am decis să vă povestim despre aceste orașe fantomă din Europa pentru a afla mai multe.
Iată câteva dintre cele mai uimitoare orașe fantomă de pe continentul european, alese cu grijă de Generation Voyage. Să începem!
1. Pripyat, Ucraina

Credit foto: Shutterstock / Sergio Rojo
Pripyat este un oraș ucrainean de 50.000 de locuitori care a avut distincția de a găzdui la periferia sa centrala nucleară de la Cernobîl. Construit în 1970, a fost complet abandonat șaisprezece ani mai târziu, când centrala a suferit un incident nuclear major. Astăzi, Pripyat este un adevărat oraș fantomă, destul de înspăimântător. Un nou tip de operator turistic exploatează această sursă macabră pentru a duce turiștii să viziteze acest oraș abandonat naturii.
Dominată de o roată mare și cu vehicule distruse, clădiri goale și piețe pustii, Pripyat este, de asemenea, un loc foarte interesant pentru a vedea rezistența naturii. Natura și-a recăpătat drepturile, acoperind treptat construcțiile umane cu vegetație. Dacă vreți să vedeți în ce stare se află acest oraș fantomă din Europa, nu există decât o singură soluție: mergeți acolo.
2. Oradour-sur-Glane, Franța

Credit foto: Shutterstock / Pierre-Olivier
Orașul Oradour-sur-Glane este situat în departamentul Haute-Vienne. Din motive istorice oribile, este unul dintre orașele fantomă care trebuie descoperite în Europa. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ocupanții naziști au decis să desfășoare o operațiune de represalii în inima satului. După ce i-au adunat pe locuitorii satului, naziștii au decis să îi execute sumar înainte de a distruge satul. Rezultatul: 642 de victime și un sat aproape complet distrus. După război, s-a decis să nu se reconstruiască și să se transforme într-un altar în memoria victimelor nefericite…
Astăzi, este posibil să vizitați acest loc al memoriei, unde a fost amenajat un muzeu. Tinerii francezi vizitează adesea satul în excursii școlare. Puteți face același lucru dacă doriți, fie pe cont propriu, fie în timpul unui tur cu ghid.
3. Pyramiden, Norvegia

Credit foto: Shutterstock / Chara Lupus
Pyramiden? Nu, nu este în Egipt: este vorba despre un oraș de pe insula Spitsbergen, în Svalbard, unul dintre cele mai reci locuri de pe pământ! Nimeni nu a mai locuit acolo din anii 1990. După ce a fost vândut URSS-ului și apoi unei companii miniere, acest oraș, unde se extrăgea cărbune, a fost abandonat când cărbunele a devenit rar. Iar astăzi… nimic nu mai trăiește în Pyramiden. Se pot vedea câteva clădiri blocate în gheață, câțiva urși polari și atât.
Dacă sunteți interesați de orașele fantomă din Europa și mergeți acolo, veți fi privilegiați. Având în vedere dificultatea de acces la acest loc, puțini turiști au avut ocazia să pună piciorul acolo!
4. Craco, Italia

Credit foto: Shutterstock / RobertoRicco
Satul Craco nu are nimic de-a face cu orașele fantomă din Europa menționate mai sus: a fost fondat acum mai bine de 1300 de ani! Situată în sudul Italiei, construită pe un deal, își datorează abandonarea Mamei Natură. Într-adevăr, numeroase alunecări de teren au făcut imposibilă prezența umană. Dar satul, deși pustiu, nu este întotdeauna pustiu: folosit de cineaști din întreaga lume pentru aspectul său pitoresc, este apreciat și de comunitatea științifică.
Cercetătorii vin aici pentru a studia efectele dăunătoare ale alunecărilor de teren asupra clădirilor, ceea ce face din Craco un loc de mare interes științific pentru ingineri, pentru a perfecționa proiectarea clădirilor rezistente la cutremure.
5. Belchite, Spania

Credit foto: Shutterstock / Antonio Ciero Reina
Istoria orașului Belchite este asemănătoare cu cea a orașului Oradour-sur-Glane. Belchite a fost scena mai multor confruntări în ultimele secole: în timpul războiului de independență din 1809 și în timpul războiului civil dintre 1936 și 1939. Bombardamentele și masacrele au afectat în cele din urmă cătunul Belchite, pe care Franco a decis să nu-l reconstruiască ca loc de comemorare. În cele din urmă, populația a decis să construiască un al doilea sat în apropiere, pentru a respecta memoria celor mulți dispăruți.
Astăzi… se pot explora ruinele care parcă încă fumegă, atât de mult transpare din acest loc oroarea războiului. Belchite este, cu siguranță, unul dintre orașele fantomă din Europa care va lăsa o impresie de durată asupra vizitatorului de o zi: senzații garantate!
6. Mystra, Grecia

Credit foto: Shutterstock / siete_vidas
Mystra este un oraș pe care bizantinii l-au construit pe dealurile din Peloponez. Deși orașul antic este acum unul dintre orașele fantomă din Europa, nu a fost întotdeauna așa. În trecut, a fost chiar unul dintre cele mai bogate orașe din zonă. Mystra a fost unul dintre cele mai puternice orașe din regiune și vârful de lance al culturii bizantine! Dar a fost abandonat în secolul al XIX-lea: istoria și diversele influențe și-au pus amprenta asupra opulenței orașului. În ruinele clădirilor se mai pot vedea încă fresce și rămășițe artistice excepționale.
Această fortăreață antică este un sit istoric și arheologic foarte interesant și un loc de vizitat în regiune. Este destul de accesibil și puteți profita de navete și de ghizi care vă vor duce la sit pentru a afla mai multe despre el. Deci, când pleci?
7. Doel, Belgia

Credit foto: Shutterstock / Peter de Kievith
Mai aproape de casă, Doel este un oraș abandonat dintr-un motiv destul de amuzant. Acest mic sat flamand de la marginea orașului Anvers a fost ciugulit de oraș și, în special, de zona portuară din Anvers. De-a lungul câtorva decenii, activitatea maritimă și comercială a făcut viața în Doel atât de neplăcută încât locuitorii au decis să… își abandoneze satul. Da, pur și simplu! În prezent, au mai rămas aproximativ douăzeci de locuitori. Iar acești locuitori, singurii care au vrut să-și păstreze proprietatea, trăiesc în mijlocul unui sat complet mort.
Vă invităm să mergeți acolo: pereții crăpați, vopseaua scorojită, ferestrele baricadate… totul este acolo. În cele din urmă, ocupanții ilegali au ocupat în masă locul, dar primarul orașului a sfârșit prin a spori prezența poliției. Astăzi, satul este folosit uneori ca platou de filmare… și ca obiectiv turistic de neratat!
8. Varosha, Cipru

Credit foto: Shutterstock / Anton Kudelin
Varosha este o zonă imensă din orașul Famagusta de pe insula Cipru. Când a fost creată, în 1972, zona a fost concepută ca o stațiune balneară pentru a atrage turiștii occidentali. Problema a fost că, în 1974, doi ani mai târziu, o intervenție militară turcă i-a forțat pe locuitori să abandoneze zona. Astăzi, Varosha este unul dintre cele mai emblematice orașe fantomă din Europa. Clădirile înalte concepute pentru a găzdui turiștii sunt pline de mărăcini și servesc drept cuiburi pentru păsări.
Pisicile, broaștele țestoase și plantele indigene se distrează de minune și și-au revendicat drepturile în această zonă creată de om. Dovada, dacă mai era nevoie, că suntem doar niște lucruri mărunte în comparație cu puterea naturii.