Vizitați Catania: care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în orașul emblematic al Siciliei?
Aflat în patrimoniul mondial UNESCO din 2002, Catania, un încântător oraș baroc de 500.000 de locuitori, este așezat la poalele muntelui Etna, pe coasta de est a Siciliei, îmbrățișând conturul somptuos al țărmului Mării Ionice, modelat de erupțiile sale.
Oraș antic, fondat în jurul secolului al VIII-lea î.Hr., Catania este o bătrână atrăgătoare, tipic sudică, cu un temperament puternic: distrusă și reconstruită de 7 ori de-a lungul istoriei sale de dezastre naturale, cucerită și modelată de numeroase civilizații succesive, a devenit de-a lungul secolelor un spațiu privilegiat de schimburi și încrucișări. Această bogăție culturală se exprimă și astăzi prin noblețea patrimoniului său arhitectural baroc târziu și prin puterea acestei platforme comerciale mediteraneene: a vizita Catania, al doilea oraș ca mărime din Sicilia după Palermo, înseamnă a descoperi adevăratul motor economic al insulei… și un sit turistic de primă mână, care profită de bunătatea locuitorilor săi și de poziția sa geografică excepțională.
Oricare ar fi durata șederii tale, ți-am pregătit o selecție de lucruri de făcut în Catania: activități de caracter și comori de neuitat, de savurat fără întârziere!
1. Explorați Piazza del Duomo

Credit foto: Flickr – dom fellowes
Principala piață a orașului, este o necesitate pentru orice vizitator care dorește să viziteze Catania și să se impregneze de sufletul său. Este inima orașului și servește drept piață, având în centru numeroase clădiri istorice, printre care “Fântâna Elefantului”, construită din marmură albă și rocă vulcanică, care le este dragă localnicilor pentru semnificația sa simbolică: datând din Antichitate, se spune că elefantul are puterea de a calma febrele arzătoare de pe Etna…
Statuia se află în fața maiestuoasei catedrale Sant’Agata, care adăpostește astăzi moaștele Sfintei Agatha și rămășițele celebrului compozitor Bellini; construită spre sfârșitul secolului al XI-lea în onoarea sfântului patron al orașului, a fost restaurată cu gust, folosind tehnici tradiționale. Este o capodoperă barocă, iar diversitatea stilurilor arhitecturale care se întrepătrund de-a lungul reconstrucțiilor atestă un amestec cultural intens.
2. Plimbare de-a lungul Via Etnea

Credit foto: Flickr – Strinopr
Adevărată arteră a orașului, această alee istorică, a cărei configurație a fost modificată în repetate rânduri de-a lungul secolelor, este caldă și plină de viață și oferă o multitudine de mici plăceri care pot fi consumate fără moderație; o vizită în Catania nu este posibilă fără a se plimba de-a lungul dalelor de piatră de lavă tăiată care pavează bulevardul, care este plin de magazine și tarabe de artizani, precum și de numeroase bistrouri care pun în valoare gastronomia siciliană. Ideal pentru un pahar de vin local, sau pentru a mânca după o zi interesantă!
3. Relaxați-vă în grădinile de la “Villa Bellini” (Giardino Bellini)

Credit foto: Flickr – Gerry Labrijn
Situat pe Via Etnea, plămânul verde al orașului Catania vă invită să vă relaxați pe peluzele mari, impecabil întreținute și să vă răcoriți la numeroasele fântâni care se integrează perfect în acest cadru natural, unde se găsesc arbori centenari splendizi și multe specii rare de plante.
Un loc de întâlnire cu un spirit de familie, vă va permite să beneficiați de atmosfera sa calmă și senină sau să vă lăsați pradă plăcerilor alergării!
4. Relaxare pe plaja din San Giovanni li Cuti

Credit foto: Flickr – Vincenzo De Geronimo
San Giovanni li Cuti este cu siguranță cea mai faimoasă plajă din Catania. Prezența rocilor negre și a cenușii rezultate din activitatea vulcanică face din San Giovanni li Cuti cel mai caracteristic loc natural din oraș. În timpul verii, plaja îi primește pe localnicii care caută să scape de căldura orașului pentru a se scălda în apă. Există, de asemenea, mai multe bărci din lemn care sunt încă folosite de pescarii locali, ceea ce face din acest loc un loc cultural și natural.
5. Câștigați altitudine pe pantele Etnei

Credit foto: Flickr – Gareth Williams
Un vulcan cu furii legendare, responsabil de distrugerea multor orașe antice, Etna este un sit natural de neratat, ideal pentru excursii de toate felurile: drumeții, drumeții cu quad-ul, tururi 4×4, călărie romantică… Numeroși ghizi locali vă propun să vă urcați pe gigantul sicilian și să vă bucurați de panorame care vă taie respirația sau să coborâți în craterele și peșterile săpate de fluxurile de lavă!
Citește și: Vizitează Etna: urcă pe celebrul vulcan din Sicilia
6. Pe urmele lui Frederic al II-lea la Castelul Ursino

Credit foto: Flickr – Serguei
Un plan cu adevărat bun, care se remarcă printre lucrurile de făcut în Catania: Castelul Ursino, o fortăreață monumentală din secolul al XIII-lea, ridicată de împăratul Frederic al II-lea al Siciliei, este una dintre puținele clădiri care au rezistat cutremurului devastator din 1693. În mod remarcabil, de-a lungul secolelor – și după un dezastru natural după altul – fortăreața, care inițial domina o stâncă pe mare, se află acum la mai mult de 1 km în interior.
Plin de povești și anecdote, muzeul și galeria sa de artă vă vor permite să observați multe minuni ale perioadei!
7. Teatrul Roman

Credit foto: Shutterstock – Romas_Photo
Datând din secolul al II-lea d.Hr., acest teatru a fost descoperit doar parțial prin săpături în prima jumătate a secolului al XX-lea. Este realizat din piatră magmatică, cărămidă și marmură și și-a păstrat forma eliptică. Indiferent dacă sunteți sau nu pasionați de arheologie și antichitate, acest loc merită o vizită, de preferință cu un ghid care să vă comenteze vizita și să vă povestească despre trecutul locului. Părți din el sunt încă ascunse sub Piazza Stesicoro și pe străzile învecinate, via Manzoni și via Penninello.
8. Mai multe lucruri de făcut în Catania

Credit foto: Flickr – Nuno Cardoso
- Bucurați-vă de “arancini”, un fel de mâncare populară siciliană
- Admirați ruinele de la Aci Castello
- Reculegeți-vă la Monastero dei Benedettini
- Admirați uimitorul Palazzo Biscari
- Vizitați Museo dello Sbarco, despre debarcarea din 1943 în Sicilia
- Vizitați Mănăstirea San Nicolo l’Arena
- Mergeți în Piazza dell’Universita, unde veți găsi Palazzo dell’Universita, care găzduiește vechea universitate și Palazzo San Guiliano.
- Închiriați o mașină și explorați satele baroce din Ragusa, Modica și Scicli.
Majoritatea companiilor aeriene zboară spre Catania din marile orașe franceze, easyJet oferind cel mai bun preț de cele mai multe ori. Pentru a găsi un zbor ieftin spre Catania, puteți vizita site-ul partenerului nostru Ulysse.
Citește și: Închiriere de mașini în Sicilia: cum să eviți escrocheriile?
Unde să vă cazați în Catania?
Catania nu este un oraș mare, dar pentru a vă ușura șederea, alegeți un hotel sau un apartament în centrul vechi, în jurul Piazza Università, de exemplu, pentru a fi aproape de atracțiile turistice și de locurile unde puteți mânca și ieși în oraș. Pentru a găsi un hotel ieftin în Catania, căutați pe această pagină comparator de hoteluri.