8 lucruri pe care trebuie să le faceți în Vézelay

Doriți să vizitați Vézelay? Descoperiți apoi cele 8 lucruri pe care trebuie să le faceți într-unul dintre cele mai frumoase sate franceze!

Amplasat în inima regiunii Morvan, satul medieval Vézelay are vedere spre câmpiile verzi ale văii Cure. La fel ca în unele sate franceze, frumusețea peisajului îi încântă pe vizitatorii care intră în el. Acest fermecător sat cocoțat are străzi abrupte, unde frumoasele case medievale se succed cu grație. Bazilica Sainte-Marie-Madeleine, o capodoperă a artei romanice clasificată în Patrimoniul Mondial UNESCO, le veghează și impresionează prin dimensiunile sale extraordinare. Vézelay este punctul de plecare pentru pelerinajul spre Santiago de Compostela. Spirituală, literară, poetică sau artistică, există ceva pentru fiecare. Să vizitați Vézelay înseamnă să descoperiți patrimoniul eclectic al Burgundiei, care vă va fermeca cu siguranță!

1. Orașul medieval

Vezelay

Credit foto: Shutterstock – Claudio Giovanni Colombo

Autentic, inspirat, impresionant, fermecător… Multe sunt adjectivele care caracterizează orașul medieval Vézelay. Dominând teritoriul burgundiei, orașul se întinde pe un întreg versant. Cadru pentru filmul cult “La Grande Vadrouille”, cu de Funès și Bourvil, pietrele sale vechi sunt martorele unui trecut prestigios.

O vizită la Vézelay nu vă va lăsa fără farmec. Plimbându-se pe străzile înguste și sinuoase, cu case vechi construite pe pivnițe, vizitatorii descoperă cu bucurie mici magazine, galerii de artă și restaurante tipice. Pe scurt, orașul medieval Vézelay merită o vizită!

2. Bazilica Sfânta Maria Magdalena

Vechea abație din Vézelay, Patrimoniul Mondial UNESCO, Burgundia, Franța

Credit foto: Shutterstock – Traveller70

Bazilica Sainte-Marie-Madeleine, o capodoperă de necontestat a artei romanice, este un loc important al credinței medievale și al spiritualității creștine. Bazilica Sainte-Marie-Madeleine, o capodoperă incontestabilă a artei romanice, este un loc important al credinței medievale și al spiritualității creștine. După ce a căzut în ruine, a fost restaurată de arhitectul Viollet-Le-Duc, la cererea lui Prosper Mérimée, iar astăzi tronează pe înălțimile satului.

Bazilica Sainte-Marie-Madeleine este punctul de plecare pentru pelerinajul spre Santiago de Compostela. De-a lungul drumului, pelerinii se pot opri în mai multe orașe și sate cunoscute pentru caracterul lor sacru, cum ar fi Lourdes, Mont Saint Michel și Rocamadour.

3. Casa vizitatorului

Casa vizitatorului

Credit foto: Facebook – Vézelay și Casa vizitatorului

Casa vizitatorilor este un loc și un program fascinant. Într-adevăr, veți descoperi Vézelay și Bazilica în cel mai frumos mod posibil. În program sunt incluse diverse activități, cum ar fi plimbarea istorică, care urmează traseul pe care îl parcurgeau pelerinii în drumul lor spre bazilică.

În cele din urmă, la casa însăși, aflați mai multe despre bazilică, arta și constructorii ei. Înainte de a viziona un film documentar dedicat Marelui Tympanum, cea mai frumoasă sculptură din lăcașul de cult.

4. Casa Jules Roy

Casa Jules Roy

Credit foto: Facebook – Maison Jules-Roy

Să vizitezi Vézelay înseamnă să treci și pe lângă Maison Jules Roy. Copil al satului, romancierul care nu a părăsit niciodată Vézelay se odihnește acum în pace. Adevărat martor al istoriei sale, Casa Jules Roy îi aduce un omagiu, permițând vizitatorilor să descopere opera unei vieți. Casa găzduiește, printre altele, biroul lui Jules, amenajat în fața unei mari ferestre cu vedere spre Bazilica Sainte-Marie de Madeleine.

5. Muzeele

Muzeul Zervos

Credit foto: Wikipedia – Havang(nl)

Muzeul Zervos

Muzeul Zervos, situat în casa scriitorului Romain Rolland, adăpostește cele mai frumoase piese din colecția lui Christian Zervos, fondatorul revistei “Les Cahiers d’art”. Vizitarea Vézelay vă permite să descoperiți, printre altele Frumoasa Lăcustă de Max Ernst, Instrumente muzicale de Laurens și Pictorul și copilul de Picasso.

Muzeul Viollet-le-Duc

Cunoscut anterior sub numele de Musée Lapidaire, Musée de l’Oeuvre Viollet-le-Duc este un loc de vizitat dacă doriți să vizitați Vézelay în cea mai bună parte a sa. Acesta conține multe sculpturi originale ale bazilicii, precum și multe acuarele ale arhitectului.

O vizită la Musée de l’Œuvre Viollet-le-Duc este perfectă pentru pasionații de artă și istorie, care se vor lăsa purtați de bogata imaginație medievală.

6. Podgoriile din Vézelay

Podgoria de Vézelay

Credit foto : Shutterstock – Alain PITAULT

Cum poți rata podgoriile Vézelay? Să vizitezi Vézelay fără să te plimbi prin podgorii sau să savurezi un pahar de vin este de neconceput! Atipice, podgoriile din Vézelay sunt presărate cu ziduri joase de piatră și mici cabane de viticultori. În jurul satului, diferitele soiuri de struguri sunt mândria regiunii!

7. Un zbor cu balonul cu aer cald deasupra regiunii Vézelay

Vezelay, FRANȚA - CIRCA AUGUST 2015 Panorama din Vezelay, Burgundia, Franța

Credit foto: Shutterstock – Michal Szymanski

Doriți să vizitați Vézelay într-un mod original? Decolează cu un balon cu aer cald pentru o adevărată călătorie în timp și în natură! Pe lângă observarea faunei sălbatice și admirarea peisajelor de la picioarele tale, vei descoperi ce înseamnă o experiență de zbor cu balonul.

După ce balonul este umflat și apoi ridicat ușor, veți vedea fântânile de sare din Saint-Père-sous-Vézelay, Bazilica Sainte-Marie de Madeleine din Vézelay și câmpiile viticole din Burgundia. Această plimbare este plină de emoții și vă promite câteva ore de aventură incredibilă și de neuitat!

8. Împrejurimile orașului Vézelay

Parcul natural regional Morvan

Credit foto : Shutterstock -Traveller70

Parcul natural regional Morvan

În inima Burgundiei, Parcul Natural Regional Morvan este una dintre numeroasele comori naturale care pot fi descoperite în apropiere de Vézelay. Acest patrimoniu conservat adăpostește o diversitate de peisaje: dealuri, lacuri, câmpii verzi, păduri… Morvanul este, prin urmare, o zonă privilegiată pentru sportivi și iubitorii de natură.

Nu poți vizita Vézelay fără să mergi acolo! În plus, această mare gură de aer proaspăt îi va încânta atât pe cei mici, cât și pe cei mari!

Saint-Père-sous-Vézelay

Saint-Père-sous-Vézelay este strâns legată de Vézelay prin istoria sa. Într-adevăr, abatele de Vézelay era stăpânul ambelor comune, de unde și trecutul comun.

Dacă vă opriți în sat, nu ratați incredibilul sit arheologic de la Fontaines-salées și vechea biserică parohială Saint-Pierre. Aceste două monumente vor fi pe placul pasionaților de istorie și arhitectură.

Pentru a ajunge la Vézelay, vă recomandăm mașină. Într-adevăr, trenul nu deservește satul, ci gările Sermizelles-Givry (10 km) și Avallon (17 km). Așa că va trebui să găsiți o modalitate de a ajunge în sat, de ce să nu optați pentru un taxi? Pentru a descoperi împrejurimile în mod independent, vă recomandăm mașina sau bicicleta, care poate fi o altă opțiune de turism alternativ.

De la Paris, trebuie să luați autostrada A6 (ieșirea Avallon), iar de la Lyon, vă recomandăm D606. Din aceste două orașe, călătoria este de aproximativ 3h.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro