8 lucruri pe care nu trebuie să le ratați în Skyros Grecia

Vizitați insulele grecești și arhipelagul Sporade: iată care sunt cele 7 lucruri pe care trebuie să le faceți în Skyros!

Situată în Marea Egee, între Grecia continentală și Turcia, insula Skyros este cea mai sudică și cea mai mare dintre insulele din arhipelagul Sporade, cu peste 3.000 de locuitori pe o suprafață de 208 km².

Skyros, situată la 35 de kilometri de insula Evia, este cunoscută pentru agricultură, pescuit, broderie, ceramică și artizanat din lemn. O vizită la Skyros este, de asemenea, o bună ocazie de a vedea producția de miere, fructe uscate și brânzeturi. Siturile arheologice nu trebuie ratate, iar câteva clădiri de artă bizantină merită, de asemenea, o vizită.

Ce să faci în Skyros? Nu vă veți plictisi niciodată atunci când veniți să vizitați Skyros. Între plaje, drumeții, degustări de vinuri și vizite culturale, iată selecția noastră a celor mai bune lucruri de făcut în Skyros.

1. Orașul Skyros

Cunoscută și sub numele de Chora, Skyros este capitala insulei, situată în partea de nord-est. Construit pe latura vestică a unei stânci pentru a evita vânturile din nord – și pentru a fi invizibil de mare și de pirați – satul Chora este tipic unei comune grecești: pestriț în alb și albastru, înflorit de bougainvillea, împânzit de alei mici, bucurându-se de o atmosferă liniștită.

Ce să faci în Chora? Bineînțeles, Kasteli (castelul din Chora) și mănăstirea Sfântul Gheorghe, construită în secolul al X-lea de un împărat bizantin. La nord de centrul orașului, Muzeul Arheologic din Skyros este o destinație obligatorie pentru cei care vin să viziteze Skyros pentru istoria sa. Numeroase mici magazine de artizanat – broderie, țesături și împletituri, ceramică, mobilier din lemn – vă vor umple gențile cu diverse suveniruri. Spre nord, drumurile nu duc la Roma, ci la două plaje frumoase: Magazia și Molos. Dacă vă plac scufundările, centrul de scufundări Gorgonia vă promite o experiență de neuitat.

Mai la nord, satul Gyrismata oferă câteva străduțe frumoase de văzut, hoteluri în care să vă cazați în Skyros și câteva biserici ortodoxe tradiționale. La vest de micul centru, urcați până la biserica Sfântul Dimitri, o clădire care datează din secolul al X-lea.

2. Molos

Molos – nu, nu este un câine mare – este satul care se învecinează cu orașul Skyros la nord. Există o mulțime de taverne în care să mănânci și să bei, hoteluri în care să te cazezi și plaje frumoase, în special în Pouria, care oferă un peisaj neobișnuit, aproape lunar și deșertic: roci întunecate erodate de mare, insula Ermolaos, o moară de vânt și două biserici: Agios Nikolaos și Agios Ermolaos.

3. Palamari

Situat foarte aproape de aeroport, veți sta în Palamari dacă ajungeți cu avionul. Ce să faci în Palamari? Există doar două obiective care trebuie neapărat vizitate în Skyros, dar nu în ultimul rând plaja cu același nume și ruinele arheologice de la Palamari.

Plaja oferă o frumoasă întindere de nisip într-un golfuleț acoperit de vegetație mediteraneană, unde apele capătă o culoare albastru turcoaz sau verde, în funcție de lumină. Mergând spre nord, dăm peste situl arheologic Palamari, rămășițele unui oraș datând din anul 3000 î.Hr.

4. Linaria

Portul Linaria, Skyros

Credit foto: Flickr – Jim Makos

Golful Acherounes se vede când ajungi pe coastă, lângă portul Linaria. Aici veți ajunge pentru a vizita Skyros pe mare: mai multe hoteluri și apartamente în care să vă cazați, magazine pentru a vă aproviziona cu produse de primă necesitate, un parc de agrement, o biserică ortodoxă tipică – biserica Sfântul Nicolae -, câteva taverne: există tot ce aveți nevoie.

Linaria se află, de asemenea, lângă un loc de neratat în Skyros: plaja Pefkos, în golful vecin din nord. Ce să faci în Skyros dacă nu vrei să înoți? Puteți, desigur, să faceți o plimbare plăcută pe potecile parcului natural adiacent la Linaria, la Katafigio Agrias Zois Pefko. Aici veți găsi o vegetație sălbatică abundentă: o plăcere pentru ochi, departe de turismul de masă.

5. Atsitsa

Hamlet Atsitsa, Skyros

Credit foto: Flickr – Chris Amies

Drumul prin interiorul insulei, de la Palamari la Linaria, te duce într-o pădure mare de pini, unde nu se simte deloc ca în Grecia. Înainte de a vă îndrepta spre sud pentru a vizita Linaria, opriți-vă pe plaja din Kyra Panagia și apoi la Atsitsa, un cătun drăguț situat pe fundul unui golf a cărui mică plajă merită vizitată. Există o mică terasă unde puteți savura o băutură bună în timp ce priviți marea calmă, la umbra pinilor: chintesența unei Grecii care nu încetează să își dezvăluie farmecul.

6. Kalamitsa

Pe drumul spre sud, opriți-vă la plaja Kalamitsa: golful său se întinde într-un arc maiestuos la sud de micul port, o plajă frumoasă cu pietricele pentru a înota în apa translucidă. Înainte sau după, puteți vizita biserica Sfântul Gheorghe. Pe malul mării se află o tavernă unde puteți mânca dacă vă este foame. Vă rugăm să rețineți că plaja poate fi foarte aglomerată în plină vară.

7. La sud de Skyros

Partea sudică a Skyros este mai puțin populată, mai sălbatică, aproape pustie: acesta este locul unde trebuie să mergeți pentru a vizita Skyros dacă sunteți un iubitor de natură cu o latură sălbatică, pentru a vă îndepărta de lume. În sud, vă puteți plimba pe poteci stâncoase care se întind cât vezi cu ochii fără să întâlniți vreo casă de beton: măslinii de la nivelul mormântului lui Rupert Brooke oferă umbră pentru o scurtă pauză înainte de a porni din nou la drum în căldură.

8. O excursie cu barca

Skyros-Grecia

Credit foto: Shutterstock – Kris Gk

Pentru a profita la maximum de insulă și de apele sale cristaline, ce modalitate mai bună decât o excursie cu barca?

Într-adevăr, închiriază o barcă în Skyros care vă va permite să explorați insula și împrejurimile sale. Veți avea ocazia să descoperiți peisajul într-un mod diferit, văzut de pe apă. O experiență minunată de care să vă bucurați împreună cu familia și prietenii pentru a vă completa sejurul în Skyros!

TravelMax.ro