Tanger este un oraș foarte animat, situat la intrarea în Strâmtoarea Gibraltar. Situația sa geografică a făcut din el un port internațional important. A fost un punct strategic între Africa și Europa încă din secolul al XII-lea î.Hr., adică din perioada feniciană (între 1200 și 300 î.Hr.). Orașul ocupă în prezent o treime bună din peninsula care formează Strâmtoarea Gibraltar pe partea marocană. De-a lungul secolelor, Tanger s-a extins și a crescut.
Astăzi, este un centru cultural cosmopolit care și-a păstrat identitatea marocană, primindu-i în același timp pe ceilalți cu brațele deschise. Locuitorii săi sunt la fel de calzi ca și țara lor. Este o adevărată mină de aur, atât în ceea ce privește descoperirile, cât și în ceea ce privește bogăția artistică, naturală sau arhitecturală. Am selectat cele 9 lucruri pe care trebuie să le faceți în Tanger, pentru un sejur reușit și autentic.
1. Marele Socco

Credit foto: Flickr – Dieter Weinelt
Când vizitați Tanger, trebuie să vizitați centrul orașului. Grand Socco este, fără îndoială, una dintre cele mai aglomerate zone din Tanger. De fapt, acesta este principalul acces la medina și la piața de fructe și legume proaspete. Aliniată cu palmieri, această piață mare este foarte populară printre localnici, care vin cu ușurință să se odihnească lângă fântână.
Poate fi văzut cinematograful Rif, clădirea emblematică a orașului. Acesta găzduiește Cinemateca din Tanger (CDT), o asociație care promovează democratizarea cinematografiei în Tanger.
2. Cap Spartel

Credit foto: Shutterstock / Pierre-Yes Babelon
Este de neconceput să faci Tanger fără să mergi la Cap Spartel, care este aproximativ echivalentul Finistère-ului nostru din Bretania. Este vârful vestic al peninsulei pe care se află Tanger. Acolo veți găsi un far, care pare să vegheze asupra Oceanului Atlantic și a Mării Mediterane. Se spune că cei doi se întâlnesc la picioarele sale.
Acest far, inaugurat în 1864, a fost primul far din Maroc. O veți găsi în multe reprezentări (în special suveniruri turistice). Și pe bună dreptate, este unul dintre simbolurile orașului Tanger. Cap Spartel se află la aproximativ cincisprezece kilometri de oraș, fiind accesibil cu un taxi pentru aproximativ cincisprezece euro (150 de dirhami).
3. Medina din Tanger

Credit foto: Shutterstock / Pierre-Yes Babelon
Cine nu a visat vreodată să intre într-o medină și să fie ghidat pe străduțele ei până când se pierde orientarea? Este un mod extraordinar de a vizita Tangerul: de a-l explora și de a-l cunoaște. Străzile înguste, dar locuite, vă vor face să vedeți toate culorile: albastru, roz, galben, verde… Medina are o arhitectură și un stil proprii. Locuitorii iubesc plantele și asta se vede. Unii oameni își împing decorul la maximum, pentru a ne face cea mai mare plăcere. Dar în medina nu sunt doar case, ci și multe magazine, pentru turiști sau alimentare.
Cu puțin noroc, s-ar putea să întâlniți pe cineva, adesea un bărbat, care să vă ofere un tur ghidat al medinei. Aveți grijă, însă, pentru că, la sfârșitul “vizitei” sale, vă va cere o taxă. Aici va trebui să vă puneți în aplicare abilitățile de negociere. Pentru că, chiar dacă orice muncă merită un salariu, acești “ghizi locali” cer uneori foarte mulți bani, adesea de la cei mai vulnerabili turiști.
4. Gastronomie locală

Credit foto: Shutterstock / Picture Partners
Dulce
Pentru o pauză gastronomică tipică, nu putem recomanda decât produsele de patiserie marocane. Cu ciocolată, miere, scorțișoară sau flori de portocal, acestea iau forme diferite. Pe cât de delicioase, pe atât de celebre, produsele de patiserie marocane sunt o adevărată instituție în Tanger, există magazine peste tot!
Schimbă-ți viziunea asupra lumii cu zlabia, chebakia, ghribia sau corn de gazelă! Iar pentru a însoți această delicatesă, optați pentru lejeritatea unui suc proaspăt de portocale. Peste tot în oraș, mai ales în centru, vânzătorii vor fi bucuroși să vă servească un suc proaspăt, preparat într-un minut! Nu degeaba un fruct, o încrucișare între portocală și mandarină, poartă numele orașului: tangerina. În prezent, Marocul reprezintă doar 2% din producția mondială de mandarine, fiind depășit cu mult de China (47%).
Este un pas obligatoriu atunci când vizitați Marocul: gustați bucătăria sa! Într-adevăr, bucătăria marocană este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le descoperiți atunci când vizitați Tanger. Atât de aromată, reconfortantă și delicioasă, această gastronomie sudică îi va încânta pe cei mai gurmanzi. Vă puteți opri la unul dintre numeroasele restaurante din Tanger. Ei servesc cușcuș, tajine, pastillas de pui și alte keftas care sunt de neratat!
De asemenea, aveți posibilitatea de a cumpăra câteva specialități locale de la un vânzător ambulant. De exemplu, bătăușulcare nu este pâinea lui Batman, ci o pâine plată făcută din semolă de grâu. În caz contrar, descoperiți baghrir, cunoscută și sub numele de “crepe mille trous”, foarte suplă și ușoară, care se asezonează cu sare sau zahăr, după gustul dumneavoastră.
5. Peștera lui Hercule

Credit foto: Shutterstock / praphab louilarpprasert
Probabil echivalentul Turnului Eiffel de la noi, Peșterile Hercules sunt unul dintre principalele repere ale Tangerului. Pentru a ajunge acolo, va trebui să alegeți opțiunea de taxi sau de oprire, deoarece sunt situate la aproximativ 15 km de centrul orașului. Cu toate acestea, merită efortul.
Acestea sunt peșteri naturale cu o deschidere uluitoare către ocean. Uneori, apa se revarsă cu putere și răsună în toată peștera. Își trage numele de la eroul mitologic grec care, după o călătorie lungă, și-a făcut timp să se odihnească aici…
6. Plaja municipală

Credit foto: Flickr – Robert Brands
Cum să faci Tanger fără să mergi la plaja municipală, care este foarte aglomerată până la urmă. Este, de asemenea, foarte mare. Este o plajă foarte frumoasă, cu nisip alb și fin. Dacă vă plimbați de-a lungul ei, veți trece pe lângă Jardins de la Corniche, un spațiu verde cu jocuri.
De asemenea, luați un moment și mergeți să vă înmuiați picioarele! Veți putea spune că ați pus picioarele într-o apă care este jumătate ocean, jumătate mare! Pe plajă, nu este neobișnuit să vezi cămile care așteaptă să fie îngrijite. Nu vă faceți griji, proprietarul lor nu este departe, gata să vă ofere o plimbare, pentru câțiva dirhami.
7. Parcul Perdicaris

Credit foto: Shutterstock / YOUSSEF AZOUGAGH
Pe drumul care duce spre Capul Spartel dinspre Tanger, există un interludiu verde: Parcul Perdicaris. Cu fața spre strâmtoare, acest parc se întinde pe 67 de hectare. Potecile semnalizate vă vor permite să descoperiți pe îndelete această zonă conservată. Este o adevărată grădină botanică, bogată într-o varietate de floră și faună. Pădurea parcului găzduiește numeroase specii de copaci, cum ar fi salcâmi, lauri și pini locali.
Păsările migratoare folosesc această pădure ca dormitor în timpul expedițiilor lor lungi. Acesta este un loc pe care ar trebui să îl vizitați dacă doriți să petreceți ceva timp aproape de natură. Ca o pauză de la un oraș atât de agitat ca Tanger.
8. Ceai într-o cafenea mare

Credit foto: Shutterstock / Goran Bogicevic
Evident, nu există Maroc fără emblematicul ceai de mentă! Iar locuitorii din Tanger știu acest lucru. Ceaiul este o adevărată instituție acolo, ca în majoritatea țărilor arabe. Și asta, pentru cea mai mare fericire a noastră.
Într-adevăr, să savurezi o ceașcă de ceai fierbinte pe terasa unei cafenele din Tanger este ca și cum ai păși din nou în cultură. Centrul orașului Tanger are câteva cafenele istorice foarte faimoase, cum ar fi proeminenta Café El-Hafa, care este deschisă din 1921. Au trecut pe aici oaspeți celebri, cum ar fi Beatles și Rolling Stones (nu mai puțin!).
Așadar, faceți-vă timp să vizitați Tangerul și prin cafenelele sale, care oferă adesea produse de patiserie pentru a însoți băutura caldă. În plus, complexul are vedere la mare… Un loc ideal pentru relaxare.