Vreți să descoperiți capitala dintr-un alt unghi? Nici o problemă! Iată ce trebuie să faceți cu aceste 8 locuri neobișnuite din Paris.
Luvrul este gata, la fel și bărcile-muzeu. Notre-Dame și sălile Centrului Pompidou nu mai au niciun secret pentru dumneavoastră. Și aceasta este a treia vizită a dumneavoastră la Turnul Eiffel. Dacă vă recunoașteți în această introducere, poate că a sosit momentul să descoperiți locurile neobișnuite din Paris.
În orice caz, aceste vizite sunt o necesitate. Într-adevăr, de multe ori credem că știm totul despre Orașul Luminilor, dar acesta are mai multe trucuri în mânecă. În realitate, în spatele marilor sale bulevarde și al clădirilor haussmanniene se ascund multe comori. Vă dovedim acest lucru cu selecția noastră de 8 locuri neobișnuite de vizitat în Paris. Urmați ghidul!
1. Campania de la Paris

Credit foto: Flickr – Jori Avlis
Adresă: Rue du Père Prosper Enfantin – Rue Irénée lanc – Rue Mondonville – Rue Jules Siegfried – 75020 Paris
Printre locurile neobișnuite de vizitat în Paris, căutați unul care să vă ofere o schimbare de peisaj și o pauză de la agitația urbană? La Campagne din Paris este locul perfect. Sau mai degrabă cartierul perfect, pentru că această expresie înseamnă într-adevăr un cartier. Este cocoțat chiar în inima arondismentului 20, aproape nesperat, lângă stația de metrou Porte de Bagnolet.
Pe de altă parte, veți avea nevoie de încălțăminte bună, deoarece este un pic de urcare pentru a descoperi acest fost sat muncitoresc din secolul XX. Dar nu veți fi dezamăgiți de farmecul străzilor pietruite și al caselor de piatră de moară amplasate într-un cadru verde. Dacă v-a plăcut această plimbare, nu ratați alte cartiere bucolice, cum ar fi Mouzaïa, în arondismentul 19, sau Villa Léandre, pe înălțimile din Montmartre.
2. Marea Moschee din Paris

Credit foto: Shutterstock – EQRoy
Adresă: 2bis Place du Puits de l’Ermite, 75005 Paris
Aceasta este cea mai mare moschee din capitală și cea mai veche din Franța continentală. Proiectul a fost amânat de mai multe ori înainte de a fi finalizat în 1926. Scopul său este de a aduce un omagiu angajamentului populației nord-africane în Primul Război Mondial. Să-i admiri arhitectura înseamnă să pornești într-o călătorie cu elemente inspirate din clădirile marocane și tunisiene, asamblate în stil hispano-maur.
Mulți meșteri specializați au venit din Maroc pentru a lucra la părțile decorative, cum ar fi zelliges. În ceea ce privește minbarA fost donat de regele Egiptului în 1929. Ansamblul este completat de superbe grădini orientale. Nu trebuie să uităm de cafenea și de terasa acesteia, unde se servește un ceai delicios cu produse de patiserie. O schimbare de peisaj este garantată.
3. Templul lui Ganesh

Credit foto: Temple de Ganesh Paris – site oficial
Adresă: 17 Rue Pajol, 75018 Paris
Din selecția noastră de locuri neobișnuite din Paris, acesta îndeplinește toate criteriile. Dacă citiți adresa, nu vă faceți griji, nu este o halucinație. Ar trebui să știți chiar că zona este cunoscută sub numele de “Little Jaffna”, cu referire la orașul din nordul Sri Lankăi. Vă aflați în cartierul Tamil din Paris, iar acest templu vă poartă într-o călătorie de descoperire a hinduismului.
În cazul în care locul este cunoscut pentru că aduce un omagiu lui Ganeshdivinitatea cu cap de elefant, ceilalți zei au și ei dreptul la ofrande. Aici, este deschis tuturor, cu singura condiție ca aceștia să fie respectuoși și să își lase pantofii la intrare.
Odată intrați pe ușă, este o altă lume: cea a tămâiei, a culorilor strălucitoare, a florilor și a nucilor de cocos ca ofrande. Maeștrii ceremoniei, brahmanii, se recunosc după lozincile lor înnodate și piepturile goale, în timp ce sarisurile și tunicile umplu sala pentru a urmări ceremonia. La sfârșit de săptămână, este urmată de o masă vegetariană, un moment frumos de împărtășire și convivialitate.
4. Stupul

Credit foto: Facebook – Fondation La Ruche – Cité d’artistes
Adresă: 2 Passage de Danzig, 75015 Paris
Numele locului este deosebit de bine ales pentru a desemna acest oraș în care artiștii își desfășurau activitatea în atelierele lor. Complexul este alcătuit dintr-o rotondă, un fost pavilion al Expoziției Universale și o multitudine de mici studiouri dispuse în jurul acestuia, cu grădini. Pentru iubitorii de artă, acest loc este mitic, deoarece aici au locuit Modigliani, Léger, Soutine și Chagall. În prima jumătate a secolului al XX-lea, a fost inima vieții artistice din capitală.
Orașul a fost construit inițial cu materiale reciclate, ceea ce aproape că l-a condamnat la distrugere. Din fericire, soarta a decis altfel, iar Stupul este acum o clădire clasată. Așa că mergeți și împingeți porțile, la câțiva pași de cartierul Montparnasse, pentru a admira creațiile unor artiști din întreaga lume. Nu veți fi dezamăgiți.
5. Muzeul Artelor Târgumureșene

Credit foto: Facebook – Musée des Arts Forains
Adresă: 53 Avenue des Terroirs de France, 75012 Paris
Acesta este unul dintre cele mai frumoase și neobișnuite locuri de vizitat din Paris. După ce îl vizitați, devine un obiectiv obligatoriu. Locul în sine merită să vă distrageți, deoarece muzeul este instalat în vechile pivnițe construite în secolul al XIX-lea în Bercy. Aici, un pasionat de circ și de bâlci a decis să înființeze un muzeu minunat, de unde veți pleca cu stele în ochi.
Programul include un vechi carusel cu velocipede, o cursă de cai, o cursă mecanică de chelneri, spectacole de automate și multe alte surprize. Iar dacă doriți o doză suplimentară de distracție, vizitați festivalul minunilor în timpul sezonului festiv.
6. Luxor

Credit foto: Shutterstock – Cottin Lucille
Adresă: 170 Boulevard de Magenta, 75010 Paris
Imposibil de ratat această clădire emblematică din cartierul Barbès! Într-adevăr, cum poți rata arhitectura Art Deco inspirată de un templu egiptean? Inaugurat în 1921, Louxor și-a recăpătat vocația inițială de palat cinematografic, după ce a fost un club de noapte și apoi abandonat.
Interiorul reflectă fațada, iar vizionarea unui film este o experiență care nu trebuie ratată. Dacă puteți, alegeți una dintre cele prezentate în Sala Faraonică. Decorul este identic cu cel original, cu basoreliefuri și picturi murale.
În cele din urmă, pentru a încheia cu o notă de laudă, urcați la ultimul etaj pentru a vă bucura de bar și de terasa sa cu vedere la Sacré-Coeur.
7. Spațiul Niemeyer

Credit foto: Facebook – Espace Niemeyer – Sediul Partidului Comunist Francez
Adresă: 2 Place du Colonel Fabien, 75019 Paris
Dacă vă place arhitectura, acesta este cu siguranță unul dintre locurile neobișnuite preferate din Paris. În spatele geamurilor acestei fațade ondulate se află sediul Partidului Comunist Francez. În prezent, nu mai ocupă întreaga clădire, care este parțial închiriată și deschisă pentru vizitatori.
Proiectat în 1971 de arhitectul Oscar Niemeyer, la construcția sa au contribuit și multe vedete din acest domeniu. Punctul culminant este domul cu plafonul său futurist. Tavanul este alcătuit din mii de plăci de metal alb care, pe lângă faptul că strălucesc, au și o funcție acustică importantă.
În plus, localul găzduiește în mod regulat prezentări de modă, videoclipuri muzicale și filmări.
8. Cité Universitaire Internationale

Credit foto: Shutterstock – Compania Dreamer
Adresă: 17 boulevard Jourdan – 75014 Paris
Iată o comoară printre locurile neobișnuite din Paris. Este un loc unic și, în ciuda prestigiului său, este încă bine păstrat la vedere. Dar ce este mai exact? Unii îl numesc sat, alții oraș-grădină construit pe 34 de hectare. Locul este dedicat cazării studenților internaționali și a fost creat în 1925, dar pavilioanele au continuat să fie construite pe tot parcursul secolului XX.
Ideea a fost de a crea un loc în care studenți din întreaga lume să studieze împreună și să încurajeze prietenia între țări în urma Marelui Război. Pariul a dat roade. Pavilionul fiecărei țări amintește de cultura sa, este ca o expoziție de arhitectură în aer liber și o călătorie spre casă.
Unele dintre case sunt chiar clasificate ca monumente istorice, cum ar fi cele proiectate de Le Corbusier, printre altele. Întreaga zonă este un adevărat stup cultural și artistic pe care ar fi păcat să nu-l vizitați. Așa că nu ratați ocazia!