7 lucruri pe care trebuie să le faci în Newcastle

În vizită la Newcastle: care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în orașul georgienilor?

Newcastle upon Tyne este un oraș din nord-estul Angliei, cu o populație de aproximativ 270.000 de locuitori. Orașul se află între Edinburgh, în Scoția, și Londra. Este cunoscută în întreaga lume pentru echipa sa de fotbal și pentru accentul caracteristic al locuitorilor săi, cunoscuți sub numele de Geordies!

Originile orașului Newcastle datează de peste 2.000 de ani. În acea perioadă, romanii au construit aici un fort impunător pentru a-și proteja imperiul. Ani mai târziu, revoluția industrială a adus o dezvoltare activă în Newcastle. Economia era centrată pe comerțul cu oțel și cărbune. Fiind unul dintre cele mai mari centre manufacturiere din lume, Newcastle a devenit rapid un oraș bogat și atractiv, impunându-se ca unul dintre cele mai importante din Anglia.

Astăzi, orașul a evoluat într-o metropolă modernă, artistică și vibrantă. Arhitectura și muzeele sale, adesea originale, îl transformă într-un oraș cultural cu o atmosferă caldă. De asemenea, a fost numită Capitală Europeană a Culturii în 2008!

Plănuiți să vizitați Newcastle upon Tyne și vă întrebați ce să descoperiți în acest oraș britanic? Iată o selecție de 6 obiective turistice pe care trebuie să le vizitați în timpul călătoriei dumneavoastră!

1. Castelul Keep

Castelul Keep

Credit foto: Flickr – Glen Bowman

Ce ar fi o vizită în Newcastle fără a trece pe lângă “noul castel” căruia orașul îi datorează numele? Descoperirea Castelul Newcastle Castelul și turnul său, despre care se crede că datează din 1178, pot fi vizitate zilnic. Există o vedere panoramică asupra întregului oraș.

Există, de asemenea, tururi pentru copii, cu reconstituiri și ghizi costumați. Cu arhitectura sa normandă din piatră și tururile sale distractive, este un loc pe care trebuie să-l vizitați în oraș. Nu sunteți sigur ce să faceți în Newcastle când ajungeți? Apoi nu ratați Castelul Keep.

2. Băncile de pe Tyne

Tyne

Credit foto: Flickr – WISEBUYS21

Cu siguranță, o vizită la Quayside, pe malul râului Tyne, este o necesitate atunci când vizitați Newcastle. Duminica, veți găsi o piață de îmbrăcăminte, antichități și artă numită Quayside.

De asemenea, vă puteți bucura de o plimbare de-a lungul cheiului pentru a vedea arhitectura modernă a acestei părți a orașului Newcastle. Unul dintre punctele de atracție ale priveliștii este, bineînțeles, Podul Mileniului. Acest pod pietonal a fost construit în anul 2000. Este primul pod din lume care utilizează un sistem de rotație laterală pentru a permite trecerea bărcilor. Acest spectacol, care durează aproximativ 4 minute, îl face foarte popular printre călători, la fel ca și iluminarea sa colorată pe timp de noapte.

3. Centrul orașului

Strada Grey

Credit foto: Flickr – Les Bessant

Inima orașului Newcastle este foarte animată, datorită numeroaselor magazine și restaurante. Arhitectura neoclasică este foarte prezentă, mai ales în Grey Street este adesea considerată una dintre cele mai frumoase străzi din Anglia. Seara, puteți experimenta atmosfera plină de viață a unui oraș universitar și cultural. Vă veți da seama în curând că Newcastle este un oraș de petrecere!

Este, de asemenea, un oraș studențesc și găzduiește o universitate foarte renumită din Anglia, fondată în 1834. Este împărțită în trei facultăți: Medicină, Științe umaniste și sociale și Științe. Vizitarea campusului și a clădirilor de epocă este foarte interesantă de descoperit.

4. Muzeul BALTIC de Artă Contemporană

Muzeul BALTIC, situat pe malul râului Tyne, este considerat un simbol al arhitecturii moderne din oraș. BALTIC este unul dintre cele mai importante muzee de artă contemporană din lume.

Ce o face specială? Nu are o galerie permanentă. Muzeul găzduiește expoziții care se schimbă în mod constant, precum și numeroase evenimente cu personalități influente din lumea artei. BALTIC este un muzeu care trebuie neapărat vizitat dacă sunteți în căutarea a ceva de făcut în Newcastle. De asemenea, are un restaurant gastronomic cu o vedere minunată la râul Tyne!

5. Sage Gateshead

Nu veți dori să ratați această clădire distinctivă atunci când vizitați malurile râului Tyne din Newcastle. Acesta este situat pe Gateshead și cu siguranță va trebui să luați Podul Mileniului pentru o privire mai atentă.

Deschis în 2004, Sage este de fapt o sală de spectacole, care a fost cotată printre cele mai bune din lume. Designul său curbat din sticlă și oțel poate fi apreciat atât din exterior, cât și din interior. Acesta oferă o performanță acustică remarcabilă. Are trei scene diferite, ceea ce permite Sage să găzduiască sute de concerte în fiecare an.

Cele mai mari vedete din lumea muzicii cântă în mod regulat acolo. Așadar, dacă nu știți ce să faceți în Newcastle pentru a vă umple serile, puteți afla ce concerte sunt programate în timpul șederii dumneavoastră. Este o modalitate excelentă de a experimenta sunetul orașului.

6. Îngerul Nordului

Îngerul Nordului

Credit foto: Flickr – Beth

Îngerul Nordului este o sculptură creată de artistul Sir Antony Gormleyîn 1998. Are o înălțime de 20 m și o lățime de 54 m. Conceput ca un fel de totem, acesta a devenit emblema orașului Gateshead.

Acesta este situat pe Birtley Hill, deasupra centrului orașului. Construită exclusiv din oțel, structura rezistă vremii englezești, uneori aspre, și se pare că oamenii ajung să o admire și din acest motiv… Reprezintă tranziția de la era industrială la cea a informației și marchează evoluția zonei Newcastle-Gateshead.

7. Alte lucruri de văzut și de făcut în Newcastle

Piața Grainger

Credit foto: Flickr – johndal

  • Stadionul St James’ Park Stadionul St James’ Park: a merge la un meci în Newcastle este cel mai bun mod de a experimenta atmosfera vibrantă a orașului.
  • Gateshead Gateshead: Centrul orașului Gateshead este un loc plăcut pentru a petrece o jumătate de zi.
  • Marea Nordului: Puteți merge la South Shields Luați metroul și plimbați-vă pe malul mării pentru a descoperi o atmosferă rurală liniștită, aproape de Newcastle.
  • Sunderland: Micul oraș Sunderland, legată de metroul din Newcastle, este cunoscută mai ales pentru echipa sa de fotbal, dar are și mult farmec.
  • Piața Grainger: Grainger Market este o piață acoperită, unde puteți mânca, cumpăra produse proaspete sau pur și simplu să vă uitați prin numeroasele magazine mici! Un loc de vizitat neapărat atunci când vizitați Newcastle.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro