7 lucruri pe care trebuie să le faci în Bologna

În vizită la Bologna: care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în cel de-al șaptelea oraș ca mărime din Italia?

O vizită la Bologna este întotdeauna o idee bună. Acest oraș de dimensiuni medii este mai puțin cunoscut în circuitele turistice clasice ale Italiei, dar, cu toate acestea, conține toate bijuteriile caracteristice ale țării. Bazilici, piețe însorite, fațade colorate, bucătăria gustoasă, toate plăcerile Italiei pot fi găsite în Bologna.

Bologna, cunoscută sub numele de “cea roșie” din cauza culorii cărămizilor din clădirile sale, are o atmosferă aparte. Oraș studențesc, aici locuiesc aproximativ 80.000 de studenți dintr-o populație totală de 400.000 de locuitori. Arcadele sale emblematice permit plimbări blânde și liniștite în acest oraș din regiunea Emilia Romagna, în nordul țării, la jumătatea distanței dintre Florența și Veneția.

Dacă plănuiți o excursie în nordul Italiei, iată o listă de lucruri de făcut în Bologna.

1. Piața Maggiore

Piazza Maggiore, Bologna

Credit foto: Wikimedia – Vanni Lazzari

Piazza Maggiore sau piața principală din Bologna marchează inima orașului. Prin urmare, este un bun punct de plecare pentru a vizita Bologna, mai ales că este considerată una dintre cele mai frumoase piețe din Italia. Flancată de palate somptuoase, principalul său atu este, fără îndoială, Bazilica San Petronio, a cincisprezecea cea mai mare biserică din lume! O bijuterie a arhitecturii gotice care nu trebuie ratată. Profitați de faptul că vă aflați în Piazza Maggiore pentru a vizita fântâna monumentală a lui Neptun, situată într-o piață adiacentă.

2. Vizitați cea mai veche universitate din Bologna

Palazzo dell'Archiginnasio, Bologna

Credit foto: Flickr – Jacqueline Poggi

În apropiere de Piazza Maggiore din Bologna se află Palazzo dell’Archiginnasio, cea mai veche universitate din oraș. Această clădire în stil renascentist a fost proiectată de arhitectul Antonio Morandi. Impresionantul său teatru anatomic, construit în lemn de cedru și brad în secolul al XVII-lea, a fost locul în care Facultatea de Medicină făcea autopsii pentru a-i învăța anatomia pe studenți.

3. Urcați în vârful Turnului Asinelli

Turnurile Garisenda și Asinelli, Bologna

Credit foto: Flickr – Dimitris Kamaras

Să vizitezi Bologna înseamnă, de asemenea, să privești spre cer. Orașul este renumit pentru turnurile sale, în special pentru turnurile Asinelli și Garisenda, cele mai înalte pe care le veți găsi. Nu ezitați să urcați cele 498 de trepte ale turnului Asinelli (biletul costă 3 €) pentru o priveliște uluitoare a orașului și o ocazie de a face fotografii cu panorama ideală.

4. Plimbare la Sanctuarul Madonna di San Luca

Sanctuarul Madonna di San Luca, Bologna

Credit foto: Flickr – Davide P.

Această frumoasă bazilică este situată în vârful Muntelui Guardia, la câțiva kilometri de centrul istoric. Chiar dacă găsiți autobuze care să vă ducă acolo, este recomandat să faceți drumul pe jos pentru a trece pe sub o arcadă monumentală, lungă de 3,5 km și cu nu mai puțin de 666 de arcade, care are rolul de a proteja icoana în timpul procesiunilor spre sanctuar. Este cea mai lungă arcadă acoperită din lume!

5. Bologna, oraș gastronomic

Tagliatelle al ragu, Bologna

Credit foto: Comuna di Bologna

Pentru a vă reface după pelerinaj, este timpul să descoperiți bogățiile culinare ale orașului. Plimbați-vă prin micile piețe de produse proaspete care populează străzile. Alegeți-vă restaurantul și gustați specialitățile din Bologna. În meniu: tagliatelle și tortellini “al ragu”, un amestec de carne și sos de roșii, mortadella, șuncă de Parma, parmezan și oțet balsamic de Modena. Nu degeaba Bologna este cunoscută și sub numele de “la grassa”!

6. De văzut și în Bologna

Piazza Santo Stefano, Bologna

Piazza Santo Stefano – Credit foto: Flickr – Jean

Dacă vă prelungiți șederea și încă mai căutați ce să faceți în Bologna, iată câteva sugestii:

  • Pinacoteca Nazionale di Bologna, cel mai mare muzeu de artă din Bologna
  • Muzeul de Artă Modernă din Bologna
  • Canalele din Bologna și în special canalul ascuns vizibil din Via Piella
  • Palatul Poggi
  • Piazza Santo Stefano, bazilica și fețele sale sculptate
  • Catedrala din Bologna

7. Lucruri de făcut în apropiere de Bologna

Ferrara, Bologna

Credit foto: Flickr – Elena Gabrielli

Dacă aveți o mașină și intenționați să rămâneți în regiunea Emilia Romagna pentru o săptămână sau două, nu ezitați să vizitați următoarele locuri:

  • Ferrara, la 30 de minute de Bologna, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO
  • Ravenna la puțin peste o oră distanță, centrul orașului UNESCO
  • Modena și fabricile sale de oțet balsamic
  • Parma, încă un oraș gastronomic din regiunea Emilia Romagna!

Aeroportul Guglielmo Marconi din Bologna este deservit de Air France, Hop!, Vueling, easyJet… pe scurt, nu veți avea nicio problemă în a ajunge în acest oraș frumos. Pentru a găsi un zbor ieftin spre Bologna, puteți face cercetări pe site-ul partenerului nostru Ulysse.

Unde să vă cazați în Bologna?

Piazza Maggiore și Piazza del Nettuno, Bazilica, excelentul muzeu arheologic și cele două turnuri sunt principalele atracții turistice de vizitat în Bologna, toate fiind grupate la o distanță foarte mică una de cealaltă. Două biserici importante, Santo Stefano și San Domenico, se află la doar câteva străzi distanță, ceea ce facilitează vizitarea orașului Bologna de la orice unitate de cazare din centrul vechi. Pentru a găsi un hotel ieftin în Bologna, căutați pe această pagină comparator de hoteluri.

TravelMax.ro