6 idei de itinerarii de care să vă bucurați

Mergeți în ținutul Chianti și al cipreselor? Nu ratați traseul vinului în Toscana! Iată câteva idei de itinerarii de care să vă bucurați.

Bine ați venit în Toscana! Această regiune cu peisajele sale bucolice este, fără îndoială, una dintre cele mai bune destinații din Italia. Aici, totul rimează cu eleganță: lanuri de grâu, podgorii, plantații de măslini, livezi și sate medievale. Nu duceți lipsă de lucruri de făcut și de văzut în Toscana: vizitați monumentele somptuoase din Florența, plimbați-vă pe străzile fermecătoarei Siena, descoperiți San Gimignano, bucurați-vă de apele translucide ale Mediteranei sau admirați Turnul din Pisa. Printre aceste nenumărate descoperiri, nu ratați rutele vinului din Toscana, unde vinurile mari pot fi savurate la fel de bine ca și peisajul.

În inima peisajului toscan, cât vezi cu ochii, se află podgoriile unora dintre cele mai renumite vinuri din lume. Chianti, Montepulciano, Brunello di Montalcino sau Morellino di Scansano, toate aceste vinuri roșii somptuoase vă vor încânta palatul și descoperirile gastronomice. Pentru a le descoperi, nimic nu este mai bun decât să urmați traseul vinului toscan.

Sunteți gata să gustați soiurile de struguri din cea mai mare regiune producătoare de vin din Italia? Iată câteva idei de itinerarii de care să vă bucurați.

Istoria vinurilor toscane

când să mergi în toscana vedere a podgoriilor în toamnă

Credit foto: Shutterstock / leoks

Primele urme de cultivare a viței de vie în Toscana datează din anii 600-400 î.Hr., din vremea etruscilor. În antichitate, grecii și romanii au contribuit la îmbunătățirea viticulturii și au făcut din vin o băutură nobilă, sinonimă cu bogăția. În Evul Mediu, această băutură alcoolică și-a pierdut titlul de noblețe și a devenit obișnuită. Sub influența familiei de Medici, Antinoris și Frescobaldis, vinurile toscane au câștigat o mare popularitate în întreaga Europă. În 1709, în timp ce podgoriile franceze și germane au fost devastate de frig, cele din Toscana au scăpat de catastrofa meteorologică care și-a lovit vecinii. Toscana a devenit apoi una dintre principalele zone de producție din Europa, iar cererea a continuat să crească.

Pentru a evita concurența altor regiuni italiene atrase de succesul Chianti, Cosimo al III-lea de Medici a delimitat în 1716 aria de producție a acestui vin, simbolul Toscanei. La sfârșitul secolului al XIX-lea, filoxera a făcut ravagii în podgoriile italiene și a pus capăt dezvoltării viței de vie din Toscana. Pentru a face față, viticultorii au decis să își extindă producția la vinuri mai populare, produse și vândute în cantități mai mari. Această reorientare a producției nu a decurs fără probleme. Mulți apărători ai vinurilor toscane tradiționale s-au opus acestei producții, pe care o considerau ieftină.

Itinerarii pentru a vă bucura de vinurile din Toscana

1. Ruta vinului Chianti Classico

chianti în podgoriile din Toscana

Credit foto: Flickr / Frédéric Poirot

Între superba Florența și discretul oraș Siena, se află podgoriile din Chianti classico. Fără îndoială, unul dintre cele mai renumite vinuri italiene! Pe parcursul călătoriei, veți descoperi dealuri și crânguri, presărate cu mici sate și orașe fermecătoare, precum Gaiole in Chianti, Greve in Chianti, San Casciano Val di Pesa și Barberino Val d’Elsa. Peste tot sunt podgorii și plantații de măslini.

Veți afla mai multe despre acest vin de renume mondial. Inițial un vin alb în 1300, a devenit roșu în 1716. În secolul al XIX-lea, baronul Bettino Ricasoli a inventat o nouă rețetă pentru Chianti, cu un amestec de struguri roșii și albi. În cele din urmă, din cauza dificultăților cauzate de criza filoxerei, rețeta a fost simplificată și modernizată. În timp ce Chianti clasic este produs între Siena și Florența, Chianti este produs în regiunea Toscana, în afara acestei zone. De asemenea, puteți descoperi soiurile de struguri din Cepparello, care se află pe aceeași rută a vinului toscan.

2. Coasta etruscă: un traseu al vinului pe litoral

De-a lungul coastei, în fața insulei Elba, veniți să vă plimbați de-a lungul coastei etrusce și a podgoriilor sale. Este aici că supertoscane. Veți descoperi podgoriile de Sassicaia, unul dintre cele mai mari vinuri italiene. Puteți vizita frumosul sat Bolgheri sau domeniul Petra, proiectat de arhitectul Mario Botta. În cele din urmă, vă veți plimba prin podgoriile de la Castello del Terriccio și veți vizita pivnițele acestuia. O rută a vinului în Toscana care nu trebuie ratată!

3. De la Montepulciano la Sinalunga

satul montepulciano în mijlocul podgoriilor toscane

Credit foto: Flickr / Olivia Notter

Începeți prin a vizita orașul fortificat Montepulciano, care datează din secolele XIV și XVI. Apoi mergeți spre Sinalunga, poarta de intrare în Valdichiana. De-a lungul drumului puteți admira podgoriile din Montepulciano. Acest vin de renume mondial a fost primul vin roșu italian care a primit eticheta de origine DOCG. Vă așteaptă un traseu al vinului toscan plin de farmec și noblețe!

4. Drumurile din Maremma

Această regiune din Maremma are multe soiuri de struguri de calitate. Începeți călătoria în apropiere de Grosseto. Puteți vizita podgoriile și pivnițele celebrelor Maremma Toscana Baffo Nero sau Maremma Toscana Ciliegiolo. O altă opțiune pentru a descoperi soiurile de struguri din regiune este să urmați cărările din jurul Monte Amiata și să gustați, cu moderație, desigur, câteva pahare de Montecucco.

5. Ruta vinului Brunello de Montalcino

toscana siena ruta vinului

Credit foto: Pixabay / Awsloley

În provincia Siena, în ținuturile regiunii Montalcino, se produce un vin roșu de renume mondial: Brunello di Montalcino. Inițial, cel mai cunoscut vin din regiune era un vin alb dulce, Moscadello di Montalcino. Prima recoltă oficială de Brunello datează abia din 1888. Timp de mulți ani a fost produs în cantități mici.

Pe drum, nu ratați o vizită în satul Montalcino. Opriți-vă pentru a gusta specialitățile locale, inclusiv faimosul Pecorino di Pienza, brânza toscană prin excelență.

6. Pe traseul vinului Carmignano

peisaj viță de vie toscana Toscana ruta vinului

Credit foto: Pxhere

În apropiere de Prato, Florența și Pistoia veți găsi podgoriile din Carmignano. Istoria acestui vin datează de la etrusci. Viticultura a existat dintotdeauna aici. Familia de Medici a dezvoltat și a promovat acest vin roșu excelent. În 1716, Marele Duce Cosimo al III-lea i-a acordat un prim brevet de noblețe și protecție. Faceți-vă timp pentru a vizita splendidele vile Poggio a Caiano și Artimino, construite de Medici.

Zona este foarte bine conectată. Puteți ajunge acolo cu ușurință cu avionul, trenul, autobuzul, mașina și chiar cu feribotul. Mașina este foarte practică pentru a vă bucura pe deplin de diferitele itinerarii de pe traseul vinului toscan.

Cum să ajungeți în Toscana cu avionul

Numeroase zboruri din principalele orașe franceze și europene deservesc aeroporturile din Pisa, Florența și Elba. Numeroase legături din Barcelona, Roma, Bologna, Sicilia, Sardinia și Corsica sunt operate de companii aeriene regulate și charter. low-cost. Tarifele sunt adesea atractive. Pentru a găsi cele mai bune prețuri, nu uitați să vă rezervați biletul cu mult timp înainte și să comparați prețurile pe Ulysse înainte de rezervare.

Aeroportul Galileo Galilei din Pisa San Giusto se află la doar un kilometru de centru și la 80 de kilometri de Florența. Aeroportul Amerigo Vespucci se află la 4 km de centrul orașului Florența. Pentru a ajunge cu ușurință în centrul orașului sunt disponibile navete și taxiuri. De asemenea, puteți închiria cu ușurință o mașină direct de la aeroportul din Florența, Pisa sau Siena. Este modalitatea ideală de a vă deplasa cu ușurință în Toscana. Comparați prețurile pe site-urile de comparare a prețurilor de închiriere înainte de a vă rezerva mașina.

Călătorind spre Toscana cu trenul

Pisa, Siena și Florența sunt, de asemenea, bine deservite cu trenul din majoritatea orașelor europene. Desigur, călătoria este mai lungă decât cea cu avionul, dar vă va permite să vă bucurați de peisaje magnifice.

Mergând în Toscana cu autobuzul

Cele mai multe companii de autobuz oferă curse către Pisa, Florența și Siena. Autobuzele sunt adesea confortabile și moderne. Călătoria este adesea lungă, dar tarifele sunt imbatabile.

Conducerea în Toscana

Aceasta este, fără îndoială, modalitatea ideală de a parcurge traseul vinului toscan și de a profita din plin de diferitele itinerarii. Cu toate acestea, vă va lua douăsprezece ore să ajungeți la Florența de la Paris, patru ore și jumătate de la Nisa și șase ore de la Geneva.

Mergând în Toscana cu feribotul

Este perfect posibil să ajungeți în Toscana cu feribotul. Puteți sosi din Franța (Marsilia, Nisa sau Corsica), Sardinia sau Sicilia. Cele două porturi principale sunt Livorno și Piombino. Feriboturile sunt ideale dacă doriți să vizitați insula Elba, pe lângă traseul vinului toscan.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro