5 specialități corsicane pe care să le încerci în timpul șederii tale pe insulă

Corsica atrage vizitatorii cu peisajele sale grandioase și cu plajele sale magnifice. Dar insula frumuseții oferă o gamă bogată de specialități culinare pe care să le gustați în timpul șederii dumneavoastră!

Din nordul până în sudul insulei frumuseții, Corsica nu încetează să surprindă și să încânte vizitatorii cu o gastronomie savuroasă a cărei faimă a traversat demult marea pentru a fi exportată la Marsilia, Paris, Londra… Și chiar până la Shanghai! Simplă și generoasă, bucătăria corsicană are rădăcini în împărtășire și cinstește produsele proaspete și nobile. Iată 5 specialități corsicane pe care să le încercați în timpul următoarei vizite pe insulă.

Figatellu

Fabricat din ficat de porc și organe comestibile, figatellu este una dintre cele mai renumite specialități corsicane de pe insulă. Acest cârnat proaspăt, a cărui rețetă și condimente variază în funcție de insulă, se prepară în timpul lunilor reci și se gătește în cuptor sau la foc de lemne. În unele cazuri, este posibilă și uscarea acestuia timp de câteva luni, astfel încât să poată fi savurat pe tot parcursul anului. Un sfat, totuși, evitați figatellu proaspăt vândut în perioada verii, un produs de bună calitate se savurează cel mai bine iarna, la șemineu, însoțit de pâine proaspătă, ouă, polenta de castane și un grup bun de prieteni!

Brocciu

Nava amiral a gastronomiei corsicane, brocciu (pronunțat Brô-tchou) este o specialitate de brânză obținută din zer de capră sau de oaie, care ar putea fi confundată, după aspect, cu o verișoară îndepărtată a brânzei italiene faisselle sau ricotta. Totuși, nu vă înșelați, gustul său este inegalabil și face din el un fel de mâncare așteptat cu răbdare în fiecare an! Preparat în perioada de lactație a turmelor, din noiembrie până în iunie, se consumă de obicei proaspăt sau chiar cald și proaspăt scurs. Gustoasă ca atare, cu o lingură, este uneori aromată cu zahăr, miere sau coniac și poate fi consumată și umplută în tradiționalele frigărui de brocciu dulci sau sărate.

Canistrelli

Cu migdale, cu lămâie, cu castane, cu vin alb… Este imposibil să ignori aceste prăjituri mici, uscate și aromate, adevărate specialități corsicane! Densi și crocanți, canistrelli pot fi mâncați în orice moment al zilei, mai ales când sunt înmuiați în cafea. De câțiva ani încoace, pe piețe au apărut și noi versiuni sărate, cu biscuiți aromatizați cu măsline, ierburi sau ceapă, care se potrivesc de minune cu un pahar de rosé.

Fiadonul

Făcut din brocciu, ouă, zahăr și coajă de portocală sau de lămâie, fiadone este un desert tradițional corsican cunoscut și preparat din nordul până în sudul insulei. Servit cu sau fără patiserie, în funcție de regiune, este uneori servit cu coniac și adaugă o notă moale și dulce la sfârșitul mesei.

Ulei de măsline

Recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune uleiuri de măsline din lume de către Clasament american Cele mai bune uleiuri de măsline din lume Uleiul de măsline corsican nu are nimic de invidiat față de vecinii săi italieni și spanioli. Cu climatul său mediteranean și marea diversitate de reliefuri, Corsica este un loc ideal pentru cultivarea măslinelor și produce în medie 200 de tone de ulei de măsline pe an. Distins cu o denumire de origine protejată din 2007, prețiosul nectar auriu oferă o finețe excepțională în gură și o paletă aromatică largă, dezvăluind parfumurile intense și unice ale maquisului.

Este dificil să enumerăm toate comorile gustative care nu trebuie ratate, deoarece gastronomia corsicană este atât de bogată și de variată de la nord la sudul insulei! Pentru gurmanzi, va trebui, de asemenea, să gustați dulceața de smochine confiate, bastellele umplute cu ierburi, tomatul de oaie, lonzo și coppa, vinul corsican AOC, vițelul cu măsline…

Vă doresc o degustare și un sejur plăcut în Corsica!

Lasă un comentariu

TravelMax.ro