5 activități de ecoturism pe care să le faci în jurul lumii

Doriți să vizitați lumea într-un mod diferit, respectând mediul și cultura locală? Atunci descoperă cele mai bune 5 activități de ecoturism pe care să le faci în lume!

Spre deosebire de activitățile turistice tradiționale, ecoturismul este orientat în principal spre descoperirea și conservarea naturii și spre punerea în valoare a culturilor locale. Acest concept devine din ce în ce mai popular pe măsură ce trec anii. Scopul acestei forme de călătorie este de a le reaminti oamenilor cât de frumoasă este natura. Dar această mișcare dorește, de asemenea, să încurajeze (eco)turiștii să protejeze mediul și să păstreze culturile locale. Sunteți interesat de ecoturism?

Descoperă apoi 5 activități de ecoturism de făcut în întreaga lume! Și, mai presus de toate, vă oferim și câteva destinații fermecătoare unde puteți practica aceste activități.

1. Ciclism

Ciclismul este una dintre cele mai bune activități de ecoturism din lume. Cu o plimbare bună cu bicicleta, este posibil să descoperiți locuri ascunse și comori naturale. Această activitate este excelentă pentru vizitarea parcurilor naționale sau a văilor neatinse cu sate pitorești, în ritmul tău propriu!

Olanda

ciclism în Țările de Jos

Credit foto: Shuttertsock / Paolo Gallo

Olanda este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune destinații de ciclism din lume! În această țară, se face totul pentru a asigura cea mai mare siguranță și confort pentru bicicliști. Acest lucru face ca această țară să fie ideală pentru explorarea cu bicicleta. Unele dintre cele mai bune locuri de vizitat cu bicicleta sunt marele lac Ijsselmeer, la nord de Amsterdam, sau Olanda de Sud și Zeeland, în sud. Prima plimbare vă poartă prin sate de pescari frumoase, pe lângă poldere și locuri de observare a păsărilor. Cea de-a doua vă va purta printr-o regiune foarte verde, unde se produce faimoasa brânză Gouda!

Franța

velo france

Credit foto: Shutterstock / Rocksweeper

În Franța, nu ducem lipsă de locuri pentru a merge cu bicicleta în toate formele sale. În prezent, există numeroase trasee turistice de ciclism care vă permit să descoperiți regiuni frumoase în propriul ritm. Cele mai cunoscute sunt traseul Loarei, Via Rhona și traseul Rinului. Fiecare dintre aceste rute vă permite să vizitați diferite regiuni ale Franței. Cei mai sportivi se pot avânta și în masivele franceze. De exemplu, Vercors sau Pays des Écrins, în Alpi, au trasee de mountain bike pentru toate nivelurile. Dacă doriți să combinați sportul extrem cu descoperirea unor sate pitorești și peisaje fantastice, mountain biking-ul este cu siguranță una dintre cele mai bune activități de ecoturism din lume!

Noua Zeelandă

noua zeelanda bicicletă

Credit foto: Shutterstock / zstock

Noua Zeelandă și comorile sale naturale sunt explorate cel mai bine cu bicicleta. Una dintre cele mai bune plimbări cu bicicleta din țară este cea prin Marile Lacuri din Noua Zeelandă. De la poalele Muntelui Cook, cel mai înalt punct din Noua Zeelandă, puteți urma traseul Alps 2 Ocean Trail pe poalele Alpilor de Sud. Traseul de 301 kilometri urmărește marile lacuri și râuri din Canterbury Plains. Și dacă o urmați până la capăt, veți ajunge în cele din urmă la Oceanul Pacific, la Oamaru!

2. Drumeția

Drumeție pe Traseul Inca, Machu Picchu, Peru

După ciclism, una dintre cele mai bune activități de ecoturism pe care le poți face în lume pentru a descoperi natura și culturile locale este, evident, mersul pe jos! Și când spunem plimbare, ne gândim, evident, la drumeții și alte drumeții sportive. Această activitate vă va purta de la cei mai înalți munți la cele mai dese jungle și frumoase deșerturi.

Costa Rica

drumeție în Costa Rica

Credit foto; Shutterstock / Traveler

Costa Rica este un mic paradis ecoturistic! Această destinație este ideală pentru iubitorii de natură sau pentru cei care visează să fie aproape de viața sălbatică. Vă așteaptă drumeții magnifice prin junglă și munți. Vă recomandăm în special Parcul Național Carara, cunoscut pentru numeroasele sale specii de păsări de descoperit, sau Parcul Manuel Antonio! De asemenea, puteți face o drumeție până la vulcanul Cerro Chato sau puteți urca pe Cerro Chirripo (excursioniști experimentați).

Nepal

trek nepal

Credit foto: Shutterstock / My Good Images

Pentru drumeții în decoruri de vis, nu putem să nu menționăm Nepalul! Țara este cunoscută pentru vârfurile sale gigantice și legendare. Din fericire, există multe drumeții accesibile tuturor nivelurilor. Printre cele mai frumoase, se numără trekkingul Gokyo, care vă permite să descoperiți celebrele lacuri sacre cu același nume, sau trekkingul Mustang, care vă va face să descoperiți o regiune aridă magnifică!

Spania

drumeție în Spania

Credit foto: Shutterstock / frantic00

Situat la 200 de kilometri vest de Bilbao, Picos de Europa oferă unele dintre cele mai vechi și mai spectaculoase peisaje din Peninsula Iberică. Această zonă naturală, declarată rezervație a biosferei de către UNESCO în 2002, găzduiește 27 de trasee scurte de drumeție (PR) bine marcate, 2 trasee lungi de drumeție (GR) și 4 trasee montane înalte.

3. Snorkeling

pește snorkelling

Fotografie: Shuttertsock / Studio tropical

Snorkelingul este o modalitate excelentă de a descoperi viața marină. Nu aveți nevoie decât de o mască și un tub de respirație sau chiar de o pereche de înotătoare pentru a vizita câteva paradisuri marine minunate. Asigurați-vă că folosiți o cremă de protecție solară ecologică pentru a proteja mediul și recifele din zonă. Nu sunteți sigur unde să mergeți să faceți snorkelling? Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai bune destinații pentru snorkelling.

Thailanda

snorkeling thailanda

Credit foto: Shutterstock / Studioul Tropical

De câțiva ani încoace, Thailanda a dezvoltat numeroase activități de ecoturism. Scopul este, evident, de a contrabalansa ravagiile turismului de masă cu care se confruntă țara. Pe coasta Andamanului, veți găsi locuri frumoase pentru snorkeling, una dintre cele mai bune activități ecoturistice din lume. Printre cele mai interesante se numără Parcul Național Koh Surin sau micul sat de pescari Ban Talae Nok.

Belize

snorkelling belize

Credit foto: Shutterstock / Vlad61

Această mică țară din America Centrală, legănată de Marea Caraibelor, este o destinație excepțională pentru snorkeling! Aici puteți înota printre un banc de rechini infirmieră, puteți explora marginea unei mangrove sau puteți zbura deasupra unor grădini de corali pline de pești colorați. Vă recomandăm Hol Chan Cut, Shark Rey Alley și Coral Gardens. Toate sunt situate în apropierea insulei Caye Caulker.

4. Parcuri naturale

cabana yosemite cliffs parc național

Credit foto: Shutterstock / Simon Dannhauer

Vizitarea parcurilor naturale sau naționale este, evident, una dintre cele mai bune activități de ecoturism din lume. Pe jos sau cu bicicleta de munte, descoperirea acestor zone conservate va fi o adevărată scufundare în inima naturii!

Statele Unite ale Americii

parcul național Yellowstone

Credit foto: Shuttertsock / Dancestrokes

Când vine vorba de parcuri naturale, Statele Unite sunt o destinație obligatorie. Țara are unele dintre cele mai frumoase din lume. Iunie este cu siguranță cel mai bun moment pentru a pleca într-o excursie în sălbăticia americană. Temperaturile sunt plăcute, iar parcurile nu sunt încă aglomerate de turiști. Vă recomandăm în special Yellowstone, cel mai vechi parc național din lume, și Yosemite, care este excelent pentru drumeții și alpinism!

Kenya

girafe kenya kilimanjaro kenya kilimanjaro

Credit foto: Shutterstock / Ivan Mateev

Această țară din Africa de Est este cunoscută pentru bogățiile sale naturale impresionante. Printre principalele zone naturale din Kenya se numără Parcul Național Amboseli, cunoscut pentru pachidermele sale, Kilimanjaro, cel mai înalt vârf din Africa, și Rezervația Națională Samburu, cu speciile sale endemice.

Costa Rica

Costa Rica Vulcanul Arenal

Credit foto: Shutterstock /
De Tanguy de Saint-Cyr

Fiind un paradis al ecoturismului, Costa Rica are, evident, multe parcuri naturale de descoperit. După cum am văzut, țara găzduiește câteva drumeții frumoase. Dacă preferați drumeții mai scurte sau alte activități, vă recomandăm să vizitați Parque Nacional Manuel Antonio, cunoscut pentru pădurile tropicale, plajele cu nisip alb și recifele de corali, sau fantastica Isla del Coco, cunoscută pentru fauna și flora endemică unică!

5. Canyoning

canyoning

Credit foto: Shutterstock / Paulo Resende

Acest sport în aer liber combină mai multe activități sportive într-una singură! Este un amestec de speologie, drumeții, escaladă și alpinism, dar și activități în ape albe. Datorită acestei activități, veți putea să vă cufundați în natură și să descoperiți parcuri naționale magnifice!

Portugalia

canyoning râu teixeira portugal

Credit foto: Shuttertsock / Paulo Resende

Portugalia oferă numeroase activități de ecoturism: ciclism, drumeții, trekking și, bineînțeles, canyoning. Pentru a practica această activitate de excepție, vă recomandăm canionul Ribeiro de Carcerelha. Acesta este situat în inima Parcului Național Peneda-Gerês și vă va permite să descoperiți defileele, piscinele naturale și cascadele sale!

Maroc

canyoning maroc

Credit foto: Shutterstock / Jerome Scholler

Marocul se impune din ce în ce mai mult ca una dintre cele mai bune destinații pentru ecoturism! În prezent, este posibil să se practice multe activități ecoturistice, cum ar fi drumețiile în deșert și, mai ales, descoperirea unor canioane și cascade magnifice. Vă recomandăm canioanele și defileele din centrul Marelui Atlas în regiunea Zaouiat Ahansal sau canioanele din Rif, cum ar fi Oued Ferda și Oued Kelaa.

Lasă un comentariu