26 de specialități norvegiene de descoperit

Somon, pâine, fructe de pădure fierbinți, reni… Iată cele mai bune specialități norvegiene pe care să le savurați în timpul sejurului dumneavoastră scandinav!

În nordul Europei, Norvegia este excepțională din toate punctele de vedere. Dominată de natură, presărată cu fiorduri, dominată de munți, țara oferă multiple fațete, fiecare mai frumoasă decât cealaltă. Cadrul scandinav excepțional favorizează o calitate mai bună a vieții – la un cost mai ridicat – ca în toate țările scandinave.

O călătorie în Norvegia este o promisiune de a descoperi o lume de minuni naturale, artistice și arhitecturale. Dar este, de asemenea, o imersiune în cultura locală: specialități norvegiene. Iconică și renumită, Norvegia este plină de mâncăruri delicioase! O călătorie pe tărâmuri îndepărtate, unde bucătăria de excepție rimează cu produse simple.

Îți lasă gura apă? Perfect, haideți să profităm de acest lucru pentru a face o trecere în revistă a specialităților norvegiene care vor fi descoperite în timpul sejurului dumneavoastră. Aveți încredere în bucătar!

Obiceiuri alimentare

Lusskatt

Credit foto: Shutterstock / Krisztian Csatari

Modul în care oamenii mănâncă variază adesea de la o țară la alta. Acesta este cazul Norvegiei, care, cu climatul său deosebit, implică un alt mod de viață, până la mese și obiceiuri alimentare!

  • Frokost (mic dejun): În Norvegia, micul dejun este un amestec de dulce și sărat. Este destul de obișnuit să găsim pe masă pateu de ficat, somon fiert, icre de pește, șuncă, brânză tare, brânză de vaci, fulgi de ovăz, pâine cu cereale și gem. Pâinea este o parte importantă a dietei norvegiene. Cel mai cunoscut este grovbrød făcute cu făină integrală.
  • Matpakke (mic dejun): masa de prânz (apropo, este puțin mai devreme, în jurul orei 11:00) este mai degrabă o pauză de gustare sau o gustare decât un prânz, așa cum suntem obișnuiți în Franța. Mâncarea lor nu este cu adevărat echilibrată, deoarece constă în sandvișuri, hot dog, pizza sau burgeri.
  • Middag (cină): poreclit masa caldăare loc adesea după serviciu, așa că între orele 16.00 și 18.00. La fel ca și micul dejun, este destul de consistent, deoarece constă adesea într-o proteină (carne sau pește) însoțită de alimente bogate în amidon și legume (adesea cartofi și legume crucifere).
  • Kveldsmat (masa de seară): ultima masă, mai degrabă o gustare, are loc în jurul orei 22h. Rețineți că la această masă norvegienilor le place să își însoțească mâncarea cu băuturi alcoolice.

Maten er klar (La masă)

Somon

Credit foto: Shutterstock / Andrei Iakhniuk

Nebunia fructelor de mare

După cum vă puteți imagina, o parte din specialitățile norvegiene se bazează pe pește, fructe de mare și alte crustacee. Desigur, când te gândești la specialitățile norvegiene, te gândești imediat la somon, dar există multe alte feluri de mâncare de descoperit. Iată câteva preparate tipice din fructe de mare pe care le puteți încerca în Norvegia:

  • Somon: se mănâncă “cu toate sosurile”. Norvegienii îl mănâncă afumat și cu pâine la micul dejun. Îl puteți găsi, de asemenea, gătit, în supă, gravlax sau marinat.
  • Rakfisk : păstrăv servit de obicei în felii sau fileuri cu ceapă roșie crudă, smântână, brânză și alte ingrediente. lefse (pâine tradițională norvegiană făcută din cartofi, lapte sau smântână și făină) și cartofi, această masă se mănâncă crudă.
  • Herring: Renumit pentru valoarea sa nutritivă, heringul este un pește pe care norvegienii îl îndrăgesc foarte mult. Le place să o mănânce pe pâine unsă cu unt, cu felii de cartofi migdalați și ceapă tocată. Aceasta este de obicei însoțită de bere sau rachiu! La grătar, fiert, în supă, prăjit sau în salată, heringul poate fi consumat într-o mie de feluri.
  • Lutefisk : Acest fel de mâncare se consumă în perioada de iarnă, chiar înainte de sărbătorile de Crăciun. Este un pește alb uscat, adesea din tørrfisk (cod uscat) cu cartofi, bacon, muștar și brânză de capră. Rețineți că acest fel de mâncare este destul de ciudat pentru străini: mirosul și gustul său sunt destul de pronunțate.
  • Fructe de mare: Norvegienii iubesc fructele de mare, care sunt consumate din abundență. Înconjurată de apă, țara beneficiază de avantajele sale maritime! În multe restaurante veți găsi atât creveți, cât și crustacee. Una dintre specialități este grătarul de pește și creveți, din nou însoțit de cartofi.

Jeg er sulten! (Mi-e foame!)

ren

Credit foto: Shutterstock / Fanfo

Pentru carnivore

Imposibil să treci peste specialitățile norvegiene din carne! La fel ca și peștele, norvegienii îl mănâncă la fiecare masă. Dacă aveți ocazia să călătoriți în această țară nordică, iată ce trebuie neapărat să încercați:

  • Joc: Elanul, renul, căprioara, rața și alte animale galinacee sunt foarte prezente în special în specialitățile norvegiene, mai ales în perioada sărbătorilor. Din cauza gustului său puternic, carnea este adesea însoțită de un sos gros. Se pot folosi și câteva fructe de pădure pentru a aromatiza sosul. Rețineți că prețul cărnii în restaurante poate crește rapid!
  • Fårikål : Un fel de mâncare tipic norvegian, este emblema țării. Se compune în principal din carne de oaie și varză și se servește, de obicei, în oala de gătit. Ca de obicei, norvegienii o servesc cu cartofi. Ca fapt divers, acest fel de mâncare a intrat în cartea recordurilor în 2012, cu 594,2 kg de Fårikål pregătit pentru 10.000 de invitați la Oslo!
  • Cârnați: Cârnații sunt un ingredient cheie în bucătăria norvegiană și sunt serviți cu pâine și smântână. Cei mai cunoscuți cârnați sunt fenalår (un picior de miel în sare) și morr (un cârnat afumat a cărui compoziție variază în funcție de regiune). Atenție, în compoziția unor cârnați se pot găsi diverse cărnuri!
  • Finnbiff: Aceasta este o masă tradițională scandinavă. Acesta constă din reni tăiați în felii subțiri și se servește cu piure de cartofi și fructe de pădure roșii. Vă recomandăm să încercați acest fel de mâncare, deoarece este extrem de fragedă și gustoasă.
  • Carne uscată: Norvegienii iubesc carnea uscată! Adoră elanul, renul și căprioara. Pe scurt, carnea uscată poate fi consumată ca și mezelurile, adică cu pâine și bere. Cu toate acestea, poate fi folosit și pentru tocănițe, cum ar fi pinnekjott (tocană de carne de oaie) sau finnbiff. De fapt, unul dintre cele mai populare feluri de mâncare este fenalår Un picior de miel sărat și uscat, servit cu azimă, omletă cu arpagic și bere Mack.

Sunt vegetarian! (Sunt vegetariană!)

brunost norvegia

Credit foto: Shutterstock / jonanderswiken

Oricât de surprinzător ar părea, gastronomia norvegiană este foarte apropiată de modul vegetarian de a găti. Într-adevăr, practica de a oferi un fel de mâncare vegetariană a devenit obișnuită pentru restaurante. Iar în Norvegia, aveți de unde alege!

O mare parte a dietei se bazează pe alimente bogate în amidon, cum ar fi cartofii. Economice și ușor de produs, acestea reprezintă baza de susținere a multor țări scandinave. În ceea ce privește fructele și legumele, vă recomandăm să le consumați pe cele de sezon. Nu ratați fructele de pădure, care pot fi gătite într-o varietate de moduri.

Cine a spus că francezii au monopolul asupra pâinii? Pâinea este o parte importantă a dietei norvegiene. Nu se aseamănă deloc cu bagheta tradițională, pâinea norvegiană este destul de mare și adesea din făină integrală sau cereale. Vă sfătuim să încercați flatbrød (tip azimă). Aceste felii subțiri și crocante te vor face să te îndrăgostești de ele!

Cum să vorbești despre specialitățile norvegiene fără să menționezi produsele lactate? Puțini la număr, dar nu mai puțin interesanți! Iubitorilor de lapte, trebuie să știți că norvegienii nu se zgârcesc la brânză și alte produse lactate.

Cele mai renumite mâncăruri sunt :

  • Mjølkkultur : un fel de lapte fermentat.
  • Jarlsberg: brânză de capră tipică.
  • Brunost: reducere caramelizată de lapte de capră sau de vacă.
  • Gammelost: Brânză foarte aromată și prea maturată, obținută din lapte închegat.
  • Pultost: brânză obținută din lapte închegat și aromatizată cu semințe de chimen.

Godteri eller kaker ? (Dulciuri sau prăjituri?)

Deserturi norvegiene

Credit foto: Shutterstock / yusuf akyuz Frames

Iubitori de dulciuri, nu vă faceți griji, nu veți fi lăsați pe dinafară! Norvegienii IUBESC zahărul! Iată câteva feluri de mâncare care vă vor lăsa cu gura căscată:

  • Julekake: Aceasta este prăjitura tradițională de Crăciun. În această pâine veți găsi fructe uscate și mirodenii. Delicios, te va face să salivezi!
  • Fyrstekake : Aceasta este o tartă norvegiană cu migdale și cardamom. Nimic mai simplu, dar atât de delicios! Gustul acestei prăjituri este la jumătatea distanței dintre caramel și prăjitură, așa că este minunat!
  • Napolitane norvegiene: Ați putea spune că vafele nu sunt norvegiene. Cu toate acestea, localnicii le adoră, motiv pentru care apar în acest top al specialităților norvegiene. Vafele se mănâncă moi, cu smântână și gem, sau cu o felie de șuncă sau o bucată de brânză de capră. În orice caz, vafele norvegiene nu vă vor lăsa indiferenți.
  • Tilslørte bondepiker: Un desert tradițional scandinav, care constă în piure de mere și frișcă pe pâine prăjită. La fel ca un mille-feuilles, există mai multe straturi. Acest desert foarte estetic, servit în verrine, este foarte popular în Norvegia și înțelegem de ce!

La naiba! (Noroc!)

cafea norvegia

Credit foto: Shutterstock / Kurkul

Băuturi alcoolice

Băuturile alcoolice sunt extrem de scumpe în țările nordice. În supermarketuri nu se poate găsi nimic altceva decât bere și vin. Lichiorul tare, pe de altă parte, poate fi găsit în magazinele numite Vinmonopolet.

  • Mjød : această băutură este asemănătoare cu hidromelul.
  • Aquavit:Alcool norvegian prin excelență, acest coniac obținut din cartofi și aromat cu chimen, anason sau coriandru, se servește rece ca gheața.
  • Cidru : Clima din fiorduri este foarte potrivită pentru cultivarea merelor.
  • Bere: Cunoscători de bere, mergeți în Norvegia! Calitatea berii este excelentă și este apreciată atât de localnici, cât și de turiști. The juleøl este o bere condimentată, preparată în mod tradițional de Crăciun.
  • Karsk: Karsk este o băutură preparată din cafea cu vodcă sau moonshine, consumată cu sau fără zahăr. Conținutul de alcool depinde de gustul consumatorului și poate varia între 10 și 90%. O rețetă populară constă în a pune o monedă pe fundul paharului, a turna cafea până când moneda devine invizibilă, apoi alcool până când moneda apare din nou.

Băuturi nealcoolice

  • Fructe de pădure fierbinți: În Norvegia este frig, așa că norvegienii sunt pasionați de băuturi calde. Ei beau mult suc cu extracte de fructe de pădure. Dacă vă plac fructele roșii, cum ar fi afinele, afinele, coacăzele, zmeura și căpșunile, veți fi fericiți!
  • Cafea: Norvegienii beau mai mult de 150 de litri pe an! Se obișnuiește să se bea de mai multe ori în timpul zilei, de exemplu la micul dejun, ca gustare sau la o petrecere…

Acum știți care sunt specialitățile norvegiene! Ce este mai bine pentru tine!

Lasă un comentariu