20 de muzee de neratat în Paris

Care sunt muzeele care trebuie vizitate în Paris? Top 20 de muzee pe care să le vizitați în capitala Franței!

Parisul, inima economică, politică și culturală a Franței, este un oraș multicultural, plin de artă și istorie: a spune că există o multitudine de muzee de vizitat în Paris este puțin spus. Cu o populație de 2,2 milioane de locuitori în interiorul zidurilor orașului și de 12,5 milioane de locuitori în regiunea Île-de-France, este cea mai mare zonă urbană din Europa, după Moscova, Istanbul și Londra. În plus, Parisul atrage aproape 32 de milioane de vizitatori pe an, ceea ce îl face una dintre cele mai vizitate capitale din lume. Pentru a vă facilita maratonul muzeelor pe care să le vizitați în Paris, vă sfătuim să optați pentru Paris Museum Pass.

Oraș influent încă din epoca gallo-romană, Parisul este “Orașul Luminilor” care trebuie vizitat, “Orașul Muzeelor” care nu trebuie ratat, o concentrație incredibilă de cultură, unde fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare bucată de pământ are o istorie plină de simboluri artistice și culturale. Parisul este într-adevăr prezent în toate artele: literatură, cântece populare, muzică, teatru, cinema, arhitectură, sculptură, pictură, fotografie etc. Ca urmare, există un număr abisal de muzee de vizitat în Paris, dintre care vă vom face o scurtă prezentare.

1. Muzeul Luvru

Muzeul Luvru, Paris

Credit foto: Flickr – Elwin van Eede

Cu peste 460.000 de opere de artă atemporale, din antichitate până în zilele noastre, Muzeul Luvru este unul dintre cele mai mari muzee de artă și istorie din lume. Veți descoperi opere de renume mondial, precum Mona Lisa, Venus din Milo, Pluta Meduzei, Libertatea conducând poporul, Moartea Fecioarei, Lăcătușul, Ritualul lui Napoleon, Portretul lui Ludovic al XIV-lea în costum de încoronare etc.

99, rue de Rivoli, 75001 Paris.

2. Muzeul Orsay

Muzeul d'Orsay la apus de soare

Credit foto: Flickr – Joe deSousa

Muzeu de artă occidentală din epoca contemporană, din 1848 până în 1914, la Muzeul d’Orsay veți avea acces la o diversitate incredibilă de opere de artă: picturi, sculpturi, arhitectură, fotografii, arte grafice și decorative. Printre altele, veți vedea: Culegătorii (Millet), Balul de la Moulin de la Galette (Renoir), Autoportretul (V. v. Gogh), Jucătorii de cărți (Cézanne), Planificatorii de podea (Caillebotte), Maculii (Monet) etc.

1, rue de la Légion d’Honneur, 75007 Paris.

3. Centrul Georges Pompidou

Centrul Pompidou

Proiectată de președintele francez G. Pompidou (1911-1974), clădirea – cunoscută și sub numele de Beaubourg – găzduiește cea mai mare colecție de artă contemporană din Europa. Centrul Pompidou găzduiește, de asemenea, un număr mare de opere majore de artă modernă.

Place Georges Pompidou, Paris, 75004.

4. Muzeul Quai Branly

Muzeul Quai Branly

Credit foto: Flickr – cwywy007

Acest muzeu găzduiește o colecție permanentă foarte densă dedicată artelor civilizațiilor non-occidentale (America, Oceania, Asia și Africa). Aici sunt expuse lucrări din toate comunitățile lumii. Muzeul Quai Branly este unul dintre cele mai importante muzee de vizitat în Paris, unde puteți descoperi specificul cultural și istoria fiecărui continent.

37 quai Branly, Paris, 75007.

5. Grand Palais

Grand Palais, Paris

Credit foto: Flickr – Fred PO

Construit pentru Expoziția Universală din 1900, a fost construit pentru gloria artei franceze și a devenit monument istoric în anul 2000. Grand Palais prezintă patru expoziții temporare pe an.

3, avenue du Général Eisenhower, Paris, 75008.

6. Le Petit Palais

Petit Palais, Paris

Credit foto: Flickr – Bertrand Duperrin

Un adevărat muzeu al artelor frumoase din Paris, unde sunt expuse 1300 de lucrări (sculpturi, picturi, tapiserii, obiecte de artă), din perioada antică și medievală până în secolul al XIX-lea, inclusiv Renașterea franceză, italiană, flamandă și olandeză. Delacroix, Monet, Renoir, Toulouse-Lautrec, sunt expuși.

Avenue Winston Churchill, 75008 Paris.

7. Palatul de la Descoperire

Palais de la Découverte, Paris

Credit foto: Flickr – Col Ford și Natasha de Vere

Acest muzeu este dedicat tuturor științelor, punând accentul pe prezentarea experimentelor într-un mod distractiv și interactiv: astronomie, biologie, chimie, matematică, fizică, științele pământului, unul dintre muzeele care trebuie neapărat vizitate în Paris, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Avenue Franklin D. Roosevelt, 75008 Paris.

8. Cité des Sciences et de l’Industrie

Cités des Sciences et de l'Industrie, La Géode, Paris

Flickr – coolmonfrere

Faimosul muzeu din Parc de la Villette, este un vast complex dedicat descoperirii științei, cu protocoale experimentale: educativ și distractiv, într-o abordare de popularizare pentru cei mici.

30, avenue Corentin Cariou, 75019 Paris.

9. Muzeul Național de Istorie Naturală

Muzeul Național de Istorie Naturală, Paris

Credit foto: Flickr – Formosa Wandering

În Marea Galerie a Evoluției, puteți contempla schelete și reprezentări împăiate în mărime naturală ale unor specii care au dispărut sau sunt pe cale de dispariție: dinozauri, păsări de pradă și mamuți stau liniștiți în galerie și vă fac să vă simțiți foarte mici. Animale de pe 5 continente, din preistorie până în prezent.

57, rue Cuvier, 75 005 Paris.

10. Muzeul de Arte și Meserii

Muzeul de Arte și Meserii, Paris

Credit foto: Flickr – urban_lenny

Din 1819, muzeul găzduiește o vastă colecție de invenții de toate felurile: astrolabi, sfere cerești, barometre, ceasuri și instrumente de calcul, machete de mașini, cinematograful (frații Lumière), avionul cu aburi al lui Clément Ader, monoplanul lui Louis Blériot etc.

60, rue Réaumur, 75003 Paris.

11. Muzeul Picasso

Muzeul Picasso din Paris

Credit foto: Flickr – Tom Graham

În interiorul Muzeului Picasso, accesați cea mai importantă colecție de opere ale lui Pablo Picasso din lume. În această clădire importantă printre muzeele de vizitat în Paris, veți explora La Célestine, Furnizorul sau Portretul lui Marie-Thérèse Walterîntre cubism și strabism al celebrului artist.

5, rue de Thorigny, 75 003 Paris.

12. Muzeul Montmartre

Scopul Muzeului Montmartre este de a explica prin picturi cum a devenit Butte Montmartre ceea ce este astăzi: marii artiști au locuit acolo – cum ar fi A. Renoir -, posibilitatea de a retrăi părți importante din istoria Parisului, cum ar fi Comuna din Paris (1871), de exemplu, și a cărei epicentru a fost Butte Montmartre – un mic sat fermecător din Paris -….

12-14, rue Cortot, 75018 Paris.

13. Muzeul Național de Arte Asiatice (Musée Guimet)

Muzeul Guimet, Paris

Credit foto: Flickr – Sébastien Bertrand

Acest muzeu expune una dintre cele mai vaste colecții de artă asiatică din lume: opere khmer din Asia de Sud-Est, colecții de Buddha, săli de artă chineză și săli dedicate Pakistanului, Tibetului, Nepalului sau Japoniei și Coreei.

6, place d’Iéna, 75 016 Paris.

14. Muzeul Orangeriei

Muzeul de l'Orangerie, Paris

Credit foto: Flickr – Bjørn Giesenbauer

Templu al artei impresioniste, Musée de l’Orangerie găzduiește o colecție de tablouri ale unor artiști de renume mondial, precum Monet, Renoir, Matisse sau Picasso, Modigliani, Cézanne etc. O călătorie în afara timpului care vă duce înapoi în secolul al XIX-lea și la începutul secolului XX.

Jardin des Tuileries, 75 001 Paris.

15. Muzeul de Artă Modernă

Muzeul de Artă Modernă Paris

Credit foto: Flickr – Enzo Ferrante

Expoziții permanente de lucrări din secolul XX, descoperind marile mișcări picturale ale acestei epoci, precum și artiști mai puțin cunoscuți decât cei expuși la centrul Beaubourg. Expozițiile temporare se concentrează pe arta contemporană internațională.

11, Avenue du Président Wilson, 75 116 Paris.

16. Muzeul Evului Mediu

Muzeul Evului Mediu, Paris

Credit foto: Flickr – Tory

Un muzeu neobișnuit, dedicat artei medievale, care îl propulsează pe vizitator prin 15 secole de istorie a artei franceze și europene. În Hôtel de Cluny, veți găsi și Arènes de Lutèce, singurele vestigii gallo-romane din Paris: Thermes de Cluny. Este una dintre cele mai importante colecții de artă medievală din lume, reprezentând arta gotică și romanică.

6, Place Paul Painlevé, 75 005 Paris.

17. Muzeul de Arte Decorative

Muzeul de Arte Decorative Paris

Credit foto: Flickr – Jean-Pierre Dalbéra

Muzeul evidențiază evoluția tehnicilor de-a lungul istoriei, expunând o colecție de 150.000 de lucrări, de la prelucrarea lemnului la ceramică și sticlă. Un templu pentru toți iubitorii de mobilier antic, arhitectură modernă și art deco.

107, rue de Rivoli, 75 001 Paris.

18. Muzeul de Arhitectură și Patrimoniu

Muzeul de Arhitectură și Patrimoniu, Paris

Credit foto: Flickr – Jean-Pierre Dalbéra

Acest muzeu din inima Parisului prezintă marile mișcări arhitecturale franceze din Evul Mediu până în prezent. Unul dintre muzeele care trebuie neapărat vizitate în Paris, expune reconstituiri gigantice în mărime naturală ale unor clădiri religioase și civile. Picturi murale, vitralii, portaluri de biserici, o călătorie prin coridoarele timpului.

1, Place du Trocadero, 75 016 Paris.

19. Muzeul Rodin

Muzeul Rodin din Paris

Credit foto: Flickr – achbine

Cândva atelierul marelui sculptor, acest impunător conac din secolul al XVIII-lea, în care se află Muzeul Rodin, este unul dintre cele mai frumoase muzee din Paris și conține peste 7.000 de sculpturi ale lui Rodin, inclusiv marile sale capodopere. Gânditorul, Sărutul, Burghezii din Calais și Poarta Iaduluialături de 8.000 de desene și guașe ale artistului.

77, Rue de Varenne, 75007 Paris

20. Fundația Louis Vuitton

Fundația Louis Vuitton

Credit foto: Flickr – Damien

Ridicându-se deasupra Bois de Boulogne ca o navă magnifică cu pânze de cristal ondulate, Fundația Louis Vuitton, proiectată de arhitectul Frank Gehry, este cel mai captivant lucru de pe orizontul parizian de la inaugurarea Centrului Pompidou în 1977.

8, Avenue du Mahatma Gandhi, 75116 Paris

Credit foto principal : Flickr – Randy Connolly

TravelMax.ro