16 lucruri pe care trebuie să le faci în Viena

În vizită la Viena: care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în capitala austriacă? Consultați obiectivele noastre obligatorii pentru a vă bucura de sejurul dumneavoastră.

Veniți să vizitați Viena și măreția sa imperială, cândva inima puternicei monarhii habsburgice? Pe lângă diversele modele arhitecturale postmoderne și contemporane care contrastează și se îmbină cu clădirile istorice, puteți simți splendoarea orașului oriunde ați merge, inclusiv în palatele somptuoase, cum ar fi Belvedere, Palatul Schönbrunn și monumentalul complex Hofburg.

Puține orașe se pot lăuda cu aspectul cultural prezent în capitala Austriei, Viena fiind unul dintre cele mai muzicale orașe din lume. A vizita Viena înseamnă a cunoaște operele lui Mozart, Haydn Schubert, Beethoven, Johann Strauss… Ce se mai poate spune când știi că orașul este la fel de animat seara ca și ziua și că oamenii mănâncă ca niște regi?

Dacă sunteți în căutarea celor mai bune lucruri de făcut în Viena, veți găsi aici suficiente idei pentru a petrece un weekend, 3-4 zile sau mai mult.

1. Palatul Hofburg

Palatul Hofburg Dacă există un singur lucru de făcut în Viena, acela este să vizitați Palatul Hofburg. Nimic nu simbolizează mai mult cultura și moștenirea Austriei decât palatul imperial Hofburg. The Habsburgii au trăit aici mai mult de șase secole, de la primul împărat (Rudolf I în 1273) până la ultimul (Carol I în 1918).

Hofburg își datorează dimensiunea și diversitatea arhitecturală excesului de imaginație al fiecăruia dintre noii împărați: de-a lungul secolelor au fost adăugate noi secțiuni, cum ar fi aripa barocă Leopold, aripa Cancelariei din secolul al XVIII-lea, aripa Amalia și Burgkapelle (Capela Regală).

Cea mai veche parte a palatului este curtea Schweizerhof, din secolul al XIII-lea, numită astfel după gărzile elvețiene care îi protejau terenul. Poarta elvețiană renascentistă datează din 1553. Această curte se învecinează cu o curte mai mare, In der Burg, în centrul căreia se află un monument al împăratului Franz I. În prezent, palatul găzduiește birourile președintelui austriac și o serie de muzee.

2. Palatul Schönbrunn

Palatul Schönbrunn

Vizitați Viena fără a vizita Palatul Schönbrunn? Nu se poate. Palatul Schönbrunn a fost multă vreme reședința de vară a familiei regale de Habsburg. Numele castelului înseamnă “primăvară frumoasă” și este cu siguranță cel mai mare rival al Palatului nostru de la Versailles.

Inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, îl puteți vizita în cadrul unui tur ghidat. Grădinile castelului merită, de asemenea, o vizită.

3. Hundertwasserhaus și Muzeul Hundertwasser

Hundertwasserhaus

Credit foto: Flickr – Pedro

Proiectat de Friedensreich Hundertwasser, care s-a inspirat din operele lui Antoni Gaudi, clădirea Hundertwasserhaus -Hundertwasserhaus din Kegelgasse 34-38 este o adevărată explozie de culoare și detalii artistice.

Muzeul Hundertwasser este una dintre cele mai vizitate clădiri din Austria, iar în Viena există și alte lucrări ale lui Friedensreich Hundertwasser în același stil.

4. Muzeele din MuseumsQuartier

MuzeeQuartier

Credit foto: Flickr – Andreas

Dacă vizitați Viena, trebuie neapărat să mergeți la MuzeeQuartier ! Cândva grajdurile imperiale, MuseumsDuartier este acum un loc frumos pentru a vă relaxa și a privi oamenii, dar mai ales pentru a vă bucura de artă. Acest teren fertil al vieții culturale vieneze se întinde pe o suprafață de peste 60.000 de metri pătrați de expoziții, complexul fiind unul dintre cele mai ambițioase spații culturale din lume. Există o gamă remarcabilă de muzee, cafenele, restaurante și baruri.

Trei muzee ies imediat în evidență aici: Muzeul Leopold, Kunsthalle Viena și Muzeul de Artă Modernă Mumok (Muzeul de Artă Modernă Ludwig Foundation Viena). Dacă nu aveți timp sau curaj să le vizitați pe toate, ar trebui să vizitați Muzeul Leopold, cu grupul său remarcabil de mari personalități austriece și cafeneaua sa cu pereți de sticlă.

5. Naschmarkt

Ce să faci în Viena dacă vrei să vizitezi Viena din perspectiva unui localnic? Mergeți la Naschmarkt ! Aceasta este una dintre cele mai eclectice piețe din Viena și este deschisă de luni până sâmbătă.

Admirați bogăția de pe tarabe, de la găleți de lalele la murături, de la vinuri la smochine mov și pline, și opriți-vă pentru prânz la unul dintre localurile la modă sau de pionierat, cum ar fi Do-Anla Tewasau Naschmarkt Deli.

Dacă veniți sâmbăta, asigurați-vă că ajungeți dimineața devreme pentru a beneficia de cele mai bune oferte. La sfârșit de săptămână, locul este foarte aglomerat. În jurul pieței se află clădiri frumoase.

6. Cafenelele și gastronomia Vienei

Este imposibil să vizitezi Viena fără să menționezi faimoasa cafea vieneză. Cel mai bun mod de a vă bucura de ea este să vizitați una dintre cafenelele emblematice ale orașului. Comandați un Melange sau un Cappuccino la Hawelkala Sperl sau la Rüdigerhof. Savurați-l cu prăjituri precum Sachertorte sau strudel.

De asemenea, nimeni nu poate vizita Viena fără să mănânce un Schnitzel, să deguste Knödel și alte mâncăruri locale tradiționale.

7. Catedrala Sfântul Ștefan, Catedrala Sfântul Ștefan din Viena

Stephansdom, capodopera gotică a Vienei, Catedrala Sfântul Ștefan, sau Steffl (“Micul Ștefan”), așa cum este cunoscută local, simbolizează Viena ca nici o altă clădire și este un loc de vizitat în Viena. O biserică există aici încă din secolul al XII-lea, iar poarta Riesentor și cele două Heidentürme sunt acolo pentru a ne reaminti acest lucru. Începând cu anul 1359, Catedrala Stephansdom a fost renovată în magnificul său stil gotic, care poate fi văzut și astăzi.

Din exteriorul catedralei, primul lucru care te va frapa este splendidul său acoperiș de țiglă, cu un șir orbitor de grinzi la un capăt și cu vulturul austriac la celălalt. Pentru cea mai bună priveliște, stați în partea de nord-est a Stephansplatz. În interiorul catedralei, magnificul amvon gotic din piatră din naosul principal, realizat în 1515 de un meșter necunoscut, ocupă un loc de cinste.

8. Riesenrad, roata uriașă din Viena

Încă vă întrebați ce să faceți în Viena? Roata gigantică din Viena, cunoscută local ca Riesenrad, are o înălțime de 64,75 metri și datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este aceeași roată care apare în filmul britanic Al treilea om lansat în 1949. Este singura lucrare care a supraviețuit a lui Walter Basset, care a construit, de asemenea, roți pentru Blackpool, Londra și Paris.

A fost finalizat în 1897 pentru a comemora jubileul de aur al lui Franz Josef. O tură completă într-una dintre cele 15 cabane din lemn durează aproximativ 20 de minute, astfel încât vă puteți bucura de o vedere panoramică asupra întregului oraș.

9. Teatrele de operă

În ce alt oraș din lume poți asista la o operă de talie mondială pentru doar câțiva euro? Da, veți sta în picioare și în spatele sălii, dar este atât de accesibil! Așa că, dacă aveți de gând să vizitați Viena, profitați de ea! În plus, puteți vedea interiorul unui teatru de operă, care sunt toate frumoase aici. Acest tip de bilet este disponibil doar în ziua spectacolului, cu aproximativ 80 de minute înainte de începerea acestuia. Fiți punctuali, deoarece sunt mulți oameni care stau la coadă pentru aceste bilete.

În rest, puteți asista la o operă aproape tot timpul anului, din septembrie până în iunie. De exemplu, mergeți la pagina Staatsoper (Opera de Stat), la Volksoper (Opera Populară), la Kammeroper (Opera Comică Vieneză), la Musikverein (“Casa Uniunii Muzicale din Viena”) sau la Theater an der Wien. De asemenea, puteți asista la un concert de muzică clasică la Kursalon din Viena!

10. Palatul Belvedere

Palatul Belvedere Dacă vizitați Viena și nu sunteți sigur că v-ați săturat de artă în timpul șederii la MuseumsQuartier și la Kunsthistorisches Museum, veți găsi satisfacție la Belvedere. Aici există de fapt două palate, separate de o grădină de flori în stil francez din secolul al XVII-lea, despre care unii spun că sunt printre cele mai bune exemple de arhitectură barocă din lume.

Cândva locuințe ale unor personalități importante din istoria Austriei, precum Eugene de Savoia-Carignan și Franz Ferdinand, clădirile găzduiesc acum o gamă impresionantă de artă austriacă, cu artiști renumiți precum Gustav Klimt și Oskar Kokoschka.

11. Karlskirche, Biserica Sfântul Carol Borromeu

Karlskirche Biserica Sfântul Carol Borromeo –Karlskirche în limba germană – este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură barocă din secolul al XVIII-lea din Europa Centrală. A fost construită între 1713 și 1737 la cererea împăratului Carol al VI-lea, ca simbol al stingerii ciumei. Îl veți găsi în Karlsplatz.

Dacă vă place muzica clasică, trebuie să știți că puteți asistați la o reprezentație a spectacolului The Four Seasons de Vivaldi!

12. Haus der Musik, Casa Muzicii

Ce să faci în Viena dacă iubești muzica? Viena este capitala mondială a muzicii, după cum știe toată lumea. The Haus der Musik este un muzeu interesant și neobișnuit, deoarece reușește să explice lumea sunetelor într-un mod distractiv și foarte interactiv (în engleză și germană) pentru copii și adulți.

Exponatele se întind pe șase etaje și prezintă modul în care este creat sunetul, prin intermediul Orchestrei Filarmonicii din Viena și al zgomotelor de pe stradă. Muzica nu este doar pentru a asculta: la Casa Muzicii puteți vedea, simți și chiar crea sunete și tonuri.

13. Viața de noapte din Viena

Bar în Viena

Credit foto: Flickr – d26b73

Dacă plănuiți să vizitați Viena, trebuie să știți că este un oraș minunat pentru a vă bucura de viața de noapte prin barurile, cafenelele și cluburile sale. Puteți să vă începeți seara la Naschmarkt, de ce nu, și să o încheiați într-unul dintre cluburile de noapte din oraș.

14. Kunsthistorisches Museum, Muzeul de Istoria Artei

Muzeul de Istorie a Artei din Viena este considerat unul dintre cele mai importante muzee de artă antică din lume. Pinacoteca adăpostește multe opere importante de artă occidentală, precum “Madonna în verde” a lui Rafael, “Ars pictoria” a lui Vermeer și capodopere de Rubens, Rembrandt, Dürer, Titian și Tintoretto.

15. Școala spaniolă de echitație

Școală de echitație spaniolă Dacă încă te întrebi ce să faci în Viena, trebuie să mergi la Școala Spaniolă de Echitație! Este în Spanische Hofreitschule unde puteți vedea faimosul balet de lipizzani în carne și oase în decorul baroc al Palatului Imperial. Renumitul centru de dresaj ecvestru, Școala Spaniolă de Echitație este, de asemenea, una dintre principalele atracții turistice ale Vienei.

Este singura instituție din lume care conservă și cultivă arta ecvestră clasică a școlii înalte de la Renaștere până în prezent. Școala poate fi vizitată din Michaelerplatz.

16. Alte idei de vizite în Viena și în împrejurimi

Viena, Dunăre Dacă intenționați să vizitați Viena pentru mai mult de 3 sau 4 zile, este posibil să aveți timp să descoperiți și alte locuri. Iată câteva idei de vizite suplimentare în Viena și în împrejurimi.

 • Biblioteca Națională a Austriei
 • Cumpărături pe Kärntner Straße și Graben
 • Luați un tramvai pe Ring, unul dintre cele mai frumoase bulevarde din oraș
 • Plimbați-vă de-a lungul Dunării sau mergeți la o plimbare la Croazieră pe Dunăre
 • Vizitați Tiergarten Schönbrunn cea mai veche grădină zoologică din lume
 • Hoher Markt și ceasul său
 • Luați un tren și vizitați Bratislava, capitala slovacă din apropiere
 • Vizitați Time Travel Viena pentru a experimenta o călătorie virtuală prin istoria Vienei
 • Vizitați faimosul Muzeul Madame Tussauds
 • Vizitați casa lui Mozart (Mozarthaus) din Viena
 • Vizitați Cimitirul Central din Viena – Orașul morților

Lasă un comentariu

TravelMax.ro