15 lucruri pe care trebuie să le faci în Cluj-Napoca

În vizită la Cluj: care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în al doilea oraș al României?

Indiferent de momentul în care vizitați Cluj-Napoca, va exista întotdeauna ceva special în meniu pentru dumneavoastră: festivaluri, concerte, expoziții, monumente, muzee, istorie, arhitectură veche și nouă, viață de noapte, viață de zi, viață studențească… După ce ați vizitat întregul oraș (cu ușurință într-un weekend scurt), mergeți să explorați împrejurimile. Faceți o scurtă excursie la munte, la 1-3 ore distanță, sau rămâneți aproape de oraș și vizitați atracțiile locale (naturale și arhitecturale).

Cu una dintre cele mai dinamice economii din țară și o populație de aproximativ 330.000 de locuitori, Clujul este astăzi un oraș cultural dinamic din România. Cele șase universități publice (și cinci private) situate aici fac din Cluj Napoca orașul cu cel mai mare procent de studenți din țară.

Iată ce nu trebuie să ratați în acest oraș plin de comori.

1. Petreceți după-amiaza în Piața Unirii

Piața Unirii este piața principală a Clujului. Este locul unde se întâmplă cele mai multe lucruri în oraș și face parte din tururile ghidate ale orașului care vă vor permite să descoperiți istoria Clujului. Cu clădirile sale baroce și gotice, de la Renaștere până la cele neoclasice, piața permite accesul direct la Biserica Sfântul Mihail și Palatul Banffy. În partea laterală a bisericii se află o statuie ecvestră care datează din 1902 și care reprezintă Matei Corvin conducătorul secolului al XV-lea.

În colțul de sud-vest al pieței se află Hotel Continental, Hotelul a fost construit în 1895, într-un stil eclectic care combină stilul renascentist, clasic și baroc. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, hotelul a servit drept cartier general al armatei germane din Transilvania. Dacă traversați piața, puteți vizita Casa Hintz prima farmacie din Cluj (1573-1949), în prezent Muzeul Farmaciei.

2. Explorați aleile Clujului la întâmplare

Strada Potaissa, Cluj Napoca

Credit foto: Flickr – Bogdan Pop

Din Piața Unirii și din tot centrul orașului, veți întâlni fragmente de bastioane medievale, turnuri și ruine romane. Dacă aveți timp pentru o lungă plimbare prin istorie, puteți merge în căutarea acestor vestigii.

Cel mai bine conservat zid al orașului medieval se află pe Strada Potaissa. Plimbându-vă pe străzi veți întâlni, de asemenea, multe clădiri religioase, cum ar fi Biserica Sf. Petru și Pavel sau clădiri din orașul vechi, cum ar fi Bastionul Croitorilor.

3. Urcă în vârful dealului fortăreței

” Dealul Cetății “(sau Dealul Cetatuia) oferă una dintre cele mai frumoase priveliști ale orașului și ale dealurilor, râurilor și chiar munților din jur. Se află la 5 minute de mers pe jos de centrul orașului, dar este nevoie de la fel de mult timp pentru a urca în vârf. Este una dintre cele patru cetăți ale vechiului oraș Cluj, fostă austriacă, cu clădiri construite între 1715 și 1735, care au fost folosite ca închisoare.

4. Întoarceți-vă în timp la Parcul Național Etnografic

Parcul Etnografic Romulus Via, Muzeul în aer liber, Cluj Napoca

Credit foto: Flickr – Bogdan Pop

Tot în inima Clujului, puțin mai la nord de oraș, se află și Parcul Etnografic Național Romulus Vuia. În acest parc de 75 de hectare se află și primul muzeu în aer liber din România, Muzeul Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Deși cel de-al Doilea Război Mondial a avut un impact considerabil asupra sitului, acesta a fost între timp parțial restaurat/revizitat, adăpostind două sectoare în care se pot găsi case mici, o biserică de lemn, magazine de artizanat, cuptoare și alte mori… Pe scurt, o adevărată reconstituire a vieții țărănești din Transilvania, din secolul al XVII-lea până în secolul al XX-lea.

Astăzi, parcul este o paranteză în afara timpului. Localnicii și turiștii deopotrivă adoră să se plimbe prin parc, fie pentru a aprecia cadrul verde, fie pentru a descoperi o altă parte a istoriei Clujului.

5. Plimbare prin Grădina Botanică

Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente din oraș. Grădina Botanică Alexandru Borza, situată la periferia orașului vechi, vă poartă într-o călătorie de descoperire a florei din întreaga lume. Construit în 1872, acesta găzduiește în prezent nu mai puțin de 11.000 de soiuri de plante pe 14 hectare. În program, o clasă verde în jurul lotusului uriaș și a palmierilor, precum și a grădinii japoneze și a grădinii de trandafiri, care promit tuturor un adevărat tur al lumii naturii.

6. Descoperiți specialitățile locale

Cluj Napoca este, de asemenea, o adevărată cultură culinară. Influențată de diverse populații maghiare, armene, rome, săsești și evreiești, bucătăria din sudul Transilvaniei își are rețeta în originile sale cosmopolite. De la brânzeturi la carne, trecând prin varietățile de varză, delicatesele dulci și, bineînțeles, vinul, gastronomia locală este o parte esențială a culturii regionale, așa că ar fi păcat să nu o experimentați! Fie că sunteți pur și simplu curioși sau mari gurmanzi, toate aceste specialități pot fi descoperite în timpul unui tur gastronomic al orașului care combină utilul cu plăcutul: o vizită culturală a orașului care va aduce beneficii și papilelor gustative.

7. Vizitați minele de sare din Turda

Salina Turda este acum un adevărat muzeu al istoriei mineritului de sare. Starea excelentă a camerelor de extracție și a echipamentelor folosite pentru transportul sării, precum și grija cu care mina a fost dezvoltată pentru turism, au transformat-o într-un loc de legendă. Numărul tot mai mare de turiști (1,5 milioane pe an) care vin din diferite părți ale lumii pentru a o vizita este o confirmare a valorii sale istorice și turistice.

Modernizarea minei a făcut din Salina Turda unul dintre cele mai frumoase situri din Transilvania. Nu ratați Mina Rudolph și Mina Theresa, la 35 de minute de mers cu mașina la sud de Cluj.

8. Întoarceți-vă în epoca medievală la Castelul Banffy

Acest castel a fost supranumit Micul Versailles înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, datorită grădinilor și arhitecturii sale frumoase. Stăpânul de Banffy a fost unul dintre generalii armatelor maghiare în timpul războiului. Și-a sacrificat castelul familiei, vechi de 500 de ani, pentru a salva orașul Cluj. După ce a pierdut orașul Turda, Banffy a decis să nu mute linia frontului la Cluj și, în schimb, s-a retras la Oradea pentru a putea salva Clujul. Trupele germane, presupuși aliați, i-au incendiat castelul ca pedeapsă.

În prezent, Castelul Banffy este în curs de reconstrucție de către voluntari de la mai multe facultăți de arhitectură din Europa. Datorită eforturilor lor, puteți vedea cât de măreț a fost odată castelul. Pe parcursul anului, la castel sunt organizate diverse evenimente medievale, cum ar fi reconstituiri de epocă și lupte cu săbii între cluburile medievale din țară. Merită să vă distrageți (30 de minute la nord de Cluj) pentru a petrece o după-amiază plăcută și a vă bucura de atmosfera medievală.

9. Petreceți ziua la Cheile Turzii

Unul dintre locurile preferate ale localnicilor pentru picnic și pentru a se bucura de aer liber sunt Defileul Turzii (Cheile Turzii).

Zona este un sanctuar natural, cu un peisaj uimitor de stânci abrupte, pereți verticali (populari pentru cățărători), vegetație sălbatică și peșteri. Poteca dintre stânci este ușor accesibilă și foarte bine întreținută. Nu uitați să admirați frumusețea care se ridică la 80 de metri deasupra capului, precum și micile cascade care s-au încolăcit acolo. Pentru a ajunge la sit, este nevoie de 10 km de mers cu mașina din Turda, iar autobuzele și taxiurile oferă acest traseu.

10. Bucurați-vă de situl lacului Tarnița

La 20 de kilometri de Cluj (vest), se află Lacul Tarnița un lac format de un baraj. Ridicată între munți în perioada comunistă, a fost construită pentru a produce energie electrică și pentru a facilita distribuția de apă dulce pentru Cluj.

Este un loc ideal pentru pescuit și schi nautic în timpul verii și pentru peisajul său pitoresc de toamnă, când frunzele roșii, maro și galbene se reflectă pe apă. Descoperiți barajul, faceți o plimbare, înotați sau savurați o masă pe malul apei… Mai presus de toate, Lacul Tarnița vă promite o pauză relaxantă și naturală într-un cadru cu adevărat verde.

11. Jucând rolul pelerinului la Mănăstirea Nicula

Mănăstirea Nicula, Cluj Napoca

Credit foto: Flickr – Bogdan Pop

The Mănăstirea Nicula este o destinație importantă pentru pelerini și este faimoasă pentru icoana sa pictată de preotul Luca d’Iclod în 1681.

Mănăstirea își datorează succesul “miracolului” care a avut loc în 1699, când icoana Maicii Domnului a început să verse lacrimi timp de 26 de zile la rând. Se crede că aceste lacrimi au fost un avertisment despre vremurile dificile care aveau să se abată asupra vieții monahale și a Bisericii Ortodoxe din Transilvania în 1700. Chiar și astăzi, credincioșii vin în pelerinaj, dar și mulți turiști vin să vadă icoanele pictate pe sticlă și pe lemn.

12. Plonjați în misterioasa pădure Hoia Baciu

The Pădurea Hoia-Baciu (Pădurea Hoia) este situată în apropiere de Cluj-Napoca și are porecla locală de Triunghiul Bermudelor din România de când un cioban și cele două sute de oi ale sale au dispărut acolo.

Cei mai mulți oameni care locuiesc în apropierea pădurii se tem să intre în ea, crezând că cei care merg acolo nu se vor mai întoarce niciodată. Pădurea a căpătat o reputație atunci când un fotograf a fotografiat un obiect ciudat pe cer, iar legendele spun că se aud zgomote și voci.

De ce nu te duci să vezi cu ochii tăi, ce părere ai?

13. Intră în legenda lui Dracula

Castelul Bran, Dracula, Cluj Napoca

Credit foto: Flickr – Marysia P

Pe urmele Transilvaniei Contele Dracula. Un personaj cult în operele lui Bram Stocker – care s-a inspirat din Vlad Țepeș sau Vlad al III-lea Drăculea, prinț al Valahiei și, printre altele, ucigaș însetat de sânge poreclit “Împăratul” – contele Dracula este ecoul unui mit legendar, până la faimosul său Castelul Bran.

Între mit și realitate, Castelul Bran este un loc de neratat în Transilvania. Este, fără îndoială, un loc de vizitat în timpul șederii în Cluj Napoca, punctul de plecare pentru tururile ghidate. Totuși, fiți liniștiți: dacă vă așteptați la un decor sumbru, nu este cazul. Îmbrăcat într-o arhitectură foarte frumoasă și mult mai puțin impunătoare decât în imaginarul colectiv, castelul contrastează puțin cu designul sumbru al istoriei care l-a făcut cunoscut. Acestea fiind spuse, este în continuare foarte populară printre turiști, atât pentru clișeul pe care îl evocă, cât și pentru lucrurile ascunse pe care le deține.

Înconjurat de munți, Castelul Bran oferă un cadru natural excepțional în care vizitatorii se pot bucura de drumeții.

14. Adaptați-vă activitățile în funcție de anotimpuri

În timpul verii, vizitați stațiunea balneară Cojocna pentru îmbăiere și relaxare. Salt Resort Cojocna este un centru spa popular pentru o pauză de relaxare în mijlocul naturii.

Iarna, dacă nu știți unde să schiați, puteți alege stațiunea de schi din Băișoara (vara, plimbările pe munte sunt la fel de bune), sau mai aproape de casă, coborârea (sau panta) de la Feleac în Cluj.

15. Și toate activitățile gratuite posibile în Cluj

  • Ascultați un concert de muzică populară tradițională
  • Vizitați și bucurați-vă de unul dintre muzeele locale (la anumite ore)
  • Bea apă curată, sănătoasă și delicioasă de la o fântână publică
  • Plimbați-vă în parcurile pline de flori ale orașului
  • Bucurați-vă de o plimbare prin pădure
  • Admirați arhitectura incredibilă și designul interior al catedralelor și bisericilor
  • Asistați la un concert rock cu nume mari (de câteva ori pe an)
  • Ascultați muzică maghiară și descoperiți meșteșuguri tradiționale (în august, pentru Festivalul Maghiar)
  • Vizionați un film în aer liber (Festivalul TIFF – sfârșitul lunii mai începutul lunii iunie)
  • Utilizați facilitățile sportive pentru o sesiune de antrenament
  • Urcați în vârful unui turn medieval și bucurați-vă de priveliște (Biserica Sfântul Mihail în timpul verii)
  • Vizitați observatorul astronomic (Str. Cirese)
  • Participați la o expoziție de artă cu artiști locali și lucrările lor

Un comentariu la „15 lucruri pe care trebuie să le faci în Cluj-Napoca”

Lasă un comentariu

TravelMax.ro