Vizitați Atena: care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în capitala Greciei, unul dintre cele mai vechi orașe din lume?
De la Templul lui Zeus (Olympiion) la magnificii pini care acoperă pantele Dealului Muzelor, capitala Greciei, Atena, oferă unele dintre cele mai frumoase și importante atracții culturale cunoscute de om.
O destinație obligatorie dacă plănuiți să explorați Grecia, întrebarea rămâne ce să vizitați în Atena în timpul șederii dumneavoastră. Pentru a vă ajuta să vă planificați călătoria, am alcătuit o listă cu cele mai bune lucruri de făcut în Atena.
1. Acropola și Partenonul

Credit foto: Flickr – Di_Chap
Este una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Faimoasa Acropolă și Partenonul din Atena, cocoțate pe un deal vizibil din toate colțurile capitalei, domnesc ca punct de reper al orașului. Acropole este cel mai sacru loc din Atena, cu cel mai mare număr de vestigii, și îi duce pe vizitatori înapoi în istoria Greciei antice. O călătorie în timp în inima cetății, între statuile Cariatidelor și Erechtheion, până la la la fel de celebrul Partenon, templul dedicat lui zeița Athena.
Acropola și Partenonul său sunt o necesitate pentru a vizita Atena, începând cu elementele de bază, și primesc un număr mare de turiști în fiecare an. În plin sezon, cozile sunt legiune! Deci, pentru a evita această problemă, gândiți-vă la biletul de reducere a cozii. Pe lângă faptul că veți fi însoțiți de o gazdă la sit, veți fi scutiți de coadă: cea mai bună alternativă pentru o vizită istorică adecvată.
2. Agora romană și Turnul Vânturilor

Credit foto: Flickr – Weekend Wayfarers
În secolul I d.Hr., romanii s-au mutat din Agora antică (Agora Atenei) în actuala Agora romană. Mai mică decât originalul, curtea cu stâlpii săi de marmură era o piață grandioasă. Un așa-numit “leagăn al democrației”, unde se îmbinau politica, finanțele și comerțul. Agora antică a fost, de asemenea, un centru al filozofiei, unde marii Socrate și Platon își predau gândurile!
O amprentă de neșters a istoriei, locul se află într-o stare de conservare incredibilă… De la templul lui Apollo Patroos la Biserica celor 12 Apostoli, traversați secolele pentru o tur ghidat. În timp ce vă plimbați, lăsați-vă purtați până la Turnul Vânturilor, un vechi ceas hidraulic construit de astronomul Andronikos din Kyrrhos: îmbrăcat în marmură pentelică, rămâne spectaculos.
3. Olimpiada: Templul lui Zeus

Credit foto: Flickr – George Rex
Maiestuosul Templu al Olimpului este locul suprem de cult din sanctuarul antic al Olimpului. Nu vă lăsați păcăliți de dimensiunile sale mici… Un adevărat omagiu pentru Zeus, zeul cerului și al fulgerului, este una dintre comorile țării cu un ADN neschimbat. Pentru a ne da seama de acest lucru, trebuie doar să ne întoarcem în secolul al V-lea î.Hr. Dacă astăzi, cele 15 coloane ale Templului sunt ireductibile, ele sunt suficiente pentru a ne imagina bogățiile pe care le adăposteau.
În interiorul templului se aflau două statui colosale din aur și fildeș: una cu chipul lui Zeus, iar cealaltă reprezentându-l pe împăratul roman Hadrian (peste 12 metri fiecare, conform legendei!). Deși construcția templului a început în 515 î.Hr., tulburările politice au întârziat finalizarea acestuia cu aproape 700 de ani. Locul a fost astfel înființat în 131 sub impulsul lui Împăratul Hadrian un mare admirator al culturii grecești.
A se descoperi singur sau prin intermediul unui tur ghidat al Atenei Templul lui Zeus merită o vizită, așa că, indiferent de planurile tale de a vizita Atena, gândește-te la asta!
4. Muzeele din Atena

Credit foto: Wikipedia – Zde
Acestea îi vor încânta pe toți iubitorii de istorie antică. Muzeele capitalei sunt adevărate simboluri ale orașului și sunt martorele unui trecut cultural bogat.
Muzeul Național de Arheologie ocupă, fără îndoială, primul loc în acest mare patrimoniu: mult mai mult decât un muzeu, este de departe cel mai fascinant dintre toate. Expunând cele mai frumoase opere ale Antichității (inclusiv una dintre cele mai mari colecții de sculpturi din lume), adăpostește aproape 12.000 de piese! Acestea datează din epoca bronzului, trecând prin Epoca de Aur a Greciei Antice până la perioadele cicladică și clasică. O colecție uluitoare care a fost îmbogățită constant de-a lungul anilor: în 1999, închiderea temporară a unei părți a muzeului a oferit ocazia de a înfrumuseța expoziția deja neprețuită. Deci, ce mai aștepți?
Un alt loc popular de vizitat în Atena este Muzeul Acropolei. Proiectat de arhitecții Bernard Tschumi (franco-elvețian) și Michel Photiadis (grec), a fost inaugurat în 2009. Găzduită într-o vitrină de sticlă, este dedicată comorilor antice, cu o secțiune mare rezervată Parthenonului. În timpul vizitei, nu ratați priveliștea excepțională de la ultimul etaj: o panoramă transparentă a Acropolei!
În cele din urmă, pentru a completa această aventură culturală, nu ratați :
– Muzeul Benaki de istorie greacă până în secolul XX
– Muzeul de Artă Cicladică găzduiește o colecție impresionantă de statui, bijuterii și ceramică datând din perioada în care s-au născut în Insulele Ciclade, 3000 î.Hr.
– Muzeul bizantin și creștin prezintă istoria lumii bizantine de la origini până la căderea acesteia în 1453, odată cu cucerirea Constantinopolului. Frumusețea lucrărilor este uluitoare!
5. Dealul Muzelor

Credit foto: Flickr – Nikos Patsiouris
Ce să faci în Atena pentru cei care iubesc să se plimbe? Situat vizavi de Acropole, hotelul Dealul Muzelor și monumentul său Philopappos vă așteaptă pe înălțimi, la aproximativ 150 de metri! Este dealul care a inspirat mulți poeți și pe bună dreptate… Vederea sa panoramică asupra Acropolei și apusurile de soare au ceva magic. În prima zi a Postului Mare, dealul primește sute de atenieni care, conform tradiției, se adună acolo pentru a înălța zmeie.
Pentru a ajunge acolo, nu trebuie decât să o luați pe drumul din apropierea bisericii Santa Agia Marina: o plimbare frumoasă prin labirintul de poteci umbrite de pini care vă conduc direct la aceste locuri care au marcat secole de istorie. Cunoscută în antichitate drept “Dealul Muzelor”, nenumărați poeți au fost inspirați de ea. În prima zi a Postului Mare, dealul este asaltat de sute de atenieni care, în mod tradițional, se adună aici pentru a înălța zmeie.
6. Lycabettus

Credit foto: Flickr – piet theisohn
Acesta se află în mijlocul Atenei. Un deal cu multe legende, Lycabettus se spune că ar fi fost depus aici de către Zeița Athena despre care se spune că ar fi fost surprinsă de două ciori: un semn de rău augur care a determinat-o să renunțe la piatra destinată fortificării Acropolei.
Astăzi, faimoasa stâncă se află în mijlocul Atenei, oferind, pe lângă cadrul său verde incredibil, o priveliște uluitoare asupra orașului. Accesibilă pe jos pentru cei mai curajoși (30 de minute de mers pe jos) sau cu funicularul, insulița adăpostește pe vârful său, cu fața spre acest ocean urban, frumoasa capelă Sfântul Gheorghe.
7. Cartierul Pláka

Credit foto: Flickr – Babis Kavvadias
Pláka este cartierul vechi al Atenei. Situat sub Acropolis, are o atmosferă plăcută și distractivă. Popular printre turiști, este un loc minunat pentru a cumpăra suveniruri, a mânca sau pur și simplu a sta și a te relaxa pe străduțele labirintice.
Tot aici călătorii se pot bucura de vizitarea Atenei într-un mod diferit, în cele mai înrădăcinate tradiții ale sale. Printre acestea, spectacolul de dansuri tradiționale este unul dintre favorite: o seară folclorică cu un ritm frenetic care promite să vă ducă pe tot parcursul nopții.
8. Lacul Vouliagmeni

Credit foto: Flickr – Christos Vassiliou
Te-ai săturat de istoria antică? Mergeți spre lacul Vouliagmeni, la sud de Atena. Apele sale calde vă întâmpină pentru un moment de relaxare… Adevărat spa în aer liber, lacul este cunoscut pentru virtuțile sale terapeutice, în special pentru peștii săi mici, apreciați pentru “ședințele” lor de pedichiură!
Cei mai sportivi vor aprecia practicarea unei activități nautice. Navigația, kitesurfingul sau caiacul sunt la ordinea zilei, completate de o sesiune de yoga sau un masaj bun! O excursie revigorantă, pe care o puteți experimenta într-o zi all-inclusive.
9. Plajele din Atena

Credit foto: Wikimedia Commons – Mister No
Vizitarea Atenei înseamnă și vizitarea plajelor sale! Deși nu sunt cele mai frumoase cărți poștale din Grecia, ele reprezintă o alternativă excelentă la căldura locală și oferă un mediu plăcut pentru înot. Pentru a le descoperi, îndreptați-vă spre lacul Vouliagmeni, la sud de oraș.
Pentru că toate merită o vizită, le-am enumerat pentru dumneavoastră, de la cele mai apropiate la cele mai îndepărtate, pentru o pauză răcoritoare: Votsalakia, Alimos, Glyfada, Voula, Kavouri, Vouliagmeni, Kokkino Limanaki, Varkiza.
10. Piața de purici Monastiraki

Credit foto: Flickr – Weekend Wayfarers
Duminică dimineața, mergeți la piața de vechituri din piața Avissynias pentru a vă plimba și a răsfoi câteva comori: de la bibelouri la cărți, tablouri sau haine, vânătorii de chilipiruri se vor bucura să găsească bijuteria rară!
Apoi, traversați Strada Athinas la Psiri, unde multe alei păstrează în secret o multitudine de galerii și magazine vintage…
11. Grădina Națională

Credit foto: Flickr – Tony Fernandez
Acesta este un spațiu verde care trebuie neapărat văzut în Atena. Un adevărat Eden în inima orașului, Grădina Națională sau Grădina Amalia este situată în spatele Parlamentului grec. Localnicii și vizitatorii deopotrivă adoră să se plimbe pe cele 15 hectare ale sale, fie pentru o pauză de prânz, fie pentru o simplă plimbare pentru a descoperi flora și fauna pe care le găzduiește.
12. Piața Syntagma

Credit foto: Flickr – Julien MANGEZ
Chiar lângă Grădina Națională se află Piața Syntagma. Un loc central în viața locală, este una dintre cele mai importante piețe. Cu arhitectura sa modernă, este un loc de trecere foarte dinamic, unde localnicii și vizitatorii se intersectează cu viața politică, socială și turistică.
Printre monumentele de vizitat în împrejurimi se numără Parlamentul elen și faimosul mormânt al soldatului necunoscut, însoțit de schimbarea gărzii: la fiecare oră, “Evzones” pornesc… un ritual neschimbat (coregrafie?) foarte ceremonioasă, ca soldații de la Palatul Buckingham. Foarte populară printre turiști, această atracție este, în ciuda ei însăși, un loc preferat pentru o sesiune foto de suveniruri!
În concluzie, vizitarea Atenei se face, fără îndoială, prin faimoasele sale piețe.
13. Stadionul Olimpic sau Stadionul Panathenaeum

Credit foto: Flickr – bk
Dacă încă te întrebi ce să faci în Atena în timpul șederii tale, ia în considerare stadionul Panathenaeum! Cunoscut și sub numele de “stadionul de marmură”, este un loc plin de istorie. Este un loc plin de istorie, cu o existență de peste 2500 de ani. Perfect conservat, el este apreciat în primul rând pentru incredibila sa conservare: dacă între timp a fost mărit și acoperit cu marmură albă în perioada romană, nu uitați că construcția sa originală datează din secolul al IV-lea î.Hr. Timp de secole, a fost scena a numeroase procesiuni: lupte de gladiatori, concursuri de poezie, curse de care și evenimente de pentatlon au atras mulțimi de până la 70.000 de oameni.
Până în 1986, când, din nou, stadionul Panathenaeum a cunoscut un nou moment de glorie, găzduind primele Jocuri Olimpice moderne ! De atunci a fost cunoscut sub numele de Stadionul Olimpic și a fost reales pentru Jocurile din 2004. Astăzi, stadionul găzduiește evenimentele culturale și sportive ale capitalei, continuând să scrie istoria sa de-a lungul timpului.
14. Piraeus

Credit foto: Flickr – DiAnn L’Roy
Să vizitezi Atena fără să treci prin portul său este ca și cum ai pleca din capitală fără să-i fi văzut emblemele. Este un pas obligatoriu pentru a ajunge în insulele grecești, Piraeus este o Mecca turistică, primind nu mai puțin de 19 milioane de pasageri pe an! Dacă ne place să ne plimbăm pe cheiurile sale, ne place să o observăm și din vârful Dealul Profitis Ilias. Cu vedere la port și la Golful Saronic punctul de belvedere vă invită să vă scufundați într-o panoramă superbă.
15. Bucătăria locală

Credit foto: Flickr – jojo nicdao
Pentru a vă încheia șederea în Atena cu stil, de ce să nu optați pentru un tur de piață? Bogată în cultură gastronomică, capitala Greciei îi cheamă și pe cei mai gurmanzi să descopere specialitățile țării. Uleiul de măsline, vinurile, ciupercile, pastele și brânzeturile se află pe agenda unui 4 ore de escapadă culinară care promite papilelor gustative o vizită la Atena în cele mai gourmet arome. O bucătărie tradițională cunoscută pentru virtuțile sale de longevitate!