15 locuri înfiorătoare și tulburătoare de vizitat în lume

Îți place senzația? Astăzi, vă propunem să descoperiți turismul întunecat, numit și turism întunecat. Turism întunecat ! Nu știți ce este? Permiteți-mi să vă prezint cele mai terifiante și tulburătoare locuri de vizitat din lume!

Călătoria înseamnă în primul rând confruntarea cu necunoscutul. Unii oameni se gândesc la călătoriile lor ca la niște vacanțe relaxante, dar pentru cei care caută emoții puternice, există… the… Turism întunecat !

Turismul întunecat este despre senzații tari, despre depășirea limitelor și ieșirea din zona de confort. Este vorba, de asemenea, despre a ne apropia de istorie, pentru a o înțelege mai bine. Dacă asta este ceea ce căutați, acest articol vă este dedicat! Vă prezentăm aici turismul întunecat, care este în creștere de câțiva ani. Vorbim despre turismul care vizează vizitarea unor locuri asociate istoric cu moartea și/sau suferința.

Așa că sperăm că aveți un stomac puternic! Plonjați imediat în groaza absolută cu cele 15 cele mai terifiante și neplăcute locuri de turism întunecat.

Dezastre nucleare

Există o tipologie a turismului macabru reprezentată de mai multe clase. Primul pe care îl prezentăm este turismul legat de vizitarea unor locuri care au suferit un dezastru nuclear provocat de om.

1. Centrala nucleară Semipalatinsk – Kazahstan

Turismul negru în Kazahstan

Credit foto: Shutterstock – Nina Alizada

Acesta este primul și unul dintre principalele situri de testare nucleară sovietice! Acesta este situat la 130 km de Semey, Kazahstan. Este una dintre cele mai radioactive zone din lume din cauza celor 456 de bombe lansate de URSS între 1949 și 1989. Se estimează că aceasta este echivalentul a 2.500 de bombe la fel de puternice ca Hiroshima!

Se spune că această zonă este cauza multor probleme de sănătate pentru populația kazahă, inclusiv pentru cei peste 1,5 milioane de locuitori ai regiunii. Chiar dacă ghidurile oficiale par să rămână evazive în această privință, ne dăm seama că, chiar și după 30 de ani, copiii sunt încă afectați de efectele radiațiilor.

Această zonă este acum o Mecca pentru turismul întunecat. Pentru a ajunge acolo, trebuie să fiți însoțiți de un ghid și să purtați un costum special cu o mască pentru a vă proteja de praful atomic care poate provoca cancer. Principalul interes al turiștilor care merg în această zonă este să se apropie de Ground Zero, cea mai radioactivă zonă (de 20 de ori mai radioactivă decât zonele de excludere de la Cernobîl!).

Atenție Riscurile pentru sănătatea dumneavoastră sunt reale.

2. Pripyat – Ucraina

Cernobîl

Credit foto: Shutterstock – Konoplytska

La nord de Kiev, în Ucraina, Pripyat este un oraș abandonat, situat foarte aproape de celebra centrală nucleară de la Cernobîl, care a suferit un incident major în aprilie 1986!

Orașul, cândva populat de aproape 50.000 de oameni, este acum un oraș fantomă! În prezent, ruinele nu mai găzduiesc decât o vegetație dezlănțuită, cu un nivel de radioactivitate care este încă prea ridicat pentru sănătatea umană. În prezent, locul cunoaște o renaștere a interesului datorită documentarelor și serialelor de televiziune despre dezastru.

Câteva mii de oameni au vizitat deja această Mecca a turismului întunecat din lume. Nu putem decât să vă sfătuim să nu zăboviți pe site! Expunerea la radioactivitate poate fi periculoasă pentru sănătatea dumneavoastră!

3. Fukushima – Japonia

Fukushima, turism întunecat

Credit foto: Shutterstock – Fly_and_Dive

Este 11 martie 2011, iar pământul se cutremură de câteva minute. Cutremurul de 9,1 grade pe scara Richter este de o violență fără precedent, chiar și pentru o regiune a lumii obișnuită cu astfel de evenimente. La câteva minute după cutremur, un tsunami devastator a lovit coasta de est a Japoniei.

Pierderile materiale și umane au fost foarte mari! Peste 18.000 de persoane au dispărut în urma tsunami-ului, în ciuda avertismentelor autorităților locale. Prezența centralei nucleare de la Fukushima-Daichii a complicat și mai mult situația… O inundație în interiorul centralei a dus la o explozie care a provocat topirea a trei dintre reactoare!

Incidentul a fost extrem de grav și a fost mai mult sau mai puțin stăpânit de curajul angajaților fabricii. Cu toate acestea, a urmat o contaminare fără precedent. Dezastrul nuclear este pur și simplu cel mai mare din secolul XXI!

Astăzi, în ciuda nivelului încă ridicat de radioactivitate, mulți turiști cărora le place să viziteze locuri macabre merg acolo, însoțiți de ghizi echipați cu echipament de protecție și de locuitori care vor să arate amploarea pagubelor. Nu stați prea mult! Riscurile pentru sănătatea dumneavoastră sunt reale.

Partea întunecată a istoriei umane

Istoria ne arată că oamenii sunt capabili să comită cele mai mari atrocități în numele unui zeu, al purității unei “rase” sau al unei cauze. Există multe exemple triste care exprimă latura întunecată a istoriei umane.

4. Auschwitz – Polonia

Auschwitz exterminare Cracovia Polonia

Credit foto: Shutterstock – Jason Wells

La aproximativ 50 de kilometri de frumosul oraș Cracovia se află infamul lagăr de concentrare și exterminare de la Auschwitz.

Auschwitz este un simbol al tuturor crimelor împotriva umanității de pe pământ. Sub conducerea autorităților naziste, peste un milion de oameni nevinovați au fost uciși acolo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial!

Astăzi, mulți turiști vin pentru a-și îndeplini o datorie de aducere aminte. Umbra morții pare să planeze încă deasupra acestor clădiri aliniate cu tristețe. Vă sfătuim să o vizitați cu un ghid, pentru aproximativ douăzeci de euro.

Atenție Locul este cu adevărat fascinant.

5. Karlag Gulag – Kazahstan

Gulagul din Kazahstan, un simbol al turismului negru,

Credit foto: Shutterstock – Nina Alizada

La o vârstă la care mulți copii cunosc bucuriile inocenței și ale unei vieți fără griji, unii nu au fost la fel de norocoși… Construit în timpul lui Stalin în satul Dolinka, Karlag este unul dintre cele mai mari lagăre de muncă din istoria URSS. Se estimează că mai mult de 800.000 de persoane au fost reținute acolo de-a lungul istoriei sale!

Mulți dintre acești prizonieri erau copii, arestați pentru că erau considerați copiii unor “dușmani ai poporului”. Condițiile din aceste tabere erau abominabile, mulți dintre ei nu au supraviețuit din cauza lipsei de hrană, a bolilor și a violenței.

Ca o datorie de aducere aminte, clădirile au fost transformate în muzeu și permit vizitatorilor să facă câțiva pași în lumea înfricoșătoare a lagărelor de concentrare în stil sovietic.

6. Kigali – Rwanda

Kigali Rwanda - masacrul Tutsi

Credit foto: Shutterstock – Snapper Nick

Cu o populație de un milion de locuitori, capitala Rwandei a fost scena uneia dintre cele mai grave crime împotriva umanității. În 1994, genocidul împotriva tutsi din Rwanda a făcut peste 800.000 de victime, dintre care 300.000 numai în orașul Kigali!

Nou-născuții și bătrânii au fost, de asemenea, afectați de acest genocid rasial. Unii turiști, atrași de faptul că vizitează locuri macabre, merg acolo în fiecare an.

Care este scopul? Să se cufunde în acele ore întunecate ale istoriei, să învețe despre masacrul din Rwanda. Un omagiu este adus sutelor de mii de victime la memorialul genocidului din Kigali.

7. Alcatraz – Statele Unite ale Americii

Alcatraz, legenda turismului întunecat

Credit foto: Shutterstock – f11photo

Celebra insulă Alcatraz este situată în Golful San Francisco, în vestul Statelor Unite. Este cea mai faimoasă închisoare din Statele Unite, deoarece insula a fost o închisoare federală de maximă securitate timp de 30 de ani! În acea perioadă, a fost cea mai sigură locație din țară.

În închisoarea a găzduit unii dintre cei mai periculoși deținuți din Statele Unite, cum ar fi celebrul gangster american Al Capone. Condițiile de detenție erau foarte dure, prizonierii erau numiți după număr și nu după nume, pentru a-i rupe moral. Cum nu li se acordau privilegii, prizonierii erau torturați în mod regulat și trăiau într-o totală insalubritate!

Închisoarea a fost închisă în 1963, deoarece costurile de funcționare au devenit prea mari. Astăzi, milioane de oameni vin să viziteze această Mecca a turismului negru pentru a se impregna de poveștile oribile care au avut loc acolo.

8. Închisoarea Tuol Sleng – Cambodgia

Tuol Sleng - Cambodgia, închisoarea khmerilor roșii

Credit foto: Shutterstock – diy13

Groază crudă! Nu există alte cuvinte pentru a descrie centrul S-21 din Phnom Penh. Acest centru este celălalt nume al închisorii Tuol Sleng. Este una dintre cele mai sângeroase închisori din istorie.

Acesta a fost instalat aici de poliția politică a khmerilor roșii. Acest regim dictatorial a ucis mai mult de 2 milioane de oameni, aproape 20% din populația Cambodgiei! Presupuși opozanți politici, deținuții erau înlănțuiți zi și noapte în celule de mai puțin de 2 m²!

Maltratamente, torturi aplicate uneori de adolescenți, mortalitate galopantă… Înțelegem mai bine interesul pe care îl stârnește acest loc printre amatorii de turism negru din lume! În ceea ce privește vizita: taxa de intrare este stabilită la doi euro de persoană. Îți permite să te scufunzi în barbarie absolută. Nu ratați o vizită în timpul șederii dumneavoastră în Cambodgia.

9. World Trade Center – SUA

New York și turismul întunecat

Credit foto: Shutterstock – EyesTravelling

Dacă aveți peste 20 de ani, vă amintiți fără îndoială ziua de marți, 11 septembrie 2001. A fost o dimineață frumoasă în New York, dar asta nu a împiedicat lumea să se întoarcă cu susul în jos la ora 8.46!

Atacurile din 11 septembrie au devastat faimoasele “Turnuri Gemene”, cele mai înalte turnuri din lume la acea vreme, precum și unele dintre clădirile din jur. Acest eveniment a tăiat respirația unei Americi care se simțea de neatins. Emoția a fost palpabilă, iar consecințele acestui act au dus la nenumărate evenimente geopolitice.

Afganistan, Pakistan, Irak, Siria… Au urmat multe evenimente. Un memorial, construit în apropiere, aduce un omagiu celor 2.983 de persoane care au murit în atentate. Accesul la memorial este gratuit. Cu toate acestea, cei care doresc să viziteze muzeul adiacent 9/11 vor plăti 22 de euro.

10. Închisoarea Karosta – Letonia

Închisoarea Karosta din Letonia

Credit foto: Shutterstock – RENATOK

Orice fan al turismului întunecat o știe! Această fostă închisoare din Karosta, Letonia, a fost folosită pe rând de regimul țarist, de sovietici și apoi de naziști!

Pentru cincisprezece euro de persoană și cu rezervare, vă puteți strecura în pielea unui prizonier pentru a vă bucura de o experiență ciudată și unică! Astăzi, unitatea a fost transformată într-un hotel-muzeu. Acesta oferă oaspeților săi posibilitatea de a fi tratați ca niște prizonieri.

În timp ce activitatea este aproape ludică, există școli care oferă excursii serioase în care copiii învață despre istoria îndelungată de încarcerare a închisorii Karosta. Dacă vreți să vă speriați descoperind acest loc cu totul special, nu ezitați să vă rezervați camera… pardon, închisoarea!

Între tristețe și sărăcie

11. New Orleans – SUA

New Orleans, Uraganul Katrina

Credit foto: Shutterstock – Video_Creative

Acest oraș este perla Louisianei. Leagănul jazz-ului, a fost, din păcate, lovit de devastatorul uragan Katrina în 2005.

A fost o furtună feroce care a distrus unele dintre cele mai sărace zone ale orașului. De la producerea tragediei, agențiile de turism au organizat “Tururi ale Katrinei” în zonele sinistrate. Cea mai populară zonă este Districtul 9, care încă se străduiește să se refacă după violențele acestui eveniment climatic.

Dacă tot v-ați hotărât să vizitați cele mai neobișnuite locuri din lumea turismului negru, nu ratați acest must-see!

12. Medellin – Columbia

Medellin și turismul negru

Credit foto: Shutterstock – Lukas Kovarik

Îl cunoașteți pe Pablo Escobar? Acest baron al drogurilor din anii 1980 s-a născut și a murit în Medellin, Columbia. El este motivul pentru care orașul are o reputație sulfuroasă!

Cartelul pe care l-a fondat poartă același nume ca și orașul: cartelul Medellin. Escobar a însângerat țara timp de mai mulți ani pentru a-și asigura controlul asupra comerțului cu cocaină, care a inundat lumea. Astăzi, agențiile de turism oferă tururi ghidate complete pentru aproximativ 50 de euro.

Veți merge pe urmele lui Escobar pe aleile orașului. De la locul său de naștere până la mormântul său, este o imersiune totală în viața acestei personalități atipice! Fără îndoială, dacă vă place să vizitați locuri macabre, acesta este turul potrivit pentru dumneavoastră!

13. Aokigahara – Japonia

Pădurea sinucigașilor din Japonia

Credit foto: Shutterstock – Aberu.Go

Aokigahara este o pădure de 35 km², situată la poalele Muntelui Fuji din Japonia. Este renumită pentru numărul mare de persoane care s-au sinucis în această pădure începând cu anii 1950. Din acest motiv, în Japonia i s-a dat numele de “Pădurea sinucigașilor”.

Acest loc este considerat unul dintre cele mai sinucigașe locuri din lume, alături de podul Golden Gate din San Francisco. Cifrele sunt impresionante, deoarece se estimează că 1% din persoanele care se sinucid în Japonia o fac în această pădure!

Această pădure este vizitată în mod regulat de entuziaștii turismului întunecat. Noi, cei din redacție, suntem destul de unanimi în a spune că nu vom merge acolo!

14. Favelas – Brazilia

Vizitarea favelelor și turismul negru

Credit foto: Shutterstock – Donatas Dabravolskas

O practică a turismului întunecat este, de asemenea, vizitarea unor locuri foarte sărace, cum ar fi mahalalele sau favelele. Prin urmare, am ales să ilustrăm exemplul nostru cu mahalalele din Brazilia, care sunt vizitate în mod regulat de turiști din întreaga lume.

Mai multe agenții locale oferă acum tururi ale favelelor, care nu se referă doar la sărăcie și disperare, ci atrag și artiști.

Unii turiști doresc să viziteze aceste locuri de sărăcie extremă din curiozitate, dar și pentru a conștientiza mizeria din unele părți ale lumii.

Atenție Acest tip de turism poate fi nedorit, mai ales pentru localnici, pentru care viața rămâne dificilă în aceste condiții!

15. Townships – Africa de Sud

Townships în Africa de Sud

Credit foto: Shutterstock – James Dalrymple

Township se referă la zonele sărace, cu resurse insuficiente din Africa de Sud, rezervate celor care nu sunt albi. Townships au fost în general construite la periferia orașelor și sunt adesea ocupate de negri și muncitori indieni, strămutați cu forța după Apartheid.

Afectate de sărăcie extremă, aceste comune sunt adesea lipsite de apă potabilă și de electricitate. Acestea sunt condiții de viață insuportabile pentru oamenii care locuiesc în aceste cartiere foarte sărace, care, cu toate acestea, atrag turiștii să le viziteze.

Într-adevăr, unele agenții locale se oferă să viziteze aceste zone, care profită de vizita turiștilor pentru a dezvolta economia comunei. În ciuda sărăciei, locuitorii rămân foarte dinamici și încearcă să dezvolte o economie locală cu mici magazine și companii de servicii.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro