14 lucruri pe care trebuie să le faci în Milano

Vizitați Milano: Care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut într-unul dintre cele mai frumoase orașe din Italia?

Ce să faci în Milano, o metropolă din regiunea Lombardia din nordul Italiei, când vrei să explorezi în profunzime această capitală mondială a modei? Cunoscut ca un important centru financiar și faimos pentru magazinele sale de lux, Milano găzduiește, de asemenea, repere renumite: faimosul Duomo din Milano, o splendidă catedrală gotică, sau mănăstirea Santa Maria delle Grazie, a cărei frescă de renume mondial cu Cina cea de Taină a fost pictată chiar de Leonardo da Vinci.

Orașul este o Mecca culturală care, în calitate de metropolă europeană și al doilea oraș ca mărime din Italia, este totuși deschis spre lume și perfect ancorat în secolul XXI!

Vă întrebați ce să faceți în Milano în timpul șederii dumneavoastră? Iată răspunsul cu selecția noastră de activități obligatorii în capitala Lombardiei.

1. Vizitați Domul, Domul din Milano

În italiană, aceasta se numește ” piazza del Duomo” . De fapt, este inima istorică a orașului Milano și unul dintre cele mai emblematice locuri ale sale: de fapt, aici se află cele mai faimoase monumente ale orașului, cum ar fi Palatul Regal o frumoasă clădire din secolul al XVIII-lea, care acum servește drept centru de expoziții de artă. Străzile adiacente care duc la piață merită o vizită, mai ales seara, cu luminile lor maiestuoase și cu delicioasele restaurante și cafenele italiene.

După ce admirați statuia colosală a regelui Victor Emmanuel, vă puteți plimba de-a lungul pieței întunecate până la Duomo: Domul din Milano, una dintre cele mai mari catedrale gotice din Europa, care, dacă sunteți în căutarea a ceva de făcut în Milano, vă va permite să admirați orașul în timp ce vă bucurați de panorama excepțională pe care curioșii o pot accesa urcând pe acoperișul catedralei.

2. Galeria Victor-Emmanuel II

Chiar în fața catedralei, în piazza del Duomo, se află Galeria Victor Emmanuel II este cu siguranță unul dintre locurile care nu trebuie ratate atunci când cauți ceva de făcut în Milano; și pe bună dreptate! Acest loc luminos și estetic, cu arhitectura sa barocă și neoclasică, a fost supranumit “salonul din Milano”, cu arcadele sale uriașe și cupola sa din sticlă și metal.

De fapt, locul ar putea fi comparat cu un mall, cu multe unități de lux -Louis Vuitton sau Prada, de exemplu-, precum și cu baruri la modă și restaurante de lux. Inutil să mai spunem că, dacă doriți să faceți câteva cumpărături, va trebui să aveți contul bancar alimentat corespunzător! Dar locul în sine merită să fie vizitat, iar o vizită în Piazza del Duomo din Milano nu ar fi completă fără o vizită la această extraordinară piesă de arhitectură.

3. Cina cea de Taină în biserica Santa Maria delle Grazie

În apropiere de Domul din Milano, hotelul biserica Santa Maria delle Grazie este renumit în întreaga lume pentru că adăpostește una dintre cele mai fantastice opere de artă din lume: faimoasa “Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci, care descrie ultima masă pe care Iisus Hristos a luat-o cu cei doisprezece apostoli în seara de Joia Sfântă.

Cu condiția să vă rezervați biletul cu câteva luni înainte de a vizita Milano, veți putea admira această frescă sublimă care, ca și biserica, se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO! Vă recomandăm să nu ratați această excursie culturală atunci când vizitați orașul, deoarece este, fără îndoială, una dintre cele mai îmbucurătoare activități pe care le puteți descoperi odată ajunși acolo.

4. Castelul Sforza

Castello Sforzesco

Credit foto: De la saiko3p / Shutterstock.com

Castelul din Milano, Castello Sforzesco se află aproape de centrul orașului Milano și, spre deosebire de multe alte castele, nu trebuie să urci un deal pentru a ajunge acolo.

În interiorul castelului se află mai multe muzee și, chiar dacă nu doriți să vizitați un muzeu, castelul este un loc bun pentru a vă plimba, iar curtea servește drept parc local. Puteți vedea artefacte din castel și detalii arhitecturale. Muzeul de artă găzduiește ultima sculptură (neterminată) a lui Michelangelo, Pietà Rondanini. În castel se află, de asemenea, Muzeul de Artă Antică, o colecție de instrumente muzicale și secțiile egipteană și preistorică ale Muzeului de Arheologie.

5. La Scala din Milano

La Scala

Credit foto: Flickr – lars20070

Pornind din piazza del Duomo și urmând axa Galleria del Rey Vittorio Emanuele II, se ajunge în doar câteva minute de mers pe jos până la piazza della Scala, care, după cum vă puteți imagina, își datorează numele… la Scala clădirea care adăpostește Opera din Milano.

De fapt, este unul dintre cele mai prestigioase trei teatre de operă din țară, alături de La Fenice din Veneția și Teatrul San Carlo din Napoli! Aici puteți admira cele mai mari opere de teatru ale operei italiene, unele dintre ele fiind create în acest spațiu cultural istoric, care este un loc de vizitat neapărat atunci când vizitați Milano.

Dacă exteriorul clădirii pare un pic auster, interiorul este pur și simplu somptuos și merită un sejur în oraș. În stânga clădirii puteți accesa muzeu adiacent La Scala din Milano, care include o colecție de instrumente muzicale vechi de secole, costume de operă și multe alte comori ale patrimoniului italian.

6. Cadrilateralul modei

Milan

Credit foto: Flickr – uggboy

De fapt, acestea sunt cele patru străzi pe care se află magazinele celor mai faimoase case de modă din orașul Milano – una dintre capitalele mondiale ale modei: Via Montenapoleone, Via della Spiga, Via Sant’Andrea și Via Manzoni sunt, de fapt, cunoscute pentru că găzduiesc marile nume ale modei, bijuteriilor de lux și designerilor, precum Louis Vuitton, Versace, Hermès, Valentino, Gucci sau chiar Ralph Lauren și Yves Saint Laurent!

Dacă nu aveți bugetul necesar pentru a merge la cumpărături atunci când vizitați Milano, puteți totuși să vă bucurați de o vizită în acest loc legendar și să faceți shopping în timp ce savurați o înghețată… o altă specialitate a orașului! Quadrilateralul modei este într-adevăr un loc mitic și merită o vizită atunci când nu sunteți sigur ce să faceți în Milano.

7. Muzeul de Știință și Tehnologie Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci este cu siguranță foarte prezent în oraș, iar acest lucru nu va scăpa din atenția turiștilor care vizitează Milano! De altfel, un muzeu dedicat lui, Muzeul este găzduit într-o mănăstire construită în secolul al XVI-lea și expune aproximativ treizeci de modele care arată ingeniozitatea marelui maestru italian, de la mașini militare impresionante la instrumente de măsură.

De asemenea, vă puteți bucura de acest muzeu gigantic descoperind multe alte colecții, care nu au neapărat legătură cu Leonardo da Vinci: printre altele, există niveluri atribuite științelor aeronautice, ingineriei navale, feroviare sau auto, precum și științelor telecomunicațiilor… și multor alte domenii științifice și tehnice.

Din cauza dimensiunii mari a muzeului, vă recomandăm să vă acordați o jumătate de zi pentru a parcurge întregul muzeu atunci când vă întrebați ce să faceți în Milano!

8. Faceți o pauză culturală la Pinacoteca di Brera

Cortile di Brera

Credit foto: Flickr – renagrisa

Pinacoteca -un nume pentru un muzeu care expune în principal opere picturale- a Muzeul Brera, situat în cartierul cu același nume, oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira una dintre cele mai importante colecții de artă din Italia. Acesta este găzduit de Palazzo di Brera, un palat baroc construit pe locul unei foste mănăstiri. Călugării au fost cei care au transformat-o într-un centru cultural care includea o școală, o bibliotecă și chiar un centru de observare astronomică!

Astăzi, colecțiile care pot fi descoperite acolo includ în principal picturi tipice diferitelor școli italiene: lombardă, venețiană, ferareză, bologoneză…

Aceste lucrări, expuse în peste patruzeci de săli diferite, sunt clasificate în ordine cronologică și în funcție de școlile din care provin. Veți avea ocazia să observați stilul maiestuos al lui Rubens, Rafael, Federico Barocci, Giovanni Bellini, Amedeo Modigliani, Umberto Boccioni… nu ratați “Căsătoria Fecioarei” de Rafael sau “Cina cea de Taină la Emaus” de Caravaggio atunci când veniți să vizitați Milano și treceți pe la Pinacoteca di Brera!

9. Aleile din centrul istoric din Milano

Milan

Credit foto: De s74 / Shutterstock.com

De la porțile Domului până la Castillo Sforzesco… Întregul cartier este locul în care magazinele din Milano s-au stabilit treptat. Întotdeauna în concordanță cu această eleganță rafinată, dar temperată de măreția istorică, Centro Storico dezvăluie trecutul orașului prin clădirile sale, străzile pietruite și statuile și fântânile fermecătoare.

Profitați de ocazie pentru a explora centrul istoric la întâmplare, plimbându-vă pe străzile înguste. Luați un espressomâncați o înghețată bună (și încercați panzerotti la Luini, via Santa Radegonda), sau luați un curs de gătit în oraș pentru a aduce acasă o bucățică din Italia.

10. Navigli din Milano

Milan

Credit foto: De kavalenkava / Shutterstock.com

O rețea de canale, parțial proiectată de Leonardo da Vinci, se întindea cândva peste tot în Milano, dar în prezent Navigli se limitează la două canale lungi: Naviglio Grande și Naviglio Pavese, în sudul orașului. O alternativă fermecătoare la centrul obsedat de modă, canalele au o atmosferă mai boemă și sunt mărginite de cafenele, magazine de epocă și galerii efemere. În ultima duminică a fiecărei luni, pe Naviglio Grande are loc o piață populară de vechituri. Desigur, este departe de canalele din Veneția sau Amsterdam, dar acestea două merită o plimbare.

San Siro

Credit foto: De Paolo Bona / Shutterstock.com

Dacă ești suficient de norocos să fii în oraș când AC Milan joacă acasă, asigură-te că îți iei bilete! Atmosfera de pe stadion este incredibilă, iar tu vei avea ocazia să vezi una dintre cele mai de succes și legendare echipe din Europa jucând, nu mai puțin. Dacă AC Milan joacă în deplasare, puteți merge să o vedeți pe Inter Milano, care este, de asemenea, o echipă mare.

Adresați-vă hotelului dumneavoastră pentru detalii despre cum puteți cumpăra bilete și cum puteți intra pe stadion. Rețineți că puteți vizita stadionul San Siro și în timpul zilei.

12. Basilica Sant’Ambrogio (Bazilica Sfântul Ambrozie)

Bazilica Sant'Ambrogio

Credit foto: De sergiopazzano / Shutterstock.com

Bazilica Sant’Ambrogio, una dintre cele mai vechi biserici din Milano, este o biserică din secolul al XI-lea, construită pe locul unei biserici din secolul al IV-lea. Sant’Ambrogio este sfântul patron al orașului Milano și îl puteți vedea într-o criptă alături de doi martiri din secolul al III-lea.

Biserica este un exemplu excelent de arhitectură romanică, iar interiorul este plin de multe vestigii, sculpturi și mozaicuri interesante. Nu ratați altarul de aur. Există, de asemenea, un mic muzeu asociat cu biserica.

13. Lacul Como

Milano este un oraș minunat, situat într-un cadru natural privilegiat: de exemplu, atunci când veniți să vizitați Milano, veți putea să închiriati o mașină pentru a ajunge în frumosul oraș Bergamo. Acest oraș fortificat are dimensiuni rezonabile și poate fi vizitat într-o singură zi: este unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din Italia!

Dacă este cald și vreți să vă răcoriți, deoarece marea este destul de departe de metropola milaneză, puteți merge totuși la Lacul Como, Lacul Garda sau Lacul Maggiore, la o oră de mers cu mașina, pentru o excursie fantastică cu familia sau prietenii. Chiar dacă vizitați Milano pentru o perioadă scurtă de timp, aceasta poate fi o ocazie excelentă de a vă relaxa și de a vă bucura de un timp plăcut în zona rurală din Lombardia. Mergeți, vă recomandăm cu căldură!

14. Alte idei de lucruri de făcut în Milano și în împrejurimi

Vila Necchi Campiglio, Milano

Până acum ați avut o listă de idei de lucruri de făcut în Milano pentru o primă vizită, de exemplu, dar dacă vizitați Milano pentru a doua/ a treia oară sau dacă rămâneți mai mult de un weekend, iată alte câteva idei care v-ar putea interesa:

  • Faceți un tur al 10 Corso Como
  • Vizitați Villa Necchi Campiglio
  • Luați tramvaiul din orașul vechi
  • Orașul Lodi
  • Orașul Monza
  • Abația din Chiaravalle

Orașul Milano are un aeroport, Aeroportul Internațional Malpensa din Milano, situat la 45 km nord de Milano, în provincia Varese, care oferă orașului legături regulate cu întreaga lume. Odată ce ați aterizat, nu este nicio problemă: autobuzele de transfer vă duc în centrul orașului Milano în mai puțin de o oră.

TravelMax.ro