14 lucruri pe care trebuie să le faci în Carcassonne

Ocupat încă din antichitate, orașul Carcassonne și zona sa urbană joacă un rol important în fondarea țării noastre. Într-adevăr, orașul său fortificat a apărat granița dintre Franța și Aragon până la Tratatul Pirineilor din 1659.

În zilele noastre, Carcassonne și orașul său medieval atrag privirile întregii lumi. Simbol al Occitania și al departamentului Aude, regiunea sa frumoasă și diversă, climatul său aproape mediteranean și, bineînțeles, patrimoniul său istoric sunt de neuitat. Pentru a vă prezenta mai bine regiunea, Generation Voyage a pregătit o selecție de obiective turistice de neratat în Carcassonne!

1. Orașul Carcassonne

Vizitarea Carcassonne : Orașul medieval Carcassonne

Credit foto: Shutterstock – B-Hide The Scene

Istoria sitului este extrem de bogată în evenimente. În secolul al XII-lea, a fost subiectul mai multor lupte pentru putere între catari și forțele regale franceze. Într-adevăr, orașul a avut un rol esențial în construirea frontierelor franco-spaniole în timpul Tratatul Pirineilor în 1659.

După ce admirați orașul de pe Podul Vechi, intrați în cetate și lăsați-vă copleșiți de atmosfera incomparabilă a celui mai mare oraș medieval din Europa. Acest sit din patrimoniul mondial UNESCO vă va duce înapoi în timp. Mergeți pe urmele cavalerilor și explorați bastioanele și numeroasele puncte de interes.

2. Castelul Comtal

În vizită la Carcassonne : Château Comtal

Credit foto: Shutterstock – Santi Rodriguez

Situat în măruntaiele orașului, acest castel magnific, amplasat în interiorul zidurilor de protecție, își are originile în epoca gallo-romană. Într-adevăr, a fost pentru o lungă perioadă de timp reședința familiei regale Trencavel.

Acest monument este o vizită obligatorie în Carcassonne, mai ales că turul orașului vă va duce prin el. Cu arhitectura și decorul său fermecător, castelul Comtal vă va cufunda în epoca medievală. De asemenea, vă veți bucura de o priveliște panoramică asupra Pirineilor, Montagne Noire și Bastide Saint-Louis.

3. Bazilica Saint-Nazaire

În vizită la Carcassonne : Basilique St-Nazaire

Credit foto: Shutterstock – Inu

Această clădire catolică, care datează din anul 1100, este un alt punct de interes din orașul fortificat. Înainte de a primi rangul de bazilică minoră, în 1898, a fost catedrală.

Cunoscută ca “bijuteria orașului”, Saint-Nazaire îmbină armonios stilurile romanic și gotic. Este renumită în special pentru vitraliile sale sublime, considerate a fi cele mai frumoase din Midi.

4. Podul Vechi și Bastide Saint-Louis

În vizită la Carcassonne : Bastide Saint-Louis

Credit foto: Flickr – Antoine 49

În orașul Carcassonne, în partea de jos a orașului, veți găsi podul fortăreței. Odată folosit ca unic mijloc de apărare, acum permite accesul turiștilor și oferă o priveliște magnifică a orașului.

Apoi, în timp ce vă continuați drumul, veți da peste Bastide Saint-Louis. Această clădire care datează din 1260 este situată pe malul stâng al râului Aude. Având în vedere că și-a păstrat bogăția arhitecturală, puteți vizita numeroasele conace private și casa de amintiri.

5. Montolieu

În vizită la Carcassonne: Montolieu

Credit foto: Shutterstock – Martin Charles Hatch

Considerat satul cărților și al artelor, Montolieu este o comună fermecătoare de vizitat în Carcassonne și în împrejurimi.

Situat la doar 20 de minute de oraș, acest sat cocoțat pe Montagne Noire este un paradis cultural. Oriunde mergeți, comercianții de cărți, artiștii și meșteșugarii vă vor ura o primire călduroasă. Mii de vizitatori vin să se plimbe pe străduțele acestui sat-bibliotecă într-un moment de evadare.

6. Muzeul Cérès Franco

În vizită la Carcassonne : Muzeul Cérès Franco din Montolieu

Credit foto: Facebook – Cooperativă – Musée Cérès Franco

În Montolieu, muzeul Cérès Franco pune în evidență opera acestui extravagant artist brazilian.

Această galerie de artă expune o colecție de lucrări ale artistului, precum și lucrări rare din secolul al XX-lea în diferite genuri: art brut, naivitate braziliană și europeană, artă populară sud-americană, mișcarea CoBrA și noua figurație.

7. Abisul din Cabrespine

Vizită la Carcassonne : Gouffre de Cabrespine

Credit foto: Flickr – JeanPhilippeG

La 25 km de Carcassonne, vă așteaptă emoția vieții în această imensă cavitate subterană adâncă de 250 m.

Peșterile, spectacolele de lumini și podurile de sticlă îmbogățesc explorarea acestui șanț natural situat în inima defileului Clamoux. Una dintre cele mai frumoase peșteri din Europa, prăpastia Cabrespine este, de asemenea, un loc de vizitat în Carcassonne pentru bogăția de cristale.

8. Peștera Limousis

Candelabru de aragonit în peștera Limousis

Credit foto: Flickr – Steve Collis

Urmând un drum frumos, presărat cu podgorii și gărdulețe, veți ajunge la sublima peșteră Limousis.

Cele șapte săli și cele două lacuri oferă numeroase spectacole. Am putea menționa în special podul său suspendat deasupra unei oglinzi de apă și “candelabrul” de aragonit, o adevărată comoară a sitului. La ieșire, de ce nu gustați vinul Amethyst, învechit în butoaie de stejar din peșteră.

9. Lacul Cavayère

Lacul Cavayère

Credit foto: Shutterstock – Semmick Photo

La o oră și 45 de minute de mers cu mașina de coasta mediteraneană, dependenții de mare ar putea fi dezamăgiți. Din fericire pentru ei, Carcassonne are soluția perfectă pentru aceste dorințe arzătoare.

Nu vă va lua decât 5 minute să ajungeți la lacul Cavayère! Această bază acvatică într-un cadru verde este perfectă pentru o excursie în familie. Pentru sportivi și excursioniști, un circuit de 5 km înconjoară lacul și oferă o vedere asupra întregului loc. Dar pentru mai multă distracție, site-ul oferă și schi nautic.

10. Canal du Midi

Canal du Midi

Credit foto: Shutterstock – Giancarlo Liguori

Un alt monument din patrimoniul UNESCO, Canal du Midi, este o notă de liniște necesară pentru un sejur reușit.

La bordul unei ambarcațiuni închiriate, plimbați-vă la soare sub platanii tremurânzi. De asemenea, numeroasele căi de rulare vă permit să pedalați din Trèbes sau Carcassonne.

11. Casa Trufelor

Casa de Trufe

Credit foto: Facebook – Maison de la Truffe – Occitanie

Ați auzit vreodată de diamantul negru din Carcassonne? Gândiți-vă bine, nu este vorba de o bijuterie, ci de un produs local renumit: trufa!

Și pentru a onora această ciupercă celebră, un muzeu a fost construit în inima triunghiului Cabrespine, Trassanel și Villeneuve-Minervois. Abordarea jucăușă și interactivă a expoziției vă va ajuta să descoperiți secretele acestui condiment.

12. Specialitățile din Carcassonne

Cassoulet de Carcassonne

Credit foto: Shutterstock – Veronika Kovalenko

Dacă doriți să vă păstrați silueta pe durata șederii, trebuie evitată gastronomia locală. Dar pentru cei mai gurmanzi și mai curioși dintre dumneavoastră, iată o listă cu specialitățile din Carcassonne:

 • Cassoulet de Carcassonne : Acest fel de mâncare consistentă rivalizează cu orice alt cassoulet din lume. Unicitatea sa constă în alegerea cărnii, cu potârniche roșie și berbec;
 • Fougasse cu frigărui: Realizat din aluat de pâine și slănină, acest fel de mâncare delicioasă poate fi consumat ca antreu;
 • Scuturile orașului: Aceste mici ciocolate sunt marcate cu o reprezentare artistică a orașului medieval.

13. Festivalul orașului

Festivalul Carcassonne

Credit foto: Flickr – Yann Gar

De la crearea sa în 2009, festivalul orașului a devenit un eveniment de neratat în Carcassonne. Într-adevăr, a devenit unul dintre cele mai mari 10 festivaluri din Franța.

În fiecare vară, orașul primește peste 200.000 de vizitatori din întreaga lume într-un cadru extraordinar. Pe parcursul întregii luni iulie, vă așteaptă 120 de spectacole, dintre care 80 sunt complet gratuite, cu artiști naționali și internaționali.

14. În jurul Carcassonne

Castelele din Lastours

Credit foto: Shutterstock – Santi Rodriguez

Site-urile Pays Cathare

În decoruri naturale excepționale, 22 de situri istorice stau mărturie despre urmele lăsate de catari în regiune. Iată câteva site-uri cheie:

 • Castelul din Saissac : Aflat la o altitudine de 450 m, acesta este cel mai vechi sit din Montagne Noire. Rămășițele castelului domină Pirineii de deasupra câmpiilor din Carcassonne;
 • Castelele din Lastours : Patru fortărețe regale formează acest sit unic în partea de sus a satului Lastours;
 • Castelul din Puilauren: La o altitudine de 697 m pe muntele Ardu, acest sit strategic este un exemplu remarcabil de arhitectură militară a perioadei;
 • Cetatea Peyrepertuse: Supranumită “citadela vertijului”, fortăreața Peyrepertuse se întinde pe o distanță de aproximativ 300 m deasupra satului Duilhac.

Satele

Regiunea Carcassonne are, de asemenea, o multitudine de sate pitorești în apropierea canalului. Descoperiți și vizitați aceste exemple:

 • Caunes-Minervois : Cu aspectul unui oraș italian, această comună fermecătoare este renumită pentru marmura sa roșie, care este folosită la Château de Versailles;
 • Trèbes : Pe malul Canalului Midi, farmecul acestui mic sat constă în portul său de agrement, străzile sale înguste și biserica Saint-Etienne;
 • Homps : Această mică comună, situată între Corbières și Minervois, merită vizitată pentru gustul său pentru viață, timp liber și vin.

Muntele Negru

În Țara Catară, Montagne Noire este o zonă naturală conservată. Ideal pentru plimbări prin pădure, porniți la cucerirea unei naturi sălbatice și abundente și a unui patrimoniu remarcabil.

Pentru a ajunge la Carcassonne, sunt disponibile mai multe mijloace de transport:

 • Cu mașina: Autostrăzile A10, A20 și A61 vă vor duce direct la Carcassonne. Călătoria va dura 8h de la Paris, 1h11 din Toulouse și 10h din Lille ;
 • Cu trenul: Orașul medieval este situat la 30 min la distanță de mers pe jos de gara Carcassonne;
 • Cu avionul: Pentru a călători cu avionul la Carcassonne, aeroportul Carcassonne-Salvaza este cel mai bine deservit. Pentru a găsi cea mai potrivită ofertă de zbor, utilizați un comparator de zboruri, cum ar fi Skyscanner.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro