14 lucruri pe care trebuie să le faceți în Praga

În vizită la Praga: Care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în această bijuterie a Europei Centrale?

Praga este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Și nu exagerăm! Situat în inima Europei Centrale, este capitala și cel mai mare oraș al Republicii Cehe, în regiunea Boemia. Orașul, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, se află pe malul râului Vltava.

Considerat a fi leagănul poporului și limbii cehe, orașul a cunoscut o perioadă de prosperitate în secolul al XIV-lea, sub domnia lui Carol al IV-lea. De atunci, orașul a rămas un reper cultural major și un centru economic puternic în Europa, în ciuda istoriei sale tulburi și a perioadei dure a regimului comunist.

Vizitând Praga, se pot descoperi multe comori ale patrimoniului ceh, cum ar fi minunile arhitecturale care i-au adus porecla de “orașul celor o sută de turnuri”, precum și nenumărate locuri neobișnuite și fascinante.

Vrei să descoperi toate aceste minuni și să știi ce să faci în Praga în timpul șederii tale? Iată cele 12 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a vizita Praga și a te bucura de călătoria ta fără să ratezi nimic din ceea ce are de oferit această bijuterie a culturii europene!

1. Podul Charles

Podul Carol, Praga Până la 1741Podul Carol a fost singurul pod peste râul Vltava din Praga. Clădirea leagă cartierul Malá Strana de orașul vechi din Praga, cunoscut în limba cehă sub numele de “Staré Město”.

A fost numit după regele Carol al IV-lea căruia Praga îi datorează frumusețea sa actuală. Simbol al orașului, este un obiectiv obligatoriu de vizitat atunci când căutați ceva de făcut în Praga. În timpul verii este plin de artiști stradali, vânzători ambulanți și muzicieni, iar atmosfera este cu adevărat unică. Ar fi păcat să nu vă plimbați pe acest colosal monument baroc, considerat unul dintre cele mai frumoase poduri din Europa!

2. Croazieră pe râul Vltava

Croazieră Vlata, Praga De ce să nu vizitați Praga direct pe râul Vltava? Mai mulți operatori de turism oferă croaziere de o oră sau mai mult pe Vltava de la diverse cheiuri. În amonte sau în aval, admirați orașul dintr-un unghi diferit și bucurați-vă de o priveliște uluitoare asupra monumentelor emblematice ale orașului. În plus, dacă alegeți o croazieră de neuitat la apus de soare, de multe ori vi se va servi o masă!

3. Castelul Praga

Castelul Praga, intrare

Vrei să știi ce să faci în Praga? De ce să nu vizitați Castelul Praga? În această fortăreață au ajuns la putere regii Boemiei, împărații Sfântului Imperiu Roman, președinții Republicii Cehoslovace și apoi ai Republicii Cehe!

Bijuteriile coroanei boeme sunt păstrate în acest monument istoric care domină orașul Praga, situat pe dealul Hradčany și considerat de foarte serioasa Carte Guinness a Recordurilor drept cel mai mare castel vechi din lume.

De fapt, este mai puțin un castel, ci mai degrabă o citadelă. Castelul Praga este un oraș în oraș, cu multe clădiri religioase, un palat și elemente arhitecturale masive tipice orașului!

Când vizitați Praga, nu puteți rata acest colos de piatră cu o incintă de grădină sublimă, din care ies turnurile Catedralei Sfântul Vitus și Bazilicii Sfântul Gheorghe.

4. Grădinile Wallenstein

Grădinile Wallenstein, Praga

Credit foto: Shutterstock / kaprik

Palatul Wallenstein a fost construit în prima jumătate a secolului al XVIII-lea pentru generalul armatei imperiale, Albert de Wallenstein. A fost unul dintre cei mai influenți nobili boemi în timpul Războiului de Treizeci de Ani. Astăzi, Palatul Wallenstein (în cehă: Valdštejnský palác), situat în cartierul Malá Strana și un arhetip al arhitecturii baroce, găzduiește sediul Senatului Republicii Cehe!

Dacă vizitați Praga și doriți să vedeți acest loc extraordinar – care este interzis publicului – vă puteți consola în grădinile sublime ale palatului. Marile alei verzi sunt accesibile curioșilor care vin să admire fântânile, Salla Terrena, unde au loc concerte în timpul sezonului estival, sau straturile de flori sublime și perfect întreținute. O escapadă romantică ce nu trebuie ratată atunci când vizitați Praga!

5. Ceasul astronomic din Praga

Ceasul astronomic, Praga Praga este cu siguranță plină de locuri spectaculoase, cu o arhitectură unică, care au fost evidențiate de-a lungul istoriei sale. Dintre acestea, nu putea lipsi Piața Orașului Vechi. Când ajungi să vizitezi Praga, îți dai seama rapid că inima orașului bate în această piață mitică.

Biserica Maicii Domnului din Týn domină piața, iar cele două turnuri colosale ale sale par să se ridice spre ceruri.

Pe esplanadă, un turn de 70 de metri Înălțime, oferă o priveliște uluitoare a orașului Praga dintr-o galerie panoramică. Acesta are particularitatea de a găzdui un ceas astronomic – datând de peste șase secole – care are un sistem mecanic complex care face ca ceasul să prindă viață de îndată ce bate ora. Acest monument fabulos este, fără context, o emblemă a orașului Praga. Nu ezitați să mergeți să o fotografiați!

6. Zidul lui John Lennon

Zidul lui John Lennon, Praga Zidul John Lennon împrejmuiește o grădină situată chiar vizavi de Ambasada Franței. Este numit după celebrul membru al trupei Beatles – angajat cu înverșunare în favoarea păcii și a libertății popoarelor – deoarece a fost acoperit, după asasinarea sa, cu numeroase graffiti pictate de tinerii cehi, care au fost puși la zid de regimul comunist în anii 1980. Muzicianul era pentru ei o icoană care reprezenta un ideal. O adevărată piesă de istorie, care nu trebuie ratată atunci când vizitați Praga!

7. Grădina zoologică din Praga

Grădina zoologică din Praga

Credit foto: Shutterstock / trabantos

Înființată în 1931 Acest parc zoologic a fost înființat ca urmare a unui simpozion științific care a avut ca scop protejarea faunei sălbatice, promovarea zoologiei și sensibilizarea publicului cu privire la problemele ecologice. Este un loc plăcut de vizitat atunci când căutați ceva de făcut în Praga.

Ocupă aproape 50 de hectare în nordul orașului, în apropiere de Palatul Troja, și adăpostește aproximativ 640 de specii: girafe, tigri malaezieni, hipopotami și calul lui Przewalski, care are o datorie de recunoștință față de grădina zoologică din Praga.

Conservarea rasei a fost într-adevăr posibilă prin perpetuarea și reproducerea artificială a acesteia în grădinile zoologice în secolul trecut. Grădina zoologică din Praga a fost în prima linie în acest sens. Dacă vizitați Praga cu familia, mergeți și descoperiți-o!

8. Cartierul evreiesc din Praga

Vizitați cartierul evreiesc Praga, fațada

Fațadă în cartierul Josefov – Credit foto: WikiMedia -Besenbinder

Dacă sunteți în căutarea a ceva de făcut în Praga, luați în considerare o vizită în faimosul Cartier Evreiesc. Pe numele real “Josefov”, acest cartier este situat în inima orașului vechi. Istoria sa începe odată cu sosirea unei mari comunități evreiești în Praga, în secolul al VIII-lea. Deși această populație a suferit pogromuri și expulzări intercalate cu perioade de calm, s-a bucurat de o autonomie jurisdicțională relativă.

Odată ajuns acolo, este ușor să simți istoria uneori chinuită a locului. Dacă doriți să vizitați această zonă, vă sugerăm să descoperiți principalele puncte de interes, cum ar fi Muzeul Evreiesc din Praga, sinagoga gotică, cimitirul evreiesc și Muzeul de Arte Decorative.

9. Palatul Lobkowicz

Palatul Lobkowicz, Praga

Credit foto: Shutterstock / yegorovnick

Palatul Lobkowicz este un bun exemplu de arhitectură barocă din secolul al XVI-lea. Situat în inima Castelului Praga, acesta găzduiește un muzeu unde turiștii pot descoperi colecțiile superbe adunate de-a lungul secolelor de familia Lobkowicz.

Muzeul cuprinde creații picturale realizate de Canaletto sau Brueghel, dar și partituri originale de Haydn sau Beethoven. Da, asta este! O vizită la muzeu, care este disponibil pe tot parcursul anului, vă permite, de asemenea, să vedeți colecții splendide de arme și instrumente muzicale. Această frumoasă escală culturală îi va încânta pe cei curioși și pe cei care pur și simplu caută ceva de făcut în Praga!

10. Lucrările lui David Cerny

David Cerny

Credit foto: Shutterstock/ pixelklex

David Cerny reprezintă arta contemporană cehă de unul singur! Acest artist controversat și-a împrăștiat operele prin tot orașul, iar acest lucru îl veți realiza în curând, atunci când veți ajunge la Praga.

În afară de bebelușii care se cațără pe turnul de televiziune Žižkov, vă recomandăm să mergeți să vedeți calul din pasajul Lucerna, ingeniosul sistem camuflat în capul lui Franz Kafka plasat în Národní třída și, pentru cei mai răutăcioși, să vă faceți o poză cu capul înfipt în Brown-Nosers. Dacă încă mai căutați ceva de făcut în Praga, ar trebui să fiți încântați să mergeți în căutarea acestor lucrări neobișnuite!

11. Praga gastronomică și festivă

Praga

Specialități și piețe locale

Dacă doriți să vizitați Praga, vă sugerăm să vizitați piețele locale, cum ar fi Náplavka, cea mai mare piață de fermieri din oraș.

De asemenea, puteți vizita unul dintre numeroasele restaurante care oferă preparate tipice și gustoase din bucătăria cehă. În partea veche a Pragăi, încercați un gulaș de vită sau un smažený řízek (un fel suculent de schnitzel pane), pentru a vă revigora după o lungă excursie în oraș. O idee minunată pentru un popas gastronomic atunci când căutați ceva de făcut în Praga.

Spa-ul de bere

Vă propunem să vă relaxați într-un beer spa, unde vă puteți scufunda într-un bazin cu bere, cunoscută pentru proprietățile sale calmante pentru piele!

Beer Spa Žitná, la doar o aruncătură de băț de Muzeul Național din Praga, este renumit în întreaga Europă și oferă o experiență de neuitat!

Viața de noapte

Seara abia a început! Pentru cei mai aventuroși și mai puțin obosiți, vă sfătuim să profitați de viața de noapte, mergând să petreceți la Duplex, Roxy sau Sasazu, trei dintre cele mai emblematice cluburi ale acestui oraș tânăr și orientat spre muzica electro!

12. Casa dansantă a lui Frank Gehry

Casa de dans, Praga

Credit foto: Shutterstock / Vladimir Sazonov

The Dancing House, sau “dancing house” în limba engleză și “dum Tančící” în limba cehă, este o lucrare comună a arhitectului ceh Vlado Milunić și a celebrului arhitect americano-canadian Frank Gehry. Fred Astair (simbolizat de turnul de piatră) și partenera sa Ginger Rogers (turnul de sticlă). Ele sunt analogia dintre yangul masculin și yin-ul feminin care, împreună, găsesc un anumit echilibru.

Dacă sunteți în căutarea a ceva de făcut în Praga, aruncați o privire la această clădire, pe care cehii o văd ca pe o reprezentare a bucuriei și a dansului de după Revoluția de catifea și a revenirii democrației.

13. Excursii de neratat

Osuarul de la Sedlec

Cesky Krumlov

Spiritele romantice și iubitorii de istorie vor fi încântați de un tur ghidat al orașului Cesky Krumlov. Plecând din Praga și însoțiți de un ghid, vizitați acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care găzduiește unul dintre cele mai mari castele din Republica Cehă (Castelul Du Hrad) și frumoase grădini baroce.

Lagărul de concentrare Terezin

Terezín, o fostă fortăreață transformată în lagăr de concentrare în timpul ocupației naziste, este un loc încărcat de istorie. Este posibil să mergeți acolo din Praga, să faceți un tur ghidat al acestui oraș fantomă, unde veți putea înțelege toată oroarea acestei drame umane.

Kutná Hora și osuarul de la Sedlec

Fanii misticismului și ai groazei vor fi încântați să viziteze osuarul de la Sedlec. Situat în orașul Kutná Hora, acest loc neobișnuit este decorat cu oasele a 40.000 de victime ale ciumei. Din Praga, este posibil să vizitați Kutná Hora cu un ghid și să intrați în această biserică de oase.
Pregătiți-vă să fiți fascinați și îngroziți în același timp!

Karlovy Vary

Doriți să scăpați pentru o vreme de agitația din Praga și să vă relaxați? Capul spre Karlovy Vary. Acest oraș balnear pitoresc din nord-estul Boemiei este cunoscut în toată Europa Centrală și de Est pentru izvoarele sale minerale calde. De secole, mulți vizitatori au venit în fiecare an în acest oraș pentru a se bucura de liniștea și băile sale vindecătoare. Puteți vizita orașul și descoperi străzile sale pitorești și fabricile de sticlă.

14. Alte lucruri de văzut în Praga

Praga

Muzeul MăruluiOmagiindu-l pe legendarul Steve Jobs – fondator al gigantului Apple – acest spațiu unic găzduiește cea mai mare colecție privată de produse Apple din lume!

Nu trebuie să fii fan Apple pentru a descoperi acest spațiu cultural fascinant, care oferă, de asemenea, o cafenea vegană, expoziții și chiar găzduiește unele dintre hainele originale ale vizionarului, cum ar fi legendarul său guler cu guler înalt!

Cafenelele splendide din Praga

Praga este un oraș renumit pentru numeroasele sale cafenele. Pe lângă Neustadt din Primăria Orașului Nou, există Pivní domeček, la capătul parcului Karlovo náměstí, cafenelele istorice Café Louvre și Café Slavia, precum și casa de ceai U Zlatého Kohouta, confortabilă și la modă. Nu ai decât de ales atunci când vizitezi Praga!

nt de oraș accesibil vă va reduce considerabil bugetul de călătorie!

– Orarele pot varia și doar două din cele șase linii sunt deschise pe tot parcursul anului. Celelalte sunt deschise doar în timpul sezonului estival!

Lasă un comentariu

TravelMax.ro