13 lucruri pe care trebuie să le faci în Bourges

Descoperiți capitala istorică a Berry cu selecția noastră de 13 lucruri de făcut în Bourges!

În departamentul Cher, Bourges a fost un punct central al țării în secolul al XVI-lea. Într-adevăr, acest oraș din provincia Berry a fost capitala hexagonului în timpul Ancien Régime. Vechea sa importanță poate fi văzută în patrimoniul său grandios.

Cu monumentele sale gotice și cartierele sale medievale, Bourges are, de asemenea, un caracter special în ceea ce privește clima regiunii. Odinioară, orașul era înconjurat de mari zone umede. Ca urmare, în mijlocul orașului există mlaștini. Această armonie singulară între sălbăticie și urbanizare, în concordanță cu moștenirea medievală, distinge Bourges de metropola franceză clasică. Pentru a vă însoți în turul orașului, Generation Voyage a pregătit o listă cu obiectivele de neratat din Bourges!

1. Catedrala Saint-Etienne

Vizitați Bourges : Catedrala Saint-Etienne

Credit foto: Shutterstock – Tania__Wild

Să începem cu bijuteria din coroană. Catedrala Saint-Etienne de Bourges este imposibil de ratat. Această clădire imensă, cu arhitectura sa gotică, este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1992.

Cu peste 600.000 de vizitatori în fiecare an, situl are mai multe surprize:

 • Turnul surzilor : fără clopot din cauza fragilității structurii sale;
 • Turnul de unt: sau turnul nordic, a fost reconstruit de sus în jos după ce s-a prăbușit în 1506;
 • Stâlpul de sprijin al catedralei: în interior se află o închisoare, cu două celule folosite ca închisoare pentru canonici;
 • Prima criptă romanică: în care sunt expuse moaștele Sfântului Ștefan, un mormânt renascentist în rotonda și fragmente din celebrul balustradă din secolul al XIII-lea.

2. Centrul medieval

În vizită la Bourges : Centrul medieval al orașului Bourges

Credit foto: Shutterstock – Omaly Darcia

La fel de vechi ca și catedrala, casele din lemn ale orașului sunt o mărturie a moștenirii sale istorice.

Cu peste 400 de astfel de clădiri, centrul medieval al orașului Bourges este o călătorie prin istoria Franței. Pentru o vizită optimă, nu ratați Rue Bourbonneaux și Place Gordaine, cu restaurantele și magazinele sale. Dacă vizitați orașul în luna iunie, participați la festivalurile medievale și bucurați-vă de spectacole, animații, cine medievale și concerte.

3. Palatul Jacques Coeur

Vizitați Bourges : Palatul Jacques Coeur

Credit foto: Facebook – Bourges Berry Tourisme

În inima orașului, Palatul Jacques Coeur este un alt monument emblematic al orașului. Este una dintre cele mai somptuoase clădiri din arhitectura secolului al XV-lea.

Clădirea este denumită după idolul istoric din oraș. Argentierul regelui Carol al VII-lea a acumulat o avere imensă și a lăsat în urmă această capodoperă gotică. Vizitatorii pot admira uriașa sală de banchet, capela plină de culoare, coca de navă răsturnată din pod și uriașa sală de banchet.

4. Mlaștinile

În vizită la Bourges : Mlaștinile din Bourges

Credit foto: Shutterstock – Oligo22

După cum am menționat, Bourges este situat într-o zonă cu o climă foarte umedă. Pășunatul și culturile agricole au dezvoltat treptat zona și au făcut loc dezvoltării urbane. Dar mlaștinile sunt încă prezente în oraș.

Pe jos, cu bicicleta sau cu barca, mlaștinile sunt o destinație obligatorie în Bourges. Această mlaștină, una dintre ultimele din Franța, se întinde pe 135 de hectare. Pe măsură ce trec anotimpurile, locul își reînnoiește grădinile de legume și grădinile private. Astfel, veți avea ocazia să vă bucurați de plimbări unice.

5. Castelul din Sagonne

Vizită la Bourges : Castelul Sagonne

Credit foto: Flickr – Daniel Jolivet

Castelul Sagonne este un castel medieval și fief al lui Jules Hardouin-Mansart. Este, de asemenea, unul dintre puținele situri fortificate din regiune.

La 45 km de Bourges, acest monument din perioada seigniorială este clasificat ca “Monument istoric”. Această reședință, dedicată superintendentului clădirilor lui Ludovic al XIV-lea, include un donjon și rămășițele unei incinte înconjurate de turnuri și mărginite de un șanț.

De asemenea, vă puteți plimba în grădinile franceze ale castelului, adesea acoperite de o ceață groasă care dă un aspect mistic locului.

6. Satul Sancerre

În vizită la Bourges : Sancerre

Credit foto: Shutterstock – Grimplet

Cu o sută de hectare de podgorii, Sancerre este cel mai renumit sat din provincia Berry. Cocoțat pe o stâncă, orașul este renumit pentru cetatea sa antică, pentru clopotnița sa și pentru biserica Saint-Père-la-None.

Producția sa de vin alb merită, de asemenea, o vizită. Dacă vreți să vizitați satul fără ghid, nu vă panicați! Cu o linie roșie pictată pe sol, acest fir al Ariadnei vă permite să urmăriți 28 de puncte în tot orașul.

7. Moștenirea lui George Sand

Moștenirea lui George Sand

Credit foto: Flickr – Daniel Jolivet

George Sand nu are nevoie de nicio prezentare. Cu cele 200 de scrieri ale sale, celebra scriitoare și-a lăsat amprenta asupra istoriei literaturii franceze. Toate capodoperele ei au fost scrise în casa ei din Nohant.

Astăzi, un adevărat centru cultural, casa lui George Sand este accesibilă călătorilor. În interior, salonul de la parter și masa de recepție au găzduit mari artiști precum Chopin, Liszt, Delacroix și Flaubert. Teatrul de păpuși și camera albastră, unde a murit George Sand, sunt de asemenea de neratat.

8. Muzeul Berry

Muzeul Berry

Credit foto: Flickr – Patrick

Găzduit în Hôtel Cujas la sfârșitul secolului al XIX-lea, Musée du Berry este un alt obiectiv de neratat în Bourges. Este dedicat istoriei, arheologiei și artelor plastice.

Fiecare etaj este structurat astfel încât să prezinte o perioadă distinctă. Parterul adăpostește colecțiile preistorice și antice. Primul etaj este dedicat Evului Mediu și adăpostește rămășițele fostei Sainte-Chapelle din Bourges. În cele din urmă, la ultimul etaj sunt expuse colecții de picturi și sculpturi care datează din secolele XVII-XIX.

9. Lacul din Virlay

Lacul Virlay

Credit foto: Facebook – Berry Province

Îndreptându-vă spre sud de Bourges, veți întâlni acest mare corp de apă cu un caracter special. Într-adevăr, lacul Virlay este o creație artificială.

Lacul a fost clasificat ca “zonă Natura 2000” și este acum un frumos loc de recreere. Este ideal pentru plimbări pe o distanță de 4 km în jurul lacului sau pentru un picnic. De asemenea, sunt disponibile activități de sporturi nautice, cum ar fi canoe, bărci cu pedale și plimbări cu barca.

10. Bocage de Noirlac

Abația de Noirlac

Credit foto: Shutterstock – Richard Semik

Situată pe malul râului Cher, această zonă naturală protejată a fost lucrată de călugării cistercieni încă din secolul al XII-lea.

Între iazuri zgomotoase, stejari centenari, păduri aluviale și pajiști umede, bocajul Noirlac este un loc de neratat în apropiere de Bourges. Pentru pasionații de istorie, abația perfect restaurată dezvăluie vizitatorilor aproape nouă secole de istorie bogată și chinuită.

11. Parcul floral Apremont

Apremont Floral Park

Credit foto: Shutterstock – Gardens by Design

Situată la marginea provinciei Berry, această creație realizată de Gilles de Brissac în 1977 este clasificată ca fiind o “Grădină remarcabilă”. O plimbare în acest parc garantează o experiență atemporală. Lasă-te purtat de cascada sa melodioasă, de arcadele cu glicine, de grădinile sale albe, de copacii exotici și de podul său cu influențe asiatice.

12. Primăvara în Bourges

Printemps de Bourges

Credit foto: Facebook – Printemps de Bourges

După ce am făcut turul locurilor de vizitat în Bourges și în împrejurimi, să ne întoarcem în centrul orașului pentru a lua parte la festivități. Fondat de Daniel Colling, Alain Meilland și Maurice Frot, Printemps de Bourges este un festival de muzică care are loc în fiecare an în luna aprilie, de peste 40 de ani.

Aproximativ o sută de artiști vin să celebreze muzica franceză și internațională printr-o multitudine de concerte și evenimente. Festivalul își face un punct de onoare din a se concentra pe descoperirea de noi talente.

13. Specialități din Berry

Ouă cu bile de măgar

Credit foto: Facebook – Berry Province

Pentru a încheia acest ghid al locurilor de vizitat în Bourges, faceți o călătorie cu papilele gustative în gastronomia locală. Specialitățile din Bacău sunt bogate în alimente bogate în amidon și dovleac. Iată care sunt cele mai renumite mâncăruri din regiune:

 • Pâté berrichon : Cunoscută și sub numele de plăcintă de Paște, această specialitate din aluat cu pufuleți, ouă fierte tari și plăcintă de porc se consumă în timpul festivalului omonim;
 • Prăjitura de cartofi: O parte esențială a gastronomiei din Berrichonne, galette se prepară din aluat cu pufuleți, cartofi și brânză de capră;
 • Dovleac: O plăcintă cu dovleac care poate fi mâncată cu sare sau cu zahăr;
 • Ouăle cu “ouă de măgar”: Nu vă lăsați păcăliți de nume, acest fel de mâncare tipic local constă în ouă poșate într-un sos de vin roșu.

Pentru a ajunge la Bourges și în provincia Berry, sunt disponibile mai multe mijloace de transport:

 • Cu mașina: Autostrăzile A10, A71, A20 și A1 vă vor duce direct în oraș. Călătoria va dura 3h de la Paris, 5h din Bordeaux și 4h45 din Lille ;
 • Cu trenul: Trenul este cu siguranță cel mai confortabil mod de a ajunge în comună;
 • Cu avionul: Dacă doriți să zburați spre Bourges, aerodromul său este deschis traficului comercial, avioanelor private, IFR și VFR. Găsește cea mai potrivită ofertă pentru prognoza ta consultând un comparator de zboruri.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro