13 lucruri pe care trebuie să le faceți în Lille

Aveți de gând să vizitați Lille? Nu vă veți plictisi cu această listă cu cele 13 lucruri de făcut în capitala regiunii Hauts-de-France!

Lille se bucură de o locație privilegiată, la intersecția cu marile orașe europene, precum Paris, Bruxelles, Amsterdam și Londra. Este cunoscut la nivel internațional pentru piața sa stradală anuală din septembrie. Dar acest oraș francez, aflat la o aruncătură de băț de granița cu Belgia, merită o vizită din multe alte motive. Se spune că Lille are o istorie și un patrimoniu bogat, o arhitectură variată, o atmosferă unică și o primire inimitabilă. Și suntem de acord!

Plănuiți o excursie în capitala regiunii Hauts-de-France? Iată selecția noastră cu cele 13 lucruri pe care trebuie să le faceți în Lille.

1. Clopotnița primăriei

Primăria, Lille

Credit foto: Shutterstock – Production Perig

Cu o înălțime de 104 metri, clopotnița primăriei din Lille este cea mai înaltă clopotniță din regiune. Nu este considerat doar un simbol al libertății pentru toate comunele din Hauts-de-France, ci și un punct de reper al orașului. Construită în perioada interbelică, primăria combină arhitectura flamandă tradițională cu materialul modern, betonul armat. Clopotnița sa, pe care sunt sculptați cei doi fondatori ai orașului Lille (Lydéric și Phinaert), este clasată în Patrimoniul Mondial UNESCO. Din vârful său, vă puteți bucura de o vedere de 360 de grade asupra orașului și a împrejurimilor sale: un mod plăcut de a vizita Lille dintr-un alt unghi. Ascultați cu atenție, s-ar putea să auziți clopotul sunând!

2. The Grand’Place

Vedere pe Grand'Place din Lille

Credit foto : Shutterstock / MisterStock

Nu, nu este o greșeală de scriere. Grand’Place, fără “e”, este numele general dat pieței centrale a unui oraș din nordul Franței, Belgia și Țările de Jos. Numele oficial este Place du Général-de-Gaulle, în onoarea celebrului om născut în Lille. Grand’Place din Lille este situată și constituie inima orașului. Aici este instalată uriașa roată Ferris în perioada Crăciunului. În restul anului, este un loc de întâlnire, la poalele statuii Zeiței construite în 1842, și un loc de trecere pentru locuitorii din Lille. După cum puteți vedea, Grand’Place este un loc plin de viață și esențial în Lille.

3. Vechea bursă de valori

Arhitectura Vieille Bourse, Lille

Credit foto: Shutterstock / SergiyN

Să continuăm vizitarea obiectivelor de neratat din Lille în centrul orașului, la Vieille Bourse. Situată între Grand’Place și Place du Théâtre, Vieille Bourse este un grup de clădiri în stil renascentist flamand. Acest monument a fost construit la cererea unor negustori bogați din regiune, în 1652. Mica sa curte interioară, înconjurată de 4 uși și 24 de case identice, găzduiește în prezent jucători de șah și librari. În serile de vară, aici se țin uneori cursuri de tango. Nu-i ratați fațadele sculptate și colorate și atmosfera fascinantă dacă aveți de gând să vizitați Lille!

4. Palatul Artelor Frumoase

Dacă plouă în timpul șederii dumneavoastră, profitați de ocazie pentru a vizita Lille prin intermediul Palais des Beaux-Arts. Îl găsiți în Place de la République, vizavi de Préfecture du Nord. Cu numeroasele sale picturi de prestigiu, este considerat unul dintre cele mai bogate muzee franceze. Plimbându-vă pe aleile acestui palat superb din secolul al XIX-lea, puteți admira colecții mari de opere europene, în special flamande și olandeze. Rubens, Goya, Delacroix, Courbet, dar și Rodin și Claudel sunt câțiva dintre marii artiști expuși în colecția permanentă. Nu ezitați să întrebați despre expozițiile temporare atunci când vizitați!

5. Vechiul Lille

Stradă în Old Lille

Credit foto: Shutterstock / Production Perig

Imaginați-vă străzi pietruite fermecătoare, mărginite de clădiri magnifice cu arhitectură flamandă și întinse pe aproape 2 km2. Aici sunteți în Old Lille! Acesta este, fără îndoială, cartierul de neratat al orașului. Fațadele sale din cărămidă și piatră sunt martore ale trecutului orașului, din secolul al XIV-lea până în secolul al XX-lea. Vieux Lille este un cartier la fel de apreciat atât de locuitori, cât și de vizitatori. Este plin de galerii de artă, buticuri mici și magazine de lux, precum și de cafenele, baruri și restaurante foarte populare. Dacă doriți să vizitați Lille, să faceți cumpărături sau pur și simplu să vă plimbați, nu putem decât să vă recomandăm să vizitați Vieux Lille.

6. Piața Wazemmes

Tarabă în piața Wazemmes, Lille

Credit foto: Shutterstock / Juriaan Wossink

În fiecare marți, joi și duminică dimineața, piața Wazemmes atrage mulțimile pentru piața sa populară și colorată. Veți găsi de toate, de la fructe și legume la textile și produse locale și străine. Piața Wazemmes este renumită pentru amabilitatea sa și este un loc de vizitat obligatoriu în timpul unui sejur în Lille.

7. La Citadelle

Cetatea Lille de Vauban

Credit foto: Shutterstock / Sergey Dzyuba

Vă întrebați ce să faceți în Lille? Mergeți la Citadelle, ascunsă de verdeața parcului său și de Bois de Boulogne. La ordinul lui Ludovic al XIV-lea, Citadela din Lille a fost construită de Vauban, care a numit-o “regina cetăților” în secolul al XVII-lea. În formă de stea și înconjurat de cinci bastioane, a fost construit pentru a proteja orașul Lille după cucerirea acestuia. În zilele însorite, este un loc preferat de plimbare în Lille.

8. Locuri reabilitate

Holul de intrare al Tri Postal, Lille

Credit foto: Flickr – bpmm

Lille a fost întotdeauna o zonă industrială, în special în sectoarele cărbunelui, textilelor și oțelului. Este, de asemenea, un tărâm al culturii, fiind chiar desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2004. Orașul a reușit să evolueze de-a lungul timpului, oferind o a doua viață artistică și/sau culturală numeroaselor situri industriale. Dintre aceste situri reabilitate, putem menționa :

  • Tripostal Această fostă clădire de sortare a corespondenței a fost transformată într-o sală de expoziții de artă contemporană și un teatru.
  • Gara Saint-Sauveur Această fostă gară de marfă găzduiește acum un bar, un cinematograf și o sală de expoziții.
  • Casele Folie din Wazemmes și Moulins Aceste foste fabrici de textile au devenit centre culturale și de schimburi, cu ambiția de a promova cultura populară.

9. Beri și specialități culinare

Iubitorii de bere vor găsi multe de făcut în toate berăriile din oraș, care servesc beri locale și belgiene excelente. Dar de ce să te mulțumești să o guști și să nu înveți despre fabricarea berii? După ce ați descoperit berea în mod teoretic, urmând explicațiile lui François, treceți la practică și zdrobiți malțul care va fi folosit pentru a vă face propria bere! După această formare de 4h pentru suma de 50€Fabricarea berii nu va mai avea niciun secret pentru dumneavoastră.

Vizitarea orașului Lille înseamnă, de asemenea, descoperirea unor bogate specialități culinare inspirate de gastronomia flamandă. În meniul unui estaminet, un restaurant tipic din regiune, veți găsi, printre altele, potjevleesch sau waterzoï, carbonnade flamandă, welsh (un fel de mâncare de origine galeză), plăcintă Maroilles, sau inevitabilele moules-frites din timpul marii piețe. Pentru desert, încercați Fred’s Merveilleux, dacă nu cumva preferați vafele de la Maison Meert?

10. Bisericile

Catedrala Notre-Dame de la Treille, Lille

Credit foto: Shutterstock / Aztec Images

La fel ca toate orașele mari din Franța, Lille are și ea partea sa de biserici remarcabile. Două dintre ele merită să le aruncați o privire dacă sunteți în căutarea a ceva de făcut în Lille:

  • Biserica Saint-Maurice Construită între secolele al XIV-lea și al XX-lea în stil neogotic, această biserică este situată la câțiva metri de gara Lille-Flandres. Vitraliile din interior sunt impresionante.
  • Catedrala Notre-Dame de la Treille Această biserică atipică dedicată Fecioarei a fost finalizată abia în 1999. Fațada sa principală este foarte contemporană și contrastează cu stilul gotic din secolul al XIII-lea.

11. Rue de Béthune

Rue de la Béthune, Lille

Credit foto: Wikimedia – Catifea

Aveți chef de cumpărături în timpul descoperirii orașului Lille? Mergeți spre Rue de Béthune, unde veți găsi toate lanțurile de magazine importante. Pentru a vă realimenta între două magazine, puteți comanda o delicioasă vafă de Liege de la unul dintre numeroasele standuri de pe stradă. Rue de Béthune are, de asemenea, două cinematografe, care pot fi o alternativă bună în zilele ploioase. Strada este pietonală în fiecare zi și la orice oră, ceea ce o face deosebit de plăcută!

12. Hospice Comtesse

Exteriorul Hospice Comtesse, Lille

Credit foto: Shutterstock / jan kranendonk

După cum sugerează și numele său, Hospice Comtesse este un fost spital care datează din perioada medievală. Fondat de contesa Jeanne de Flandre în propriul palat în 1237, a primit pacienți până în 1939. Situat în cartierul Old Lille, Hospice Comtesse găzduiește acum un muzeu și este martorul unei epoci trecute. Veți descoperi o casă flamandă din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, colecții de artă în fostul dormitor al călugărițelor, precum și “salle des malades”, care datează din secolul al XV-lea, unde sunt organizate în mod regulat expoziții.

13. Locul de naștere al lui Charles de Gaulle

Fațada casei lui Charles de Gaulle din Lille

Credit foto: Wikimedia – LPLT

A vizita Lille înseamnă, de asemenea, a descoperi o parte din istoria Franței. Puțini știu, dar generalul de Gaulle, fost om de stat, s-a născut în casa bunicilor săi materni din Lille, în 1890. A petrecut multe vacanțe acolo în copilărie și a avut întotdeauna o afecțiune specială pentru orașul său natal. Această casă burgheză din secolul al XIX-lea este acum un muzeu deschis publicului. Ești un pasionat de istorie? Nu ezitați să o adăugați pe lista de lucruri de făcut în Lille!

De reținut În prezent, muzeul este închis pentru renovare. Acesta se va redeschide la 22 noiembrie 2020, cu ocazia celei de-a 130-a aniversări a nașterii lui Charles de Gaulle.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro