12 lucruri pe care trebuie să le faci în Teheran

Mergeți la Teheran, în nordul Iranului? Descoperă topul nostru cu cele 12 lucruri pe care trebuie să le faci în capitala țării!

Capitala Iranului, situată în nordul țării, la poalele Munților Elbourz și la Marea Caspică, Teheranul este cel mai mare oraș al țării, cu aproximativ 9 milioane de locuitori în 2015 și peste 15 milioane de persoane în întreaga zonă urbană. Situat între 1.100 și 1.700 de metri deasupra nivelului mării, de la sud la nord, orașul se întinde pe 686 km², adică pe întregul teritoriu al comunei Arles (13). Datorită poziției sale între munți și deșert, Teheranul are mai multe influențe climatice, cu un climat răcoros și semiumed în nord și zone calde și uscate în sud.

Teheranul este un important centru istoric, cultural și politic al Iranului și are multe monumente de vizitat. Este, de asemenea, un oraș foarte orientat către studenți, cu aproximativ cincizeci de instituții de învățământ superior.

Căutați ceva de făcut în Teheran? Nu vă veți plictisi când veți vizita Teheranul. Vă prezentăm o selecție de 12 lucruri pe care trebuie să le faceți în capitala iraniană.

1. Turnul Milad

Turnul Milad, Teheran

Credit foto: Flickr – farhad sheikh

Turnul emblematic al Teheranului, turnul Turnul Borj-e Milad este cel mai înalt din țară și al șaselea cel mai înalt turn de telecomunicații din lume, atingând 435 de metri în vârf. Deschis în 2009, acesta poate fi văzut peste tot, mai ales din cartierele din nord. Nu poți vizita Teheranul fără să urci pe el. Există un centru cultural, o sală de expoziții, un restaurant panoramic, un hotel de lux și o priveliște uluitoare asupra întregului oraș.

2. Plimbare prin Turnul Azadi

Turnul Azadi este un alt simbol al Teheranului: inaugurat în 1971 pentru a celebra istoria de 2.500 de ani a Imperiului Persan, autoritățile l-au transformat într-o emblemă a revoluției islamice din 1979. Are o înălțime de 45 de metri și este acoperit în întregime cu marmură albă. Sub turn, vizitați muzeul dedicat și fântânile sale.

3. Moscheea Imamului Zadeh Saleh

Moscheea Imam Zadeh Saleh, Teheran

Credit foto: Wikipedia – Arian Ar

Ce să faci în Teheran? Nu ai de gând să pleci din Iran fără să vezi faimoasa bezea albastră cu formele sale rotunjite? Moscheea de la imam Zadeh Saleh este o vizită obligatorie, chiar dacă nu sunteți musulman. Stând lângă Piața Tajrish Situată în nordul orașului, această moschee este un loc de vizitat. Decorul, pictura minuțioasă a fațadelor și interiorul împodobit îi vor captiva pe mulți!

4. Palatul Golestan

Palatul Golestan, Teheran

Credit foto: Flickr – Ninara

Situat în cartierul istoric al Teheranului, hotelul Palatul Golestan – care înseamnă “Palatul Grădinii cu flori” – este un bonus dacă nu știți ce să faceți în Teheran. Este fostul palat regal al Dinastia Qajaro dinastie turkmenă care a condus țara între 1786 și 1925. Palatul este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și îmbină stilurile arhitecturale persan și occidental. Situat în apropiere de Parcul orașului Palatul este înconjurat de grădini somptuoase, unde este plăcut să te plimbi.

5. Palatul Sa’dabad

Palatul Sa'dabad, Teheran

Credit foto: Flickr – Ninara

Complexul construit de dinastia Qadjara și de Dinastia Pahlavi La începutul secolului al XX-lea, a Palatul Sa’dabad este situat în partea de nord a orașului, între poalele munților Munții Elbourz și valea din districtul Darband. Palatul găzduiește muzee – Muzeul Apelor, Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul Hossein Behzad – care oferă o perspectivă importantă asupra istoriei culturale bogate și puternice a Iranului.

6. Palatul Niavaran

Nu sunteți sigur ce să faceți în Teheran? Vizitați site-ul Palatul Niavaran Un complex de palate din districtul nordic al orașului Shemiran, construit la instigarea ultimului șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi. Palatul a fost finalizat în 1968 și a servit drept reședință a familiei regale înainte de revoluția iraniană a ayatollahului Khomeini (1979).

7. Marele Bazar din Teheran

Marele Bazar, Teheran

Credit foto: Flickr – Ninara

Cum să vizitezi Teheranul fără să mergi să miroși atmosfera populară a localnicilor la Marele Bazar ? Ați lua în considerare posibilitatea de a merge la Marsilia fără să vedeți Calanques? Grand Bazar este o galerie comercială cu tavane înalte și boltite, decorată în mai multe culori, unde totul se schimbă într-o atmosferă prietenoasă, la capătul unor străduțe zgomotoase și aglomerate. Veți găsi absolut orice: condimente, covoare persane făcute manual, obiecte decorative, diverse ustensile, eșarfe de mătase, țesături colorate, prăjituri și dulciuri, telefoane… Dacă doriți să vă cufundați în cultura iraniană și să vizitați Teheranul într-un mod autentic, acesta este locul potrivit.

8. Mausoleul Ayatollahului Khomeini

Ce să faci în Teheran? Mausoleul Ayatollahului Khomeini este o vizită obligatorie. Este un complex funerar situat în partea de sud a orașului. Este dedicată Ayatollahului Rouhollah Khomeini (1902-1989), o figură emblematică a revoluției iraniene din 1979. Mausoleul adăpostește rămășițele ayatolahului și ale soției sale. În construcție din 1989, complexul va fi un centru de 20 km² înconjurat de patru minarete, sub o cupolă uriașă, care va include săli de rugăciune, o universitate de studii islamice, un centru memorial și magazine de suveniruri.

9. Parcul Zoo Eram

Cunoscută și sub numele de Grădina Zoologică din Teheran, Grădina zoologică Eram este situată în partea de vest a orașului. Din 1992, pe o suprafață de 5 hectare, adăpostește peste 290 de specii de animale, dintre care 121 originare din Iran. Este un loc care îi va atrage atât pe copii, cât și pe adulți, unde pot fi văzuți tigri, leoparzi, lincși, lupi, primate, reptile, păsări, broaște țestoase și multe altele. Încă te întrebi ce să faci în Teheran?

10. Muzeul Național al Iranului

Dacă vă plac cultura și istoria, la Muzeul Național al Iranului – cunoscut și sub numele de Muzeul Arheologic al Iranului – este locul unde trebuie să mergeți atunci când vizitați Teheranul. Acesta urmărește istoria orașului și a țării încă din antichitate. Deschis în 1937, muzeul are numeroase obiecte de ceramică, obiecte de metal, cărți și monede din Persia antică, precum și obiecte din perioadele neolitică, paleolitică și preislamică. Muzeul conține opt săli diferite dedicate diferitelor perioade istorice.

11. Muntele Tochal

Ați văzut totul și nu știți ce să faceți în Teheran? Vezi munții din nord? Puteți face drumeții pe pantele munților Elbourz și puteți trece de la o temperatură de 40°C la 10°C! De-a lungul unei linii de creastă de 12 kilometri care culminează la o altitudine de 3.942 de metri, drumețiile oferă o priveliște extraordinară asupra orașului Teheran. Se poate ajunge cu o telecabină de la Tajrish la nord de Teheran până la Stațiunea de schi Tochal. De pe creastă se poate ajunge la aproximativ zece vârfuri.

12. Parcul Național Sorkheh Hesar

De ce să nu profitați, atunci când vizitați Teheranul, de Parcul Național Sorkheh Hesar și cele 9.380 de hectare direct accesibile la est de oraș? În această zonă protejată puteți urca până la 1.547 de metri deasupra nivelului mării pentru a lua o pauză – dacă veniți vara, zilele pot fi caniculare. În timpul iernii, zona servește ca punct de plecare pentru migrația păsărilor. Atenție, din cauza climatului său semi-arid, intervalul mediu anual de temperatură este semnificativ: 19°C între zi și noapte!

Lasă un comentariu

TravelMax.ro