12 lucruri pe care trebuie să le faci în Shiraz

Vizitați Shiraz: descoperiți selecția noastră cu cele 12 lucruri de văzut sau de făcut în timpul călătoriei în acest fascinant oraș iranian!

Situat în sudul Iranului, Shiraz este adesea considerat capitala culturală și artistică a Iranului! Inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost orașul poeților și al marilor filozofi din secolele al XIII-lea și al XIV-lea, cum ar fi Saadi și Hafez, ale căror morminte se găsesc în acest frumos oraș.

Al treilea oraș ca mărime din țară, după Teheran și Mashhad, este o destinație obligatorie în Iran pentru călătorii care doresc să se cufunde în patrimoniul cultural incredibil și în moștenirea istorică a acestei țări fabuloase! Din Persia antică, trecând prin epoca dinastiilor Zand și Qadjar, până la Iranul modern, puteți descoperi monumente, clădiri și grădini superbe care stau mărturie pentru istoria țării și a regiunii. Pentru a completa aceste comori istorice și arhitecturale, Shiraz se află la poalele Munților Zagros, ale căror vârfuri formează un fundal impresionant. Atmosfera blândă și liniștită a acestui oraș iranian se adaugă și ea la peisaj, o atmosferă care îi atrage atât pe iranieni, care apreciază foarte mult orașul, cât și pe călătorii aflați în trecere!

Deci, ce să faci în Shiraz în timpul călătoriei tale? Ce trebuie să vedeți sau să descoperiți atunci când sunteți acolo? Pentru a vă ajuta să explorați frumosul oraș, am enumerat pentru dvs. cele 12 lucruri pe care trebuie să le vedeți și mai multe lucruri de vizitat în Shiraz!

1. Mausoleul Shah Cheragh

Deci, ce să faci în Shiraz? Pentru a începe descoperirea orașului, nu putem decât să vă recomandăm să mergeți la Moscheea și Mausoleul Shah Cheragh un nume persan care înseamnă “rege al luminii”. Acest sit adăpostește mormintele fraților Amir Ahmad și Mir Muhammad, fiii celui de-al șaptelea imam șiit Musa al-Kazim. Este cel mai important loc de pelerinaj din oraș.

Veți fi impresionați de decorul bogat al acestui loc istoric și religios: mozaicuri presărate cu cioburi de oglinzi care acoperă pereții, bolțile și tavanele, uși acoperite cu panouri de argint și o fântână magnifică în curtea interioară. Toate acestea fac din această moschee una dintre cele mai frumoase din oraș!

2. Moscheea Nasir-ol-Molk

Nu departe de sanctuarul Shah Cheragh este magnificul Moscheea Nasir-ol-Molk sau Moscheea Roz, probabil cea mai frumoasă clădire din oraș. Ar fi păcat să vizitați Shiraz fără să zăboviți în această moschee excepțională și încântătoare! Construit între 1876 și 1888, sub dinastia Qadjar, acesta va încânta vizitatorii, care nu pot fi decât uimiți de splendoarea coloanelor sale și a vitraliilor colorate. Prin ele, lumina soarelui creează un caleidoscop sublim pe magnificele covoare persane care acoperă podeaua moscheii.

3. Bazar Vakil

Bazarul din Vakil, Shiraz

Credit foto: Wikipedia – Maasaak

Dacă aveți de gând să vizitați Shiraz, la Vakil Bazaar trebuie să fie pe itinerariul tău! Situată în centrul istoric al orașului, este cea mai importantă piață din orașul iranian.

Extrem de fotogenic, acest labirint de tarabe găzduiește sute de standuri și magazine într-un cadru pitoresc. Puteți cumpăra mirodenii, bijuterii, frumoase covoare persane și alte obiecte de artizanat tipic! Bazarul este, de asemenea, un exemplu magnific de arhitectură persană Zand din secolul al XVIII-lea, cu arcadele și plafoanele sale frumos decorate!

4. Grădina Eram

Shiraz este cunoscut pentru grădinile sale frumoase și pentru Grădina Eram este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase! Numele său în limba persană înseamnă chiar “Grădina Paradisului”. Situat nu departe de universitatea orașului, este înconjurat de un palat magnific din epoca Qadjara. Pentru un moment de calm și odihnă, acest loc este perfect!

5. Mormântul lui Hafez

Ce să faci în Shiraz în timpul șederii tale? Mormântul unuia dintre cei mai iluștri poeți iranieni este un loc de vizitat în timpul vizitei tale în oraș! Situat la sud de Poarta Coranului, un pavilion adăpostește mormântul din marmură al lui Hafez, în mijlocul frumoasei grădini Musalla, pe malul unui râu sezonier. O mică anecdotă: actualele monumente au fost construite în 1935 și proiectate de arhitectul și arheologul francez André Godard! O vizită la Mormântul lui Ha-fez este o ocazie de a vă relaxa și de a descoperi scrierile acestui poet talentat.

6. Mormântul lui Saadi

Saadi a fost, de asemenea, un ilustru poet al culturii iraniene, un om iubit de locuitorii orașului și un precursor al lui Hafez. Mormântul său este situat nu departe de Mormântul lui Hafez. Acest loc găzduiește mai multe case de ceai, înconjurate de chirpici: o zonă pe care călătorii o vor aprecia pentru atmosfera liniștită și relaxantă.

Nu departe de Mormânt se află și sublimul Grădinile Delgosha care de asemenea, de descoperit atunci când veniți să vizitați Shiraz!

7. Casa Qavam

Ridicată de Mirza Ibrahim Khan, un descendent al bogatei și puternicei familii de negustori Qavam, Narendjestan-e Ghavam Narendjestan-e Ghavam este o reședință istorică și tradițională persană din secolul al XIX-lea. Reflectă perfect eleganța și rafinamentul înaltei societăți persane din acea vreme. În prezent muzeu, adăpostește și o mică grădină magnifică, cu fântâni, palmieri și flori. După cum veți fi înțeles, grădinile frumoase sunt o specialitate a orașului Shiraz!

8. Cetatea lui Karim Khan

Situat în centrul istoric al orașului, aceasta cetate a fost construit în jurul anului 1766, în timpul domniei primului conducător al dinastiei Zand. În prezent muzeu, acesta conține palate și apartamente bogate, precum și o curte frumoasă plantată cu portocali!

9. Muzeul Pars

În trecut, a fost un palat care a primit vizitatori de prestigiu în timpul dinastiei Zand. Astăzi, clădirea este un muzeu care adăpostește capodopere și lucrări ale unor pictori iranieni celebri, artefacte precum Coranuri scrise de mână și frumoasa Grădină Nazar – una dintre cele mai vechi din oraș!

10. Hammam-e Vakil

Hammam-e Vakil, Shiraz

Credit foto: Flickr – Diego Delso

Încă te întrebi ce să faci în Shiraz? Înainte de a pleca să descoperiți siturile antice care populează împrejurimile magnificului oraș iranian, nu ezitați să vizitați Hamman-e Vakil este o veche baie publică din Shiraz. Construit în secolul al XVIII-lea, este o clădire magnifică, cu un interior bogat decorat!

11. Persepolis

Orașul Persepolis

Credit foto: Flickr – Andrea Moroni

După ce trecem prin sublima Poartă a Coranului, poarta istorică de nord-est a orașului, ne îndreptăm spre Marvdasht pentru a descoperi faimoasele ruine ale orașul antic Persepolis ! Situat la poalele muntelui Kuh-e Rahmat, acesta este un loc de vizitat obligatoriu atunci când vizitați Shiraz. Aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, orașul a fost fondat de Darius I în anul 521 î.Hr. Parțial distrus de Alexandru cel Mare după cucerirea Persiei, acum este posibil să se viziteze acest vast complex de palate, scări, altare, terase, morminte și sculpturi impresionante.

12. Naqsh-e Rostam și Naqsh-e Rajab

Naqsh-e Rostam

Credit foto: Flickr – Andrea Moroni

Nu departe de Persepolis, puteți descoperi și aceste două situri arheologice magnifice ale Persiei antice. Acestea adăpostesc mormintele regilor achemeniți Darius I, Xerxes I, Artaxerxe I și Darius II, precum și diverse sculpturi și basoreliefuri. Aceste situri sunt o necesitate pentru vizitarea Persepolisului.

Mai la nord, puteți vizita și Pasargadae un loc și mai vechi, care adăpostește mormântul lui Cyrus cel Mare – fondatorul Imperiului Persan Achaemenid!

Odată ajunși la Teheran sau într-o altă destinație iraniană, puteți ajunge la Shiraz cu avionul (aproximativ o oră și jumătate), cu autobuzul, cu trenul sau cu mașina (mai rar). Există autobuze confortabile sau trenuri de noapte cu paturi de dormit care fac legătura între diferitele orașe iraniene. Chiar dacă durează aproximativ 15 ore, trenul rămâne cea mai ieftină opțiune pentru a merge de la Teheran la Shiraz (în medie 5 €). Veți fi odihnit pentru a vizita Shiraz în cele mai bune condiții!

E bine de știut Pentru zborurile interne, nu este posibilă rezervarea online. Va trebui să depuneți cererea la un birou Iran Air sau la sosirea pe aeroportul Mehrabad din Teheran.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro