12 lucruri pe care trebuie să le faci în Dubrovnik

Aveți de gând să rămâneți în Croația sau să faceți o escală acolo? Atunci nu ratați “Perla Adriaticii”, vizitați Dubrovnik!

Croația atrage atât călătorii care caută peisaje care îți taie respirația, cât și pe cei care caută relaxare. Și fie că este vară sau iarnă, există ceva pentru toată lumea. Rezervații naturale, plaje, lacuri, munți, cascade, orașe fortificate… totul este acolo pentru un sejur plăcut. Dubrovnik este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Dalmația, cu frumosul său oraș vechi istoric pe malul mării. Străbătut de Marea Adriatică, orașul este plin de monumente culturale și istorice care stau mărturie a existenței sale milenare. O vizită la Dubrovnik nu vă va lăsa indiferenți atât la istoria sa emoționantă, cât și la frumusețea sa uluitoare.

Iată cele 12 lucruri pe care noi credem că ar trebui să le vezi sau să le faci în Dubrovnik!

1. Bastioanele orașului înconjurat de ziduri

Orașul cu ziduri din Dubrovnik, Croația

Credit foto: Shutterstock / Roman Sigaev

Este imposibil să vizitați Dubrovnik fără să vizitați zidurile orașului. Construite în secolul al X-lea și modificate în secolele al XIII-lea și al XIV-lea, zidurile, unele dintre ele având o grosime de până la 6 metri, au reprezentat o linie solidă de apărare împotriva invadatorilor. Impunătoare și inevitabile, ele sunt astăzi o necesitate pentru turiști. Înconjurând aproape în întregime orașul antic (cu excepția portului), plimbarea are o lungime de aproape 2 kilometri. Este unul dintre puținele locuri din Europa în care se păstrează aproape în întregime bastioanele.

Pentru a vizita Dubrovnik prin zidurile orașului, contați pe 200kn (27 €) pentru un adult și 150kn (20€) pentru un copil. Bastioanele sunt deschise toată ziua între 8.00 și 19.30, Cu toate acestea, vă sfătuim să le vizitați atâta timp cât nu este prea cald și nu este prea multă lume. Este nevoie de aproximativ 2 ore bune să facă turul fără să se grăbească.

2. Cetatea Lovrijenac

Cetatea Lovrijenac, Dubrovnik

Credit foto: Shutterstock / Ihor Pasternak

Situată la vest de zidurile orașului, la peste 37 de metri deasupra apei, fortăreața, care datează din secolul al XI-lea, proteja orașul. Este unul dintre monumentele de vizitat în Dubrovnik. O rămășiță a unei părți din istorie, în curtea interioară se află capela Sfântul Ovro, precum și numeroase tunuri. Trebuie să fi văzut aceste monumente în serialul de succes Joc de Tronuri deoarece întregul oraș este folosit ca decor pentru Debarcaderul Regelui.

În ceea ce privește prețurile, intrarea este la 50 kn (7€), atât de accesibil pentru toate buzunarele. Rețineți că biletul pentru bastioane este valabil și pentru fort, ceea ce vă va permite să economisiți o mică sumă. În plus, orarul este același cu cel pentru orașul fortificat.

3. Stradun

Stradun, Dubrovnik

Credit foto: Shutterstock / Emanuel Metzenthin

Este de neconceput să vizitezi Dubrovnik fără să mergi pe Stradun. Principala arteră turistică a orașului, cu magazinele, cafenelele și restaurantele sale, este deseori aglomerată și chiar mai mult vara. Rețineți că magazinele de pe Stradun oferă suveniruri de slabă calitate și adesea la prețuri exagerate. Pentru a găsi un cadou tipic, nu ezitați să explorați străzile înguste în căutarea bijutierilor și a magazinelor de artizanat.

Plimbându-vă pe străzile din Dubrovnik, veți găsi multe magazine, precum și câteva monumente, cum ar fi biserici și fântâni. Nu ezitați să mâncați o înghețată la colțul unei străzi sau în drum spre port.

4. Catedrala Adormirii Maicii Domnului

Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Dubrovnik

Credit foto: Shutterstock / Phant

Pentru a vizita Dubrovnik cum se cuvine, trebuie să vizitați catedrala sa. Construită pe locul unei bazilici din secolul al VII-lea, catedrala a fost extinsă în secolul al XII-lea, se presupune că a fost finanțată printr-un dar din partea Regele Richard Inimă de Leu salvat de la un naufragiu pe insula Lokrum, aflată în apropiere. Din păcate, a fost distrus de un cutremur în 1667 și a fost nevoie de un secol pentru a fi reconstruit. Stilul său baroc, altarele și picturile contribuie la faima sa.

5. Palatul Rectorului (Knežev dvor)

Palatul Rectorului, Dubrovnik

Credit foto: Shutterstock / Artur Bogacki

Emblemă a fostului guvern, Palatul Rectorului luminează cu stilul său gotic presărat cu accente renascentiste. Clădirea grandioasă găzduiește acum un muzeu de istorie culturală și multe relicve ale trecutului politic al Dubrovnikului. În timpul vizitei, veți găsi apartamente decorate cu portrete și o curte cu bustul lui Miho Pracat un fost negustor bogat din insula Lopud.

Pentru acest monument, deschis în fiecare zi între orele 9 și 18 în sezon, iar iarna de la 9.00 la 16.00, numărați 120 kn (16€) taxa de intrare pentru un adult și 25 kn (4€) pentru o rată redusă.

6. Mănăstirea Dominicană

Mănăstirea dominicană din Brovnik

Credit foto: Shutterstock / Phant

Fără îndoială unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Dubrovnik, mănăstirea dominicană este integrată în zidurile orașului. Renumită pentru curtea și sacristia sa, clădirea găzduiește, de asemenea, un muzeu și o bibliotecă. În mănăstire, puteți admira incredibila colecție de artă religioasă și numeroasele picturi din secolele XV și XVI. Nu ratați crucifixul mare pictat de Paolo Veneziano.

Mănăstirea este deschisă de la Între orele 9:00 și 18:00 din mai și până în octombrie și între orele 9:00 și 17:00 în restul anului. Intrarea este accesibilă, costând doar 30 kn (4€) pentru adulți și este gratuit pentru copiii cu vârsta sub 13 ani.

7. Mănăstirea Franciscană

Mănăstirea franciscană din Dubrovnik

Credit foto: Shutterstock / biggunsband

Să vizitezi Dubrovnik fără să vizitezi monumentele sale religioase este un sacrilegiu. Orașul fortificat găzduiește mănăstirea franciscană, situată chiar la începutul Stradunului, în stânga porții interioare a Pilei, lângă Biserica Sfântului Salvator. Este vizibilă de pe zidurile orașului și conține una dintre cele mai valoroase biblioteci din Croația, precum și o farmacie veche de un secol.

Clopotnița Mănăstirii de la Frați minori este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le puteți vizita în Dubrovnik. Fiind o atracție de neratat în oraș, mănăstirea găzduiește diverse expoziții, precum și un muzeu.

Accesibilă din De la 9.00 la 18.00 în timpul verii și De la 9.00 la 14.00 în timpul iernii, este necesar să se numere 30kn (5€) pentru un adult și 20kn (3€) pentru un elev. Vă rugăm să rețineți că accesul în biserică este gratuit.

8. Muntele Srđ și fortul său

Pentru cea mai bună priveliște a întregului oraș Dubrovnik, a acoperișurilor sale de țiglă, a Mării Adriatice, a insulei Lokrum și a insulelor Elaftei, nimic nu întrece panorama oferită de vârful muntelui Srđ. În mai puțin de patru minute, telecabina din Dubrovnik vă duce, contra cost, din nordul zidurilor orașului până la Muntele Srđ. 100 kuna (13 euro) dus-întors. Cu toate acestea, acesta din urmă funcționează rareori din cauza condițiilor meteorologice sau a lucrărilor de construcție.

Cu toate acestea, puteți urca în vârful muntelui de 405 metri pe jos, pe o potecă. Trebuie doar să vă aduceți pantofi buni de mers pe jos și un hanorac pentru a ajunge în vârf. Alegeți o zi în care cerul este senin pentru a avea culori frumoase în fața ochilor și pentru a vedea departe la orizont.

Odată ajunși în vârf, veți fi uimiți de priveliștea asupra orașului Dubrovnik, dar și asupra țării vecine, Bosnia-Herțegovina. Dacă doriți să vă odihniți puțin înainte de a coborî, nu ezitați să vizitați fostul fort imperial transformat în muzeu de război.

9. Cartierul Lapad

Peisaj sezonier impresionant la apus pe plaja din Dubrovnik, Golful Lapad, Croația.

Credit foto: Shutterstock / Uhryn Larysa

Cartierul Lapad este cunoscut pentru numărul mare de complexe hoteliere situate pe coastă. Cu toate acestea, veți găsi, de asemenea, locuri naturale frumoase, cum ar fi Parcul Forestier din Velika și Mala Petka și Golful Lapad. Vizitarea Dubrovnikului prin plimbare în pădure sau de-a lungul coastei este foarte plăcută.

Pentru un moment de relaxare, vă recomandăm plaja Copacabana, unde puteți înota, face plajă sau bea ceva la o cafenea.

10. Insula Lokrum

Insula Lokrum

Credit foto: Shutterstock / Anna Lurye

Lokrum este una dintre insulele din largul orașului Dubrovnik, la aproximativ 600 de metri de coastă. Plajele sunt curate și sigure, sunt populate cu copaci și, prin urmare, sunt umbrite. În plus, acestea sunt mai puțin populate decât cele câteva plaje din Dubrovnik, așa că este posibil să găsiți unele rezervate pentru nudiști.

Cum se ajunge acolo:

  • Luați o barcă din portul vechi și explorați această insulă.
  • Mergeți cu caiacul, care vă va permite să admirați peisajul, dar și să faceți opriri în pârâuri sau peșteri inaccesibile pe jos.

11. Insulele Elaphite

Doriți să faceți o pauză de la vizitarea Dubrovnikului? Luați drumul mării și vizitați Insulele Elaphite! Nu departe de oraș, arhipelagul Elaphite se întinde de-a lungul coastei de vest a Dubrovnikului și conține 14 insule frumoase, dintre care 3 sunt locuite: Sipan, Lopud și Kolocep. Puteți ajunge acolo cu ușurință cu barca din port. Mulți operatori turistici oferă croaziere. Puteți înota în apele cristaline ale Mării Adriatice și vă puteți bucura de natura luxuriantă.

Prețurile excursiilor variază între douăzeci și o sută de euro în funcție de timpul petrecut la bord.

De asemenea, puteți decide să închiria o barcă în Dubrovnik dacă doriți să vizitați aceste insule într-un mod mai liniștit. Cu sau fără licență, cu sau fără ajutorul unui skipper, veți petrece, fără îndoială, una dintre cele mai relaxante după-amiezi ale șederii dumneavoastră!

12. Gastronomie locală

Pește cu fructe de mare la grătar în restaurantul din Dubrovnik, Croația

Credit foto: Shutterstock / Flycatcher

Cum să vizitezi Dubrovnik fără să guști din gastronomia dalmată? Uitați de restaurantele turistice cu fotografii pe meniuri și mergeți la micile restaurante locale, unde se servește pește și fructe de mare, cum ar fi tagliatelle cu cerneală de calmar sau stridii. Pentru a vă însoți masa, nu ezitați să cereți un pahar de Malvasia, un suc de struguri alcoolic tipic din Dubrovnik.

În Dubrovnik puteți găsi o masă pentru fiecare buget! Într-adevăr, dacă preferați să mâncați rapid și ieftin, optați pentru cevapcicis, un fel de cârnați croați la grătar.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro