Japonia este cunoscută pentru cultura sa, care diferă foarte mult de cultura occidentală. Așa că ne-am gândit că ar fi o idee bună să vă punem la curent dacă veți merge în Japonia în curând!
Au trecut mai bine de 150 de ani de când Japonia s-a deschis către lumea occidentală după secole de izolare, dar există încă unele lucruri care ne lasă perplecși în legătură cu această țară. Iată 12 lucruri pe care probabil nu le știai despre cultura japoneză.
1. Baseball-ul este extrem de popular

Credit foto: Flickr – :: Ys [waiz] : :
Sumo este, fără îndoială, sportul național al Japoniei și cel mai inseparabil de țară, dar baseballul este, de fapt, cel mai urmărit și jucat sport. A fost introdus în țară în timpul erei Meiji și a câștigat popularitate datorită prezenței americane puternice în Japonia după cel de-al Doilea Război Mondial. Japonia are două ligi profesioniste de baseball, precum și nenumărate ligi de colegiu și de liceu în întreaga țară. Meciurile de baseball japoneze se remarcă în special prin grupurile de fani, care cântă cântece de război pe tot parcursul meciurilor.
2. Pozițiile bețișoarelor au semnificație
Atunci când luați masa în Japonia, este esențial să nu împingeți niciodată bețișoarele în mâncare atunci când faceți o pauză între două îmbucături. Acest lucru amintește de o ceremonie funerară din Japonia și este considerat un semn rău. Din aceleași motive, este de asemenea tabu să împarți mâncarea cu altcineva oferindu-i bețișoarele tale. Dacă doriți să împărțiți mâncarea, puneți mâncarea direct în farfuria prietenului dvs. cu bețișoarele.
3. Consumul de carne de cal este o practică obișnuită
Carnea de cal este consumată în Japonia încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Utilizarea sa la gătit a crescut dramatic în anii 1960, pe măsură ce rolul cailor în agricultură și transporturi a scăzut. Carnea crudă de cal, cunoscută sub numele de basahiBasahi este servit în mod obișnuit în restaurante. Se mănâncă de obicei cu ghimbir ras și shoyu (sos de soia). Este supranumit sakura niku (“carne de cireșe”) pentru culoarea sa roz pal.
4. Japonezii cred că ești vorbitor de engleză
Fie că sunteți un expatriat în Japonia și ați învățat limba cu un Profesor japonez sau dacă călătoriți în Japonia ca turist, japonezii vă vor vorbi automat în engleză. Deși vorbiți japoneză, vi se va vorbi în limba engleză. Mulți japonezi vor insista să vorbească în engleză cu un străin, chiar dacă nivelul lor este limitat și vorbesc japoneza mai bine decât engleza. Așa că nu fiți surprins dacă cineva vine regulat la dumneavoastră pe stradă.
5. Primele gheișe au fost bărbați

Credit foto: Flickr – Japanexperterna.se
Ghiță înseamnă “persoană de artă”, iar primele gheișe au fost bărbați, care îi sfătuiau pe lorzii feudali și îi distrau pe cei de la curte cu diverse spectacole artistice și povestiri. Femeile gheișă au apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea și erau cunoscute inițial sub numele deonna geisha (femeie gheișă). Femeile gheișă au devenit extrem de populare, depășind în număr gheișele de sex masculin în 25 de ani de la apariția lor.
6. Să faci zgomot în timp ce mănânci tăiței sau supă este un compliment
Pentru o țară cu atât de multe reguli etice stricte, este un adevărat șoc pentru mulți occidentali să facă zgomot în timp ce mănâncă tăiței sau supă, dar în Japonia este perfect acceptabil. De fapt, suptul cu voce tare nu este doar tolerabil, ci și încurajat. Este considerat un semn că mâncarea este delicioasă și este un compliment pentru persoana care a gătit-o. Este mai ușor să mâncați rapid tăițeii cât timp sunt încă fierbinți, iar acesta este cel mai bun mod de a vă bucura de aroma lor.
7. Omiyage este mai mult decât o simplă amintire

Credit foto: Flickr – jpellgen (@1179_jp)
Termenul “omiyage” este adesea tradus în franceză prin “suvenir”, dar omiyages este mult mai mult decât atât. Spre deosebire de suveniruri, pe care oamenii le oferă adesea pentru ei înșiși, omiyages sunt ceva ce oamenii aduc înapoi pentru prietenii, familia și colegii de serviciu după o călătorie. Omiyages sunt specialități culinare tipice din diferite regiuni, care sunt ambalate în cutii frumoase și colorate, cu mâncarea învelită individual în interior pentru a fi ușor de împărțit. În timp ce în Occident, aducerea de suveniruri este întotdeauna apreciată, în Japonia, aducerea unui omiyage după o călătorie este ca o obligație.
8. În Japonia, Crăciunul este o sărbătoare romantică
Creștinii reprezintă doar 2% din populația japoneză, așa că în Japonia Crăciunul este mai degrabă o fantezie decât o sărbătoare religioasă. Luminițele și pomii de Crăciun sunt obișnuite, dar majoritatea oamenilor sărbătoresc mai degrabă Ajunul Crăciunului decât ziua de Crăciun. În plus, Ajunul Crăciunului este considerat o seară de întâlnire, asemănătoare cu Ziua Îndrăgostiților, în care cuplurile ies în oraș pentru cine de lux și fac schimb de cadouri romantice.
9. Femeile japoneze obișnuiau să își înnegrească dinții
Timp de secole, întunecarea dinților, cunoscută sub numele deohaguroera o practică obișnuită în cultura japoneză, în special în rândul femeilor căsătorite și al gheișelor. Pe lângă faptul că era considerată estetică, această practică era văzută și ca o modalitate de a proteja dinții împotriva cariilor și a altor probleme dentare. Femeile își aplicau diverse substanțe pe dinți, cum ar fi amestecuri de ceară dentară și cerneală, pentru a-și menține aspectul negru. Această practică a fost interzisă începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, cu scopul de a moderniza Japonia și de a face cultura japoneză mai atractivă pentru occidentali.
10. Este nepoliticos să mănânci sau să bei în timp ce mergi pe jos

Credit foto: Flickr – Danny Choo
În țările occidentale, este destul de obișnuit să vezi pe cineva mâncând o pungă de chipsuri sau sorbind o cafea în timp ce merge pe stradă, dar nu este cazul în Japonia. Deși nu mai este la fel de nepoliticos ca în trecut, mâncatul sau băutul în timp ce se merge pe jos este încă considerat un comportament nepotrivit. De exemplu, atunci când majoritatea japonezilor cumpără mâncare sau băutură de la un automat de pe stradă, o consumă în timp ce se află lângă aparat, pentru a evita să meargă pe jos cu ea.
11. La masă, toată lumea se servește reciproc
Când prietenii beau împreună și împart o sticlă de sake De exemplu, se obișnuiește ca toată lumea să umple paharul vecinului, în loc să-și toarne propriul pahar. Așteptați ca altcineva să vă umple paharul atunci când acesta este gol și fiți atenți la paharele celorlalți, deoarece aceștia vor aștepta să le umpleți din nou. Dacă nu mai vrei să bei, lasă paharul plin.
12. Există reguli de urmat pentru pantofii tăi
Poate știți că în Japonia este politicos să vă descalțați atunci când intrați în casa cuiva. Dar poate fi greu de spus dacă ar trebui să le scoateți în multe alte locuri, cum ar fi templele, sanctuarele și restaurantele. Din fericire, există câteva indicii pe care trebuie să le căutați, cum ar fi atunci când papucii de casă sunt plasați în jurul intrării, este un indiciu clar că oaspeții sunt invitați să se descalțe și să se încalțe cu papucii. De asemenea, dacă podeaua este ridicată la intrare, înseamnă că trebuie să vă descălțați la intrare înainte de a intra în casă și de a păși pe suprafața ridicată.
Credit foto principal: Flickr – Yiannis Theologos Michellis