12 lucruri care nu trebuie ratate în Cracovia

În vizită la Cracovia: care sunt cele mai bune lucruri de făcut și de văzut în capitala culturală poloneză? Să aruncăm o privire mai atentă la cele 12 obiective obligatorii!

Cracovia este al doilea oraș ca mărime din Polonia și fosta sa capitală. Datorită istoriei sale bogate, Cracovia are un patrimoniu istoric, cultural și arhitectural excepțional. Centrul istoric al Cracoviei este chiar inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Vizitarea Cracoviei vă va permite să faceți un salt în istoria Europei Centrale și în tradițiile milenare ale Poloniei. Pe lângă monumentele și clădirile istorice, Cracovia oferă fresce istorice, o tradiție culinară excepțională și o atmosferă festivă plăcută.

Dacă te întrebi ce să faci în Cracovia în timpul șederii tale, iată răspunsul cu cele 12 lucruri de făcut în Cracovia!

1. Fostul lagăr de la Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau Nu departe de orașul Cracovia se află fostul lagăr de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. O vizită în acest loc îngrozitor, emoționant și sumbru vă va da o idee despre tragedia îngrozitoare pe care a suferit-o Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, despre ororile suferite de evrei și de alte minorități sub regimul nazist.

Memorialul și muzeul se află la o oră de mers cu mașina de centrul orașului. Există numeroase tururi la acest sit memorial.

2. Castelul Wawel

Castelul Wawel din Cracovia

Credit foto: Flickr – smif

Situat pe dealul cu același nume, Castelul Wawel domină orașul vechi și râul Vistula. Este un complex magnific de clădiri, fortificații și biserici diferite, un amestec de mai multe stiluri: gotic, renascentist, romanic și chiar rococo! Castelul a fost cândva casa regilor și reginelor Poloniei, iar o vizită la castel vă va oferi o perspectivă asupra trecutului de glorie al Cracoviei.

La poalele castelului, pe malul Vistulei, puteți admira și legendarul dragon Wawel, sau cel puțin statuia sa, care chiar scuipă foc: o atracție uimitoare de vizitat în Cracovia.

3. Cartierul evreiesc din Kazimierz

Cartierul evreiesc din Cracovia

Credit foto: Flickr – Jan Kraus

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, o treime din populația Cracoviei era evreiască. La acea vreme, Kazimierz era cartierul evreiesc al orașului, situat la sud de orașul vechi. În prezent, se depun multe eforturi pentru a păstra moștenirea evreiască a acestui cartier. Astfel, multe clădiri istorice și sinagogi pot fi văzute în timpul vizitei dumneavoastră.

În ciuda dezastrelor din trecut, zona este acum foarte vie și dinamică, cu restaurante tipice și fermecătoare, artă stradală și galerii de artă. Comunitatea locală încearcă să revitalizeze Kazimierz, și funcționează! Așadar, este un loc unic și un must-see dacă doriți să vizitați Cracovia. Pentru o gustare rapidă în zonă, mergeți în Plac Nowy, în jurul Okrąglak (Rotunda), pentru o Zapiekanka, o specialitate locală. Este vorba de o jumătate de baghetă tăiată pe toată lungimea, cu unt sau ulei de măsline deasupra. Deasupra poți alege ce să pui: ciuperci, roșii, șuncă, pui, ceapă… Totul este presărat cu brânză și copt la cuptor.

4. Movila lui Kościuszko

Movila Kościuszko a fost ridicat de către locuitorii din Cracovia în 1823 pentru a-l onora pe eroul național Tadeusz Kościuszko. Acest monument a fost inspirat de alte movile preistorice care domină orașul: movilele Krak și Wanda, care pot fi de asemenea vizitate în Cracovia. În vârf, vizitatorii se pot bucura de o priveliște magnifică a orașului. În zilele însorite, este posibil să se vadă chiar și Munții Tatra la sud!

Pentru a lua o gură de aer proaspăt în Cracovia, vă puteți îndrepta și spre Kopiec Krakusa, al cărui traseu este detaliat în acest articol. Puteți ajunge acolo pe jos, după ce traversați podul Kladka Bernatka sau cu tramvaiele 3 și 24 până la stația “Powstańców Wielkopolskich”.

5. Piața din orașul vechi

Piața pieței În inima Orașului Vechi din Cracovia, un centru istoric cu adevărat pitoresc, veți găsi frumosul și uriașul Piața pieței cunoscut și sub numele de Le Rynek! Este împărțită în două de Sala de pânză, care găzduiește și un muzeu de artă populară.

Pe partea de est, puteți admira fabuloasa Bazilica Sfânta Maria ale cărei două turle se înalță spre cer. Un amestec de baroc, gotic și artă nouă, Bazilica este unul dintre cele mai emblematice și somptuoase monumente din orașul istoric!

Pe partea cealaltă, puteți contempla Turnul Primăriei, o altă clădire magnifică din orașul vechi. Piața Pieței este un punct de plecare excelent pentru vizitarea Cracoviei.

6. Minele de sare Wieliczka

Ar fi păcat să vizitați Cracovia fără să explorați minele de sare Wieliczka! Deschise încă din Evul Mediu, aceste mine sunt unul dintre numeroasele situri poloneze clasificate ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Turul include scări subterane, camere de cristal, minunate monumente de sare și lacuri fabuloase în adâncuri. O vizită la minele de sare de la Wieliczka este o adevărată călătorie în centrul pământului, care durează mai bine de două ore!

7. Parcul Planty

Planty krakowskie

Credit foto: Flickr – Xavi

În jurul Orașului Vechi, se află Parcul Planty este absolut sublimă. Dacă vizitați Cracovia, vă invităm să vă plimbați prin ea și să vă bucurați de o plimbare încântătoare prin orașul istoric. De asemenea, vă puteți relaxa pe una dintre numeroasele bănci și puteți urmări viața locală agitată!

8. Catedrala Wawel

Catedrala Wawel

Cunoscută și sub numele de Catedrala Bazilică Sfântul Stanislau și Wenceslas din CracoviaAcest monument a fost distrus și reconstruit de trei ori. Este unul dintre cele mai importante monumente istorice poloneze. La fel ca și centrul istoric al Cracoviei, catedrala se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1978. Catedrala este un sanctuar național în care sunt înmormântați mulți regi, regine și poeți polonezi. Când vizitați Castelul Wawel, puteți vizita catedrala în mod independent prin rezervarea biletului online.

9. Fabrica lui Oskar Schindler

În afară de apariția sa în filmul “Lista lui Schindler”, fabrica lui Oskar Schindler este unul dintre cele mai populare locuri din Cracovia. O vizită la acest loc de vizitat vă va permite să descoperiți cum acest industriaș nazist a salvat viețile a 1.200 de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Holocaustul. Expoziția permanentă “Cracovia sub ocupația nazistă, 1939-1945” vă va cufunda în istoria Cracoviei și a ghetoului evreiesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este posibil să se ia o tur ghidat al fabricii Oskar Schindler.

10. The Barbican

Construită în secolul al XV-lea pentru a proteja orașul de amenințarea otomană, această fortăreață este un obiectiv de neratat în Cracovia! O adevărată minune de arhitectură militară medievală, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din lume. barbicani cel mai bine conservat din Europa.

11. Sinagoga Veche (Stara Boznica)

Stara Boznica krakow

Credit foto: Flickr – Fred Romero

The Sinagoga Veche este una dintre cele mai vechi sinagogi din Polonia. Interiorul său poate părea dezamăgitor, având în vedere că a fost jefuit de naziști, distrus și reformat de mai multe ori, dar acest lucru nu scade din valoarea istorică a locului. Puteți afla mai multe despre istoria evreilor din Cracovia prin intermediul elementelor liturgice și al documentelor vechi pe care le găzduiește.

12. Alte locuri de văzut în Cracovia și în împrejurimi

Tyniec Dacă încă vă întrebați ce să faceți în Cracovia, iată mai multe atracții de vizitat și activități de care să vă bucurați în oraș și în împrejurimi:

  • Cină în restaurantul pitoresc și tradițional, Pod Wawelem cu o atmosferă și mâncare tipic poloneză!
  • Descoperiți Poarta Sfântul, la nord de orașul vechi, este o rămășiță a fortificațiilor care înconjurau Cracovia.
  • Bucurându-se de viață de-a lungul Vistula. Malurile verzi ale râului sunt foarte animate vara și găzduiesc evenimente muzicale și festive.
  • Admirați sublima Biserică Sfântul Iosif, la sud de Cartierul Evreiesc, una dintre cele mai frumoase clădiri neogotice din Polonia.
  • Nu departe de Cracovia se află Parcul Național Ojcow unul dintre cele mai frumoase din țară, cu stânci, râpe, păduri dense și multe peșteri mici – o introducere excelentă în natura și peisajul polonez!
  • Vizitați satul istoric polonez Tyniec și mănăstirea sa, situată la aproximativ 15 km de centrul orașului Cracovia.
  • Vizitați Zakopane, la aproximativ două ore de mers cu mașina de Cracovia, este capitala sporturilor de iarnă din Polonia!

Lasă un comentariu

TravelMax.ro