12 festivaluri unice în Islanda la care să participi (lună de lună!)

 

Căutați câteva festivaluri distractive în Islanda? Islanda poate apărea uneori ca o țară somnoroasă de sus până jos. Între o populație mică, o locație îndepărtată și o atmosferă foarte rustică și folclorică, nu pare a fi genul de loc cu o listă colorată de festivaluri de succes – dar ați fi surprins. Islanda este bogată în talente muzicale, culinare și artistice, mare parte dintre acestea fiind impregnate de tradiții străvechi, tradiții și povești.

Acesta este un loc în care fiecare festival islandez vă va face să tânjiți să rămâneți doar un pic mai mult și să vă scufundați pe deplin într-un timp contemporan născut din omagierea trecutului. Dacă această listă a celor mai populare festivaluri din Islanda nu vă face să căutați bilete de avion, atunci nimic altceva nu o va face!


Cele mai bune festivaluri din Islanda! (lună de lună)


1. Festivalul Zilele Muzicii Întunecate (de la sfârșitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie)

Atunci când ziua devine atât de întunecată cum este în Islanda, mulți dintre noi ar avea nevoie de ceva care să ne ridice puțin moralul. Numele acestui festival islandez spune totul; Festivalul Zilelor Muzicale Întunecate (Dark Music Days Festival) este un festival de cinci zile sau cam așa ceva care se întinde din ultimele zile ale lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, având loc în cele mai întunecate zile ale anului în Islanda.

Festivalul islandez de lungă durată, aflat acum în al treilea deceniu, este o platformă culturală cheie pentru artiștii naționali care abia au apărut pe scena muzicală, a căror muzică folosește diferite combinații de tehnici de sunet pentru a crea un sunet unic și contemporan, rămânând în același timp distinct islandez. De asemenea, sunt bineveniți și unii artiști internaționali.

Deoarece sunt atât de mulți artiști pe parcursul mai multor zile, puteți fie să cumpărați bilete la spectacole individuale (acest lucru este minunat dacă sunt doar câteva spectacole care vă interesează în mod deosebit), fie abonamente la festival care vă permit să intrați la fiecare spectacol de pe listă (verificați site-ul web în noiembrie sau decembrie pentru abonamente timpurii).

Locație: Sala de concerte Harpa, Reykjavík


2. Festivalul luminilor de iarnă (6 – 9 februarie)

Credit de imagine: Ragnar Th./Visit Reykjavík

Festivalul Zilele Muzicii Întunecate nu este singura adunare care se învârte în jurul situației (sau a lipsei) de lumină naturală a iernilor din Islanda. Festivalul Luminilor de Iarnă, care are loc în prima săptămână a lunii februarie a fiecărui an, a fost conceput pentru a sărbători creșterea treptată a luminii de zi (și, prin urmare, a zilelor mai lungi) care începe după multe luni de întuneric. Printre caracteristicile acestui important festival se numără instalații luminoase, spectacole culturale și activități în aer liber (așa că îmbrăcați-vă călduros, pentru că este încă frig!).

 
Credit de imagine: Ragnar Th./Visit Reykjavík

Toate evenimentele sunt gratuite, cu excepția alergării Northern Lights Run, dar acesta este unul dintre cele mai bune evenimente incluse în festival, așa că nu lăsați ca prețul biletului să vă descurajeze să participați. Este vorba de o plimbare de patru până la cinci km sau de alergări prin oraș, în timp ce străzile sunt inundate de lumini colorate și proiecții pe clădiri. Tu, ca participant, vei fi, de asemenea, împodobit cu merch-uri iluminate pe care să le porți sau să le folosești în timpul evenimentului!

Locație: Str: Reykjavík


3. DesignMarch (sfârșitul lunii martie)

Inovația este numele jocului pentru festivalul DesignMarch din Islanda. Desfășurat în ultima jumătate a lunii martie a fiecărui an, DesignMarch este o vitrină pentru designul creativ și inventiv într-o gamă largă de categorii, cum ar fi moda, arhitectura și designul de produs (cum ar fi mobilierul!).

În timp ce există peste o sută de exponate, standuri și instalații de la artiști de pretutindeni, există, de asemenea, o listă de DesignTalks (gândiți-vă la stilul TEDTalks) susținute de profesioniști experimentați din industrie și de cei care au lucrat în comunitățile de design timp de zeci de ani, oferind o perspectivă fascinantă asupra designului contemporan în raport cu progresul cultural și economic.

Aceasta este o șansă excelentă de a vedea unele dintre aspectele mai moderniste ale culturii islandeze care sunt mai puțin “în centrul atenției” în ceea ce privește percepția globală a Islandei. S-ar putea să veniți pentru fiordurile și peisajele naturale deosebite, dar există toate acestea și multe altele de văzut atunci când vizitați Reykjavík!

Locație: Reykjavík


4. Sumardagurinn fyrsti // Prima zi a Festivalului de vară (sfârșitul lunii aprilie)

 
Credit de imagine: Ragnar Th./Visit Reykjavík

Vremea din Islanda pare să fie un motiv principal pentru multe dintre festivalurile lor, fie că este vorba de ceva care să te facă să nu te mai gândești la întunericul inevitabil din timpul zilei sau de celebrarea sosirii luminii soarelui în timpul orelor normale. Sumardagurinn fyrsti nu face excepție. Este un festival islandez care sărbătorește începutul verii în Islanda.

Festivalul este sărbătorit anual în prima joi după 18 aprilie. Conform calendarului nordic vechi, aceasta datează dintr-o perioadă în care anul era împărțit în doar două anotimpuri – iarna și vara (în caz că vă întrebați de ce “prima zi de vară” este sărbătorită atât de devreme).

Această ocazie este sărbătorită la nivel național, deși cea mai mare concentrație de evenimente va avea loc în capitală. Așteptați-vă la parade stradale, spectacole muzicale și chiar evenimente sportive care vor avea loc în Reykjavík și în alte orașe mari din țară.

Locație: peste tot în Islanda, dar în mare parte în Reykjavík


5. Saga Fest (sfârșitul lunii mai)

Acesta este unul dintre cele mai unice festivaluri din Islanda. Având loc în Selfoss, la o oră distanță de Reykjavík, Saga Fest este dedicat conectării oamenilor cu pământul lor și unirii comunităților. Un lucru pe care se pune foarte mult accentul este lipsa ierarhiilor; participanții, organizatorii, artiștii și interpreții sunt pe picior de egalitate pentru a face ca festivalul să aibă loc și adesea lucrează împreună pentru a da viață festivalului.

Acesta este un festival care se concentrează pe sustenabilitate, comunitate și ecologie. Evenimentele includ petreceri de dans în interiorul domurilor geodezice, expoziții de artă interactive, jam sessions improvizate (participanții sunt încurajați să își aducă propriul instrument), ateliere de lucru, povestiri la microfon deschis și focuri de tabără uriașe pentru comunitate.

Locație: Selfoss (1 oră la sud-est de Reykjavík)


6. Festivalul Vikingilor (mijlocul lunii iunie)

Există o tonă de festivaluri în Islanda în luna iunie (inclusiv o cursă de culoare, Ziua Marinarului & Festivalul Mării și un festival de artă uriaș în Reykjavík), așa că a fost greu să se stabilească doar unul. Dar nu puteam să ratăm ocazia de a discuta despre Festivalul Vikingilor. Acest festival este cam ceea ce sună: o celebrare a culturii vikinge care vă va duce înapoi în timp cu o mie de ani.

În timp ce există toate suspecții obișnuiți, cum ar fi demonstrații de nave, mâncare, artizanat și povestiri, cea mai populară caracteristică a festivalului sunt scenele de luptă reconstituite de actori. În calitate de participant la festival, puteți învăța să aruncați topoare și sulițe, și există chiar și simulări de bătălii recreate pentru copii, care pot participa și ei (cele “obișnuite” tind să fie destul de înfricoșătoare și realiste).

Locație: Str: Hafnarfjörður, Islanda


7. Festivalul folcloric de la Siglufjörður (începutul lunii iulie)

Nu am acoperit multe festivaluri de muzică pe această listă de festivaluri populare din Islanda, dar iată încă unul care merită menționat. Festivalul de muzică populară din Siglufjörður a crescut din 1999 și a devenit o afacere de cinci zile, dar nu a depășit micul oraș de numai 1200 de locuitori (Siglufjörður) în care are loc. Orașul modest este cel mai nordic loc loc locuit din Islanda, așa că nu este cel mai ușor de accesat, dar vă promitem că nu veți fi dezamăgiți. Acest festival de muzică se concentrează pe muzica tradițională islandeză și scandinavă și pe dansurile populare.

Există ateliere de meșteșuguri și sesiuni de povestiri folclorice. Puteți lua chiar și un curs de dans popular tradițional! Fundalul din Siglufjörður oferă, de asemenea, unele dintre cele mai frumoase priveliști din țară, cu fiorduri și munți care înconjoară zona, așa că nu există un loc mai bun pentru a vă cufunda în cultura muzicală islandeză.

Locație: Siglufjörður


8. Fiskidagurinn mikli (mijlocul lunii august)

Când a fost inițiată prima dată, Ziua Marelui Pește a durat doar o singură zi, dar popularitatea de-a lungul anilor a făcut ca aceasta să înflorească, iar acum festivalul este un festival de mai multe zile care începe miercuri seara și se încheie duminică seara. Principala atracție a festivalului este vastul bufet de fructe de mare, cu o lungime de opt metri, care servește eglefin, cod, somon și tot ce este mai proaspăt din pește și fructe de mare din zonă. Încercați plokkfiskur, o tocană de pește, pentru un gust autentic din Islanda.

Există mai mult decât mâncare; în timpul festivalului sunt disponibile și croaziere prin fiorduri, teatru de stradă, echitație și multe altele. Poate cel mai bun dintre toate este activitatea prolifică a balenelor din zonă, ceea ce face ca observarea balenelor să fie destul de comună, dar nu mai puțin antrenantă. Dacă aveți timp să vă urcați într-un tur de observare a balenelor, probabil că veți merge la culcare în acea seară cu niște amintiri fantastice ale zilei.

Locație: Str: Dalvík


9. Réttir: adunarea anuală a oilor (pe tot parcursul lunii septembrie)

Oile din Insulele Feroe

Dacă doriți cu adevărat să vă simțiți ca un localnic, mergeți în septembrie în zonele rurale din Islanda pentru Rettir. În fiecare an, în această lună, fermierii își vor lua câteva zile sau săptămâni pentru a călători în munți și văi (de obicei călare) și pentru a aduna oile pe care le-au lăsat să pască liber pe parcursul lunilor de vară. Acest lucru necesită o anumită îndemânare pe cal, dar există multe modalități de a ajuta, chiar dacă nu știți să călăriți.

Deși acest lucru nu este neapărat un festival, se întâmplă într-un volum atât de mare în toate comunitățile agricole și tot mai mulți turiști și călători sunt recrutați de bunăvoie pentru a ajuta la adunarea oilor. Această colaborare îi conferă o senzație distinctă de adunare – mai ales dacă luăm în considerare și Rétaball, o sărbătoare după ce se reușește aducerea cu succes a turmelor. Are loc o masă de casă, cântece și dansuri tradiționale și se bea Brennivín, un tip de rachiu islandez.

Locație: în toată Islanda rurală


10. Festivalul Internațional de Film de la Reykjavík (sfârșitul lunii septembrie)

Ați auzit, fără îndoială, de Premiile Academiei din SUA – ei bine, Festivalul Internațional de Film de la Reykjavík este echivalentul islandez. Unul dintre cele mai mari și mai diverse evenimente din punct de vedere cultural din țară, acesta este un eveniment administrat în întregime de voluntari și se întinde pe parcursul a 11 zile. Puteți, desigur, să veniți să vizionați noile lansări de filme independente, dar există și discuții în cadrul unor mese rotunde, expoziții și chiar proiecții de filme în locații ciudate – cum ar fi în casele regizorilor (cât de tare ar fi asta?).

Pentru trecerea la fiecare proiecție de film, costă aproximativ 15.000 ISK. Selecția de filme se concentrează pe regizori și scenariști emergenți din peste 40 de țări, toți luptând pentru Puffinul de Aur (în esență, Oscarul Islandei).

Locație: Reykjavík


Aprinderea Turnului Păcii Imagine (9 octombrie)

 
Credit de imagine: Ragnar Th./Visit Reykjavík

Proiectat de artista de renume mondial Yoko Ono, Turnul Păcii Imagine este o instalație de artă luminoasă care comemorează viața lui John Lennon. Asemănându-se cu o fântână, mai multe fascicule de lumină se combină pentru a forma un far care urcă dincolo de vedere până în nori. Vremea nesfârșit de variată face ca în fiecare an când baliza este aprinsă, aceasta să arate ușor diferit. La baza balizei, care seamănă cu o fântână, se află textul “Imagine peace” tradus în două duzini de limbi.

Yoko Ono a ales Islanda ca locație a operei de artă datorită pașniciei sale (nu are forțe militare de care să se vorbească și a fost clasată consecutiv, timp de aproape un deceniu, ca fiind cea mai pașnică țară din lume). Deși este un eveniment simplu care s-a încheiat foarte repede, mesajul său este atemporal, iar Ono speră să creeze un efect de undă prin intermediul demonstrației care să rămână în minte și să încurajeze toți spectatorii să fie avocați ai păcii în anii următori.

Locație: Insula Viðey, la nord de Reykjavík


Islanda Noir (mijlocul lunii noiembrie)

Deși acesta este un festival destul de nou (a început abia în 2013), s-a dovedit deja a fi destul de popular, pe măsură ce genul cult al crimei adevărate crește și devine mai răspândit. Acesta este un eveniment destul de scurt, care durează doar două zile, dar a crescut de la o singură zi, așa că ar putea deveni mai lung pe măsură ce trec anii, în special având în vedere cât de mulți oameni sunt interesați de crime adevărate și de ficțiunea criminală.

Festivalul include discuții în cadrul unor mese rotunde, lecturi dramatice de ficțiune și cea mai bună parte: Crime Disco în seara de sâmbătă a festivalului.

Locație: Str: Reykjavík


Baia Yule Lads (decembrie)

Acesta este un caz ciudat, dar aveți răbdare cu noi. Yule Lads sunt cei 13 fii ai lui Gryla și Leppaludi, troli care trăiesc în regiunea Myvatn. În fiecare an, fiii fac o baie în băile naturale din Myvatn (asemănătoare cu Laguna Albastră pentru care Islanda este renumită). Oaspeții îi pot însoți pe “troli” (actori îmbrăcați din cap până în picioare în costume) în izvoare, deși mulți dintre frați sunt morocănoși din cauza aversiunii lor față de apă!

Acesta este cu siguranță un festival puțin caraghios, dar este o distracție bună și o tradiție de lungă durată în Islanda. În plus, o baie fierbinte este obligat să se simtă pur și simplu ceresc atunci când vremea de afară este atât de rece!

Locație: Myvatn


Planificați-vă călătoria în Islanda


Islanda Camper Van Camper Van Ring Road Sfaturi

Rezervați o rulotă!

O rulotă este cel mai bun mod de a vă deplasa în Islanda cu un buget redus. Deși o rulotă este puțin mai scumpă decât o mașină, puteți dormi și găti în ea! Nu trebuie să căutați hoteluri sau să vă ocupați de restaurantele scumpe din Islanda. În plus, dormiți în natură și puteți folosi în continuare un încălzitor dacă doriți! Dacă vrei să călătorești cu o dubă Happy Campers, așa cum am făcut noi (și ar trebui; sunt cele mai bune!), citește recenzia noastră completă. Puteți rezerva cu ușurință folosind acest link, dar asigurați-vă că rezervați cu mult timp înainte în timpul sezonului înalt.


Rezervați un tur

Uneori este plăcut să nu trebuiască să faci toată planificarea călătoriei și să lași pe altcineva să o facă.


condus în islanda

Lucruri de făcut în Islanda

Sunt atât de multe lucruri de făcut în Islanda încât aș putea scrie o carte despre asta. Din păcate, nu am acest timp, așa că vă arăt aici lista supremă de lucruri de făcut în Islanda. Unele lucruri care sunt o necesitate sunt să mergeți la o piscină din Islanda, să vă înmuiați într-un izvor termal natural, să stați sub o cascadă și să vedeți aurora boreală.


Ce trebuie să împachetezi în Islanda

Echipament fotografic pentru Islanda

Un aparat de fotografiat de înaltă calitate este un element de ambalare important pentru Islanda, dacă doriți să obțineți niște fotografii excelente în timpul vacanței dvs. Noi călătorim cu teleobiectivul nostru de 200 mm. Dronele au luat oarecum cu asalt Islanda și pot, de asemenea, să capteze imagini fantastice. Noi am avut DJI Mavic al nostru în Islanda, dar asigurați-vă că vă folosiți drona în mod responsabil, deoarece mulți localnici sunt din ce în ce mai enervați de vederea lor.

Orice ai face, nu uita un trepied pentru Islanda – mai ales dacă plănuiești să fotografiezi aurora boreală, vei avea nevoie de unul pentru expunerile lungi.


Laptop Tep Wireless Islanda

Este Islanda scumpă?

Islanda este mega scumpă. Una dintre cele mai scumpe țări din întreaga lume, de fapt. Asigurați-vă că vă planificați în consecință și în conformitate cu bugetul dumneavoastră. Este cu siguranță posibil să faceți Islanda cu un buget mai mic de 100 $ dacă faceți camping, dacă vă gătiți toate mesele de bază, călătoriți cu transportul public sau dacă obțineți o afacere bună pe o închiriere. Vestea bună este că natura este gratuită și veți putea vedea frumusețea Islandei fără să plătiți pentru ea. Așa că da – este complet fezabil să ai o vacanță în Islanda la prețuri accesibile.

Dacă plănuiți să beți, asigurați-vă că luați alcool duty-free înainte de a părăsi aeroportul. O halbă de bere vă poate costa cu ușurință între 15 și 20 de dolari!


Lasă un comentariu