11 tradiții de Crăciun din întreaga lume

Cu Crăciunul la tot pasul, este bine să vă puneți mintea la contribuție. Din Mexic până în Islanda, descoperiți diferitele tradiții de Crăciun din întreaga lume.

S-au dus zilele buștenilor înghețați, ale pomilor de Crăciun împodobiți, ale mirosului de scorțișoară, ale luminițelor și ale scenei nașterilor. În țările vecine, tradițiile de Crăciun sunt uneori foarte diferite! Dacă unele dintre obiceiurile noastre sunt identice, veți vedea că există mii de ritualuri și mituri în jurul Crăciunului. Unele dintre ele te fac să zâmbești, altele te fac să te întrebi sau chiar să te fascinezi. Iată lista noastră de unsprezece tradiții de Crăciun din întreaga lume.

1. Marea Britanie: biscuiți, budincă și Moș Crăciun secret

Budincă, Crăciun, Anglia

Credit foto: Shutterstock / Anna_Pustynnikova

Prietenii noștri englezi sunt bine cunoscuți pentru originalitatea lor debordantă. Crăciunul nu face excepție. Pe tot parcursul lunii decembrie, ei fac schimb de cărți cadou, însoțite de dulciuri strălucitoare: biscuiți. În mod tradițional, ei le sparg la masă pentru a descoperi micile cadouri din interior. Apropo de mese, vedeta festivităților din Marea Britanie? Budincă de Crăciun! O prăjitură care se prepară cu săptămâni înainte de a fi consumată și care conține tot felul de alimente cu combinații uneori surprinzătoare.

O altă tradiție britanică: Secret Santa. Această celebră tragere la sorți între prieteni, colegi sau familii, în care fiecare desenează numele unei persoane. Aceștia devin apoi Moșul lor secret. O misiune luată foarte în serios!

2. Venezuela: Rulouri și Micul Isus

În orașul venezuelean Caracas, slujba de dimineață este ca orice altă slujbă, cu o singură excepție… Pentru a ajunge la Misa de Aguinaldo trebuie să te încalți în role! “Las patinas” sunt printre cele mai distractive tradiții de Crăciun din întreaga lume! În anii 1950, după slujbă, familiile se adunau și copiii își aduceau darurile, inclusiv rolele. Deci, de ce să nu o facem două în una?

În Venezuela, vedeta copiilor nu este bărbosul îmbrăcat în roșu, ci micul Iisus însuși. El este cel care vine să aducă cadourile.

3. Grecia: Cântece pentru copii și Sărbătoarea morților

Specialități de Crăciun în Grecia

Credit foto: Shutterstock / photo stella

La primele ore ale zilei de 24 decembrie, copiii din Grecia merg din casă în casă cântând Calanda: cântece care spun povestea Crăciunului. În schimb, aceștia primesc dulciuri tipic grecești (kourabiedes și melomakarona). Seara, familiile merg la slujbă și savurează împreună o altă prăjitură tradițională cu nuci: Christopsomo.

Pe data de 25 decembrie, cei decedați sunt omagiați. Grecii merg la cimitir. Și abia în ziua de 1 ianuarie își deschid darurile, aduse de Sfântul Vasile, un cerșetor erudit.

4. Columbia: orașe în flăcări

Lumânări, Crăciun, columbia

Credit foto: Shutterstock / oscarhdez

În Columbia, Crăciunul înseamnă mai mult decât simple decorațiuni luminoase. Aici veți fi martorii uneia dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun din lume: ziua lumânărilor mici. Ziua de 8 decembrie marchează începutul sezonului festiv și în această zi, toți locuitorii plasează lumânări și felinare în fața caselor lor. Acest lucru nu numai că o onorează pe Fecioara Maria, dar conferă orașelor un farmec de basm.

De-a lungul anilor, columbienii au decis să aprindă lumânări în parcuri, pe trotuare și pe verande. În timp ce vă plimbați pe străzile strălucitoare, muzica tradițională vă însoțește pașii. Note care fac ca această plimbare prin ceea ce pare a fi un câmp înstelat să fie și mai îmbietoare.

5. Italia: o vrăjitoare ca o stea

Befana, vrăjitoare, Crăciun, Italia

Credit foto: Shutterstock / DARRAY

Această țară foarte religioasă nu se zgârcește la tradiția bradului de Crăciun și a pătuțului creștin. De fapt, Napoli este considerat leagănul acestei tradiții și puteți admira cele mai frumoase scene ale nașterilor din lume.

Cu toate acestea, în sudul Italiei, nu există Moș Crăciun sau copilul Iisus care să aducă cadouri. Pe 6 ianuarie, Befana se ocupă de distribuirea cadourilor pentru copiii cuminți. În timp ce cei mai puțin buni primesc cărbune. Befana este specială: este o vrăjitoare care merge din horn în horn pe mătura ei zburătoare.

Dacă deliciile gastronomiei italiene nu mai au nevoie de nicio prezentare, desertul lor de Crăciun nu face excepție: Panettone!

6. Mexic: ridichi și pișcoturi

Pinata, luminițe, ghirlande, Crăciun, Mexic

Credit foto: Shutterstock / Aberu.Go

Iată două dintre cele mai inedite tradiții de Crăciun din întreaga lume! În timpul Crăciunului în Mexic, oamenii umblă din casă în casă, căutând un loc în care să-l nască pe Iisus al lor. Uneori sunt invitați să intre în case și să spargă o piñata plină cu nuci, portocale și bomboane de ciocolată. Frumoasă naștere, nu-i așa?

Pentru copiii mexicani, însă, este necesar să aștepte până la 6 ianuarie și sosirea celor trei magi pentru a deschide cadourile. Între timp, pe 23 decembrie, mexicanii organizează un concurs improbabil! Cel pentru cea mai frumoasă sculptură de ridiche. Aceste opere de artă ajung în case ca decorațiuni de Crăciun!

7. Germania: doi prieteni în dezacord

Crăciunul în Germania, 8 decembrie, paradă

Credit foto: Shutterstock / FooTToo

Pe tot parcursul lunii decembrie, coronițele de Advent luminează casele germane. Pe 6 decembrie, la fel ca în multe țări din lista noastră de tradiții de Crăciun din întreaga lume, copiii cuminți își primesc cadourile de la Sfântul Nicolae, care merge din casă în casă călare pe un măgăruș.

La fel ca fratele său, Moș Crăciun, se întâlnește cu copiii, împarte dulciuri și… mustră copiii indisciplinați! Cu toate acestea, prietenul său, părintele Fouettard, este cel care face treaba. Acesta din urmă, un călugăr îmbrăcat în haine întunecate, cu o față demonică și un baston, îl urmărește în timpul nopții fermecate și îi terorizează pe băieții răi.

8. Rusia: Domnul Gel și doamna Babușka

Părintele Gel, Moscova, Rusia

Credit foto: Shutterstock / Akimov Igor

Aici, Crăciunul este sărbătorit pe 6 ianuarie. Rusia folosește Crăciunul ortodox în calendarul gregorian. Dar copiii ruși își primesc cadourile în ajunul Anului Nou, pe 31 decembrie. Părintele Frost, vărul șoferului nostru de sanie cu reni zburători, și bunica Babușka sunt cei care călătoresc pe un teritoriu vast pentru a distribui cadourile. Prin urmare, se obișnuiește ca Anul Nou să fie petrecut în familie.

9. Filipine: un cer în flăcări

Filipine este un arhipelag creștin rar întâlnit în Asia, iar Crăciunul este foarte important pentru ei. Cu nouă zile înainte, în fiecare dimineață, filipinezii sărbătoresc slujba cocoșului. În fața fiecărei case, la căderea nopții, se aprind și felinare care simbolizează Steaua de la Betleem.

Cu toate acestea, cea mai magică tradiție are loc în San Fernando. În sâmbăta dinaintea Crăciunului, mii de lampioane se aprind și umplu Capitala Crăciunului. Străzile sunt pline de o adevărată paradă de lumini uriașe. Creațiile se întrec în frumusețe și ingeniozitate, cu becuri care clipesc în toate direcțiile. Este suficient pentru a vă pune literalmente stele în ochi!

10. Islanda: vizita trolilor răutăcioși

Yule Lads, Islanda

Credit foto: Flickr – catvgale

Crăciunul în Islanda înseamnă o vizită din partea Yule Lads, treisprezece troli veseli și plini de răutate. Această gașcă veselă de troli răutăcioși cutreieră străzile cu treisprezece zile înainte și după Crăciun. Aceștia îi vizitează pe copiii care și-au uitat șosetele sau pantofii în fața ușii. Micii troli răutăcioși le dau apoi un cadou dacă au fost cuminți sau un cartof stricat dacă nu au fost cuminți.

Și asta nu e tot, fiecare dintre cei treisprezece tovarăși are un rol bine definit odată ce ajunge în case: fură oale și tigăi, golește frigiderul, bate la uși, fură lumânări etc. O adevărată gălăgie și o bună doză de glume.

11. Japonia: o găleată la KFC

Crăciun în Japonia, restaurant de pui

Credit foto: Shutterstock / Quality Stock Arts

Este Crăciunul în Japonia și vedeți o mulțime de familii care vin la KFC pentru cină? Nu e de mirare! Iată lista noastră numărul unu cu cele mai deconcertante tradiții de Crăciun din întreaga lume! Cea mai nebună? Lanțul Kentucky Fried Chicken face comenzi cu luni de zile înainte și are cozi interminabile în ziua de Crăciun!

La desert, tradiția japoneză este de a mânca un tort de burete acoperit cu cremă și căpșuni. O prăjitură în stil american, în culorile Japoniei, în amintirea perioadei în care americanii i-au ajutat pe japonezi să-și reconstruiască țara și au adus câteva produse de patiserie tradiționale locuitorilor.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro