11 lucruri pe care trebuie să le faci în Kea – Grecia

Vă îndreptați spre Cicladele grecești și, în special, spre insula Kea? Iată care sunt cele mai bune 8 lucruri de făcut în Kea, de la vizite turistice la înot

Insula Kea este cea mai apropiată de capitala Atena. Cu o suprafață de puțin peste 130 km², este muntoasă și uscată în timpul verii. Spre deosebire de majoritatea celorlalte insule Cicladice, aici nu veți găsi case albe tipice. Casele sunt cubice și sunt construite din piatră locală.

Cu locurile sale sălbatice, munții și plajele sale frumoase, este un loc frumos pentru a petrece o vacanță plăcută. Cu atât mai mult cu cât adresa este liniștită și nu este încă foarte cunoscută…

1. Capitala insulei: Ioulida

ioulida grecia insula kea

Credit foto: Shutterstock / Milan Gonda

Satul Ioulida (numit și Chora sau Ioulis) nu trebuie ratat. Capitala Kea este un exemplu frumos de arhitectură cicladică. Acesta este situat pe versantul unui munte, în mijlocul dealurilor și al naturii luxuriante. Are case frumoase vopsite în alb și clădiri neoclasice. Scările întortocheate și străduțele înguste fac plimbări fermecătoare. Cafenelele și tavernele, în special cele din jurul primăriei, oferă o binemeritată pauză la umbră. Priveliștea asupra văilor înalte este admirabilă, cu plantațiile sale de stejari și migdali. Viile și grădinile de legume sunt, de asemenea, bine dezvoltate. Pentru a afla mai multe despre Ioulida, vizitați muzeul său arheologic. Site-ul prezintă exponate din siturile antice ale insulei. În timpul verii, este deschis de marți până duminică, între orele 8.30 și 15.30.

2. Leul din Kea

leul de kea în grecia

Credit foto: Shutterstock / Violeta Meleti

Leul din Kea este un leu sculptat în stâncă la 7e secol înainte de Hristos. Cu zâmbetul său frumos, animalul conservă capitala. El veghează asupra ei. Se descoperă după o plimbare ușoară de cincisprezece minute. Măgarii ajung uneori să urmeze aceeași cale. Căldura rămâne principala dificultate. Nu uitați să vă aduceți ceva pentru a vă acoperi și să vă hidratați.

Leul din Kea simbolizează faimosul leu care le-a determinat pe nimfe să părăsească insula. Cunoscută la acea vreme sub numele de Hydroussa, insula, cu copacii și umiditatea sa, a devenit un loc în stare de secetă. Insula și-a recăpătat rapid prosperitatea, iar leul a devenit simbolul fertilității.

3. Partea de nord a insulei Kea

vourkari bay kea island apus de soare

Credit foto: Shutterstock / Mouchoir Photography

Vourkari este un frumos sat de pescari situat într-un golf. Astăzi, bărcile pescarilor stau alături de marile veliere și iahturi de lux. După o plimbare pe străzile satului, răsfățați-vă. Restaurantele și tavernele vă invită să gustați produsele mării. Există multe galerii de artă mici. Există chiar și o mică plajă de nisip în dreapta satului.

Seara, apusul de soare face să strălucească situl arheologic și biserica din Ayia Irini, situată pe peninsula de vizavi. Puteți merge pe jos până la farul din Aglos Nikolaos și apoi până la Otzlas, punctul de plecare pentru multe drumeții.

4. Sudul insulei Kea: sate și situri arheologice

situl arheologic karthera insula kea

Credit foto: Shutterstock / Violeta Meleti

Diferența dintre nordul verde al insulei și sudul mult mai arid al insulei Kea este impresionantă. Din satul Kato Meria, situat în sud-estul insulei Kea, pornește un traseu de drumeție. Acesta duce la situl antic Karthea. Este nevoie de aproximativ 1,5 ore pentru a merge pe jos și 2 ore pentru a urca înapoi. La fața locului sunt vizibile temple și vestigii. Pentru pasionații de înot, există o plajă sălbatică.

Alte sate frumoase merită o vizită. Valea Pisses, pe coasta de est, are o plajă frumoasă. După aceea, luați prânzul pe malul mării într-unul dintre restaurantele din zonă.

Continuați călătoria spre Koundouros. Cu frumoasele sale case din piatră uscată, descoperiți tradițiile locale. Veți descoperi, de asemenea, frumoase mori restaurate și golfulețe frumoase. În apropiere, merită vizitat și satul drăguț Kambi.

5. Situl anticului Karthaia

templele kea ruine

Credit foto: Shutterstock / Violeta Meleti

Karthaia a fost cel mai important oraș din Kea în antichitate. Era fortificată și avea șase intrări. Turnurile protejau împrejurimile. Orașul a funcționat independent, cu propriile legi. Pentru a ajunge acolo, porniți din satul Ioulida dimineața devreme. Mergeți spre satul Chavouna. Chiar înainte de acest sat veți găsi direcția spre Karthaia. Vizitați situl, înainte de a face o baie pe plaja din Kaliskia.

6. Portul Kea: Korissia

kea port korissia

Credit foto: Shutterstock / Milan Gonda

Korissia este un port situat într-un golf colinar din vestul insulei. Este mărginită de case albe frumoase, cu acoperișuri de țiglă roșie. Aceste clădiri sunt tradiționale.

Statuia lui Kouros de pe strada 6e secol înainte de Hristos a fost localizat acolo. Acum se află la Muzeul Național de Arheologie.

7. Mănăstirea Panagia Kastriani

mănăstirea kastriani insula kea

Credit foto: Shutterstock / Georgios Alexandris

În nordul insulei, mănăstirea Panayia se află la 12 km de Ioulida. Legenda spune că ciobanii au văzut o lumină în vârful dealului Kastri în jurul anului 1700. Au săpat în locul exact al luminii pentru a găsi o icoană a Fecioarei Maria.

De atunci, a fost construită o biserică dedicată Mariei. Clădirea, în alb și albastru, are culorile Cicladei. Locul este liniștit și oferă o priveliște care îți taie respirația. Drumul de acces este puțin sinuos, dar ușor de parcurs.

8. Plajele din Kea

plajele din kea în grecia

Credit foto: Shutterstock / Christos Tsartsianidis

Vă veți putea alege locul de înot pe insula Kea. Dacă doriți să optați pentru un spațiu mai intim, îndreptați-vă spre plajele greu accesibile. Unele sunt accesibile pe șosea, altele doar pe jos. De neratat: plajele accesibile doar cu barca.

Înainte de a pleca, aveți grijă la vânt. În acest caz, evitați plajele din Otzias și Korissa. Ei nu sunt foarte protejați.

Iată care sunt cele mai frumoase plaje din Kea:

  • Piersicile și apele sale limpezi. Această plajă este foarte frumoasă și este încă înconjurată de copaci.
  • Otzias este o plajă de nisip mare, parțial dezvoltată. Are încă o latură sălbatică, cu migdalele și măslinii săi tipici. Este foarte popular la sfârșit de săptămână. Această plajă ar trebui evitată în caz de vânt, dar este totuși cea mai mare plajă de pe insulă.
  • Koundouros este cea mai bună plajă din Kea și oferă două zone. Unul dintre ele este gratuit, dar celălalt este dotat cu umbrele, șezlonguri și posibilitatea de a practica sporturi acvatice. Are un duș, loc de joacă, umbră… În caz de vânt, este adăpostit. Cu apele sale cristaline de mică adâncime, este ușor de înțeles de ce este atât de populară… Puțin mai departe, de-a lungul coastei, veți descoperi plaja Kampi, cu vegetația sa, sau Liparo, o plajă destul de izolată.
  • Glaliskari este înconjurat de eucalipt și de pini. Este situat între Korissia și Vourkari. Nisip fin și baruri la modă, totul este acolo pentru a petrece o zi leneșă.
  • Spathi este situat în partea de nord-est a insulei. Cu apele sale limpezi, această plajă se află la poalele unui peisaj arid și stâncos. Nu trebuie să fii încărcat pentru a ajunge pe această plajă. Calea pentru a ajunge acolo este complicată…
  • Descoperiți și plaja sălbatică din Sikamnia

9. Drumeții și descoperiri geologice

drumeție cu macul kea în Grecia

Credit foto: Shutterstock / siete_vidas

Pasionații de drumeții vor avea o zi plină. Kea are multe drumuri pavate vechi, care spun povestea istoriei insulei și a terenului în schimbare.

Pasionații de geologie vor fi, de asemenea, încântați. Există multe peșteri mici pe Kea. Descoperiți cea de Kálamos sau din nou Áyios Timótheos. Sunt prezente patru orașe antice: Ioulis, Koressia, Karthaia și Poiessa. Încă se mai văd urme asfaltate.

10. Scufundări la locul naufragiului

hmhs britanic

Credit foto: Allan Green, fotografie în domeniul public, pe Wikimedia Commons

Au existat multe epave în jurul Kea. Astăzi, unele dintre ele sunt accesibile publicului. Prima este replica Titanicului. HMHS Brittanic a eșuat lângă portul insulei în 1916. Scufundările sunt permise doar pentru profesioniști.

Pentru scafandrii amatori, singura opțiune este Patris, o navă grecească datând din 1868. Se află în apropierea malurilor Koundouros.

11. Observarea păsărilor

insula kea din grecia birdwatching

Credit foto: Shuttertsock / Korpithas

Iubitorii de păsări nu trebuie să își uite aparatele foto. Insula Kea are cea mai mare pădure de stejar din Ciclade. Păsările sunt numeroase. Observarea păsărilor este o adevărată încântare, mai ales la răsăritul soarelui, când insula este foarte liniștită și natura preia controlul.

Din Atena

Odată ajunși acolo, și de la aeroportul din Atena, aveți de ales. Puteți închiria o mașină la sosire pentru un sejur independent sau puteți lua un taxi până în portul Lavrio. În orice caz, este nevoie de puțin peste 30 de minute pentru a ajunge acolo.

În cele din urmă, de la Lavrio, luați o barcă spre insula Kea. Este nevoie de puțin peste o oră pentru a ajunge pe insulă.

Vă rugăm să rețineți De asemenea, puteți pleca din portul Pireu în direcția Milos. Se face o escală pe insula Kea.

TravelMax.ro