11 lucruri pe care trebuie să le faci în Essaouira

Aveți de gând să vizitați Essaouira în Maroc? Descoperiți selecția noastră de activități pe care trebuie să le faceți pentru a profita la maximum de această bijuterie a deșertului.

Essaouira are o poziție strategică pe coasta atlantică și, prin urmare, a fost întotdeauna un port comercial important încă din secolul al XV-lea. Populații și culturi diferite au trăit în armonie timp de secole, creând un oraș cu o atmosferă cosmopolită. Numeroasele sale monumente îi conferă un farmec care nu se găsește în altă parte în Maroc.

Între moschei, sinagogi, fortificații, plaje și piețe, o vizită în Essaouira vă va asigura un sejur de neuitat.

1. Medina

Medina din Essaouira

Credit foto: Shutterstock / Nella

Vizita în Essaouira înseamnă în primul rând să vă bucurați de atmosfera tipic marocană. Și ce mod mai bun de a cunoaște localnicii decât să te plimbi pe străzile înguste ale medinei? Vă veți plimba de la souk-uri la mici restaurante, între cumpărături și degustare de ceai. Diferitele souk-uri oferă tot felul de suveniruri și cadouri: mirodenii, măsline, obiecte de artizanat… Farmecul centrului istoric și caracterul obraznic al comercianților vă vor face să petreceți un moment plăcut.

Medina este înconjurată de fortificații care pot fi escaladate. Dacă sunteți în căutarea a ceva de făcut în Essaouira, Medina este o destinație obligatorie. În 2001, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

2. Bastioanele

Bastioanele din Essaouira

Credit foto: Shutterstock / Matej Kastelic

Bastioanele din Essaouira au fost construite în secolul al XVIII-lea pentru a proteja orașul de invaziile străine. Essaouira era atunci principalul port comercial al Marocului, iar sultanul Mohamed Ben Abdallah a decis să construiască fortificații pentru a-l proteja. A fost arhitectul francez Théodore Cornut care a fost ales să proiecteze bastioanele și să conducă lucrările. Elev al marchizului de Vauban, a creat un zid în jurul Medinei, inspirat de fortificațiile din Saint-Malo.

Pe partea dinspre oraș, cetatea este străjuită de uși monumentale. Spre ocean, puteți urca pe bastioanele de la sqalași să admirăm cele aproximativ douăzeci de tunuri spaniole îndreptate spre mare. Din vârful turnului, veți avea o priveliște asupra medinei, a mării și a insulelor din larg.

3. Portul de pescuit

Port de pescuit în Essaouira

Credit foto: Flickr – Citizen59

Portul Essaouira este profund legat de istoria orașului și este un loc de vizitat dacă vizitați Essaouira. Cunoscut în trecut sub numele de “portul Timbuktu”, acesta a servit ca o legătură între rutele transsahariene către Africa neagră și marile rute comerciale maritime. În prezent, rămâne unul dintre cele mai importante trei porturi de sardine din Maroc. Este cu siguranță cel mai aglomerat loc din oraș, mai ales la începutul după-amiezii. Bărcile de pescuit vin și își descarcă capturile zilei, sub privirile pescărușilor, cormoranilor și pisicilor care își așteaptă rândul cu mai mult sau mai puțin răbdare. Doradele, sardinele și alte crustacee sunt apoi vândute la licitație, într-o atmosferă cacofonică, dar organizată.

La câțiva pași distanță, gargotes gătesc aceste produse proaspete pentru o degustare instantanee. În timpul verii, s-ar putea să aveți norocul de a asista la un concurs de scufundări improvizat. Copiii din oraș se adună pentru sărituri din ce în ce mai impresionante, de pe pontoane sau chiar de pe fortificații și turnuri. La fața locului se află și un șantier naval care construiește traule de lemn în mod tradițional. Un loc interesant pentru a merge dacă sunteți în căutarea a ceva de făcut în Essaouira pentru o zi.

4. Apusul de soare

Apus de soare în Essaouira

Credit foto: Shutterstock / Sebastien Palud

Admirarea unui apus de soare este una dintre activitățile obligatorii dacă intenționați să vizitați Essaouira. Poziția geografică a orașului și clădirile pitorești oferă un peisaj care îți taie respirația pe măsură ce soarele apune la orizont. Păsările ale căror umbre se decupează în lumina portocalie vor fi modelele privilegiate ale ședinței foto.

Pentru cele mai bune locuri pentru a vedea apusul soarelui, vă recomandăm sqala din Kasbah, lângă tunuri. De asemenea, puteți merge în port sau vă puteți plimba prin sqala din port, pentru a vedea culorile irizate ale amurgului reflectate pe bastioane.

5. Souk-urile

Souk-ul din Essaouira

Credit foto: Shutterstock / Christian Mueller

Dacă sunteți în căutarea a ceea ce trebuie să faceți în Essaouira, nu ratați o sesiune de cumpărături în diversele souk-uri din oraș. Mai puțin turistice decât cele din marile orașe precum Marrakech sau Agadir, acestea au rămas autentice. Veți găsi obiecte de artizanat originale, care sunt diferite de cele din restul țării. La sucul de bijuterii, veți găsi bijutieri care creează piese manual, în fața ochilor dumneavoastră. Atelierele de marochinărie și marchetărie sunt, de asemenea, pline de surprize.

În ceea ce privește mâncarea, vom arunca o privire la souk-ul de carne. Souk-ul de pește se află într-o clădire protejată de un frumos acoperiș de sticlă, ceea ce îi conferă un farmec incontestabil. Îți alegi peștele proaspăt și apoi îl gătești într-una dintre numeroasele tarabe care completează clădirea. Souk-ul de condimente vă va uimi prin culorile sale, cu grămezi de raz-el-hanout, chimen sau paprika aranjate simetric.

6. Plaja

Essaouira Beach

Credit foto: Flickr – Anaïs

Plaja principală se întinde pe o distanță de câțiva kilometri între cetate și partea de sud a orașului. Puteți să vă relaxați pe șezlonguri, să beți o băutură sau să gustați specialități marocane în timp ce vă bucurați de soare. Nisipul blond mângâiat de valuri face ca plaja din Essaouira să fie una dintre cele mai frumoase din Maroc. Puteți admira arabescurile velelor de kite surfing pe cerul albastru, precum și surferii care taie valurile și trec unii pe lângă alții într-un balet bine uns.

Cei mai sportivi pot lua lecții sau pur și simplu pot închiria echipament. La sud de plajă veți găsi cămile care vă vor plimba cu ele, o activitate perfectă dacă sunteți în căutarea a ceva de făcut în Essaouira cu copiii.

7. Satul Diabat

Ruinele din Diabat

Credit foto: Shutterstock / S.Hanusch

La doar 3 km sud de Essaouira se află fermecătorul sat Diabat. Plaja sa frumoasă este perfectă pentru practicarea sporturilor nautice, iar aici există atât unități de cazare de lux, cât și case de oaspeți. Diabat găzduiește palatul nisipos Dar Sultan, fosta reședință a sultanului Mohamed Ben Abdallah, care domină estuarul râuluiOued Ksob. De asemenea, se știe că Diabat a fost frecventat de hipioți în anii 1970. Cântărețul Jimmy Hendrix a stat acolo și se spune că a fost inspirat de palatul de nisip pentru a scrie celebrul său cântec “Castle made of sand”.

8. Cooperative de femei pentru producția de ulei de Argan

Argan

Credit foto: Shutterstock / danm12

Arborele de argan, copacul care produce fructele din care se extrage uleiul de argan, crește doar în Maroc. Mai exact în triunghiul Essaouira-Tiznit-Taroudant.

La câțiva kilometri de Essaouira, veți găsi cooperative conduse de femei care lucrează fructele arborelui de argan pentru a produce ulei comestibil sau cosmetic certificat organic. Acest ulei miraculos, apreciat atât de bucătari de top, cât și de laboratoarele de cosmetică, asigură un venit pentru femeile berbere și familiile lor. Vă veți întâlni cu muncitorii care vă vor explica întregul proces de fabricație. Veți afla că este nevoie de 35 de kilograme de fructe uscate și de 20 de ore de muncă pentru a produce un litru de ulei de argan. Vizitând Essaouira, veți putea lua acasă acest produs de lux direct de la producător.

9. Sinagoga lui Simon Attias

Sinagoga Simon Attias

Credit foto: Shutterstok / LOUIS-MICHEL DESERT

Mellah este vechiul cartier evreiesc din Essaouira. Până în secolul al XIX-lea, Essaouira a găzduit o numeroasă populație evreiască, care a lăsat multe mărturii arhitecturale, cum ar fi sinagoga Simon Attias. Această clădire religioasă este remarcabil de bine conservată. Acești 500 de metri pătrați sunt repartizați pe trei niveluri, între sala de rugăciune, un centru cultural și muzeul iudaismului. Observați mezaninul din fier forjat care era rezervat femeilor. Sinagoga a fost renovată în 2015, folosind materiale vechi pentru a-și păstra aspectul original.

10. Hammamurile

Hammam

Credit foto: Flickr – avoulot

Hammamul este inseparabil de cultura marocană și este o activitate excelentă atunci când vizitați Essaouira. Majoritatea hotelurilor au un hamam, dar pentru a simți adevărata atmosferă marocană, vă recomandăm să vizitați o baie publică.

Nu este ușor să înțelegi imediat toate codurile și ritualurile, dar cu siguranță te vei distra de minune. Pentru o sesiune de relaxare și mai perfectă, personalul oferă și masaje și scruburi.

11. O plimbare în deșert

Deșert

Credit foto: Shutterstock / Vixit

Există mai multe opțiuni pentru a vă aventura în deșert pentru a capta atmosfera specială a acestuia. Această imensitate de nisip este accesibilă cu un vehicul 4×4, un quad sau o cămilă. Tururile de trei ore cu quad-uri vă permit să vă bucurați de peisaj și să vă bucurați în același timp de toate senzațiile tari.

Pentru cei mai aventuroși, se organizează excursii de mai multe zile. Vă veți așeza în jurul focului, privind stelele și Calea Lactee, feriți de orice poluare luminoasă. După o masă tradițională berberă, veți adormi în sunetul pocniturilor focului, înainte de o nouă zi extraordinară.

TravelMax.ro