11 lucruri pe care trebuie să le faci în Chios

Călătoriți în Grecia? Urmăriți ghidul insulei Mastic: vă ducem să vizitați Chios, cea mai misterioasă din arhipelag!

Situată în Marea Egee, Chios este incomparabilă. Această insulă se distinge printr-o arhitectură singulară, direct legată de istoria sa. Într-adevăr, Chios este aproape de Turcia. Ca urmare, a suferit din plin de pe urma Războiul de Independență între 1821 și 1829. Astăzi, insula are o populație de peste 50.000 de locuitori.

Chios are un peisaj contrastant pe cei 842 km² ai săi. Veți găsi munți abrupți în nord, terenuri fertile în sud și plaje frumoase. În cele din urmă, Chios este unul dintre orașele care își revendică originea lui Homer. Așadar, pe măsură ce explorați insula, veți găsi cu siguranță mai multe locuri care evocă acest caracter misterios.

Deci vă întrebați ce să faceți în Chios? Găsește aici lista noastră cu cele 11 lucruri pe care trebuie să le faci pe insulă!

1. Castelul Chios și băile turcești

Să vizitezi Chios înseamnă să întâlnești urmele unui trecut bogat. Castelul Chios și băile sale turcești sunt un exemplu minunat. Primele urme ale acestui castel datează din secolul al XIV-lea. Zidurile acestei clădiri formează o incintă cu multiple bastioane. Cele mai multe dintre ele sunt încă în picioare. Băile turcești datează din secolul al XVIII-lea, o perioadă prosperă pentru insulă. Situl restaurat al băilor este deosebit de impresionant.

Vă recomandăm să vizitați Castelul Chios începând de la intrarea principală. Încheiați-vă plimbarea mai la nord cu băile turcești.

2. Biblioteca Korais

Biblioteca Korais

Credit foto: Shutterstock / Nejdet Duzen

Dacă vă întrebați ce să faceți în Chios, vă recomandăm Biblioteca Korais. Acest loc datează din 1792, iar noi îl datorăm lui Adamantios Korais. După masacrul din Chios, acest cărturar grec a refăcut biblioteca. Așa se explică originea denumirii sale actuale.

În plus, în acest loc frumos se află și Muzeul de Folclor Filippos Argenti. Acest bărbat este înregistrat și ca fiind un binefăcător al bibliotecii. Situat la etajul superior, acest muzeu conține mici comori ale familiei Argenti.

3. Mastihohoria

Mastihohoria

Credit foto: Shutterstock / Heracles Kriticos

Mastihohoria reprezintă ansamblul de sate producătoare de mastic. O vizită în Chios necesită un tur al acestor cătune din sudul insulei. Mai întâi de toate, mergeți la Pyrgi. Este cel mai mare dintre satele din Mastihohoria. Motivele gri și albe, geometrice, animale sau florale împodobesc fațadele. Această tehnică utilizează un amestec de var, ciment și nisip vulcanic. Odată aplicate pe pereți, artizanii desenează modelele. În timpul plimbării, intrați în biserica Agios Apostolos. Acesta este situat în piața principală.

După Pyrgi, dacă nu știți ce să faceți în Chios, mergeți la Mesta. Acest sat oferă un cadru complet diferit. Veți intra într-un sat fortificat construit în secolul al XIV-lea. Nu există trafic în Mesta. Profitați de ocazie pentru a vă plimba pe străzile înguste. După aceea, puteți face o drumeție de 3 kilometri. Acest traseu vă va duce la satul Olymbi. Acest sat este, de asemenea, un producător de mastic și are o arhitectură tipică. La sud de Olymbi puteți vizita peștera Sykia Olymbi.

Finalizați turul Mastihohoria prin Emborios. Acest sat era portul din care pleca toată producția de mastic. Dacă vă faceți timp să vă plimbați prin aceste sate, veți putea vizita Chios în inima sa.

4. Muzeul Mastic

În Mastihohoria, vizitați Muzeul Masticului. Această clădire modernă și elegantă a fost inaugurată în 2016. Aici puteți afla despre procesul de exploatare a faimoasei seve de mastic.

În plus, exteriorul muzeului vă permite să descoperiți această plantă în mediul său natural. Masticul este foarte important pentru Chios, deoarece a fost baza economiei locale. De asemenea, din 2014, această îndemânare este inclusă în patrimoniul cultural imaterial de către UNESCO.

5. Microberăria Chios

Microberăria din Chios

Credit foto: Facebook / Chios Beer

Ce să faci în Chios când îți place berea? Mergeți la o microberărie! Veți găsi fabrica și magazinul de la Bere Chios în sudul Chios. Aici vă puteți bucura de un tur al microberăriei și de o sesiune de degustare.

Rețineți că, printre diferitele beri, mai multe conțin mastic. Prin urmare, este o bere 100% locală și de succes pe care o veți gusta. O idee originală de suvenir.

6. Vrontados și Daskalopetra

Stânca Daskalopetra

Credit foto: Shutterstock / Constantinos Iliopoulos

Vrontados este un mic oraș de coastă cu aproximativ 5.000 de locuitori. Acest sat are un mic port fermecător și o viață destul de vibrantă. De pe plaja din Vrontados se poate ajunge la Daskalopetra. Stânca din Daskalopetra este un loc legendar.

Într-adevăr, se spune că Daskalopetra este scaunul de piatră al lui Homer. Poziția sa ridicată, cu vedere spre mare, pare ideală. Chios revendică originea acestui celebru personaj, iar acest lucru ar constitui o dovadă în plus.

7. Nea Moni

Nea Moni

Credit foto: Shutterstock / tolgaildun

Dacă sunteți în căutarea a ceea ce trebuie să faceți în Chios, luați în considerare vizitarea orașului Nea Moni. Această mănăstire din secolul al XI-lea este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este unul dintre cele mai mari situri din epoca bizantină. Datorită mărimii și bogăției sale, acest lăcaș de cult era foarte atractiv.

Ca urmare, mulți artiști talentați obișnuiau să o viziteze. De aceea, această mănăstire are mozaicuri și picturi murale frumoase.

În timpul vizitei la Nea Moni, veți observa cranii în spatele unei vitrine de sticlă. Acestea sunt craniile unor călugări care au fost uciși într-un incendiu. Acest eveniment tragic a fost comis de turci în timpul Războiului de Independență.

8. Anavatos

Anavatos

Credit foto: Shutterstock / Heracles Kritikos

Anavatos este situat la capătul unui drum cu trafic redus. Acest sit este un sat abandonat, situat pe vârful unei stânci. Este compus din case și scări din gresie.

Sfârșitul tragic al acestui sat datează din 1822. Sătenii au sărit în gol pentru a evita să cadă în mâinile turcilor. Să vizitezi Chios înseamnă, de asemenea, să atingi o istorie tragică.

9. Plaja Lithi

Golful Lithi

Credit foto: Shutterstock / canbilgic

Într-o zi frumoasă, vizitarea Chios și descoperirea celor mai frumoase plaje ale sale este o necesitate. Așa că mergeți la Lithi! În sat, faceți o scurtă oprire la biserica Sfântul Nicolae. De acolo aveți o priveliște minunată a golfului Lithi.

Mergeți până la plajă, relaxați-vă și bucurați-vă de o baie liniștită. Lithi este o plajă fermecătoare, situată între dealuri și mici bărci de pescuit. Este un loc ideal pentru o zi de relaxare și un cadru idilic. În plus, tavernele din împrejurimi vă vor primi cu brațele deschise.

10. O excursie cu barca

O excursie cu barca în Chios

Credit foto: Shutterstock – Papanikolakis Photography

A vizita Chios înseamnă, de asemenea, să te bucuri de linia sa de coastă! Într-adevăr, există câteva excursii foarte frumoase care pot fi făcute cu barca din Chios, care vă vor permite să descoperiți insula într-un mod diferit, din apele sale cristaline.

Ar fi păcat să nu inchiriati o barca și astfel să pierdem ocazia de a descoperi împrejurimile frumoase pentru a ajunge acolo! Cu sau fără licență, cu sau fără ajutorul unui skipper, veți petrece, fără îndoială, una dintre cele mai plăcute după-amiezi ale șederii dumneavoastră!

11. Peștera Agio Galas

În nordul insulei Chios se află micul sat Agio Galas. Primele urme de viață umană datează de la mijlocul perioadei neolitice. Primii locuitori ai acestui sit au folosit peștera ca loc de refugiu.

Apoi, la sfârșitul secolului al XII-lea, a fost construită o biserică bizantină la intrarea în peșteră. Astăzi, îl veți găsi în continuare în stare bună. În interior, admirați lucrarea remarcabilă a decorațiunilor din lemn.

Vizavi de intrarea în biserică, un lichid albicios curge dintr-o stalactită de pe o stâncă. Legenda spune că această apă are proprietăți vindecătoare.

După aceea, vizitați peștera Agio Galas. Această peșteră este formată din trei zone mari. În această peșteră este amenajat un traseu de peste 200 de metri lungime.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro