11 lucruri pe care trebuie să le faceți în Orléans

În vacanță în Centre-Val de Loire? Faceți o escală în Loiret și descoperiți obiectivele de neratat din Orléans!

Prefectură a regiunii Centre-Val de Loire, Orléans este cel mai bine cunoscută pentru Ioana d’Arc și eliberarea acesteia de englezi în 1429.

În ultimii ani, orașul a fost renovat și se mândrește cu frumoase case cu pereți din lemn, în culorile de altădată. Orléans prinde viață pe malul Loarei, unde excursioniștii și bicicliștii pot evada în inima naturii.

Pentru un weekend sau o vacanță prelungită, descoperiți obiectivele turistice de neratat din Orléans.

1. Catedrala Sfânta Cruce

Catedrala Sfânta Cruce

Credit foto: Shutterstock – milosk50

Vizitați Orléans și catedrala sa care se ridică deasupra orașului. Clasată ca monument istoric, catedrala Sainte-Croix își deschide porțile și își prezintă istoria.

A fost nevoie de aproape șase secole pentru a construi această bijuterie arhitecturală. Lucrările au început în 1287 și au fost finalizate oficial în 1829. Timpul în care a fost construit și-a lăsat amprenta. Pot fi observate stilurile fiecărui secol și ale diferitelor succesiuni regale.

Istoria catedralei este extrem de bogată. Ioana d’Arc, Henric al IV-lea și Ludovic al XIV-lea au trecut toți pe aici. În interior, veți descoperi vitraliile care spun povestea Fecioarei din Orleans, precum și cele unsprezece capele care datează din secolul al XIII-lea.

Astăzi, catedrala Sainte-Croix este una dintre cele mai mari catedrale gotice din Franța, având o lungime de 140 de metri, o lățime de 53 de metri și o turlă de 106 metri.

2. Parcul floral al sursei

La Source Floral Park

Credit foto: Shutterstock – Amy Corti

Situat în cartierul Source, parcul floral cu același nume este unul dintre cele mai vizitate locuri din Loiret. De asemenea, parcul a primit eticheta Jardin Remarquable din partea Ministerului Culturii. Este cu siguranță una dintre atracțiile care trebuie vizitate în Orléans.

Râul Loiret izvorăște în inima parcului. Cele două resurgențe ale sale, Abîme și Bouillon, pun în valoare și sublimează grădina.

În cadrul acestui spațiu verde, diversitatea florei vă va seduce: iriși, dalii, trandafiri, arbori admirabili etc. În fiecare anotimp, parcul prezintă culori diferite.

Iar pentru a descoperi fauna, vă așteaptă un parc zoologic. Sunt prezente peste 350 de animale. Puteți descoperi flamingo roz, păsări și mamifere exotice. Casa fluturelui prezintă diferitele sale specii prin recrearea condițiilor climatice de la tropice.

Pentru o vizită completă, luați trenulețul sau închiriați o mașină cu pedale și explorați fiecare colț al parcului floral al Surselor.

3. Hotel Groslot

Hotel Groslot

Credit foto: Wikipedia – Kamel15

Un conac privat datând din secolul al XVI-lea, Hôtel Groslot este o comoară arhitecturală. Fațada magnifică din cărămidă ascunde multe comori în interiorul clădirii: tavane cu casete, pereți din pânză pictată, tapiserii Aubusson, lambriuri mulate etc.

Acest monument istoric a avut mai multe denumiri: Grande Maison de l’Étape, Maison du Gouverneur sau Intendance. În opoziție cu Jérôme Groslot (susținător al reformei protestante), regele François al II-lea și curtea sa s-au stabilit aici.

El a fost urmat de Carol al IX-lea și de mama sa, Catherine de Medici care a locuit acolo doar cinci luni. După plecarea instanței, hotelul a revenit familiei Groslot. A devenit apoi sediul central al protestanților.

Astăzi, este un loc de sărbătoare pentru nunți. După Revoluția Franceză, clădirea a servit și ca primărie a orașului Orléans.

Pentru a înțelege istoria Hôtel Groslot, descărcați aplicația Géomotif, care dezvăluie secretul locului prin intermediul diferitelor motive prezente în monument.

4. Casa Ioana d’Arc

Casa Ioana d'Arc

Credit foto: Wikipedia – lienyuan lee

Ce să vizitezi în Orléans pentru a-i descoperi istoria? Mergeți la casa Ioanei d’Arc. Aici a stat în timpul asediului orașului Orléans și al participării sale eroice la eliberarea orașului. Pentru a-i aduce un omagiu, în 1974 a fost deschis un muzeu istoric.

Aceasta este o casă în stil medieval, cu cărămizi cu cadre din lemn și cu pereții tradiționali din lemn de brad. La acea vreme, era reședința lui Jacques Boucher, pe atunci trezorier general al Ducelui de Orleans, care a primit-o pe Ioana d’Arc. Fosta reședință a fost reconstruită în anii 1960.

În prezent, casa găzduiește o sală multimedia care reconstituie istoria Ioanei d’Arc. Cu ajutorul diferitelor mijloace de comunicare (terminale interactive, hărți și cronologii, filme de animație panoramice), puteți merge pe urmele Ioanei d’Arc de-a lungul secolelor.

La primul etaj, un centru de documentare și cercetare găzduiește peste 37.000 de documente despre Pucelle d’Orléans.

5. Place du Martroi

Place Orléans

Credit foto: Shutterstock – Leonid Andronov

Pentru a vizita Orléans, trebuie să descoperiți piața sa centrală, Place du Martroi. Aici se află o statuie ecvestră care o reprezintă pe Ioana d’Arc.

Locul este încărcat de istorie. În epoca gallo-romană, piața era un cimitir. În Evul Mediu, pe această piață erau executați condamnații. În latină, Martroy provine din cuvântul martyrium în legătură cu aceste execuții. Ulterior, piața a fost folosită ca piață de grâu în regiunea naturală Beauce. Piața a fost redenumită Le Martroi au blé.

Astăzi, piața găzduiește numeroase baruri și restaurante unde puteți savura o băutură și gusta specialitățile locale.

6. Muzeul de Arte Frumoase

Muzeul de Arte Frumoase

Credit foto: Wikipedia – Croquant

Musée des beaux-arts d’Orléans prezintă o colecție impresionantă de picturi, desene, sculpturi sau obiecte de artă care datează din secolul al XV-lea până în secolul al XX-lea. Sunt prezente picturi italiene, flamande sau olandeze și, bineînțeles, opere franceze.

La mezanin este prezentată o panoramă de la neoclasicism la romantism, cu câteva colecții din secolul al XIX-lea.

La primul etaj, picturile franceze din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea oferă adevărate capodopere care pot fi admirate prin intermediul religiei, mitologiei și istoriei.

În cabinetul de pasteluri, veți descoperi lucrări importante, precum autoportretul cu bezicle de Chardin sau portretul unui tânăr de culoare realizat de Maurice Quentin de la Tour. Cabinetul de pasteluri de la Orléans este al doilea cel mai impresionant din Franța, după cel de la Luvru. Prin urmare, este unul dintre locurile care nu trebuie ratate în Orléans.

7. Grădina de plante

vizitați Orléans - Jardin des plantes Orléans

Credit foto : Wikipedia – Calips

Ce să faci în Orléans pentru o gură de aer proaspăt? Vă așteaptă grădina de plante de 3,5 hectare a orașului. Această grădină botanică a fost creată în 1640 cu scopul de a cultiva plante medicinale. Treptat, parcul a devenit un loc de aclimatizare pentru plantele rare din țări îndepărtate. Au fost construite sere calde și o orangerie pentru a permite plantelor exotice să se dezvolte.

De la sfârșitul secolului al XIX-lea, Jardin des Plantes a devenit o atracție turistică prin căutarea unor decorațiuni florale din ce în ce mai impresionante. Studiile științifice au continuat, iar grădinarii parcului au experimentat noi tehnici de înflorire ecologice.

În parc, descoperiți colțul impresionist cu arbustul masiv colorat inspirat de chimistul Michel-Eugène Chevreul. Găsește cei patru copaci remarcabili care sunt ascunși în grădină (unul Araucaria araucanaa Ginkgo bilobaa liriodendron tulipifera aureomarginatum și un sequoia sempervirens). Grădina de plante are, de asemenea, un apiariu pentru a crește gradul de conștientizare a albinelor.

8. O plimbare cu bicicleta de-a lungul Loirei

vizita Orléans - Loire Orléans

Credit foto : Shutterstock – RossHelen

Loire à vélo este un traseu de ciclism care se întinde pe 900 de kilometri. Traseul leagă orașele Cuffy și Saint-Brévin les pins prin Orléans. În timpul vizitei în capitala regiunii Centre-Val de Loire, urcați-vă pe bicicletă sau închiriați una pentru a descoperi malurile Loarei pe o distanță de câțiva kilometri.

Orléans este o oprire esențială pe acest traseu mitic. Tronsoanele din jurul orașului Orléans sunt, în esență, căi verzi și sunt închise pentru vehiculele motorizate. Prin urmare, vă veți simți în largul dumneavoastră pe tot parcursul plimbării.

Pe malurile Loarei – clasată în Patrimoniul Mondial UNESCO – veți descoperi o multitudine de comori. Dacă doriți să vizitați Orléans în timp ce le admirați, nu ezitați să faceți această plimbare.

9. Pădurea din Orléans

vizitați Orléans - Pădurea Orléans

Credit foto: Wikipedia – lucrare personală

Vino să vizitezi Orléans și spațiile sale verzi prin intermediul uneia dintre cele mai mari păduri de stat din Franța. Situată între capitala regiunii Centre-Val de Loire și Gien, pădurea este înconjurată de trei masive. În total, 35.000 de hectare de copaci și 1.200 de kilometri de drumuri forestiere vă așteaptă pentru o plimbare în inima naturii.

Pe jos, cu bicicleta sau călare, pădurea vă oferă o multitudine de trasee, fiecare mai frumos decât celălalt. Priviți în jurul dumneavoastră și admirați viața sălbatică care se trezește; cerbi, fazani și mii de păsări populează pădurea.

10. Castelele din Valea Loarei

vizita Orléans - Clos Lucé

Credit foto : Shutterstock – Cezary Wojtkowski

Ce să faci în Orléans și în împrejurimi? Valea Loarei este renumită pentru castelele sale somptuoase. Acum este momentul să le descoperiți.

Printre cele mai cunoscute se numără următoarele clădiri:

  • Castelul Chambord: Această emblemă a Renașterii este situată la mai puțin de o oră de capitala regiunii Centre-Val de Loire. Veți descoperi 500 de ani de istorie atunci când veți intra pe ușile acestei clădiri. Castelul este înconjurat de 5.440 de hectare de pădure, ceea ce îl face cel mai mare parc închis din Europa.
  • Sau Château de Blois : Aici, scufundați-vă în lumea regală, deoarece acest castel a fost reședința preferată a regilor succesivi ai Franței în timpul Renașterii.
  • De asemenea, Château d’Amboise : această fostă fortăreață medievală a fost transformată în reședință regală în timpul domniei lui Carol al VIII-lea și a lui François I.
  • Château du Clos Lucé : Aici și-a trăit Leonardo da Vinci ultimii trei ani de viață. Intrați în intimitatea artistului explorându-i atelierele, dormitorul sau bucătăria.

11. Specialități culinare

vizitați Orléans - Oțet de Orléans

Fotografie: Wikipedia – Croquant

O vizită la Orléans înseamnă, de asemenea, degustarea specialităților culinare ale regiunii. Încercați mâncăruri locale cu oțet de Orléans, folosit de mulți bucătari francezi. Inițial, oțetul de Orléans era, de fapt, un vin din Loire. Cum acesta era imbatabil, locuitorii din Orléans au transformat vinul nedigerabil într-un oțet cu o mie de arome.

O altă specialitate locală este rachiul de pere Olivet. Datorită unei metode unice de fabricație (fructele cresc direct în sticlă din copacul lor), acest alcool promite un gust rafinat. Iar pentru cei care se dau în vânt după dulciuri, încercați delicioasele macarons cu fructe, făcute din produse 100% locale.

Lasă un comentariu

TravelMax.ro