11 lucruri pe care trebuie să le faceți în Chania

Plănuiți o excursie în Creta? Apoi, o vizită la Chania este obligatorie. Vino și descoperă must-have-urile pentru un sejur minunat!

Să vizitezi Chania, cunoscută și sub numele de Hania sau Chania, înseamnă să descoperi un oraș cu multe influențe. Situat în vestul Cretei, este unul dintre cele mai turistice orașe ale insulei. A fost capitala Cretei până în 1971, fiind înlocuită de Heraklion.

Orașul a fost construit pe locul orașului antic Kydonla, iar apoi a trecut prin stăpânirea bizantină, venețiană și otomană, înainte de a deveni parte a Greciei. Are o istorie bogată și este unic în felul său.

Deci, ce să faci în Chania? Veniți să vă plimbați pe străzile sale înguste, să gustați gastronomia locală și să vă bucurați de cele o mie și una de fațete ale sale!

1. Portul venețian

Moscheea Janissary, portul venețian, Chania, Creta Aceasta un port mic și frumos este un punct de referință pentru turism. Acesta este înconjurat de case colorate în stil venețian, dispuse în arc de cerc.

Pe de o parte, se află Moscheea Janissary, cu domurile sale roz pal, este cea mai veche moschee din Creta. În prezent, este închisă pentru cult și găzduiește expoziții. Pe de altă parte, în cazul Fort Firkas construită în secolul al XVII-lea, care a fost o cazarmă turcească și folosită ca închisoare. În cele din urmă, farul venețian rămâne punctul de reper al portului.

2. Muzeul maritim

Găzduit în Fortul Firkas, clădirea Muzeul Maritim este foarte popular atât pentru tineri, cât și pentru bătrâni. Acesta urmărește istoria navală a Cretei începând cu epoca bronzului. Există o gamă largă de materiale (videoclipuri, fotografii, obiecte). Cabina de pilotaj a unei nave grecești este reconstituită, iar numeroasele machete dau viață explicațiilor.

3. Orașul vechi

Când doriți să vizitați Chania, orașul vechi este o necesitate. Este organizat în 5 districte. Profitați de ocazia de a vă plimba prin labirintul de străduțe, mărginite de case colorate, fiecare mai frumoasă decât cealaltă. Cartierele Topanas, cu bastioanele sale, și Evraiki, vechiul cartier evreiesc, au fost bine restaurate și sunt foarte fermecătoare. Cartierul Kasteli nu a fost tratat în același mod, dar rămâne foarte important din punct de vedere istoric: pe una dintre străzile sale se află rămășițele orașului antic Kydonla au fost descoperite.

4. Muzeul Arheologic din Chania

Muzeul Arheologic din Chania, Grecia

Credit foto: Flickr – Selbe.

Nu puteți vizita Chania fără să vedeți muzeu arheologic. Acesta este găzduit în Bazilica Sfântul Francisc. Aici puteți admira comorile antice găsite în districtul Kasteli, care datează din orașul minoic Kydonla. Aceste piese sunt rare și prețioase.

5. Plajele

Plaja Elafonissi, Creta, Grecia

Credit foto: De la Patryk Kosmider / Shutterstock.com

Ce să faci în Chania dacă ai nevoie de o pauză între vizite? În Creta, plaja rămâne activitatea inevitabilă pentru lenevire. Vă puteți bucura de marea albastră turcoaz, de nisipul fin… Unii preferă plajele dotate cu șezlonguri și cu tot confortul din apropiere. Alții preferă locurile mai sălbatice, mai aproape de natură. În orice caz, în Chania, veți găsi ceea ce căutați!

Plajele din Falassarna și Elafonissi sunt o necesitate. Acestea se află la câteva zeci de kilometri de Chania, dar sunt printre cele mai frumoase plaje din lume. Falassarna are o apă cristalină incredibilă. Iar faimoasa Elafonissi, cu nisipul său roz pe marea albastră, este mitică.

Plajele din Plaja Koum Kapi și de Plaja Nea Chora se află la doar 15 minute de mers pe jos de portul venețian Chania, ideal pentru o baie rapidă la sfârșitul zilei.

În cele din urmă, dacă aveți chef să petreceți pe plajă toată noaptea, mergeți la o petrecere la Platanias!

Ați terminat de vizitat plajele și vă întrebați ce să faceți în Chania? Mai avem câteva minuni, citiți mai departe!

6. O excursie cu barca

Canoe

Credit foto: Shutterstock – Abrada

După ce ați făcut turul plajelor din Chania, mai este un must-do: o plimbare cu barca! Într-adevăr, în închirierea unei bărci în Chania Veți avea ocazia să descoperiți minunile din Creta, evadând în același timp din agitația turistică.

Dacă nu aveți permis de navigație, puteți angaja un căpitan care vă va arăta cele mai frumoase părți ale insulei în timpul excursiei. Cu puțin noroc, puteți chiar profita de ocazia de a înota în inima unor locuri magice, pentru o zi de neuitat alături de cei dragi.

7. Biserica Agios Nikolaos

Biserica Agios Nikolaos, Chania, Grecia

Credit foto: De la nikolay.volegov / Shutterstock.com

Situat în cartierul Splanzia, hotelul Biserica Agios Nikolaos este un simbol frumos al istoriei orașului. Puteți vedea un clopotniță și un minaret. Această biserică a fost construită în secolul al XIV-lea de către venețieni. Când au sosit otomanii, au transformat-o în moschee și au construit minaretul. Apoi, la începutul secolului al XX-lea, a devenit biserică ortodoxă.

De asemenea, puteți descoperi diferitele influențe religioase din Creta vizitând catedrala ortodoxă, care a fost transformată ulterior într-o fabrică de săpun, dar care și-a păstrat caracterul sacru. Biserica Catolică a Adormirii Maicii Domnului și Sinagoga Etz Hayyim sunt, de asemenea, martori ai istoriei insulei.

8. Marele arsenal venețian

Marele Arsenal Venețian, Chania, Grecia

Credit foto: De ksl / Shutterstock.com

Situat în cartierul Chiones, acest loc gigantic a fost destinat construcției de galere venețiene (nave din secolul al XIV-lea care măsurau aproximativ 35 de metri lungime și 7,5 metri lățime). La acea vreme, existau șaptesprezece magazii. Astăzi, au mai rămas șapte dintre ele. De neratat: în clădirea principală a șantierului naval este expusă o reproducere a unei nave minoice din secolul al XV-lea î.Hr. Puteți face o plimbare până la far și puteți bea o cafea la unul dintre numeroasele localuri din jur.

9. Piața acoperită din Chania

Ce să faci în Chania pentru a descoperi produse tradiționale precum uleiul de măsline, mierea? Faceți o excursie la hala pieței Nu există nicio îndoială în această privință. Rar se întâmplă ca piețele cretane să fie acoperite. Prin urmare, aceasta este o referință în Creta. Este amenajat în formă de cruce și are aproximativ optzeci de standuri în fiecare zi. Nu puteți vizita Chania fără să gustați bucătăria cretană! Profitați de vizită pentru a lua prânzul într-unul dintre numeroasele restaurante. Mâncărurile sunt gustoase și autentice!

10. Defileul Samaria

Defileul Samaria, Grecia

Dacă sunteți un fan al drumețiilor și al peisajelor care vă taie respirația, probabil că vă întrebați ce să faceți în Chania pentru a admira priveliștile. Deci, în Defileul Samaria sunt pentru tine. Situate în Parcul Național Samaria, acestea sunt ascunse în Munții Albi. Acestea reprezintă un paradis pentru flora și fauna locală și sunt deschise publicului din mai până în octombrie. Cu toate acestea, această excursie necesită un nivel bun de pregătire fizică.

Puteți ajunge acolo pe cont propriu. Există două trasee: cel lung de 18 km și cel mai scurt de la Agia Roumeli . Acest sat este accesibil doar cu barca.

Dacă vreți să simplificați, există multe organizații care oferă o zi all-inclusive, cu plecare dimineața devreme (în jurul orei 6.00).

11. Ce altceva să faci și să vezi în jurul Chania

Laguna Balos, Creta, Grecia

Dimensiunea insulei Creta face ca traversarea acesteia să fie destul de ușoară. Dacă rămâneți câteva zile în plus pentru a vă face timp să vizitați Chania, profitați de ocazie pentru a descoperi aceste alte minuni:

  • O moară de ulei de măsline tradițională (va trebui să ieșiți puțin din drumul bătătorit)
  • Aptera antică (oraș din perioada elenistică)
  • Fortul Koules (Cetatea venețiană din Heraklion)
  • Castelul Frangokastello (construit de venețieni pentru apărare)
  • Balos (o lagună uluitoare)

Lasă un comentariu