10 lucruri neobișnuite de făcut și de văzut în Kiev

Vizitarea Kievului în Ucraina: ce să faci și ce idei de vizite în afara traseelor bătute? Iată top 10 lucruri neobișnuite pe care le putem face în Kiev

Cum poți vizita Kievul fără să mergi în locurile turistice și fără să urmezi întocmai itinerariile din ghiduri? Ca toate destinațiile, capitala ucraineană are partea ei de lucruri neobișnuite de făcut, de călătorit altfel. Au dispărut bazilicile ortodoxe, muzeele și grădinile pe care le parcurgi doar pentru a-ți umple cardul de memorie cu fotografii banale.

Kievul, situat între Europa de Est și Asia Centrală, avea 2,9 milioane de locuitori în 2018. Traversat de râul Nipru, Kievul a devenit oraș în secolul al IX-lea și are o istorie tumultoasă, împărțită între imperiile Europei și Rusiei. Ucraina a devenit Republica Socialistă Sovietică Ucraineană în 1920, după revoluția bolșevică din 1917, și a cunoscut unul dintre cele mai dureroase episoade din istoria sa în timpul ocupației naziste, în timpul căreia Kievul a fost unul dintre cele mai aprige bastioane ale rezistenței sovietice împotriva nazismului, între 1941 și 1943. După destrămarea URSS în 1991, Kievul s-a deschis economiei de piață și a devenit o capitală europeană importantă și un centru economic, financiar și cultural major al țării.

1. O croazieră pe Nipru

Kiev, Dniepr Ce altceva se poate face în Kiev decât să navighezi pe căile sale navigabile? Pentru a vedea orașul într-un mod neobișnuit, un croazieră pe râul Nipru este o necesitate! Nu este o activitate neobișnuită, dar este o modalitate excelentă de a vedea țărmurile orașului în timp ce navigați de la nord la sud sau invers.

V-a plăcut Budapesta de pe Dunăre, Parisul de pe Sena sau Istanbulul de pe strâmtoarea Bosfor? Bucurați-vă de priveliștile de zi și de noapte ale capitalei ucrainene de pe Nipru. Nipru oferă escale ideale pentru croaziere. Un tur ghidat vă va dezvălui rolul pe care râul l-a jucat în istoria orașului încă din antichitate.

2. Un tur gastronomic al restaurantelor din Kiev

Varenyky

Credit foto: Pixabay – pasja1000

Ah, pentru că plănuiați să vizitați Kievul fără să gustați specialitățile ucrainene? Ar fi fost păcat, deoarece gastronomia ucraineană este renumită, iar Kievul găzduiește câteva restaurante excelente unde puteți mânca la prețuri mici.

Rezervați-vă tur gastronomic al Kievului și descoperiți faimosul Borsch – o supă tradițională de sfeclă roșie -, supa Varenyky– ravioli umplute cu carne, piure sau brânză – ravioli Oseledets – hering murat cu ceapă -, the Galoubtsi– rulouri de varză umplute cu carne -, vodcă și bere locală.

3. Schi în centrul orașului Kiev

Kiev

Credit foto: Wikimedia – Kiyanka

Schiezi atunci când vii în vizită la Kiev? Da, zăpada acoperă pământul timp de 98 de zile, în medie, de la jumătatea lunii noiembrie până la sfârșitul lunii martie, iar înălțimea medie a pulberii albe este de 20 de centimetri în februarie, cu acumulări de până la 4 metri pe tot parcursul iernii.

Pentru a-i distra pe cei mici și pe cei mari deopotrivă, în centrul orașului au fost instalate două teleschiuri, iar municipalitatea a pus la dispoziție echipamente de închiriat pentru schi în mijlocul orașului! Chiar dacă pârtiile sunt scurte, este minunat să schiezi în centrul unei capitale europene!

4. Funicularul din Kiev

Construit în 1904 și inaugurat în anul următor, funicularul este un mijloc de transport în Kiev, care leagă orașul de jos – cartierul Podol – de orașul de sus, centrul istoric. Acesta poate fi accesat plătind un bilet de metrou obișnuit sau cumpărând jetoane individuale și urcă un deal pe o distanță de numai 220 de metri, în Parcul Volodymyrska Hirka.

Plimbarea durează doar 3 minute, dar oferă o priveliște bună a Niprului și a orașului.

5. Vizitați Kievul pe timp de noapte și cu bicicleta

Kiev Nu știi ce să faci în Kiev? Noaptea, orașul strălucește cu mii de lumini. Profitați de serile blânde de vară sau de zilele călduroase de primăvară pentru a descoperiți capitala ucraineană pe timp de noapte pe jos sau cu bicicleta!

Puteți rezerva o bicicletă online cu ajutorul platformei BimBimBikesde exemplu. Atenție însă la trafic: mersul cu bicicleta spre Kief este neobișnuit, dar nu lipsit de riscuri!

6. Piața Bessarabska

Căutați lucruri mai neobișnuite de făcut în Kiev? Ce-ar fi dacă, în loc să parcurgeți toate muzeele din oraș, v-ați cufunda în populația Kievului, simțind mirosul produselor locale – fructe și legume, mezeluri și carne -, degustând specialități ucrainene într-o atmosferă populară, și totul în inima orașului?

Piața Bessarabsky este o piață acoperită situată în piața cu același nume, care este o prelungire a arterei principale din Kiev (Khreshchatyk). Acest bulevard lung traversează cartierul vechi al orașului și duce la Piața Maidan. Aici veți găsi o populație aglomerată, magazine, baruri și restaurante din belșug și rămășițe ale arhitecturii staliniste.

7. Stația de metrou Arsenalnaya

Arsenalnaya este numele unei stații de metrou celebre din Kiev. De ce vizitați stația Arsenalnaya pentru a descoperi Kievul? Pentru că este cea mai adâncă stație de metrou din lume: are 105,5 metri adâncime. Este nevoie de 5 minute pentru a coborî până în partea de jos a stației de metrou! A fost săpat în 1960, în plin Război Rece, pentru a construi un adăpost atomic care să protejeze populația de un posibil bombardament nuclear asupra Kievului.

În apropiere se află Muzeul Arsenalnaya, Catedrala Lavra Peșterilor, Parcul Victoriei, statuia Patriei și Parcul Vishnoyi Slavi, Parcul Slavic și Memorialul Holodomor.

8. Piscine private lounge

Kievul are un climat temperat și rece, dar puteți să vă relaxați în piscine private în aer liber. Deși sunt foarte populare, acestea oferă avantajul de a fi ieftine. Printre aceste piscine, există două care nu trebuie ratate: bazinul de City Beach Club la Ocean Plaza și la Olmeca, situat pe insula Dolobetskiy Hydropark, în mijlocul malului Niprului.

Dacă ai chef să te relaxezi în aer liber într-o zi de vară, nu ezita!

9. Poligoane de tragere

Îți plac armele? Nu prea ne plac, dar dacă tot insistați… Puteți vizita Kievul și urmând un curs de tir, învățând să țintiți drept la țintă cu arme de foc americane sau sovietice (celebrul Kalașnikov “AK-47”). Va fi, de asemenea, o ocazie de a descoperi armele – antitanc, mitraliere, puști etc. – care au fost folosite de armata Uniunii Sovietice. – Va fi, de asemenea, o ocazie de a descoperi armele – antitancuri, mitraliere, puști etc. – care au fost folosite de armata Imperiului Rus și de Armata Roșie, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la cel de-al Doilea Război Mondial sau în timpul Războiului Rece până la căderea URSS în 1991.

Bineînțeles, veți ținti și trage sub supravegherea unui instructor experimentat, care vă va ajuta să mânuiți armele în siguranță. Dacă pentru noi este o activitate înfricoșătoare, s-ar putea să vă atragă totuși, dar rețineți că oricum nu veți putea trage cu AK-47 în rafale! În Ucraina, oamenii împușcă la focuri de armă.

În Kiev, există mai multe centre de tir, iar agențiile de turism oferă chiar și pachete și servicii de rezervare de bilete online!

10. Ieșind în Kiev: baruri unde să petreci

Se spune adesea că trebuie să păstrezi ce e mai bun pentru final: vizitarea Kievului înseamnă, de asemenea, intrarea în contact cu o mulțime de tineri studenți în numeroasele baruri și discoteci din oraș. Locurile în care se poate ieși în oraș sunt concentrate în centrul istoric, iar strada Kreschatyk este închisă circulației în weekend și de sărbătorile legale.

Viața de noapte din Kiev este cunoscută în Europa ca fiind foarte animată, chiar sălbatică. Poți să te îmbeți, poți să flirtezi, poți dansa toată noaptea și poți să bei și să râzi cu prietenii tăi. Pe scurt, lista locurilor de petrecere este lungă!

Lasă un comentariu

TravelMax.ro