10 cabane de munte de descoperit în întreaga lume

Sunteți un drumeț de munte sau un alpinist? Descoperă aceste 10 refugii montane impresionante în care îți poți petrece noaptea!

Descoperirea unui adăpost după o zi de drumeție sau de alpinism este întotdeauna un moment special. Cocoțate pe acoperișurile lumii, adăposturile montane oferă priveliști spectaculoase, iar timpul pare să se oprească. Sunt adesea calzi și prietenoși, dar și uneori… neobișnuiți! Visezi și tu la noi aventuri pe cele mai frumoase culmi și la treziri de neuitat? Sunteți în căutarea următoarei dvs. escapade? Haideți să facem o călătorie pentru a descoperi 10 refugii montane din întreaga lume care merită vizitate. Nu uitați să vă rezervați și să vă informați în prealabil despre căile de acces!

1. Cabana Margherita, Italia

Situat la o altitudine de 4554 m, cabana Regina Margherita din Italia este nimeni altul decât cel mai înalt refugiu din Europa. Este numit după regina Margherita de Savoia, care a petrecut noaptea acolo când a fost inaugurat în 1893. Acest refugiu cu impact redus asupra mediului este situat pe Pointe Gnifetti, la granița dintre Italia și Elveția, în masivul Monte Rosa. De asemenea, găzduiește un laborator dedicat cercetării științifice.

Informații practice
Cabana Regina Margherita, care este deservită de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, are 70 de paturi. Costă 70 € de persoană pentru o noapte cu mic dejun sau 100 € pentru demipensiune.
Iarna, doar camera cu 12 paturi este deschisă, cu pături, gaz pentru gătit și iluminat.

2. Noul refugiu Goûter, Franța

Cu aspectul său de farfurie zburătoare, nu puteți rata refugiul Goûter, cel mai înalt din Franța. Acesta este situat la o altitudine de 3835 m, pe Aiguille du Goûter, în masivul Mont-Blanc. Inaugurat în 1859, a fost complet renovat atât din punct de vedere ecologic, cât și arhitectural, pentru a fi redeschis în 2014. Acest refugiu montan francez este ultima oprire înainte de ascensiunea pe Mont Blanc, ceea ce îl face un loc de vizitat neapărat.

Informații practice
Refugiul Goûter, modern și ecologic, poate găzdui 120 de persoane. Prețul unei nopți, fără masă, este de 65 € de persoană în perioada de pază (de la sfârșitul lunii mai până la sfârșitul lunii septembrie) sau de 8 € în restul anului.

3. Chacaltaya Lodge, Bolivia

Să continuăm turul nostru mondial de cabane de munte de descoperit cu Chacaltaya Lodge, în Bolivia. Acest refugiu neobișnuit este situat pe muntele Chacaltaya de 5395 m, în Anzi. Până în 2009, a fost o stațiune de schi cu cea mai înaltă pârtie din lume. Astăzi, tot ce a mai rămas este această cabană suspendată pe marginea golului și priveliștea sa panoramică.

Informații practice
Această cabană, situată la aproximativ 30 km de La Paz, are 20 de paturi. Prețul pentru o noapte este de aproximativ 12 €.

4. Cabane Bertol, Elveția

După cum probabil ați ghicit, Elveția își are locul său în selecția noastră. Accesul la unele refugii este mai meritat decât la altele, iar acesta este cazul cabanei Bertol, cocoțată pe un pinten stâncos. Din 1898, domină Val d’Hérens la o altitudine de 3311 metri. Acesta oferă vizitatorilor o priveliște uluitoare asupra vârfurilor din jur și oferă acces la platourile glaciare înalte dintre Dent Blanche și Tête Blanche. Este situat pe traseul Chamonix-Zermatt, un traseu mitic râvnit de alpiniști.

Informații practice
Cabana Bertol este păzită de la jumătatea lunii martie până la începutul lunii mai, apoi de la sfârșitul lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie. O noapte în această cabană vă va costa aproximativ 34€ sau 75€ cu demipensiune. În timpul iernii, rămâne deschis un cămin de 16 locuri fără apă sau gaz.

5. Refuge des Grands Mulets, Franța

Refugiul Grands Mulets, pierdut în munții francezi, a fost reconstruit în 1960. Acesta este situat pe traseul istoric al Mont Blanc. Cu vedere spre valea Chamonix la 3067 m, este situat sub fața nordică a celui mai înalt punct din Alpi. Ce mod mai bun de a încheia o zi în natură decât să dormi pe această insulă stâncoasă înconjurată de gheață?

Informații practice
Refugiul Grands Mulets este păzit de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii iulie și oferă 68 de paturi, fără apă curentă sau gaz. Atunci când nu este păzit, sunt disponibile doar 16 paturi, fără servicii de catering. O noapte vă va costa 26,5 € în perioada de pază și 8 € în perioada fără pază. Vă rugăm să rețineți că site-ul este foarte ocupat primăvara!

6. Cabana de iarnă Kanin, Slovenia

Cu un design venit direct din viitor, cabana de iarnă Kanin din Slovenia este, fără îndoială, una dintre cabanele de neratat din lume. Cabana de pe vârful Muntelui Kanin din Alpii Iulieni poate rezista la condiții meteorologice extreme. Acest refugiu mic, minimalist și eco-responsabil a fost proiectat în 2016 de studioul de arhitectură OFIS. Priveliștea de 360° asupra Italiei și Sloveniei este pur și simplu uluitoare!

Informații practice
Cu o suprafață de 9,7 m2 și doar saltele, cabana de iarnă Kanin poate găzdui doar 9 persoane. Atmosferă intimă garantată! Numai drumeții, alpiniștii și alpiniștii experimentați pot avea acces la el.

7. Sefton Bivvy, Noua Zeelandă

Noua Zeelandă este plină de plimbări montane minunate (Marile plimbări) și, prin urmare, de refugii. Bivuacul lui Sefton este unul dintre ele. Acest adăpost îi întâmpină pe vizitatorii din Parcul Național Mount Cook, la o altitudine de 1650 m, încă de la începutul secolului XX. Cu podeaua sa de pământ și pereții de tablă, Sefton Bivvy este destul de simplu. Dar acest lucru nu-i scade din farmec, dimpotrivă!

Informații practice
Acest adăpost gratuit cu 4 paturi poate fi o alternativă bună la Mueller Hut, care este adesea plin. Vă rugăm să rețineți, totuși, că nu se oferă nimic și că sistemul în vigoare este primul venit, primul servit.

8. Cabana Solvay, Elveția

Cabana Solvay este un refugiu montan din Valaisul elvețian. A fost construit la începutul secolului XX pe flancul nord-estic al Muntelui Cervin. Cabana Solvay a fost concepută pentru a adăposti alpiniștii aflați în dificultate și rămâne un adăpost de urgență. Cu toate acestea, vă invităm să faceți o pauză și să admirați priveliștea uluitoare dacă sunteți suficient de norocoși (și de pricepuți) să mergeți acolo.

Informații practice
În cazul în care întâmpinați dificultăți pe traseu (în caz de forță majoră), veți putea găsi adăpost în acest bivuac de urgență. Are 10 paturi, pături și un radio.

9. Bivuac Gervasutti, Italia

În clasamentul refugiilor montane neobișnuite, bivuacul Gervasutti din Italia ocupă o poziție foarte bună. Arată ca un avion pierdut la o altitudine de 2833 m, în mijlocul ghețarului Fréboudze (Mont-Blanc). În realitate, acesta a fost construit în 2011 de arhitecții de la LEAP Factory pentru a înlocui vechiul refugiu. Aceștia s-au inspirat din industria aeronautică pentru a concepe un adăpost extrem de rezistent și autosuficient (panouri solare etc.).

Informații practice
Bivuacul Gervasutti nu este păzit, dar oferă 12 paturi cu pături pe tot parcursul anului, la prețul de 10 € de persoană pe noapte. Este cel mai bun punct de plecare pentru Aiguille de Leschaux.

10. Adăpostul alpin, Slovenia

Inovator, cu design, luminos și eco-responsabil, adăpostul alpin atrage mulți aventurieri în ciuda dimensiunilor sale mici. Și asta fără a menționa panorama sa impresionantă! Adăpostul a fost reconstruit pe pantele muntelui Skuta, în Alpii Kamnic din Slovenia. La acest proiect au lucrat arhitecți de la OFIS, ingineri de la AKT II și studenți de la Harvard Design. Cabana este împărțită în trei module individuale care au ca scop separarea depozitului și a bucătăriei de zonele de locuit și de dormit.

Informații practice
Adăpostul alpin poate găzdui 8 persoane într-o structură simplă, dar confortabilă și optimizată.

TravelMax.ro